NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Donderdag overleg met evenementenbranche • OM eist celstraf om handel in persoonsgegevens

 • Google stelt verplichte terugkeer naar kantoor uit

  Techbedrijf Google stelt de verplichte terugkeer van werknemers naar kantoor uit vanwege de wereldwijde sterke stijging van het aantal besmettingen met de deltavariant.

  In een memo schrijft topman Sundar Pichai van moederbedrijf Alphabet dat medewerkers wereldwijd er tot zeker 10 januari voor mogen kiezen om thuis te werken. Eerder was gezegd dat werknemers vanaf 18 oktober weer naar kantoor moesten komen.

  Eerder al namen ook Facebook en Apple een soortgelijk besluit voor werknemers in de VS.

 • Lokale rechtbanken verbieden verplichtstellen coronapas in grote winkelcentra

  In Frankrijk hebben lokale rechtbanken in verschillende departementen geoordeeld dat de coronapas niet verplicht mag worden gesteld in grote winkelcentra. Rechtbanken in verschillende departementen rond Parijs en in de buurt van Mulhouse oordelen dat de toegang tot eerste levensbehoeften niet ontzegd mag worden aan mensen die geen QR-code kunnen laten zien.

  Op verzoek van de regering was in enkele departementen met veel besmettingen sinds 16 augustus een coronapas verplicht gesteld om winkelcentra met een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter te betreden. Nu hebben lokale rechtbanken daar een stokje voor gestoken.

  De rechtbank stemt wel in met de verplichting van een coronapas op andere plekken, zoals in cafés en restaurants.

 • Berlijnse clubs dit weekend weer open voor gevaccineerden

  In Berlijn gaan de clubs dit weekend voor het eerst weer helemaal open voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn van covid-19. Deze zomer ontvingen sommige Berlijnse clubs al wel weer gasten in de open lucht, maar nu mogen ook de binnenruimtes weer open en hoeven er geen gezichtsmaskers meer gedragen te worden.

  Het openstellen van de clubs is het gevolg van een uitspraak van een rechter. Die oordeelde dat het verbod van de stad op openbare dansevenementen niet kon blijven gelden voor gevaccineerde en herstelde mensen. De uitspraak geldt ook voor sauna's, hamams en thermale baden. Ook zij mogen weer gasten verwelkomen.

 • Eerste groep Afghaanse evacués Marnewaard uit quarantaine

  De quarantaineperiode van de eerste groep Afghaanse evacués in de kazerne Marnewaard zit er op. Vanaf woensdag kunnen mensen die negatief getest zijn het kazerneterrein verlaten als ze dat willen.

  Het COA verwacht dat weinig mensen van die mogelijkheid gebruikmaken, zegt de gemeente Het Hogeland namens het COA. Het COA zorgt voor de eerste levensbehoeften en er komen bezorgdiensten langs.

  Vanaf woensdag is op de kazerne ook bezoek mogelijk. Bezoekers moeten zich kunnen legitimeren en in verband met de coronamaatregelen is het bezoek alleen welkom in de eet- en recreatiezaal.

 • Donderdag overleg evenementenbranche en ministers over stoppen coronasteun

  Komende donderdag is er een overleg tussen de evenementenbranche en de ministers die betrokken zijn bij het coronabeleid. De evenementenbranche vindt het "niet uit te leggen dat de overheidssteun stopt, terwijl de restricties doorlopen en de financiële gevolgen daarvan nog heel lang zullen doorwerken", zegt Riemer Rijpkema, woordvoerder van het EventPlatform. De steunmaatregelen stoppen per 1 oktober, maakte het kabinet gisteren bekend..

  "Je kunt niet vasthouden aan restricties voor bepaalde sectoren en tegelijkertijd de langdurige gevolgen daarvan volledig bij ondernemers in die sector leggen. Het begrip voor en de bereidheid van ondernemers om de restricties te volgen en te handhaven is dan echt wel voorbij", aldus Rijpkema en Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers. Ze willen donderdag concrete antwoorden horen van de ministers.

  Ook zijn al nieuwe demonstraties aangekondigd. Op 11 september staan nieuwe Unmute Us-protestmarsen gepland.

 • Langere schoolvakanties in deel Balkan vanwege deltavariant

  Kosovo en Albanië stellen het begin van het nieuwe schooljaar uit. In Kosovo beginnen de basisscholen en middelbare scholen twee weken later op 13 september vanwege een golf van besmettingen met de deltavariant. Ook worden andere maatregelen genomen, zoals een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur, het verplicht dragen van een mondmasker, zowel binnen als buiten. Restaurants en bars mogen alleen buiten serveren. In Albanië wordt de aanvang van het nieuwe schooljaar een maand uitgesteld tot 27 september.

  In Servië gaat het schooljaar morgen wel gewoon van start, behalve in het zuidwesten waar ook veel nieuwe coronabesmettingen zijn. Een deel van de lessen wordt hier online gegeven.

 • Delta Airlines stelt vaccinatie verplicht voor sollicitanten

  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines eist vanaf nu volledige vaccinatie van nieuwe werknemers. Het bedrijf heeft 1500 vacatures open staan waarvoor deze eis geldt.

  Voor het huidige personeel geldt sinds vorige week dat ongevaccineerden 200 dollar extra moeten betalen aan hun ziektekostenverzekering via de vliegmaatschappij.

 • Inspectie corrigeerde artsen na foute corona-informatie

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd aan artsen die hun patiënten onjuiste informatie gaven over het coronavirus of het coronavaccin. In tien gevallen werd met maatregelen gedreigd.

  Het ging volgens de inspectie om "het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties". Dat is allemaal tegen de normen en de richtlijnen van de beroepsgroep, aldus de inspectie.

