NOS NieuwsAangepast

Dit is hoe het kabinet de samenleving stap voor stap verder wil openen

Het demissionaire kabinet heeft in een persconferentie zicht gegeven op een mogelijke einddatum voor alle coronabeperkingen: het streeft ernaar om op 1 november alle coronamaatregelen op te heffen. Tot die datum blijven discotheken en nachtclubs vooralsnog gesloten.

Ook willen premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid vanaf maandag 20 september de anderhalvemetermaatregel in de hele samenleving loslaten. Ook de mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies komen dan mogelijk te vervallen. Op vrijdag 17 september neemt het kabinet definitief een besluit over de voorgenomen versoepelingen, die hier te vinden zijn.

Verder maakte het demissionaire kabinet bekend dat het mbo en hoger onderwijs per 30 augustus weer opengaan. Deze versoepeling was al uitgelekt. De heropening zal onder voorwaarden zijn: maximaal 75 studenten per ruimte, twee keer per week testen, mondkapjes op in de gangen en letten op de ventilatie, afstand en hygiëne.

Op middelbare scholen blijft de 1,5-meterregel gehandhaafd tussen leraren en leerlingen. Ook moeten scholieren verplicht een mondkapje dragen.

Demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie:

Rutte: 'Hopelijk op 20 september anderhalve meter en mondkapjesplicht loslaten'

De bewindspersonen houden nadrukkelijk een slag om de arm: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moeten de versoepelingen wel mogelijk maken. Het kabinet is voorzichtiger geworden na versoepelingen in juni en juli, toen het aantal besmettingen in hoog tempo opliep na heropening van het nachtleven. Bovendien is het onduidelijk wat het effect zal zijn van terugkerende vakantiegangers in combinatie met de extra besmettelijke deltavariant.

Met het - op termijn - wegvallen van de 1,5-meterregel, zullen er meer mogelijkheden voor horeca en evenementen ontstaan. Het testen voor toegang blijft hierbij wel van toepassing.

Wat overigens wel doorgaat is de Formule 1 op Zandvoort, in het eerste weekend van september. Dit evenement kreeg eerder al groen licht op voorwaarde dat de tribunes niet helemaal gevuld worden met toeschouwers.

Alle overige coronamaatregelen worden verlengd tot en met 19 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl