NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Californië gaat vaccinatie verplicht stellen voor alle schoolkinderen

Liveblog gesloten
 • Deloitte vraagt medewerkers naar QR-code, mag dat zomaar?

  Het grote accountants- en adviesbureau Deloitte vraagt medewerkers sinds een week steekproefsgewijs naar een corona-QR-code als ze naar hun werk komen. Volgens deskundigen mag dat niet. Maar Deloitte zegt medewerkers een veilige omgeving te willen bieden.

  "Het is een lastige afweging geweest. Besloten is: je hoeft niet naar kantoor te komen, maar als je wel wilt dan moet je de QR-code kunnen laten zien", zegt Liesbeth Mol, lid van de Raad van Bestuur van Deloitte.

 • 'Indirect wordt vaccineren verplicht en dat is een discutabele zaak'

  De schaatsers van Jumbo-Visma staan aan het begin van een olympisch seizoen en het voornaamste onderwerp van gesprek bij de presentatie was een nieuwe regel van het IOC: sporters moeten zich laten vaccineren of 21 dagen in quarantaine.

  Een aantal sporters van de schaatsploeg had daar vraagtekens bij. "Die 21 dagen in quarantaine ga je niet doen. Je bent ertoe gedwongen om het (red: vaccinatie) wel te doen", zegt Antoinette de Jong:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Indirect wordt vaccineren verplicht en dat vind ik discutabele zaak'
 • Californië gaat vaccinatie verplicht stellen voor alle schoolkinderen

  Zodra de coronavaccins ook voor jongere kinderen zijn goedgekeurd, worden ze in de Amerikaanse staat Californië verplicht gesteld voor alle leerlingen die fysiek les volgen. "Ik geloof dat we de eerste staat zijn met deze regels", zei gouverneur Newsom bij een bezoek aan een school in de stad San Diego.

  De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA overlegt deze maand over het toestaan van het vaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen vanaf 5 jaar oud. Momenteel is het vaccin goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar oud.

  Openbare scholen in miljoenenstad Los Angeles hebben al aangekondigd inenting verplicht te stellen voor leerlingen vanaf 12 jaar oud. Op termijn zal dat dus in de hele staat gelden, en vanaf 5 jaar oud als de FDA daarvoor groen licht geeft.

  In de Verenigde Staten zijn inmiddels 700.000 geregistreerde coronapatiënten overleden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.

 • Man vast die zou hebben opgeroepen tot rijden 50 km/u op snelweg

  De politie heeft een 53-jarige man uit Zandvoort opgepakt op verdenking van opruiing. Hij zou via sociale media hebben opgeroepen met 50 kilometer per uur op de snelwegen rond Utrecht te gaan rijden.

  Volgens de politie heeft de oproep van de man te maken met protestacties tegen de coronapas in Utrecht. Deze week waren er demonstraties bij het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat weigerde QR-codes van gasten te controleren.

  Het moedwillig oproepen tot het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid is een strafbaar feit. Volgens de politie riskeert de verdachte daarmee een maximumcelstraf van 5 jaar.

 • Ondanks verbod toch paar demonstranten bij Waku Waku

  Bij restaurant Waku Waku in Utrecht demonstreren opnieuw enkele demonstranten tegen de coronapas, meldt RTV Utrecht. Een rechter oordeelde vandaag dat betogers niet voor de horecazaak mogen demonstreren. Dat mag alleen nog op het Jaarbeursplein.

  De afgelopen dagen demonstreerden telkens tientallen tot honderden mensen bij Waku Waku. Het restaurant weigerde QR-codes van gasten te controleren en moest daarom van burgemeester Sharon Dijksma de deuren sluiten.

  De eigenaren vinden het coronatoegangsbewijs een vorm van discriminatie. Ze willen ook niet worden gedwongen om als handhaver op te treden voor de deur van hun restaurant.

 • 'Voor ongevaccineerden verboden': filmposter Anne Frank beklad

  In Amsterdam zijn filmposters van Mijn beste vriendin Anne Frank beklad met stickers waarop staat 'voor ongevaccineerden verboden'. Volgens Het Parool is dit gebeurd bij meerdere posters verspreid over een aantal weken.

  De krant meldt dat de betreffende posters maandag worden weggehaald. "Wij begrijpen het heel goed dat mensen dit schokkend vinden", zegt een woordvoerder van Centercom, dat verantwoordelijk is voor de reclamelijst.

  De tekststickers refereren aan de borden met daarop 'voor Joden verboden' tijdens de bezetting van Nederland door nazi-Duitsland. Volgens de krant is het vermoedelijk gedaan door tegenstanders van de coronatoegangspas.

