Het voormalige stadhuis in Den Helder
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

2,5 jaar cel geëist tegen man die aanslag voorbereidde op vaccinatielocatie

Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden celstraf tegen een man uit Den Helder die een aanslag voorbereidde op een test- en vaccinatielocatie van de GGD. Volgens justitie wilde de 38-jarige man daar een bom van vuurwerk en benzine bij gebruiken.

De verdachte werd op 17 maart opgepakt door de politie. Hij zou plannen hebben om brand te veroorzaken in het oude stadhuis van Den Helder, waar een vaccinatielocatie was ingericht. Het zou de bedoeling zijn geweest om de locatie minstens een week plat te leggen.

Volgens het OM moet de man worden veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. "We mogen blij zijn dat de politie zo snel heeft ingegrepen", zei de officier van justitie.

Uit de hand gelopen grap

Er is volgens het OM genoeg bewijs tegen de verdachte. Zo zijn er opgenomen telefoongespreken en een serie berichten waarin hij over de aanslag schreef.

Volgens de verdachte ging het om een uit de hand gelopen grap. "Ik heb domme uitspraken gedaan", zei hij volgens NH Nieuws tijdens de zitting. Hij betuigde spijt en zei dat het niet de bedoeling was om de plannen ook echt uit te voeren.

De rechtbank in Alkmaar doet half oktober uitspraak.

Advertentie via Ster.nl