In de regio Haarlemmermeer is de economie het hardst gekrompen.
NOS Nieuws

Driekwart regio's weer op economisch niveau van voor coronacrisis

De economie is in driekwart van de regio's in Nederland op het niveau van voor de coronacrisis of hoger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 52 regio's was in de helft de economie groter dan het tweede kwartaal van 2019. In veertien regio's was de economie even groot.

Toch is de gehele Nederlandse economie 0,4 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van 2019. Dat komt doordat de regio's die het economisch slecht doen over het algemeen groter zijn.

Zo is in twaalf regio's de economie kleiner dan voor corona. Met name de regio's Haarlemmermeer en Amsterdam zijn hard geraakt door corona. De economie is in de Haarlemmermeer 18 procent kleiner en in Amsterdam 8 procent kleiner dan in 2019.

Voor Haarlemmermeer speelt Schiphol een grote rol. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS: "Die drukt een heel zware stempel op de regio. Daardoor was Haarlemmermeer vaak een van de snelste groeiende regio's. Maar nu er geen toeristen meer komen, merkt de regio dat direct."

De economie van Amsterdam is geraakt door het effect van corona op toerisme, maar ook door het sluiten van de horeca en de cultuursector. Die sectoren hebben daar een groot aandeel in de economie.

Met name het wegblijven van buitenlandse toeristen raakt de economie in regio's afhankelijk van toerisme. Van Mulligen: "Het aantal buitenlandse hotelovernachtingen is nog maar 10 procent van voor corona. Dat is echt gedecimeerd." Meer binnenlands toerisme kan dat verschil niet goedmaken. "Nederlanders geven minder uit. Ze kiezen bijvoorbeeld vaker voor een camping of vakantiehuisje dan een hotelovernachting."

Regio Eindhoven meest gegroeid

Dat bepaalde regio's het goed doen, komt volgens Van Mulligen doordat bepaalde bedrijfstakken daar een groot aandeel in de economie hebben. "De industrie doet het goed en dat zie je ook in de regionale cijfers, zoals in de regio Eindhoven met veel hightech industrie."

Die regio groeide het hardst, vijf procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. Ook de regio's Delfzijl en IJmond deden het goed door de aanwezigheid van industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl