liveblog
NOS NieuwsAangepast

Restaurant Nijmegen gesloten om weigeren QR-controle • Eerste uitgaansavond met coronapas

liveblog gesloten

Boa Bond kijkt tevreden terug op eerste dag 'coronapas'

De eerste dag waarop het coronatoegangsbewijs gold voor onder meer horeca en evenementen is voor handhavers zonder grote problemen verlopen. Dat zegt de Boa Bond na een rondgang langs twintig steden.

"Dat heeft met drie dingen te maken: in alle steden is er vooraf goed overlegd met de horeca, door het mooie weer bleven veel mensen in de buitenlucht en in de meeste gemeenten stelden boa's zich terughoudend op", zei voorzitter Frank Kuin van de bond in tv-programma Nieuwsuur. "Er werd vooral toezicht gehouden en alleen opgetreden bij excessen."

Onverwachte protestmars in Den Haag: arrestatie en 27 boetes

De politie in Den Haag heeft een onaangekondigde protestmars tegen de coronamaatregelen opgebroken. Volgens de politie werd de betogers verzocht naar het Malieveld te gaan, maar werden ze baldadig en "gedroegen ze zich vervelend" tegen de agenten. 27 demonstranten hebben daarom een boete gekregen, één persoon werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren.

Restaurant in Nijmegen per direct gesloten vanwege weigeren QR-controle

De gemeente Nijmegen heeft per direct een restaurant gesloten omdat de eigenaar weigerde bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door De Gelderlander.

De eigenaar van restaurant Moeke, had vooraf al aangekondigd bezoekers niet naar een QR-code te vragen, waarop hij meerdere waarschuwingen van de gemeente kreeg. Daarmee maakt hij zich schuldig aan "opzettelijke tegenwerking", aldus de gemeente.

Het restaurant zegt tegen De Gelderlander dat het optreden van de gemeente "buiten alle proporties" is, omdat het wel om een QR-code wilde vragen, maar niet direct bij de ingang. "Ik heb nog geprobeerd ze te overtuigen. Het was geen exces wat hier plaatsvond", zegt een leidinggevende tegen de krant. De aankondiging om de QR-codes niet te controleren waren slechts 'woorden', zegt hij.

Het restaurant gaat de sluiting aanvechten. De eigenaar heeft een kort geding aangespannen om het restaurant open te houden totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de kwestie.

CoronaCheck-app bij vlagen overbelast

De CoronaCheck-app, die nodig is voor toegang bij onder meer horeca, is bij vlagen overbelast, omdat te veel mensen tegelijkertijd een QR-code proberen op te halen. Het ministerie van Volksgezondheid erkent tegenover NH Nieuws dat het gebruik van de app soms even kan duren en adviseert om de app later nog eens te proberen.

Uit verschillende delen uit hele land maken mensen op sociale media melding van storingen met de app. Ook op de storingenwebsite Allestoringen.nl komen veel meldingen binnen.

De app werkt zonder internet wanneer je eerder een QR-code hebt aangemaakt, maar dat geldt niet voor mensen die nog zo'n code moeten aanmaken.

In Nijmegen staan lange rijen in het uitgaansgebied:

Ook in Oss staat een lange rij voor een theater:

Partycentrum Stadskanaal wil coronatoegangsbewijs niet controleren en annuleert feest

Een partycentrum in Stadskanaal heeft een feest dat vanavond gepland stond geschrapt, nadat het een waarschuwingsbrief van de gemeente had gekregen. De gemeente was er via Facebook achter gekomen dat het partycentrum het coronatoegangsbewijs niet zou controleren, meldt RTV Noord.

In plaats daarvan wilde het partycentrum werken met een registratieplicht. Gasten moesten hun naam en telefoonnummer daarvoor doorgeven. Ook werden er maximaal 175 gasten toegelaten in plaats van 250.

Dat mag niet volgens de gemeente. Bij overtreding zou het partycentrum een boete van maximaal 20.000 euro kunnen krijgen. De eigenaresse wil het coronatoegangsbewijs niet handhaven. Ze vindt de QR-code 'psychologische dwang' en wil geen onderscheid maken tussen haar bezoekers. Daarom heeft ze besloten het feest te annuleren.

Gelaten reacties op CoronaCheck-app in Haags café: 'Kleine moeite'

QR-code scannen in de horeca: 'Iedereen wil meewerken, dat is fijn'

Weer volle stadions bij eredivisiewedstrijden

Voor het eerst in ruim anderhalf jaar zijn voetbalstadions in Nederland weer volledig gevuld. Alle toeschouwers moeten, net als in de afgelopen weken, via de CoronaCheck-app wel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recentelijk negatief zijn getest op het coronavirus.

Om 16.30 uur ging in Tilburg de eerste wedstrijd met volle tribunes van start, voor de wedstrijd Willem II - PSV. Vanavond volgen nog wedstrijden in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht. Volg het liveblog over de wedstrijden hier.

Volle tribunes in het Koning Willem II stadion

Derde prik voor 65-plussers in België

Alle 65-plussers in België kunnen een derde prik van een coronavaccin krijgen. Ook mensen met een zwakker immuunsysteem komen in aanmerking voor de zogeheten boosterprik. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid bekendgemaakt. Eerder kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies alle 65-plussers een extra vaccinatie te geven.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nu toe opgeroepen terughoudend te zijn met het uitdelen van een derde prik, omdat de vaccins die nu voorhanden zijn beter naar landen kunnen gaan met een lage vaccinatiegraad. Verschillende westerse landen zijn desondanks begonnen met de derde prik, zoals Israël, Italië en Frankrijk. In Nederland kunnen mensen met een ernstige afweerstoornis vanaf 7 oktober een derde prik krijgen.

Lees hier meer over de noodzaak van een derde vaccin.

Burgemeester beëindigt demonstratie in Hilversum

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes heeft opdracht gegeven om de demonstratie tegen het coronatoegangsbewijs te beëindigen. Demonstranten die hier geen gehoor aan geven, kunnen worden aangehouden, wordt gewaarschuwd.

Een groep van ongeveer zeventig demonstranten had zich in de ochtend verzameld bij het Media Park, waar onder meer de NOS en RTL zijn gevestigd. De betogers trokken vervolgens naar het centrum van Hilversum, waar ze onder meer door een winkelcentrum liepen.

De gemeente meldt dat het protest tot ongeveer 14.30 uur rustig verliep.

Daling in positieve tests en ziekenhuisbezetting zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1625 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 80 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1678 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent minder dan de zeven dagen daarvoor. Het gemiddelde daalt al 15 dagen op rij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 470 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 491), van wie 173 op de IC (gisteren: 175), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 2 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Kabinet ontslaat Keijzer na kritiek op coronapas

Vanochtend uitte de staatssecretaris van het CDA kritiek op het coronatoegangsbewijs, een halve dag later volgt ontslag (zie ook deze eerdere liveblogpost). Demissionair premier Rutte laat in een verklaring weten dat haar uitspraken zich "niet verdragen met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn". Lees er dit bericht meer over.

Boa's: vooralsnog weinig meldingen van problemen met coronapas

De Nederlandse boa-bonden hebben vooralsnog weinig meldingen gekregen van problemen met de handhaving, maar niet iedereen toont begrip voor het verplichte coronatoegangsbewijs. Lees meer in het onderstaande artikel:

Demonstratie in Den Haag voorbij

De protestmars in Den Haag tegen het coronatoegangsbewijs is voorbij. Even na 14.00 uur keerden de betogers na een tocht door de stad terug naar het Malieveld. "De sfeer was over het algemeen gemoedelijk", vertelt verslaggever Youssef Abjij. "Je zag politieagenten praatjes maken met demonstranten. In vergelijking met sommige eerdere demonstraties verliep deze vreedzaam en er werd goed geluisterd naar politie-instructies."

De demonstranten droegen onder meer T-shirts met daarop teksten als 'genoeg is genoeg' en liepen langs het Binnenhof, dat door de politie was afgesloten. Ook waren demonstranten te zien met gele paraplu's, een van de symbolen van het verzet tegen de coronamaatregelen. Na de mars kwamen de betogers rond 14.00 uur weer samen op het Malieveld, waar ze werden toegesproken door een van de organisatoren van het protest.

