liveblog
NOS NieuwsAangepast

Tientallen meldingen van fraude met vaccinatiebewijs • Aantal positieve tests blijft stabiel

liveblog gesloten

Delta Air Lines gaat ongevaccineerde werknemers maandelijks beboeten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines gaat geld inhouden van werknemers die niet zijn gevaccineerd. Het gaat om een bedrag van 200 dollar per maand, zegt ceo Ed Bastian. De maatregel gaat op 1 november in.

Volgens Bastian is de maatregel nodig als financiële buffer om de kosten van ziekenhuisopnames van personeel te dekken. Die kosten de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen gemiddeld 40.000 dollar per opname. De Delta-werknemers die tot nu toe met het coronavirus in het ziekenhuis zijn beland, waren volgens Bastian niet volledig gevaccineerd.

Delta Air Lines is niet het enige Amerikaanse bedrijf dat personeel aanmoedigt of zelfs verplicht om zich te laten vaccineren. Eerder lieten Google en Facebook al weten vaccinaties onder personeel verplicht te stellen. Ook werknemers van Netflix die op Amerikaanse filmsets of op kantoor werken, moeten van het bedrijf zijn gevaccineerd.

WHO: nieuw onderzoek nodig naar oorsprong coronavirus

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleiten voor een tweede studie naar de oorsprong van het coronavirus. Dat schrijven de leden van een speciaal aangesteld onderzoeksteam in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Op dit moment staat China het niet toe om de WHO-vervolgstudie uit te voeren.

Het team, onder wie viroloog en OMT-lid Marion Koopmans, voerde begin dit jaar al een onderzoek uit naar de oorsprong van SARS-CoV-2. In het eindrapport noemden de onderzoekers het "zeer onwaarschijnlijk" dat het virus uit een laboratorium in China zou zijn ontsnapt, een gerucht dat al langer rondgaat. Op die conclusie kwam kritiek: de onderzoekers zouden hierbij enkel zijn afgaan op verklaringen van laboratoria in Wuhan.

Het onderzoeksteam wil daarom nog een tweede onderzoek doen. Die vervolgstudie moet snel plaatsvinden, stellen de onderzoekers in het artikel. Anders wordt het onmogelijk om de studie nog uit te voeren, omdat de opgebouwde antistoffen tegen het virus verdwijnen. De Chinese regering staat dat dus niet toe, maar heeft wel voorgesteld het onderzoek in andere landen dan China uit te voeren.

Tientallen meldingen van fraude met vaccinatiebewijs

Bij de GGD zijn enkele tientallen meldingen binnengekomen van fraude met registratiekaarten. De Telegraaf heeft dat nagevraagd bij de GGD.

Op sommige priklocaties kunnen mensen de registratiekaarten al krijgen voordat ze daadwerkelijk een vaccin hebben gekregen. Daarmee staan ze bij de GGD geregistreerd als gevaccineerd. Maar er zijn mensen die de rij vervolgens zonder prik verlaten, bijvoorbeeld met de smoes dat ze naar het toilet moeten.

Volgens de GGD zijn de meldingen uit het hele land binnengekomen. Op sommige locaties zijn mensen staande gehouden en aangesproken op hun gedrag, meldt een woordvoerder aan De Telegraaf. Ook zou hun registratie uit het systeem zijn gehaald.

FIFA-president: stel spelers Premier League vrij van quarantaineplicht

FIFA-president Infantino heeft aan de Britse premier Johnson gevraagd om voetbalspelers uit de Premier League vrij te stellen van de quarantaineplicht. Dat staat in een statement dat de wereldvoetbalbond naar buiten heeft gebracht.

De oproep van Infantino volgt op het unanieme besluit van de Premier League-clubs om geen spelers te laten uitreizen voor interlands in landen die door het Verenigd Koninkrijk als rood gemarkeerd staan. De Premier League wil daarmee voorkomen dat die spelers na terugkomst tien dagen in quarantaine moeten, wat volgens de Britse coronaregels verplicht is.

Door het besluit zijn er zo'n zestig voetballers die niet voor hun land kunnen spelen in de reeks WK-kwalificatiewedstrijden die volgende week begint. Zo kan Liverpool-voetballer Mohamed Salah niet voor Egypte deelnemen aan het duel met Angola op 2 september.

