liveblog
NOS NieuwsAangepast

Donderdag overleg met evenementenbranche • OM eist celstraf om handel in persoonsgegevens


Google stelt verplichte terugkeer naar kantoor uit

Techbedrijf Google stelt de verplichte terugkeer van werknemers naar kantoor uit vanwege de wereldwijde sterke stijging van het aantal besmettingen met de deltavariant.

In een memo schrijft topman Sundar Pichai van moederbedrijf Alphabet dat medewerkers wereldwijd er tot zeker 10 januari voor mogen kiezen om thuis te werken. Eerder was gezegd dat werknemers vanaf 18 oktober weer naar kantoor moesten komen.

Eerder al namen ook Facebook en Apple een soortgelijk besluit voor werknemers in de VS.

Lokale rechtbanken verbieden verplichtstellen coronapas in grote winkelcentra

In Frankrijk hebben lokale rechtbanken in verschillende departementen geoordeeld dat de coronapas niet verplicht mag worden gesteld in grote winkelcentra. Rechtbanken in verschillende departementen rond Parijs en in de buurt van Mulhouse oordelen dat de toegang tot eerste levensbehoeften niet ontzegd mag worden aan mensen die geen QR-code kunnen laten zien.

Op verzoek van de regering was in enkele departementen met veel besmettingen sinds 16 augustus een coronapas verplicht gesteld om winkelcentra met een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter te betreden. Nu hebben lokale rechtbanken daar een stokje voor gestoken.

De rechtbank stemt wel in met de verplichting van een coronapas op andere plekken, zoals in cafés en restaurants.

Berlijnse clubs dit weekend weer open voor gevaccineerden

In Berlijn gaan de clubs dit weekend voor het eerst weer helemaal open voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn van covid-19. Deze zomer ontvingen sommige Berlijnse clubs al wel weer gasten in de open lucht, maar nu mogen ook de binnenruimtes weer open en hoeven er geen gezichtsmaskers meer gedragen te worden.

Het openstellen van de clubs is het gevolg van een uitspraak van een rechter. Die oordeelde dat het verbod van de stad op openbare dansevenementen niet kon blijven gelden voor gevaccineerde en herstelde mensen. De uitspraak geldt ook voor sauna's, hamams en thermale baden. Ook zij mogen weer gasten verwelkomen.

Eerste groep Afghaanse evacués Marnewaard uit quarantaine

De quarantaineperiode van de eerste groep Afghaanse evacués in de kazerne Marnewaard zit er op. Vanaf woensdag kunnen mensen die negatief getest zijn het kazerneterrein verlaten als ze dat willen.

Het COA verwacht dat weinig mensen van die mogelijkheid gebruikmaken, zegt de gemeente Het Hogeland namens het COA. Het COA zorgt voor de eerste levensbehoeften en er komen bezorgdiensten langs.

Vanaf woensdag is op de kazerne ook bezoek mogelijk. Bezoekers moeten zich kunnen legitimeren en in verband met de coronamaatregelen is het bezoek alleen welkom in de eet- en recreatiezaal.

Donderdag overleg evenementenbranche en ministers over stoppen coronasteun

Komende donderdag is er een overleg tussen de evenementenbranche en de ministers die betrokken zijn bij het coronabeleid. De evenementenbranche vindt het "niet uit te leggen dat de overheidssteun stopt, terwijl de restricties doorlopen en de financiële gevolgen daarvan nog heel lang zullen doorwerken", zegt Riemer Rijpkema, woordvoerder van het EventPlatform. De steunmaatregelen stoppen per 1 oktober, maakte het kabinet gisteren bekend..

"Je kunt niet vasthouden aan restricties voor bepaalde sectoren en tegelijkertijd de langdurige gevolgen daarvan volledig bij ondernemers in die sector leggen. Het begrip voor en de bereidheid van ondernemers om de restricties te volgen en te handhaven is dan echt wel voorbij", aldus Rijpkema en Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers. Ze willen donderdag concrete antwoorden horen van de ministers.

Ook zijn al nieuwe demonstraties aangekondigd. Op 11 september staan nieuwe Unmute Us-protestmarsen gepland.

