Te vroeg om op 20 september maatregelen af te schaffen • 'Unmute Us' acties gaan door
- Welkom in het coronablog van donderdag 2 september.
- 2821 positieve tests, gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt licht.
- Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart.
- Grootste stijging coronabesmettingen India in twee maanden.
- '15 miljoen vaccindoses weggegooid in VS'.
Evenementenbranche en bezoekers gaan opnieuw de straat op
Een gesprek tussen Unmute Us, een protestcollectief van de evenementenbranche, en vier demissionaire ministers over de problemen die de evenementensector ervaart, heeft niets opgeleverd. Dat betekent dat de aangekondigde protestmarsen op zaterdag 11 september doorgaan.
De evenementensector en bezoekers willen met de acties het kabinet oproepen festivals en evenementen weer te laten doorgaan. Er worden in negen steden protesten gehouden. Vertegenwoordigers van de evenementenbranche in Leiden, Maastricht en Enschede hebben zich gemeld voor de tweede protestdag. In Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam wordt voor de tweede keer actie gevoerd. Naar verwachting komen er de komende dagen nog meer steden bij.
De evenementenbranche is boos dat het kabinet wel voetbalwedstrijden in volle stadions toestaat en dat dit weekend in Zandvoort de Dutch Grand Prix doorgaat, maar dat festivals en grote concerten nog steeds verboden zijn.
Unmute Us schrijft in een verklaring: "De ministers hebben geluisterd naar de argumenten en aangegeven deze mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september. Dat is mooi, maar geen toezegging en ook geen aanleiding om nu 'Unmute Us!' af te blazen."
20 september te vroeg om maatregelen af te schaffen
De eerder genoemde datum van 20 september komt te vroeg om de anderhalvemetermaatregel los te laten. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht van De Telegraaf daarover. Hetzelfde geldt voor de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies. Als de besmettingscijfers tegen die tijd versoepelingen toelaten, dan worden die pas op 25 september doorgevoerd.
Reden voor het uitstel van vijf dagen is dat de wet moet worden aangepast om de afstandsregel te mogen schrappen. Een wetswijziging kost te veel tijd om dat voor 20 september te kunnen afronden. Voor de mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies hoeft de wet niet aangepast te worden (die zouden dus wel op 20 september kunnen worden geschrapt), maar het kabinet wil graag één datum voor alle versoepelingen.
Drie weken geleden stelde het demissionaire kabinet op een persconferentie versoepelingen op 20 september in het vooruitzicht, mits de cijfers het zouden toelaten. Op dezelfde persconferentie noemden minister Rutte en De Jonge 1 november als datum om alle maatregelen op te heffen.
Viering Leidens Ontzet dit jaar met publiek
Het Leidens Ontzet gaat dit jaar door, maar er worden wel bepaalde onderdelen geschrapt. Dat maakte de 3 October Vereeniging, die het ontzet organiseert, vandaag bekend. Vorig jaar werd het Leidens Ontzet vanwege corona geheel zonder publiek gevierd.
Dit jaar gaat er op 3 oktober wel een streep door de grote optocht en de intocht van de geuzen, meldt Omroep West. Maar de horeca blijft open, er mogen boten met bandjes door de gracht varen, en ook het traditionele uitdelen van haring en wittebrood en het gezamenlijk hutspot eten kan doorgaan. Ook de kermis gaat door, maar dan wel kleiner en er komt een hek omheen.
"De suggestie dat er niks zou kunnen, daar wil ik ver weg van blijven. Volgens mij wordt het een groot feest", zei wethouder Yvonne van Delft. Het jongerenfeest dat was aangekondigd, gaat alleen door als de coronamaatregelen van dat moment het toelaten. De hoop is wel dat er meer dan 750 jongeren mogen komen, want dat aantal "is aan de magere kant", aldus Van Delft.
Ook gehandicapten- en thuiszorg willen weten of personeel gevaccineerd is
Ook de gehandicaptenzorg en de thuiszorg willen weten welke van de ongeveer 200.000 werknemers zijn gevaccineerd tegen covid-19 en welke niet. Kennis van de vaccinatiestatus is belangrijk voor een goede patiëntenzorg, zeggen twee grote brancheorganisaties in de thuiszorg en de zorg voor gehandicapten.
Gisteren riepen OMT-leden het kabinet op om de registratie van de vaccinatiestatus bij zorgpersoneel mogelijk te maken. Actiz, de koepel voor organisaties in de ouderenzorg, liet diezelfde dag al weten die oproep te ondersteunen omdat ook de ouderenzorg wil weten welke zorgmedewerkers wel en niet zijn gevaccineerd.
Werkgevers mogen nu van de privacywetgeving AVG zonder noodzaak niet vragen of registreren wie een coronaprik heeft gehad. Ze willen dat de politiek zich erover uitspreekt en desnoods de wet wijzigt.
Tientallen schoolklassen alweer thuis door besmettingen
In Amsterdam zitten vlak na het begin van het schooljaar al tientallen schoolklassen thuis doordat er leerlingen besmet bleken met het coronavirus. Ook in andere delen van de regio Noord en in Kennemerland zijn tientallen klassen naar huis gestuurd, meldt persbureau ANP.
Als er een besmetting plaatsvindt bij een leerling of personeelslid van de school, moeten de school, de leerlingen en de ouders de instructies van de GGD volgen.
In de provincies Drenthe en Friesland zitten ook al enkele klassen thuis, maar hier gaat het om minder klassen. In Drenthe gaat volgens de GGD niet iedere klas automatisch naar huis na besmettingen. Geprobeerd wordt om voor iedere situatie maatwerk te leveren, aldus de GGD.
Er zijn in totaal ruim 6660 basisscholen in Nederland en bijna 650 scholen voor voortgezet onderwijs.
2821 positieve tests, gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt licht
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2821 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 30 minder dan gisteren.
Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2535 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 2 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor.
651 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 651 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 643), van wie 209 op de IC (gisteren 207), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
5 overleden covidpatiënten
Bij het RIVM werden 5 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.
Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, heeft heel Nederland kleurcode rood gegeven, het op een na hoogste niveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland waren al rood, de negen overige provincies gaan van oranje naar rood.
Bij het vaststellen van de kleurcodes wordt gekeken naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.
Corona leidt tot champagnetekort
Het wordt mogelijk nog een hele opgave om het nieuwe jaar te vieren met een fles champagne. Verschillende grote champagnehuizen waarschuwen voor schaarste, meldt persbureau ANP.
Op twee manieren heeft dat te maken met corona. De productielocaties waren vanwege corona een aantal maanden gesloten. Daarnaast is er meer vraag naar champagne omdat consumenten meer geld over hebben. Vorig jaar steeg de champagneconsumptie in Nederland met 12 procent.
In 2021 ligt de verkoop al een derde hoger dan in 2019 in dezelfde periode. Fabrikanten hebben moeite de productie op te hogen. Het duurt een aantal jaar voordat een druivenoogst verwerkt is tot fles die verkocht kan worden.
Volgens Bob Bron van Moët Hennessy Nederland stijgen de prijzen dit jaar niet, maar zal er volgend jaar een verhoging van 3 procent plaatsvinden.
Belgisch koninklijk paar beperkt contact na besmetting binnen familie
Het Belgische koninklijk paar heeft uit voorzorg besloten hun contacten de komende dagen te beperken vanwege een covid-besmetting binnen de koninklijke familie, laat het paleis weten.
De activiteiten die deze en volgende week op de agenda stonden van koning Filip en koningin Mathilde worden daarom uitgesteld of afgelast. Wie besmet is geraakt met het coronavirus, is niet bekendgemaakt. Het Nieuwsblad schrijft dat het zou gaan om een van de jongste kinderen van het koninklijk paar, dat vier kinderen heeft.
EMA: booster coronavaccin niet dringend noodzakelijk
Een extra prik met een coronavaccin, ook wel een booster genoemd, is niet dringend noodzakelijk. Tot dat oordeel komt het Europees geneesmiddelenbureau EMA, op basis van een technisch rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
"Gekeken naar het huidige bewijs is er geen dringende noodzaak voor het toedienen van een boosterdosis van vaccins aan volledig gevaccineerden in de hele populatie", schrijft EMA in een rapport. Daarin staat verder dat een extra dosis al wordt aangeraden aan mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. De goedgekeurde vaccins beschermen goed tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden. Daarom zou de prioriteit volgens EMA moeten liggen op het volledig vaccineren van de populatie, in plaats van op een booster.
Eerder concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie al dat er onvoldoende bewijs is voor de noodzaak van een derde prik. Desondanks hebben sommige landen besloten om toch een booster toe te dienen: zo zet Israël sinds eind vorige maand vol in op een booster, omdat het aantal besmettingen explosief toenam.
Nederland iets roder op Europese coronakaart
Nederland kleurt vanaf vandaag iets roder op de Europese coronakaart van gezondheidsinstituut ECDC, die iedere donderdag wordt geactualiseerd. De provincies Overijssel en Friesland gaan van oranje naar rood, vanwege het toegenomen aantal besmettingen daar. Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland stonden al op rood.