De FIFA vindt dat een onwenselijke situatie. "Ik heb Boris Johnson gevraagd om de nodige steun," schrijft Infantino in het statement. "In het bijzonder zodat spelers niet de kans wordt ontnomen om hun landen te vertegenwoordigen in kwalificatiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen."

2863 nieuwe coronabesmettingen, gemiddelde blijft stabiel

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2863 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 375 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld genomen is het aantal positieve tests de afgelopen week niet significant gestegen, maar ook niet gedaald. In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 674 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 691), van wie 228 op de IC (gisteren: 230), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Haarlemse leerlingen na eerste schooldag in quarantaine

Twee basisschoolklassen van een Haarlemse Montessorischool moeten na één schooldag alweer in quarantaine. De maatregel is genomen omdat drie leerlingen corona bleken te hebben. Na overleg met de GGD heeft de school daarom besloten dat de kinderen de rest van de week thuisonderwijs moeten volgen.

Alle leerlingen van de klassen zouden voorafgaand aan de eerste schooldag na de zomervakantie wel getest zijn, schrijft NH Nieuws. Dat hadden de ouders toegezegd. Desondanks bleken drie leerlingen in twee verschillende klassen in de midden- en bovenbouw positief.

Directeur Armand van den Eeckhout zegt tegen NH Nieuws overvallen te zijn door de situatie. "Voor de kinderen, de ouders en het team is het een flinke domper. Om de klassen in wat wij noemen de 'gouden weken' van het schooljaar naar huis te moeten sturen is heel vervelend."

De leerlingen van de twee basisschoolklassen moeten ten minste vijf dagen in quarantaine. Als ze daarna negatief testen, mogen ze weer naar school.

De Jonge: even IC-capaciteit uitbreiden kan niet

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het tekort aan IC-capaciteit zich niet snel laat oplossen. "De capaciteit is gewoon begrensd, we moeten alles doen om die zo goed mogelijk op peil te houden, maar zomaar even uitbreiden is echt niet mogelijk."

De Jonge reageert op uitlatingen van voorzitter Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij zei gisteren in Op1 dat de uitstroom van IC-verpleegkundigen toeneemt. Dat wordt bevestigd door een rondgang van de Volkskrant langs veertien ziekenhuizen. Enkele ziekenhuizen hebben minder IC-bedden beschikbaar dan vorig jaar.

In zijn reactie zegt De Jonge dat hij alles op alles zet om voldoende mensen op te leiden. "En ziekenhuizen kijken onderling hoe ze de spreiding van patiënten kunnen volhouden, zodat je de lasten verdeelt."

Nog te weinig deelnemers voor Utrechts onderzoek naar coronamedicijn

Het onderzoek van UMC Utrecht naar een nieuw coronamedicijn wil nog niet vlotten. Onderzoeksleider Marc Bonten zegt dat het aantal aanmeldingen niet hard loopt, omdat er niet veel mensen zijn met een coronabesmetting. Begin deze maand maakte UMC Utrecht bekend dat het op zoek is naar proefpersonen die maximaal zeven dagen geleden positief zijn getest. Doel van het onderzoek is symptomen verminderen, verergering voorkomen en hersteltijd verkorten. Om toch genoeg aanmeldingen te krijgen wordt nu bij alle GGD-testlocaties in de omgeving informatie uitgedeeld over het onderzoek, schrijft RTV Utrecht.

Aantal Engelse jongeren dat rookt fors toegenomen

In Engeland is het aantal jongeren dat rookt in coronatijd fors gestegen. Het aantal jongeren (18 tot 34 jaar) dat naar eigen zeggen rookt, nam in de eerste lockdown vorig jaar toe van 21,5 procent naar 26,8 procent, schrijft de BBC. Dat betekent dat er in Engeland zo'n 625.000 rokende jongeren bij zijn gekomen. De vraag waarom ze meer zijn gaan roken, is in het onderzoek niet opgenomen, maar onderzoekers van Cancer Research UK denken dat in veel gevallen stress de oorzaak was.