Langere schoolvakanties in deel Balkan vanwege deltavariant

Kosovo en Albanië stellen het begin van het nieuwe schooljaar uit. In Kosovo beginnen de basisscholen en middelbare scholen twee weken later op 13 september vanwege een golf van besmettingen met de deltavariant. Ook worden andere maatregelen genomen, zoals een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur, het verplicht dragen van een mondmasker, zowel binnen als buiten. Restaurants en bars mogen alleen buiten serveren. In Albanië wordt de aanvang van het nieuwe schooljaar een maand uitgesteld tot 27 september.

In Servië gaat het schooljaar morgen wel gewoon van start, behalve in het zuidwesten waar ook veel nieuwe coronabesmettingen zijn. Een deel van de lessen wordt hier online gegeven.

Delta Airlines stelt vaccinatie verplicht voor sollicitanten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines eist vanaf nu volledige vaccinatie van nieuwe werknemers. Het bedrijf heeft 1500 vacatures open staan waarvoor deze eis geldt.

Voor het huidige personeel geldt sinds vorige week dat ongevaccineerden 200 dollar extra moeten betalen aan hun ziektekostenverzekering via de vliegmaatschappij.

Inspectie corrigeerde artsen na foute corona-informatie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd aan artsen die hun patiënten onjuiste informatie gaven over het coronavirus of het coronavaccin. In tien gevallen werd met maatregelen gedreigd.

Het ging volgens de inspectie om "het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties". Dat is allemaal tegen de normen en de richtlijnen van de beroepsgroep, aldus de inspectie.

Een arts kreeg een boete van 3000 euro wegens het voorschrijven van medicijnen die niet voor corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers.

Bij de inspectie waren ruim 200 meldingen binnengekomen over desinformatie door artsen.

Tijdelijk papieren vaccinatiebewijs na eerste prik in ander EU-land

Er komt een tijdelijk papieren vaccinatiebewijs voor mensen die hun eerste coronaprik in een ander EU-land hebben gehaald en daarom nog geen groen vinkje in de CoronaCheck-app kunnen aanmaken. Het papieren certificaat komt eind deze week of begin volgende week beschikbaar, zegt de koepelorganisatie GGD GHOR.

Eerder meldde GGD GHOR Nederland dat het om een algemeen technisch probleem met de app ging, maar nu blijken er verschillende oorzaken te zijn die ertoe leiden dat het aanmaken van de code niet lukt. Wanneer de problemen met de app zijn opgelost, is nog niet bekend.

Het probleem zou spelen bij tientallen mensen. Mensen die hun eerste prik buiten de EU kregen, hebben geen probleem met het aanmaken van een QR-code in de app.

OM eist celstraf om handel in persoonsgegevens

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen twee mannen die ervan verdacht worden adres- en persoonsgegevens uit de GGD-database te hebben ingezien en doorverkocht.

Een 21-jarige man uit Heiloo moet als het aan het OM ligt een jaar in de gevangenis, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is dat hij een gedragstraining gaat volgen. Tegen een 23-jarige man uit Alblasserdam is zes maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk.

De twee werkten begin dit jaar voor een callcenter dat door de GGD was ingehuurd om afspraken voor coronatesten in te plannen. In januari berichtte RTL Nieuws dat er persoonsgegevens te koop werden aangeboden uit het coronaregistratiesysteem van de GGD. Het waren onder meer gegevens van bekende Nederlanders.

De man uit Heiloo heeft van 101 personen de gegevens onrechtmatig ingezien, deels overgenomen en te koop aangeboden, stelt het OM op basis van onderzochte computers en telefoons. Ook bood hij aan op aanvraag persoonsgegevens te achterhalen. Dat deed hij zeker een keer en daar kreeg hij vijftig euro aan bitcoins voor.

De man uit Alblasserdam zag de gegevens van twintig personen in, zegt het OM. Van acht personen nam hij de gegevens over en van vier personen deelde hij die met anderen.

Introductieweken hebben niet tot meer besmettingen geleid

De introductieweken voor nieuwe studenten hebben niet geleid tot een duidelijke toename van besmettingen. Volgens Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM, komt dat doordat veel studenten al gevaccineerd zijn.

Kleine stijging besmettingscijfers, geen daling opnamecijfers

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2349 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 154 meer dan gisteren. Het aantal nieuwe positieve coronatests is de afgelopen week heel licht gestegen, met 1,5 procent. Het gaat om 17.575 nieuwe tests, tegen 17.315 een week eerder.

Het aantal afgenomen tests steeg wel harder dan het aantal positieve tests, waardoor de toename dus mogelijk deels door een hogere testbereidheid kan worden verklaard.

Bij het RIVM werden vandaag 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

Het reproductiegetal blijft op 16 augustus licht boven de 1, namelijk 1,01. Dat is evenveel als een week geleden. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend en geeft de verspreiding van het virus weer: een R van 1,01 betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 101 anderen besmetten, en het virus zich dus heel langzaam verder verspreidt. Bij een R onder de 1 neemt de verspreiding af.

Ziekenhuisbezetting licht afgenomen

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 671 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 689), van wie 212 op de IC (gisteren 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal opnames in het ziekenhuis is nagenoeg gelijk gebleven. De afgelopen week ging het om 105 IC-opnames, evenveel als een week eerder. In totaal werden 535 mensen opgenomen, twee meer dan een week eerder. Het aantal opnames wil dus niet zakken.

Vaccineren zonder afspraak in Duitse coronaweek

Duitsers die nog niet gevaccineerd zijn kunnen tussen 13 en 19 september zonder afspraak voor een vaccin terecht bij een sportclub, brandweerkazerne of apotheek in de buurt.

Op dit moment is 60 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd. De regering denkt dat een dekking van 75 procent nodig is om de verdere verspreiding tegen te gaan.

"Het probleem is niet dat we te weinig vaccins hebben, maar dat we zo veel mogelijk mensen ervan moeten overtuigen dat ze een vaccin moeten halen", zei bondskanselier Merkel. "Helaas zitten we niet bij de top van Europa als het om de vaccinatiegraad gaat." Bijna alle landen West-, Noord-, en Zuid-Europa hebben een hogere vaccinatiegraad.

Kuipers verwacht in het najaar 3500 coronapatiënten op de IC's

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) houdt er rekening mee dat er in het najaar 3500 coronapatiënten op de IC's belanden. Dat zijn er zo'n 500 meer dan tijdens de eerste golf (in het voorjaar van 2020), toen er nog geen vaccins waren, zei hij in het NPO1-radioprogramma 1 op 1.

Die 3500 coronapatiënten komen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk. Maar als er meer dan 1350 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet, moet er opnieuw reguliere zorg worden afgeschaald. De maximale capaciteit op de IC's is 1700 bedden.

Kuipers wijst erop dat er nu al geruime tijd ongeveer 230 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet. Vorig jaar zomer waren dat er 20. Dat het er nu zo veel zijn heeft alles te maken met de besmettelijkheid van de deltavariant. Bij de klassieke variant werd een vaccinatiegraad van 60 procent nog wenselijk geacht, om verdere verspreiding te voorkomen. Nu is dat 90 procent. "Daar zitten we nog niet en daar komen we ook niet", zei Kuipers.

Golf aan rechtszaken verwacht over corona-uitbraak in Oostenrijks wintersportgebied

Volgende maand beginnen in Wenen meerdere rechtszaken die samenhangen met een grote corona-uitbraak vorig jaar in de populaire wintersportplaats Ischl. Volgens consumentenvereniging VSV worden er nog honderden andere zaken voorbereid.

De eerste zaak komt volgens VSV, die de eisers vertegenwoordigt, 17 september voor de rechter. Nabestaanden van een 72-jarige Oostenrijker eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de Oostenrijkse staat. De 72-jarige man zou het virus in een bus hebben opgelopen toen mensen in maart 2020 halsoverkop moesten vertrekken uit het wintersportoord in Tirol, dat een coronabrandhaard bleek te zijn geworden. Hij overleed later aan de gevolgen van de besmetting.

Ook Nederlanders hebben zich aangesloten bij de massaclaim. Ze voelen zich bedrogen, omdat het wintersportseizoen gewoon doorging terwijl het coronavirus al in de deelstaat rondwaarde. Volgens de eisers heeft de overheid te traag en terughoudend opgetreden. Ook houden ze de autoriteiten verantwoordelijk voor de chaos rondom de massale uittocht van wintersporters.

70 procent van volwassenen in EU nu gevaccineerd

EU-Commissievoorzitter Von der Leyen zegt dat 70 procent van de volwassenen in de EU, meer dan 250 miljoen mensen, nu volledig tegen corona is gevaccineerd. Ze spreekt van een mijlpaal, maar zegt ook dat het daar niet bij moet blijven.

"Ten eerste moeten we meer Europeanen vaccineren om een nieuwe golf van besmettingen en het ontstaan van nieuwe varianten te voorkomen", zegt ze op Twitter. Ze roept iedereen op om zich te laten vaccineren. "Dit is de enige manier om jezelf en anderen te beschermen."