Het is voor het eerst sinds eind juli dat het waarschuwingsniveau voor Nederland omhooggaat. De rest van het land blijft op oranje. Utrecht zit net onder de rode grens, wat betekent dat die provincie op rood uitkomt als het aantal besmettingen daar doorzet.
Het ECDC kijkt naar het aantal besmettingen en het percentage positieve test in de afgelopen twee kalenderweken. De regio's worden vervolgens ingedeeld in groen, oranje, rood en donkerrood. Europese landen kunnen aan de hand van die kleurcode hun beleid bepalen. Zo pasten Frankrijk en Duitsland in jul hun reisadvies voor Nederland aan toen de Europese tegenhanger van het RIVM ons land de kleurcode donkerrood gaf.
Grootste stijging coronabesmettingen India in twee maanden
In India is vandaag de grootse stijging in het aantal coronabesmettingen geregistreerd in twee maanden tijd. De zuidelijke deelstaat Kerala is verantwoordelijk voor 70 procent van de 47.092 nieuwe besmettingen. Er zijn 509 nieuwe sterfgevallen.
De Indiase regering is bang dat de uitbraak overslaat van het dichtbevolkte Kerala naar deelstaten Tamil Nadu en Karnataka. De minister van Volksgezondheid wil dat de vaccinaties daar worden opgeschroefd. Tot nu toe zijn 662 miljoen doses vaccin toegediend in het land. 54 procent van de 944 miljoen volwassenen heeft een eerste prik gehad, slechts 16 procent een tweede.
Minder besmettingen gemeld in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn vandaag 49 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, minder dan de afgelopen dagen. Volgens de autoriteiten werpt de strenge lockdown in het land zijn vruchten af. "Dit lage getal is bemoedigend en laat zien dat onze lockdown zelfs werkt tegen de deltavariant", zei directeur Ashley Bloomfield van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit.
Twee weken geleden ging het land op slot nadat één nieuwe coronabesmetting was geregistreerd. Daarvoor waren sinds februari geen besmettingen meer gemeld.
De vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland is nog relatief laag. Halverwege vorige maand was 32 procent van de volwassenen gevaccineerd, tegenover 77 procent in Nederland.
Foutje op vervalst vaccinatiebewijs: Maderna in plaats van Moderna
Een 24-jarige vrouw uit Illinois is gearresteerd nadat ze op het vliegveld van Hawaï een vals vaccinatiebewijs had laten zien. De vrouw viel door de mand doordat ze Moderna had gespeld als 'Maderna'.
De vrouw had haar valse vaccinatiebewijs geüpload in het 'Safe Travel'-systeem van Hawaï, maar controleurs merkten daarin volgens de autoriteiten "verdachte fouten" op. Behalve de foutieve spelling van Moderna had de vrouw ook aangegeven dat ze in Illinois woonde, maar in Delaware was ingeënt. In de vaccinatieregistratie van die Amerikaanse staat kwam niemand voor met haar naam en geboortedatum.
De vrouw wordt beschuldigd van het overtreden van de noodmaatregelen die Hawaï heeft ingesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Amerikanen die naar Hawaï reizen moeten tien dagen in quarantaine, behalve als ze negatief zijn getest of volledig zijn gevaccineerd.
'15 miljoen vaccindoses weggegooid in VS'
In de Verenigde Staten zijn sinds maart zeker 15 miljoen doses van coronavaccins weggegooid, meldt NBC News op basis van overheidsgegevens die de nieuwssite in handen heeft. Vaccins worden weggegooid als er bijvoorbeeld een fout is gemaakt bij het verdunnen van het middel of als het vaccin niet op de juiste temperatuur is bewaard. Volgens NBC ligt het werkelijke aantal weggegooide doses nog hoger, omdat sommige vaccinaanbieders in de cijfers ontbreken.
Ruim 174 miljoen Amerikanen zijn inmiddels volledig gevaccineerd. In totaal zijn meer dan 371 miljoen doses toegediend. Een woordvoerder van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zegt tegen NBC dat het aantal verspilde doses daarbij vergeleken "extreem laag" is.
"Toch is het tragisch dat er miljoenen vaccins verspild worden, terwijl er landen in Afrika zijn waar nog niet eens 5 procent van de bevolking gevaccineerd is", citeert de nieuwssite Sharifah Sekalala, die ongelijkheid en infectieziektes onderzoekt aan de Britse Universiteit van Warwick.
Goedemorgen!
Welkom in het coronablog van donderdag 2 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.