In totaal bleef het aantal Engelsen dat rookt gelijk, omdat er ook mensen stopten. Dat waren vermoedelijk vooral ouderen, omdat die banger zijn om na een coronabesmetting ernstig ziek te worden, denken de onderzoekers.

Alcoholgebruik nam onder alle leeftijdsgroepen toe.

KWF Kankerbestrijding begint weer met fondsenwerving

In het tv-programma Nederland staat op tegen kanker (vanavond NPO1, 20.40 uur) staat KWF Kankerbestrijding stil bij de effecten van de coronapandemie op de strijd tegen kanker. Die waren fors, zei woordvoerder Annebel Schipper in het NOS Radio 1 Journaal: onderzoeken kwamen stil te liggen, het aantal diagnoses daalde en behandelingen werden uitgesteld.

"Dat is echt heel zorgelijk", zei Schipper. "Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de behandeling, hoe beter het uitzicht op een betere prognose en ook op een beter leven als je daarna weer verder kunt leven. Daarom hebben we er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat de bevolkingsonderzoeken weer snel werden opgestart."

Ook het onderzoek naar kanker heeft vertraging opgelopen. "Onderzoekers konden niet naar het laboratorium en de patiënten die meewerkten aan een onderzoek konden niet naar het ziekenhuis komen. Die vertraging inhalen is echt heel lastig."

Inmiddels is alles weer redelijk op de rit, zegt Schipper. De bevolkingsonderzoeken zijn weer opgestart en KWF Kankerbestrijding begint dus ook weer met de fondsenwerving. "Er zijn tientallen acties vorig jaar niet doorgegaan, en dit jaar weer niet. Dat betekent dat we tientallen miljoenen mis zijn gelopen. Daarom is zo'n avond als vanavond enorm belangrijk."

Voor het eerst sinds mei geen nieuwe coronabesmettingen in Taiwan

In Taiwan zijn er voor het eerst sinds 9 mei geen nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het eiland wist het virus lange tijd buiten de deur te houden door meteen na de uitbraak van de pandemie de grenzen met China gesloten te houden en toeristen te weren.

Toch kreeg het virus in mei alsnog vat op Taiwan. Waarschijnlijk werd het verspreid door personeel van de Taiwanese maatschappij China Airlines. Strenge maatregelen op het gebied van het dragen van mondkapjes, quarantaine en thuiswerken hebben er nu toe geleid geleid dat het aantal besmettingen weer is gedaald van 535 in mei tot nul.

IC-arts Gommers bezorgd om aanhoudende druk op intensive care

Intensive Care-chef Diederik Gommers maakt zich zorgen over het najaar, zei hij in Op1. De coronacijfers zijn aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. "We zullen ermee moeten leven dat er continu een grote druk is van covid-patiënten op de intensive care. We wilden eigenlijk reguliere zorg gaan inhalen, maar daar komen we helemaal niet aan toe op het moment dat die zorg met covid weer toeneemt."

Hij vraagt zich af of die operaties ongestraft kunnen worden blijven uitgesteld. "Of moeten we toch zeggen: dit is eigenlijk de capaciteit van de intensive care in Nederland? Zo hebben we het met elkaar ingericht, dit zijn de beperkte middelen die we hebben en wat gaan we met die ic-capaciteit doen?"

Het is een keuze tussen bijvoorbeeld het behandelen van één coronapatiënt op de IC of het behandelen van acht mensen die een openhartoperatie moeten ondergaan.

GGD's bezorgd over vaccinatieweigeraars uit prikangst

De GGD's maken zich zorgen over het relatief grote aantal jongeren dat zich vanwege angst voor prikken nog niet heeft laten vaccineren. Jongeren kampen vaker dan volwassenen met ernstige prikangst, meldt het AD.

De medisch coördinator op de priklocaties GGD Zuid-Holland Zuid zegt tegen de krant dat er elke dag meerdere jongeren flauwvallen op de priklocaties. Meer zorgen maakt ze zich over degenen die ze niet ziet. "Er zijn ook mensen die zó bang zijn voor naalden dat ze überhaupt geen prikafspraak maken. Het is erg zonde als angst mensen die wel graag gevaccineerd willen worden, hen ervan weerhoudt om dat te doen."