Verder wil ze dat de EU de rest van de wereld helpt met vaccineren. "We kunnen deze pandemie alleen stoppen als we haar overal ter wereld verslaan."

Viruswaarheid verliest ook kort geding bij gerechtshof

Na de Haagse rechtbank heeft ook het gerechtshof in Den Haag de eis van de Stichting Viruswaarheid afgewezen in een zaak tegen de staat. Volgens Viruswaarheid moeten de nog resterende coronamaatregelen van tafel omdat ze in strijd zijn met de mensenrechten. Na de rechtbank geeft ook het gerechtshof Viruswaarheid geen gelijk.

Het hof erkent dat de coronamaatregelen grondrechten inperken maar ook dat die inperkingen zijn toegestaan, onder meer omdat ze de volksgezondheid beschermen. Daarnaast zijn de maatregelen tijdelijk en wil de staat de maatregelen versoepelen als dat mogelijk is. Daarom zijn de coronamaatregelen niet in strijd met grondrechten of internationale verdragen, aldus de rechter.

Verdachten van datadiefstal GGD voor de rechter

Twee mannen die worden verdacht van datadiefstal bij de GGD staan vandaag voor de rechter. Ze zouden persoonsgegevens hebben gestolen uit een registratiesysteem van de GGD en boden die te koop aan op de chatapp Telegram.

Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers van mensen die een afspraak hadden gemaakt voor een coronatest. De 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo zou slechts één keer daadwerkelijk privégegevens hebben verkocht, meldt RTV Utrecht.

De twee verdachten, die elkaar niet kenden, werkten vanuit huis bij een callcenter dat de GGD inzet voor het maken van afspraken. Daardoor hadden ze toegang tot het systeem. Ze zouden bewust hebben gezocht op gegevens van BN'ers, onder wie Peter R. de Vries en John van den Heuvel.

Volgens de verdachten en hun advocaten heeft de GGD veel steken laten vallen als het gaat om de training en het inwerken van uitzendkrachten die toegang hadden tot het registratiesysteem. De officier van justitie vindt dat ze ook zonder instructie van hun werkgever hadden moeten weten dat ze strafbaar bezig waren.

Loket voor TVL-coronasteun voor het laatst open

Bedrijven kunnen vanaf vandaag een tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) aanvragen voor het derde kwartaal van dit jaar. Het is voor het laatst dat het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de TVL-regeling open is.

De steun is bedoeld voor ondernemers die door de coronacrisis minder omzet verwachten in de maanden juli, augustus en september. Als ze minimaal 30 procent van hun omzet mislopen, kunnen ze hun vaste lasten volledig vergoed krijgen.

De regeling ging vorig jaar juni in en moet, samen met andere steunmaatregelen, voorkomen dat ondernemers vanwege de coronacrisis hun zaak moeten sluiten.

Gisteren maakte het kabinet bekend dat er op 1 oktober een einde komt aan de algemene steun aan bedrijven. Vooral in de reissector en de evenementenindustrie vragen ondernemers zich af of ze het zonder die steun redden.

'Marechaussee deelde maar 5 coronaboetes uit'

De Koninklijke Marechaussee heeft aan de grens tot nu toe vijf boetes uitgedeeld aan mensen die geen vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag konden laten zien, meldt BNR. Veel mensen hebben hun papieren op orde, maar daarnaast blijken de controles verre van waterdicht.

Iemand die langer dan twaalf uur in een geel EU-land is geweest, moet sinds 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien. Het kabinet wil zo voorkomen dat reizigers het coronavirus na vakantie mee naar huis nemen. Maar marechaussees kunnen lang niet altijd controleren hoelang iemand in het buitenland is geweest. "We gaan uit van de plausibele verklaring van de automobilist", liet het ministerie van VWS aan BNR weten.

Volgens BNR werden tot 27 augustus in totaal 156 voertuigen steekproefsgewijs aangehouden, waarbij 433 personen werden gecontroleerd. Daarvan bleken er 5 niet te beschikken over de benodigde papieren. Zij kregen elk een boete van 95 euro.

Er wordt slechts drie keer per week gecontroleerd. "De meeste mensen snappen het doel van het hebben van een bewijs van herstel, vaccinatie of test heel goed", zei het ministerie tegen BNR. "Het gaat om een redelijke pakkans en de preventieve werking die van de controles uitgaat."