 • Restaurant dat QR-controle weigert, sluit voorlopig deuren

  Een restaurant in Ede dat weigerde de QR-code van klanten te scannen, heeft voorlopig zijn deuren gesloten. "Na een prettig gesprek met de gemeente hebben wij besloten om onze reeds geplande vakantie naar voren te trekken, om ons te beraden hoe wij nu verder willen gaan", schrijft de eigenaar in een verklaring.

  Door handhaving van de inmiddels afgeschafte anderhalvemeterregel hoopte het restaurant geen coronatoegangsbewijzen te hoeven checken. Woensdag kreeg de horecazaak een waarschuwing van handhavers wegens het niet controleren van QR-codes. Een dag later werd een dwangsom van 2500 euro opgelegd, schrijft Omroep Gelderland.

  Over twee weken neemt de eigenaar een besluit over de toekomst van het restaurant. Family Vibe is een arbeidsparticipatiebedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals de eigenaar het omschrijft.

 • Ruim 40 procent van huishoudens bestelde gratis zelftests

  Ongeveer 3,4 miljoen huishoudens bestelden de door de overheid beschikbaar gestelde coronazelftests, meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) op Twitter. De gratis tests kunnen alleen vandaag nog worden besteld.

  Het ministerie van had verwacht dat een kwart van alle huishoudens zou reageren op de brief, maar dat werd ruim 40 procent. Een woordvoerder noemt de actie dan ook "meer dan geslaagd". De woordvoerder verwacht niet dat de actie zal worden herhaald. "Het was bedoeld als bewustwordingscampagne."

  Ongeveer acht miljoen huishoudens kregen in augustus een brief van de rijksoverheid waarmee twee zelftests konden worden besteld. De brief bevat een code die op een website ingevoerd kan worden. Als huishoudens de code kwijt zijn, kunnen ze alsnog twee tests via de website aanvragen. Voorwaarde is dan wel dat nog niet eerder door dat huishouden een test is besteld. Binnen tien dagen worden de tests dan geleverd.

  Met de tests hoopt het kabinet dat ook mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen, voordat ze bijvoorbeeld op hun werk contact hebben met grotere groepen mensen.

 • 'Verkeer bijna terug op oude niveau'

  Automobilisten brachten vorige week bijna even veel tijd door op de weg als dezelfde week in 2019, meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). Daarmee lijkt de toename van het autoverkeer op de weg ook na vakantie door te zetten.

  Vorige week brachten Nederlanders gemiddeld 37 minuten per dag in de auto door. Twee jaar geleden was het gemiddelde tijdens dezelfde periode ongeveer 40 minuten. Het NVP komt aan deze cijfers door de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen te meten per app.

  650 kilometer file

  Volgens het panel verspreidt het verkeer zich meer over de dag dan vroeger. "De ochtendspits is nog steeds minder dan die was", zegt Peter van der Mede van het NVP tegen het ANP. "Maar de avondspits is weer op het niveau van voor corona." Met ruim 650 kilometer file is volgens de ANWB momenteel zelfs sprake van de drukste spits van het jaar.

  Ook in de treinen is het afgelopen tijd weer een stuk drukker. Vorige week waren 70 procent van de reizigers terug, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Afgelopen zaterdag en zondag zat het aantal reizigers volgens de NS zelfs rond de 85 procent. Dat is het hoogste weekendpercentage sinds half maart 2020.

 • Woede na dodelijk brand op corona-IC Roemenië

  Nabestaanden van de zeker zeven bij een brand omgekomen coronapatiënten in een Roemeens ziekenhuis, zijn verbijsterd over de ramp van afgelopen nacht. "Wat is er gebeurd?", zegt een vrouw tegen aanwezigen journalisten. "Niemand geeft ons informatie."

  De brand woedde op een corona-IC van een ziekenhuis in Constanta, een stad aan de Zwarte Zee. Buiten het ziekenhuis verzamelden zich woedende familieleden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hoe is het mogelijk, mensen die verbranden als ratten'
 • Bloedprop opgenomen als bijwerking in bijsluiter Janssen-vaccin

  Veneuze trombose, oftewel een bloedprop in de aderen, wordt in de bijsluiter van het Janssen-vaccin opgenomen als bijwerking. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft dat besloten nadat uit onderzoek een mogelijke relatie met het vaccin van Janssen was gebleken.

  Tot nu toe ontving het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb 43 meldingen van veneuze trombose na vaccinaties met het coronavaccin van Janssen. Dat betekent niet dat de aandoening ook door de injectie is veroorzaakt. In totaal zijn er in ons land ruim 814.000 prikken met het Janssen-vaccin gezet.