Het Rode Kruis kwam onlangs met tips voor jongeren die bang zijn om flauw te vallen bij hun vaccinatie. "Zorg ervoor dat je iets hebt gegeten en gedronken. En geef het aan op de priklocatie als je bang bent om flauw te vallen of als je je niet lekker voelt", aldus de hulporganisatie.

'Tekort IC-verpleegkundigen loopt op'

Ziekenhuizen kampen nog altijd met een tekort aan verpleegkundigen voor de intensive cares. Op sommige IC's is deze herfst zelfs minder personeel beschikbaar dan vorig jaar, schrijft de Volkskrant op basis van een rondgang langs veertien ziekenhuizen.

De tekorten lopen uiteen van enkele tot tientallen IC-verpleegkundigen. In het UMCG zijn nu drie bedden minder beschikbaar dan in dezelfde periode vorig jaar. "En dat terwijl we juist zes bedden extra hadden willen toevoegen", zegt Peter van der Voort, IC-hoofd van het Groningse ziekenhuis.

Er is veel onzekerheid over de capaciteit die deze herfst en winter nodig is op de intensive cares. Doordat steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd, blijft het aantal IC-bedden met coronapatiënten de laatste weken redelijk stabiel rond de 200. Maar bijvoorbeeld in Israël, waar veel inwoners al langer volledig gevaccineerd zijn, stijgt het aantal ziekenhuisopnames inmiddels weer.

CBS: afstand tot teststraat heeft invloed op aantal tests

Nederlanders die verder van een GGD-testlocatie wonen, laten zich minder vaak testen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de periode van augustus 2020 tot afgelopen januari.

Van de mensen die binnen 3 kilometer van de dichtstbijzijnde teststraat woonden, liet 6,5 procent zich in die periode één of meer keer testen. Onder mensen die verder dan 10 kilometer moesten reizen was dat 5,1 procent. Vooral mensen zonder auto, motor of brommer lieten zich minder vaak testen als ze verder van een teststraat woonden.

In augustus vorig jaar was de gemiddelde afstand naar een GGD-testlocatie 8,7 kilometer. Door uitbreiding van het aantal teststraten was dat in januari gedaald naar gemiddeld 6,2 kilometer. Vooral Limburgers hoefden steeds minder ver te reizen voor een test: de gemiddelde afstand daalde in die provincie van 15,1 naar 6,9 kilometer.

Japan breidt noodtoestand uit met nog eens acht regio's

De Japanse regering breidt de noodtoestand uit met acht nieuwe regio's. Daardoor gaan de strengere coronaregels gelden in 21 van de 47 prefecturen. "Het aantal coronapatiënten op de intensive care is plotseling gestegen en het medische systeem verkeert in extreem slechte staat", zei de minister van Economie, Yasutoshi Nishimura, voorafgaand aan een overleg met coronadeskundigen.

Onder meer in de hoofdstad Tokio geldt de noodtoestand al maanden. Regio's die er nu bij komen zijn onder Hiroshima en het noordelijke eiland Hokkaido. In Japan is het uitroepen van de noodtoestand een stuk minder ingrijpend dan in veel andere landen. De meeste winkels en horeca mogen gewoon open blijven. Wel wordt restaurants verzocht om geen alcohol te schenken en geen karaoke aan te bieden. Ook moeten ze vroeger op de avond sluiten.

Maandag werden in Japan bijna 17.000 positieve coronatests gemeld. In Tokio is 90 procent van de IC-bedden bezet.

CBS: meeste regionale economieën hersteld

In driekwart van de Nederlandse regio's is de economie op het niveau van voor de coronacrisis. Sommige regio's doen het inmiddels zelfs beter dan in het tweede kwartaal van 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch is de gehele Nederlandse economie in dezelfde periode met 0,4 procent gekrompen. Dat komt doordat de regio's die het economisch slecht doen over het algemeen groter zijn.

Met name de regio's Haarlemmermeer en Amsterdam zijn hard geraakt door corona, vooral door het instorten van het vliegverkeer en buitenlands toerisme. De economie is in Haarlemmermeer 18 procent kleiner dan in 2019. In Amsterdam is de krimp 8 procent.

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog van woensdag 25 augustus. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.