'Vaccineren in Nederland stokt'

Van alle EU-landen is Nederland het land waar op dit moment de minste coronavaccinaties worden gezet. Dat zegt het hoofd van Our World in Data, een website waar allerlei gegevens over corona worden bijgehouden. Het AD sprak met de chef van de datasite. Onder meer in België, Spanje en Portugal is de vaccinatiegraad inmiddels hoger dan in Nederland. In Nederland had op 1 augustus 68,3 procent van de inwoners minimaal een prik gehad, op 29 augustus was dat 69,2 procent.

Het ministerie van VWS vindt het niet gek dat het vaccineren stokt. "Tegen 85 procent van de volwassenen heeft een prik gekregen", zegt een woordvoerder in het AD. "Dat betekent dat we ons initiële doel bijna hebben gehaald. Het laaghangend fruit is weg." Nu wil VWS de overgebleven groepen overtuigen: jongeren, mensen met een migratieachtergrond en mensen met religieuze bezwaren.

Toerismesector is groei van meer dan tien jaar kwijt

Binnen- en buitenlandse toeristen hebben bijna de helft minder uitgegeven in 2020 ten opzichte van een jaar eerder. Er is vorig jaar 52 miljard euro uitgegeven in Nederland door toeristen. Het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie daalde naar 2,4 procent van het bbp. Dat bedroeg in 2019 nog 4,4 procent. Door de coronamaatregelen is de toeristische sector in één klap de groei van meer dan tien jaar kwijtgeraakt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Vooral het wegblijven van de buitenlandse toeristen leidde tot de daling van de totale toeristische bestedingen. Tegelijkertijd gaven Nederlanders ook minder uit in het buitenland. Die bestedingen daalden vorig jaar met 70 procent. Het totaal aantal banen in het toerisme daalde vorig jaar met zo'n 15 procent ten opzichte van 2019. Het CBS schrijft dat banen behouden konden blijven, mede doordat bedrijven coronasteun ontvingen van de overheid.

Fors minder orgaantransplantaties in eerste golf

Het aantal orgaantransplantaties is tijdens de eerste coronagolf vorig jaar wereldwijd met 31 procent gedaald ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health. Door het teruggelopen aantal transplantaties zouden naar schatting ruim 48.000 levensjaren verloren zijn gegaan.

De onderzoekers bestudeerden de transplantatiegegevens van 22 landen, waaronder Nederland. Het aantal niertransplantaties van levende donoren daalde het hardst (40 procent), gevolgd door levertransplantaties (33 procent).

Bij orgaantransplantaties van overleden donoren was de daling minder groot. Volgens een van de onderzoekers is dat wel te verklaren: "Transplantaties van organen van levende donoren vereist veel meer planning en medische middelen, wat juist tijdens een pandemie extreem lastig is." Bovendien gingen veel transplantaties niet door vanwege de gezondheidsrisico's voor de donoren tijdens de coronacrisis.

Japanse minister: vaccins vervuild door naalden

De Japanse gezondheidsminister Tamura heeft verklaard dat de vreemde substantie die recent werd gevonden in meerdere flesjes van het Moderna-vaccin waarschijnlijk in de vloeistof is gekomen toen de naald in het flesje werd gestoken.

Mogelijk is dat op een verkeerde manier gebeurd, waardoor de vaccins vervuild raakten door het afbreken van stukjes rubber.

De vervuilde vaccins hebben voor onrust in Japan gezorgd. In totaal heeft het land nu 2,6 miljoen Moderna-vaccins uit het vaccinatieprogramma gehaald. Ook worden twee sterfgevallen onderzocht na vaccinaties met Moderna uit batches die later werd teruggeroepen. Het is nog niet duidelijk of de sterfgevallen iets te maken hebben met de vervuilde vaccins. In de zuidelijke prefectuur Okinawa zijn vaccinaties met Moderna tijdelijk gestopt.

De problemen met de vaccins komen op een moment dat in Japan veel besmettingen worden gemeld. Ziekenhuizen kunnen de grote toestroom aan coronapatiënten amper aan. Zo'n 44 procent van de Japanse bevolking is volledig gevaccineerd.

Welkom

Welkom bij het coronablog van dinsdag 31 augustus. In dit blog praten we je vandaag bij over het laatste coronanieuws. Lees hier het blog van gisteren terug.