  Een arts kreeg een boete van 3000 euro wegens het voorschrijven van medicijnen die niet voor corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers.

  Bij de inspectie waren ruim 200 meldingen binnengekomen over desinformatie door artsen.

 • Tijdelijk papieren vaccinatiebewijs na eerste prik in ander EU-land

  Er komt een tijdelijk papieren vaccinatiebewijs voor mensen die hun eerste coronaprik in een ander EU-land hebben gehaald en daarom nog geen groen vinkje in de CoronaCheck-app kunnen aanmaken. Het papieren certificaat komt eind deze week of begin volgende week beschikbaar, zegt de koepelorganisatie GGD GHOR.

  Eerder meldde GGD GHOR Nederland dat het om een algemeen technisch probleem met de app ging, maar nu blijken er verschillende oorzaken te zijn die ertoe leiden dat het aanmaken van de code niet lukt. Wanneer de problemen met de app zijn opgelost, is nog niet bekend.

  Het probleem zou spelen bij tientallen mensen. Mensen die hun eerste prik buiten de EU kregen, hebben geen probleem met het aanmaken van een QR-code in de app.

 • OM eist celstraf om handel in persoonsgegevens

  Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen twee mannen die ervan verdacht worden adres- en persoonsgegevens uit de GGD-database te hebben ingezien en doorverkocht.

  Een 21-jarige man uit Heiloo moet als het aan het OM ligt een jaar in de gevangenis, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is dat hij een gedragstraining gaat volgen. Tegen een 23-jarige man uit Alblasserdam is zes maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk.

  De twee werkten begin dit jaar voor een callcenter dat door de GGD was ingehuurd om afspraken voor coronatesten in te plannen. In januari berichtte RTL Nieuws dat er persoonsgegevens te koop werden aangeboden uit het coronaregistratiesysteem van de GGD. Het waren onder meer gegevens van bekende Nederlanders.

  De man uit Heiloo heeft van 101 personen de gegevens onrechtmatig ingezien, deels overgenomen en te koop aangeboden, stelt het OM op basis van onderzochte computers en telefoons. Ook bood hij aan op aanvraag persoonsgegevens te achterhalen. Dat deed hij zeker een keer en daar kreeg hij vijftig euro aan bitcoins voor.

  De man uit Alblasserdam zag de gegevens van twintig personen in, zegt het OM. Van acht personen nam hij de gegevens over en van vier personen deelde hij die met anderen.

 • Introductieweken hebben niet tot meer besmettingen geleid

  De introductieweken voor nieuwe studenten hebben niet geleid tot een duidelijke toename van besmettingen. Volgens Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM, komt dat doordat veel studenten al gevaccineerd zijn.

 • Kleine stijging besmettingscijfers, geen daling opnamecijfers

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2349 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 154 meer dan gisteren. Het aantal nieuwe positieve coronatests is de afgelopen week heel licht gestegen, met 1,5 procent. Het gaat om 17.575 nieuwe tests, tegen 17.315 een week eerder.

  Het aantal afgenomen tests steeg wel harder dan het aantal positieve tests, waardoor de toename dus mogelijk deels door een hogere testbereidheid kan worden verklaard.

  Bij het RIVM werden vandaag 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

  Het reproductiegetal blijft op 16 augustus licht boven de 1, namelijk 1,01. Dat is evenveel als een week geleden. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend en geeft de verspreiding van het virus weer: een R van 1,01 betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 101 anderen besmetten, en het virus zich dus heel langzaam verder verspreidt. Bij een R onder de 1 neemt de verspreiding af.

 • Ziekenhuisbezetting licht afgenomen

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 671 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 689), van wie 212 op de IC (gisteren 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Het aantal opnames in het ziekenhuis is nagenoeg gelijk gebleven. De afgelopen week ging het om 105 IC-opnames, evenveel als een week eerder. In totaal werden 535 mensen opgenomen, twee meer dan een week eerder. Het aantal opnames wil dus niet zakken.

 • Vaccineren zonder afspraak in Duitse coronaweek

  Duitsers die nog niet gevaccineerd zijn kunnen tussen 13 en 19 september zonder afspraak voor een vaccin terecht bij een sportclub, brandweerkazerne of apotheek in de buurt.

  Op dit moment is 60 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd. De regering denkt dat een dekking van 75 procent nodig is om de verdere verspreiding tegen te gaan.

  "Het probleem is niet dat we te weinig vaccins hebben, maar dat we zo veel mogelijk mensen ervan moeten overtuigen dat ze een vaccin moeten halen", zei bondskanselier Merkel. "Helaas zitten we niet bij de top van Europa als het om de vaccinatiegraad gaat." Bijna alle landen West-, Noord-, en Zuid-Europa hebben een hogere vaccinatiegraad.

 • Kuipers verwacht in het najaar 3500 coronapatiënten op de IC's

  Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) houdt er rekening mee dat er in het najaar 3500 coronapatiënten op de IC's belanden. Dat zijn er zo'n 500 meer dan tijdens de eerste golf (in het voorjaar van 2020), toen er nog geen vaccins waren, zei hij in het NPO1-radioprogramma 1 op 1.

  Die 3500 coronapatiënten komen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk. Maar als er meer dan 1350 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet, moet er opnieuw reguliere zorg worden afgeschaald. De maximale capaciteit op de IC's is 1700 bedden.

  Kuipers wijst erop dat er nu al geruime tijd ongeveer 230 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet. Vorig jaar zomer waren dat er 20. Dat het er nu zo veel zijn heeft alles te maken met de besmettelijkheid van de deltavariant. Bij de klassieke variant werd een vaccinatiegraad van 60 procent nog wenselijk geacht, om verdere verspreiding te voorkomen. Nu is dat 90 procent. "Daar zitten we nog niet en daar komen we ook niet", zei Kuipers.