Veel demonstranten zeggen dat ze zich gediscrimineerd voelen door het coronatoegangsbewijs:

Demonstranten in Den Haag: 'Ik ben een mens, geen code'

Beelden van het protest in Den Haag

Protestmars tegen coronatoegangsbewijs in Den Haag

Tegenstanders van coronatoegangsbewijs lopen door Den Haag, ook demonstratie in Hilversum

Een groep tegenstanders van het coronatoegangsbewijs is begonnen aan een protestmars door Den Haag. Verslaggevers ter plaatse schatten dat het om rond de duizend mensen gaat. Een van de organisatoren schat het aantal deelnemers op ongeveer 3000. Er zijn geen schattingen van de politie bekend.

Betogers dragen protestborden en vlaggen en een paar deelnemers dragen een gele Jodenster. Vanaf 11.00 uur verzamelden zij zich op het Malieveld. Daar sprak FvD-leider Thierry Baudet de demonstranten toe. De groep liep vanaf het Malieveld rond 12.30 uur naar Plein 1813. Vandaar lopen ze langs de Hofvijver terug naar het Malieveld. Tramvervoerder HTM heeft in verband met de demonstratie enkele trams omgeleid. Het Binnenhof is door de politie afgesloten.

Ook in Hilversum wordt gedemonstreerd. Daar staan bij het Media Park, waar onder meer de NOS en RTL zijn gevestigd, enkele tientallen betogers. Ook gingen betogers een winkelcentrum in. De politie heeft de toegangswegen tot het Media Park afgesloten om demonstranten op afstand te houden.

Vakbond boa's zegt dat uitspraken Keijzer niet helpen

Voorzitter van de Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin zegt dat de uitspraken van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van vanochtend niet helpen. Keijzer zet vraagtekens bij het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

"Als er in de politiek niet met één mond wordt gepraat, dan gaat dat ten koste van het draagvlak", zegt Kuin. "Is dat draagvlak er niet, dan merk je dat meteen op straat. Dit wakkert de discussie verder aan en dat moeten we niet hebben, handhaven wordt er zo niet makkelijker op."

Kuin zei vanochtend dat hij nog geen meldingen van boa's heeft gekregen over de handhaving. "De dag is nog jong, maar ik heb nu nog geen spontane meldingen binnengekregen. Aan het eind van de dag word ik door de bondsleden op de hoogte gebracht." De andere vakbond, BOA ACP, meldt dat er no geen verontrustende berichten zijn binnengekomen. "Mogelijk dat dit 's avonds gaat veranderen als de horeca straks verplicht om middernacht dichtmoet, maar feestjes toch doorgaan", zegt voorzitter Gerrits.

Viroloog: effect nieuwe coronaregels moeilijk te voorspellen

Het effect van de nieuwe coronamaatregelen is moeilijk te voorspellen, zegt Anne Wensing, arts-microbioloog en viroloog bij het UMC Utrecht, in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo lang er weinig virus circuleert heb je met het loslaten van maatregelen ook minder risico. Maar als dat toeneemt is er toch best een aardige groep die niet gevaccineerd is of die niet goed reageert op vaccinatie, en daardoor onvoldoende beschermd is."

Hoewel de anderhalvemeterregel volgens de viroloog een doeltreffend middel is om het virus tegen te gaan, is ze optimistisch over de aanpassingen. "Het geeft ons weer een stukje vrijheid terug", zegt Wensing. "Niks is natuurlijk honderd procent veilig, maar de anderhalvemeterregel had absoluut een groot effect op de transmissies, dat blijkt uit ook uit studies. Als viroloog gezien is het op zich jammer dat dat losgelaten wordt, maar zoals we allemaal als onderdeel van deze maatschappij begrijpen, moeten we op een gegeven moment ook wel echt stappen nemen."

