Patiënten zijn gebaat bij een hoge dosis bloedverdunners
NOS Nieuws

Hoge dosis bloedverdunners heeft effect bij coronapatiënten

Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder 1300 matig zieke patiënten waar UMC Utrecht bij betrokken is.

"Dit is heel goed nieuws en geeft beter inzicht van welke behandeling we op welk moment moeten inzetten," zegt UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde.

Werkt niet voor IC-patiënten

De hoge doses blijken effectiever dan de gebruikelijke hoeveelheid middelen om bloedstolsels te voorkomen, toont de studie aan.

"Sinds het begin van de pandemie zien artsen over de hele wereld een verhoogd aantal bloedstolsels en ontstekingen bij patiënten met covid-19 die tot complicaties leiden, zoals longfalen, een hartaanval of een beroerte. Nu weten we dat het geven van een hogere dosis bloedverdunners dan die routinematig aan opgenomen patiënten worden toegediend, veilig en effectief is voor deze groep", aldus Derde.

Hoe de bloedstolsels ontstaan, is nog altijd niet duidelijk. Dat moet nader onderzoek uitwijzen. "Het is iets dat iedere dokter aan het bed wel herkent, maar waar we nog weinig van weten", zegt zij. Vrijwel iedere coronapatiënt krijgt bloedverdunners, maar dan in lage doseringen. Eerder werd al bekend dat ernstig zieke patiënten met covid-19 op IC's juist geen hoge dosis moeten krijgen, omdat dit bij hen mogelijk schadelijk kan zijn.

Derde coördineert samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het wereldwijde onderzoek in Europa. Volgens haar kan deze behandeling helpen om de druk op de IC te verlagen. "Het grootste deel van de opgenomen patiënten met covid-19 is niet op de intensive care maar op de afdeling en deze studie heeft invloed op hun herstel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl