NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Italië verplicht groene pas ook voor leraren • Zorgpersoneel Californië moet zich laten vaccineren

 • Welkom in het coronablog van donderdag 5 augustus, met het laatste coronanieuws
 • Op de nieuwe coronakaart van het ECDC is ons land niet langer donkerrood
 • Grondwettelijke Raad in Frankrijk akkoord met coronapas en vaccinatieplicht voor zorgpersoneel
 • 3402 nieuwe coronabesmettingen, maar vertekend door inhaaleffect
 • Moderna: vaccineffectiviteit na half jaar amper afgenomen
Liveblog gesloten
 • Vaccinatieplicht Californië voor zorgpersoneel

  Zorgmedewerkers in Californië moeten zich voor 30 september volledig laten vaccineren. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in de Amerikaanse staat bekendgemaakt.

  Het besluit is opvallend. Op 26 juli maakte Californië nog bekend dat zorgpersoneel zich eens per week moet laten testen als ze ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren. Die keuzemogelijkheid is er nu niet meer. Voor patiënten en bezoekers van zorginstellingen gaat gelden dat zij een vaccinatiebewijs moeten kunnen tonen of een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud.

  In een verklaring zegt het ministerie dat de vaccinatiegraad in Californië weliswaar relatief hoog is - 77 procent van de bevolking boven de 12 heeft minstens één prik gehad - maar dat het besluit toch nodig is. Vanwege de deltavariant belanden er veel met name ongevaccineerde mensen in het ziekenhuis. Ook raken veel ongevaccineerde zorgmedewerkers besmet. Met de maatregelen zegt Californië zowel patiënten als personeel te willen beschermen.

  Er zijn 2,2 miljoen zorgmedewerkers in Californië. Naar schatting een kwart van hen is niet gevaccineerd, al verschilt de vaccinatiegraad sterk per zorginstelling. Er zijn ziekenhuizen waar de helft van het personeel niet is ingeënt.

 • Vorig jaar helft minder vakanties naar buitenland

  Het aantal vakanties van Nederlanders naar het buitenland nam vorig jaar met bijna de helft af. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal ging het om 11,7 miljoen buitenlandse vakanties. In 2019 waren dat er nog 22,9 miljoen.

  Vakantiegangers bleven ook dichter bij huis. 98 procent van de buitenlandse vakanties vond plaats in Europa, een jaar eerder was dat nog 86 procent.

  Er werden wel meer vakanties geboekt in eigen land. Er was sprake van een toename van 6 procent tot 10,5 miljoen binnenlandse vakanties. Populaire vakantiebestemmingen in eigen land waren Friesland, Zuid-Limburg en Zeeland. Noord-Brabant en Flevoland konden juist minder Nederlanders verwelkomen vorig jaar dan een jaar eerder. En als Nederlanders op vakantie in eigen land gingen, overnachtten zij vorig jaar vaker in een hotel dan dat zij gingen kamperen.

  De totale vakantie-uitgaven daalden van 22,5 miljard euro naar 10,3 miljard euro.

 • Italië verplicht groene pas ook voor leraren en voor reizigers

  Leraren in Italië moeten kunnen aantonen dat ze minstens één coronaprik gehad hebben, recent genezen zijn van een corona-infectie of negatief getest zijn. De zogenoemde groene pas gaat ook gelden voor passagiers in vliegtuigen, treinen, op schepen en in langeafstandsbussen.

  Eerder werd al aangekondigd dat in Italië een groene pas nodig is om binnenlocaties zoals restaurants, zwembaden, en musea te kunnen betreden. De groene pas gaat morgen in.

  Vaccinatie voor leraren wordt niet verplicht, maar ongevaccineerde leraren die meer dan vijf werkdagen ziek thuis zijn, worden niet doorbetaald. Vanaf september gaan alle onderwijsinstellingen in Italië weer volledig open. Iedereen boven de zes moet een mondkapje dragen en een meter afstand houden tot anderen.

 • Behandeling met hoge dosis bloedverdunners effectief voor opgenomen patiënten

  Patiënten die met corona in het ziekenhuis liggen, hebben baat bij een behandeling met hoge doses bloedverdunners. Dat blijkt uit drie klinische studies wereldwijd waar ook UMC Utrecht bij betrokken was.

  De behandeling kan voorkomen dat deze patiënten ernstig ziek worden en kan het herstel van de patiënten verbeteren, melden de onderzoekers. "Echter, een behandeling met een dergelijke dosis bloedverdunners is niet effectief voor patiënten op de intensive care."

  In januari bleek al uit tussentijdse resultaten dat een dergelijke behandeling effectief is. UMC Utrecht-intensivist en -onderzoeker Lennie Derde zegt nu: "Sinds het begin van de pandemie zagen artsen over de hele wereld meer bloedstolsels bij patiënten met covid. Nu weten we beter welke behandeling we hiervoor kunnen toepassen voor zowel afdelings- als IC-patiënten. Deze onderzoeksresultaten hebben directe gevolgen voor de zorg van covid-patiënten over de hele wereld."

 • Ook in Malta derde prik voor kwetsbare groepen

  Malta begint in september met het geven van een derde vaccinatie aan kwetsbare groepen. Mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen woonachtig in verpleeghuizen komen in aanmerking voor zo'n 'vaccinbooster'.

  Steeds meer Europese landen gaan over tot het toedienen van een derde coronaprik. Litouwen is er al mee begonnen, Frankrijk en Duitsland willen er eveneens in september mee beginnen. De Wereldgezondheidsorganisatie pleit ervoor tot in ieder geval eind september te wachten met 'vaccinboosters' en eerst inwoners van armere landen in te enten.

  Binnen de Europese Unie is Malta koploper op het gebied van coronavaccinaties. Ruim 87 procent van de Maltezers is volledig ingeënt, blijkt uit cijfers van het ECDC.

 • Nederland kleurt niet langer donkerrood

  Het gemiddeld aantal coronabesmettingen daalt de laatste tijd in ons land en dus zijn we niet langer donkerrood op de Europese coronakaart van het ECDC. Nederland is een niveau naar beneden gegaan naar 'rood'. Landen hanteren de kleurcode van de Europese evenknie van het RIVM als leidraad. De beperkingen die onder andere Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld voor Nederlandse toeristen blijven nog van kracht.

 • Franse Grondwettelijke Raad: gezondheidspas en deels verplichte vaccinatie mogen

  De Franse Grondwettelijke Raad heeft de nieuwe omstreden coronawet grotendeels goedgekeurd. Door de nieuwe wet komt er straks een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers en moeten Fransen en toeristen een gezondheidspas laten zien om naar cafés, restaurants, evenementen te mogen. Als er groot besmettingsgevaar is mogen lokale autoriteiten ook de coronapas verplichten bij winkelcentra.

  Vele tienduizenden mensen gingen de afgelopen weken de straat op uit protest tegen de wet. Ze vinden dat de regels veel te ver gaan. De raad gaat daar niet in mee. Volgens hen gaat de wet niet in tegen de Franse grondbeginselen omdat die als doel heeft om de gezondheid van de bevolking te beschermen.

  Er zijn twee onderdelen die volgens de raad niet mogen. Een zorgmedewerker met een kortlopend contract mag niet ontslagen worden als die een vaccin weigert en de verplichte tiendaagse quarantaine na een coronabesmetting gaat ook te ver.

 • GGD Hollands Midden doet aangifte tegen Willem Engel

  De GGD Hollands Midden doet aangifte tegen Willem Engel van bedreiging. De voorman van actiegroep Viruswaarheid riep op Twitter op om medewerkers van prikbussen te fotograferen. In het Zuid-Hollandse Lekkerkerk is dat gebeurd. Volgens de GGD zijn er medewerkers benaderd door mensen met camera's. Zij voelden zich daardoor bedreigd.

  In een reactie zegt GGD Hollands Midden dat Engel met zijn oproep een grens over is gegaan. "In principe mag iedereen roepen wat hij wil, maar wanneer het ook wordt uitgevoerd is het een ander verhaal. Tot hier en niet verder. We hopen dat mensen zich niet laten tegenhouden om naar een prikbus te komen. Het is laagdrempelig en voor veel mensen makkelijk bereikbaar", schrijft een woordvoerder in een statement.

 • 3402 nieuwe besmettingen, gemiddeld nog altijd een daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3402 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 587 meer dan gisteren. Het aantal is relatief hoog omdat er sprake is van een inhaaleffect na een storing. Niet alle positieve tests van de laatste dagen zijn goed geregistreerd. Daardoor valt het aantal van vandaag hoger uit. Het exacte aantal is niet bekend.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2750 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 40 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

 • Moderna: effectiviteit van ons vaccin neemt na half jaar amper af

  De bescherming die het Moderna-vaccin biedt tegen het coronavirus, neemt na een half jaar amper af. Het biotechnologiebedrijf zegt op basis van eigen onderzoek dat zes maanden na het zetten van de tweede prik de effectiviteit op 93 procent ligt. Dat is vrijwel hetzelfde als de 94 procent die Moderna meldde bij de eerste onderzoeken naar het middel. Uit een voorpublicatie van een onderzoek van het Pfizer-vaccin bleek dat de effectiviteit sterker afnam. Na een half jaar is dat vaccin nog 84 procent effectief, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

  Topman Stéphane Bancel van Moderna is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwt voor mutaties van het coronavirus zoals de deltavariant. "We moeten waakzaam blijven." Het bedrijf pleit wel voor boostervaccins voor het winterseizoen omdat antistoffen waarschijnlijk op termijn zullen afnemen.

 • Ziekenhuisbezetting neemt iets toe

  Er liggen nu 673 mensen met corona in het ziekenhuis. Elf meer dan gisteren. Ook op de IC nam de bezetting toe. Er liggen nu 199 mensen. Zeven meer dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • 'Deltavariant vier maal besmettelijker dan alfavariant'

  Onderzoek van de afdeling medische microbiologie van het Maastricht UMC+ toont aan dat de deltavariant van het coronavirus een ongeveer vier keer hogere virale lading heeft dan de alfavariant, oftewel het Britse-virus. De suggestie dat de deltavariant tot zelfs 1000 keer besmettelijker is, wordt met dit onderzoek ontkracht.

  Dat de deltavariant besmettelijker is dan andere varianten, is bekend. Alleen loopt de mate van overdraagbaarheid uiteen. Onlangs sprak de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC over "even besmettelijk als waterpokken" bijvoorbeeld. En Chinees onderzoek zou hebben aangetoond dat mensen die besmet zijn met de deltavariant ongeveer duizend keer zoveel virusdeeltjes in hun keel en neus hebben dan mensen die besmet waren met de alfavariant.

  Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben nu het verband onderzocht tussen de virale ladingen van de deltavariant bij patiënten en andere coronavarianten. Hiervoor zijn de data van 16.185 luchtwegmaterialen uit bevolkingsonderzoek bekeken. Er werd een ongeveer vier maal zo grote virale lading gevonden bij de deltavariant.

  Dat betekent dat de besmettelijkheid groter is, maar niet zoveel als in ander onderzoek is geconcludeerd, zeggen de onderzoekers uit Maastricht. Waarom de mate van besmettelijkheid zo verschilt met de Amerikaanse en Chinese onderzoeken verklaren ze door het groot aantal monsters uit het Maastrichtse laboratorium.

  Ook zijn de data verzameld uit een reguliere populatie en niet uit een groep waarin al een uitbraak is, zoals bij de eerdere onderzoeken. Door een reguliere populatie te onderzoeken ontstaat een objectief beeld van de verspreiding, zeggen de onderzoekers.

 • Verenigde Staten willen vaccinatie verplicht stellen voor reizigers

  De Amerikaanse overheid werkt aan een plan om nagenoeg alle buitenlandse toeristen toe te laten, als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Met deze vaccinatieplicht hoopt de regering-Biden de huidige reismaatregelen te kunnen opheffen, meldt persbureau Reuters. Wanneer dit van kracht kan zijn, is nog niet duidelijk.

  De overheid heeft met luchtvaartmaatschappijen gesprekken gevoerd over hoe dit er uit zou kunnen zien. Ook andere vragen, zoals over welk vaccinatiebewijs geaccepteerd zou worden, moeten worden beantwoord. Ook moet er een besluit komen over of vaccins worden geaccepteerd die nog niet zijn goedgekeurd onder de Amerikaanse regels.

  Momenteel worden reizigers niet toegelaten die in de laatste veertien dagen in het Verenigd Koninkrijk, de Schengen-landen (waaronder Nederland), Ierland, China, India, Zuid-Afrika, Iran of Brazilië zijn geweest.

 • Wereldgezondheidsorganisatie: recordaantal coronadoden in Afrika

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in Afrika vorige week een recordaantal mensen aan het coronavirus overleden. Er werden 6400 coronadoden geregistreerd, het hoogste aantal slachtoffers sinds het virus het continent bereikte.

  In Tunesië en Zuid-Afrika vielen de meeste doden; het ging om ongeveer 55 procent van het totale aantal. Volgens de WHO neemt het aantal sterfgevallen in vijftien landen weer toe. De deltavariant van het virus is tot dusver in 29 Afrikaanse landen opgedoken.

 • Ook Frankrijk komt met derde prikronde

  Frankrijk gaat vanaf september mensen in risicogroepen een derde vaccinatie tegen het coronavirus geven. Dat heeft president Macron aangekondigd op Instagram. Hij zegt dat de derde prik waarschijnlijk in ieder geval nodig is voor ouderen en zwakkeren.

  Juist gisteren riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog op om voorlopig geen gebruik te maken van de zogenoemde boosterprikken, die zijn bedoeld om de bescherming tegen het virus op peil te houden. WHO-topman Tedros vindt het niet te verantwoorden dat landen die al veel vaccin hebben gebruikt nu nog meer doses gaan toedienen aan de eigen bevolking. Hij wil dat eerst armere landen voorzien worden van meer vaccins, omdat veel mensen daar vaak überhaupt nog geen prik hebben gehad.

  In Frankrijk is tot nu toe ruim 64 procent van de bevolking een eerste keer ingeënt, fors meer dan in de meeste arme landen. 49 procent van de Fransen is volledig gevaccineerd.

  Frankrijk is overigens niet het enige land dat in weerwil van de herhaaldelijke bezwaren van de WHO derde prikken gaat uitdelen. Israël doet dit al voor bijvoorbeeld mensen met een zwakke gezondheid. Ook in Duitsland en de Verenigde Staten wordt gewerkt aan een derde prikronde voor risicogroepen.