Beveiliger scant toegangsbewijzen bij Utrechtse sportvereniging Kampong

Bij sportvereniging Kampong in Utrecht is van 8.00 tot 20.00 uur een beveiliger aanwezig die voor de deur coronatoegangsbewijzen scant. Verslaggever Matthijs Holtrop is voor het NOS Radio 1 Journaal vanochtend bij de sportvereniging, waar hij sprak met barman Sebastiaan in de kantine. De beveiliger is er nog niet, waardoor Sebastiaan na wat opstartproblemen de telefoons van de eerste bezoekers gescand heeft.

Als het straks drukker wordt, neemt de beveiliger het over. "Wij kunnen het dan zelf niet doen. Blij dat het zo kan, maar ik begrijp dat anderen dat niet kunnen en dat het een grote opgave is."

"We doen ons best om het een beetje in goede banen te leiden en we zijn blij dat we niet meer handhavend moeten optreden op het terras. Eén keer bij de deur scannen is een betere situatie dan hiervoor."

Eén van de bezoekers van de Kampong-kantine denkt dat het loslaten van de anderhalvemeterregel wel wennen zal zijn. "Maar ik heb er geen problemen meer mee. Je hebt natuurlijk bijna twee jaar lang proberen afstand te houden en nu zou je in principe langs de zijlijn weer dichtbij elkaar kunnen staan. Gezellig lijkt me dat weer."

Staatssecretaris Keijzer zet vraagtekens bij coronapas

Op de dag dat het coronatoegangsbewijs bij de meeste horeca en evenementen wordt ingevoerd, zet demissionair staatssecretaris Mona Keijzer in De Telegraaf vraagtekens bij de coronapas. "Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet", zegt Keijzer in een interview met de krant.

Ze wijst op de vaccinatiegraad van 85 procent en het uitblijven van een grote instroom in de ziekenhuizen na de volledige opening van scholen en universiteiten. "Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?", zegt de CDA'er.

"Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?" Keijzer laat aan de NOS weten dat ze geen toelichting wil geven. Ze laat het bij het interview met De Telegraaf.

PVV-leider Wilders zegt dinsdag een spoeddebat aan te vragen. Hij pleit er nogmaals voor om de pas af te schaffen.

Wat verandert er vandaag?

Het is 25 september en dat betekent dat er een hele serie veranderingen ingaat wat betreft de coronamaatregelen. Zo wordt de anderhalvemeterregel losgelaten en verdwijnt het thuiswerkadvies. Daar staat tegenover dat een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig is voor de meeste horeca en voor evenementen.

Het artikel hieronder biedt een overzicht van de wijzigingen.

Zoon Bolsonaro besmet

De 37-jarige zoon van de Braziliaanse president Bolsonaro is besmet geraakt met corona. Van de Braziliaanse afvaardiging naar de algemene VN-vergadering in New York is Eduardo Bolsonaro het derde lid dat positief test, na de minister van Volksgezondheid en een diplomaat. Hij schrijft op Twitter dat hij één prik met het Pfizer-vaccin had gehad.

President Bolsonaro, die niet is gevaccineerd en meerdere keren zonder masker in New York werd gezien, zit sinds terugkeer in Brazilië in quarantaine in het presidentiële paleis. Als hij dit weekend negatief test, is hij van plan zijn werkzaamheden te hervatten.

Buiten de VN-delegatie kampt het Braziliaanse kabinet met nog twee besmettingen: de minister van Landbouw en de procureur-generaal.

Vaccinatieplicht voor medewerkers van bedrijven die leveren aan federale overheid VS

Alle werknemers van bedrijven die diensten of producten aan de Amerikaanse federale overheid leveren, moeten vanaf 8 december volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters, dat overheidsdocumenten heeft ingezien.

Eerder gold de inentingsplicht al voor medewerkers van externe bedrijven die werken op locaties van de overheid. Begin deze maand kondigde president Biden verder een vaccinatieplicht aan voor medewerkers van de federale overheid en voor zorgpersoneel. Die plicht gaat op 22 november in.

Door de nieuwe maatregel zijn miljoenen niet-gevaccineerde Amerikanen verplicht een prik te halen.

Welkom

Goedemorgen en welkom in dit nieuwe liveblog. Volg hier al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van zaterdag 25 september. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.