NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Restaurant Nijmegen gesloten om weigeren QR-controle • Eerste uitgaansavond met coronapas

Liveblog gesloten
 • Boa Bond kijkt tevreden terug op eerste dag 'coronapas'

  De eerste dag waarop het coronatoegangsbewijs gold voor onder meer horeca en evenementen is voor handhavers zonder grote problemen verlopen. Dat zegt de Boa Bond na een rondgang langs twintig steden.

  "Dat heeft met drie dingen te maken: in alle steden is er vooraf goed overlegd met de horeca, door het mooie weer bleven veel mensen in de buitenlucht en in de meeste gemeenten stelden boa's zich terughoudend op", zei voorzitter Frank Kuin van de bond in tv-programma Nieuwsuur. "Er werd vooral toezicht gehouden en alleen opgetreden bij excessen."

 • Onverwachte protestmars in Den Haag: arrestatie en 27 boetes

  De politie in Den Haag heeft een onaangekondigde protestmars tegen de coronamaatregelen opgebroken. Volgens de politie werd de betogers verzocht naar het Malieveld te gaan, maar werden ze baldadig en "gedroegen ze zich vervelend" tegen de agenten. 27 demonstranten hebben daarom een boete gekregen, één persoon werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren.

 • Restaurant in Nijmegen per direct gesloten vanwege weigeren QR-controle

  De gemeente Nijmegen heeft per direct een restaurant gesloten omdat de eigenaar weigerde bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door De Gelderlander.

  De eigenaar van restaurant Moeke, had vooraf al aangekondigd bezoekers niet naar een QR-code te vragen, waarop hij meerdere waarschuwingen van de gemeente kreeg. Daarmee maakt hij zich schuldig aan "opzettelijke tegenwerking", aldus de gemeente.

  Het restaurant zegt tegen De Gelderlander dat het optreden van de gemeente "buiten alle proporties" is, omdat het wel om een QR-code wilde vragen, maar niet direct bij de ingang. "Ik heb nog geprobeerd ze te overtuigen. Het was geen exces wat hier plaatsvond", zegt een leidinggevende tegen de krant. De aankondiging om de QR-codes niet te controleren waren slechts 'woorden', zegt hij.

  Het restaurant gaat de sluiting aanvechten. De eigenaar heeft een kort geding aangespannen om het restaurant open te houden totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de kwestie.

 • Concerten in voor driekwart gevulde concertzalen

 • CoronaCheck-app bij vlagen overbelast

  De CoronaCheck-app, die nodig is voor toegang bij onder meer horeca, is bij vlagen overbelast, omdat te veel mensen tegelijkertijd een QR-code proberen op te halen. Het ministerie van Volksgezondheid erkent tegenover NH Nieuws dat het gebruik van de app soms even kan duren en adviseert om de app later nog eens te proberen.

  Uit verschillende delen uit hele land maken mensen op sociale media melding van storingen met de app. Ook op de storingenwebsite Allestoringen.nl komen veel meldingen binnen.

  De app werkt zonder internet wanneer je eerder een QR-code hebt aangemaakt, maar dat geldt niet voor mensen die nog zo'n code moeten aanmaken.

  In Nijmegen staan lange rijen in het uitgaansgebied:

  Ook in Oss staat een lange rij voor een theater:

 • De polonaise mag weer

 • Partycentrum Stadskanaal wil coronatoegangsbewijs niet controleren en annuleert feest

  Een partycentrum in Stadskanaal heeft een feest dat vanavond gepland stond geschrapt, nadat het een waarschuwingsbrief van de gemeente had gekregen. De gemeente was er via Facebook achter gekomen dat het partycentrum het coronatoegangsbewijs niet zou controleren, meldt RTV Noord.

  In plaats daarvan wilde het partycentrum werken met een registratieplicht. Gasten moesten hun naam en telefoonnummer daarvoor doorgeven. Ook werden er maximaal 175 gasten toegelaten in plaats van 250.

  Dat mag niet volgens de gemeente. Bij overtreding zou het partycentrum een boete van maximaal 20.000 euro kunnen krijgen. De eigenaresse wil het coronatoegangsbewijs niet handhaven. Ze vindt de QR-code 'psychologische dwang' en wil geen onderscheid maken tussen haar bezoekers. Daarom heeft ze besloten het feest te annuleren.