  Ook mensen die gevaccineerd zijn andere vaccins maakten melding van veneuze trombose. In totaal ontving Lareb er 854 meldingen va. Dit is zonder de meldingen van de zeldzame bekende bijwerking van trombose met een laag aantal bloedplaatjes (TTS).

  Overleden

  Er overleden in totaal 22 mensen in Nederland die na vaccinatie veneuze trombose kregen. Van hen hadden 11 een prik gehad met BioNtech/Pfizer, 8 met AstraZeneca, één met Moderna en bij 2 mensen is niet duidelijk welk vaccin ze hadden gehad. Lareb roept op tot meer onderzoek naar de meldingen.

  Verder heeft het EMA nog een andere zeldzame bijwerking toegevoegd op de bijsluiter van zowel AstraZeneca als Janssen. Dit is immunotrombocytopenie (ITP), een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt. Er is één melding over binnengekomen na Janssen-vaccinaties en er waren 12 meldingen na prikken met AstraZeneca.

 • 1741 positieve tests, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1741 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 19 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1648 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 5 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 437 mensen met covid-19 in het ziekenhuis (gisteren waren dat er 456), van wie 132 op de IC (gisteren: 140), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  NOS

  Bij het RIVM werden 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

 • Zeven doden bij brand op corona-IC in Roemeens ziekenhuis

  Een brand in een ziekenhuis in Roemenië heeft vannacht aan zeven coronapatiënten het leven gekost. Ze lagen op een corona-IC van een ziekenhuis in Constanta, een stad aan de Zwarte Zee.

  Op beelden in Roemeense media is te zien dat patiënten via de ramen het ziekenhuis ontvluchten. Buiten het ziekenhuis verzamelden zich woedende familieleden. Het is de derde dodelijke ziekenhuisbrand in Roemenië in een jaar tijd. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend.

  "Ik ben geschokt door deze tragedie", zei president Iohannis. "Het is een vreselijk drama, het laat zien dat het Roemeense zorgsysteem tekortschiet." In Roemenië gaat 5,2 procent van het bruto nationaal product naar gezondheidszorg. In de EU is dat gemiddeld 10 procent. Het land telde gisteren 12.032 nieuwe coronabesmettingen. Een record sinds het begin van de pandemie.

 • OM eist 30 maanden cel voor voorbereiden aanslag op GGD-locatie

  Tegen een man uit Den Helder is 30 maanden celstraf geëist, omdat hij een aanslag op een test- en vaccinatielocatie van de GGD zou hebben voorbereid. Volgens het Openbaar Ministerie wilde de man daar een bom van vuurwerk en benzine voor gebruiken.

  De 38-jarige verdachte werd op 17 maart opgepakt door de politie. Hij zou plannen hebben om brand te veroorzaken in het oude stadhuis van Den Helder, waar een vaccinatielocatie was ingericht. Het zou de bedoeling zijn geweest om de locatie minstens een week plat te leggen.

  Volgens het OM moet de man worden veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. "We mogen blij zijn dat de politie zo snel heeft ingegrepen", zei de officier van justitie. De man zelf spreekt van een uit de hand gelopen grap.

 • 'Amerikaanse pil halveert overlijdens en opnames van coronapatiënten'

  De Amerikaanse farmaceut Merck zegt een pil te hebben ontwikkeld die het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens als gevolg van corona met de helft terugdringt. De pil is getest op mensen die minder dan vijf dagen daarvoor besmet waren geraakt. Merck, dat buiten de VS en Canada onder de naam MSD opereert, wil snel toestemming vragen om het middel op de markt te brengen, in de VS maar ook in de rest van de wereld. Op dit moment krijgen coronapatiënten geneesmiddelen alleen nog met een injectie toegediend.

  Aan het onderzoek naar de pil, die molnupiravir wordt genoemd, deden 775 volwassenen mee met milde tot matige coronaklachten en een verhoogd risico op ernstig ziek worden, omdat ze hart-, diabetes- of obesitaspatiënt waren. Ernstig zieke patiënten hadden geen voordeel bij het slikken van de pil. Van de patiënten die molnupiravir kregen toegediend, belandde 7,3 procent binnen dertig dagen in een ziekenhuis. Niemand stierf. Bij de controlegroep die een placebo kreeg, kwam 14,1 procent in het ziekenhuis of stierf. Dit onderzoek is nog niet door onafhankelijke experts beoordeeld.

  Omdat het middel effectief lijkt, is de proeffase afgebroken om het sneller aan de Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen voor te leggen. De Amerikaanse regering wil 1,7 miljoen pillen kopen zodra de geneesmiddelenautoriteit de pil goedkeurt. Merck zegt dat het voor het eind van het jaar 10 miljoen pillen kan produceren. Ook andere farmaceuten ontwikkelen een pil tegen corona.