 • Gelaten reacties op CoronaCheck-app in Haags café: 'Kleine moeite'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  QR-code scannen in de horeca: 'Iedereen wil meewerken, dat is fijn'
 • Weer volle stadions bij eredivisiewedstrijden

  Voor het eerst in ruim anderhalf jaar zijn voetbalstadions in Nederland weer volledig gevuld. Alle toeschouwers moeten, net als in de afgelopen weken, via de CoronaCheck-app wel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recentelijk negatief zijn getest op het coronavirus.

  Om 16.30 uur ging in Tilburg de eerste wedstrijd met volle tribunes van start, voor de wedstrijd Willem II - PSV. Vanavond volgen nog wedstrijden in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht. Volg het liveblog over de wedstrijden hier.

  Volle tribunes in het Koning Willem II stadion ANP
 • Derde prik voor 65-plussers in België

  Alle 65-plussers in België kunnen een derde prik van een coronavaccin krijgen. Ook mensen met een zwakker immuunsysteem komen in aanmerking voor de zogeheten boosterprik. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid bekendgemaakt. Eerder kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies alle 65-plussers een extra vaccinatie te geven.

  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nu toe opgeroepen terughoudend te zijn met het uitdelen van een derde prik, omdat de vaccins die nu voorhanden zijn beter naar landen kunnen gaan met een lage vaccinatiegraad. Verschillende westerse landen zijn desondanks begonnen met de derde prik, zoals Israël, Italië en Frankrijk. In Nederland kunnen mensen met een ernstige afweerstoornis vanaf 7 oktober een derde prik krijgen.

  Lees hier meer over de noodzaak van een derde vaccin.

 • Burgemeester beëindigt demonstratie in Hilversum

  De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes heeft opdracht gegeven om de demonstratie tegen het coronatoegangsbewijs te beëindigen. Demonstranten die hier geen gehoor aan geven, kunnen worden aangehouden, wordt gewaarschuwd.

  Een groep van ongeveer zeventig demonstranten had zich in de ochtend verzameld bij het Media Park, waar onder meer de NOS en RTL zijn gevestigd. De betogers trokken vervolgens naar het centrum van Hilversum, waar ze onder meer door een winkelcentrum liepen.

  De gemeente meldt dat het protest tot ongeveer 14.30 uur rustig verliep.

 • Daling in positieve tests en ziekenhuisbezetting zet door

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1625 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 80 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1678 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent minder dan de zeven dagen daarvoor. Het gemiddelde daalt al 15 dagen op rij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 470 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 491), van wie 173 op de IC (gisteren: 175), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 2 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Kabinet ontslaat Keijzer na kritiek op coronapas

  Vanochtend uitte de staatssecretaris van het CDA kritiek op het coronatoegangsbewijs, een halve dag later volgt ontslag (zie ook deze eerdere liveblogpost). Demissionair premier Rutte laat in een verklaring weten dat haar uitspraken zich "niet verdragen met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn". Lees er dit bericht meer over.

 • Boa's: vooralsnog weinig meldingen van problemen met coronapas

  De Nederlandse boa-bonden hebben vooralsnog weinig meldingen gekregen van problemen met de handhaving, maar niet iedereen toont begrip voor het verplichte coronatoegangsbewijs. Lees meer in het onderstaande artikel:

 • Demonstratie in Den Haag voorbij

  De protestmars in Den Haag tegen het coronatoegangsbewijs is voorbij. Even na 14.00 uur keerden de betogers na een tocht door de stad terug naar het Malieveld. "De sfeer was over het algemeen gemoedelijk", vertelt verslaggever Youssef Abjij. "Je zag politieagenten praatjes maken met demonstranten. In vergelijking met sommige eerdere demonstraties verliep deze vreedzaam en er werd goed geluisterd naar politie-instructies."

  De demonstranten droegen onder meer T-shirts met daarop teksten als 'genoeg is genoeg' en liepen langs het Binnenhof, dat door de politie was afgesloten. Ook waren demonstranten te zien met gele paraplu's, een van de symbolen van het verzet tegen de coronamaatregelen. Na de mars kwamen de betogers rond 14.00 uur weer samen op het Malieveld, waar ze werden toegesproken door een van de organisatoren van het protest.

  Veel demonstranten zeggen dat ze zich gediscrimineerd voelen door het coronatoegangsbewijs:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstranten in Den Haag: 'Ik ben een mens, geen code'