EMA keurt Moderna-vaccin voor tieners goed • Ook besmetting bij Duitse olympiërs
- Vanaf dinsdag nieuwe inreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers naar Duitsland
- RIVM: 6453 nieuwe besmettingen, gemiddelde daalt verder
- Israël wil niet-gevaccineerden uit openbare ruimten weren
- Pukkelpop opnieuw afgelast, 'publiek regelmatig testen onhaalbaar'
De Telegraaf: CoronaCheck-app vertoont nog kinderziektes
Het ministerie van Volksgezondheid erkent tegenover De Telegraaf dat het coronapaspoort nog kampt met kinderziektes. Die kunnen ertoe leiden dat mensen die recht hebben op een QR-code er toch geen krijgen. Volgens de krant zijn mogelijk honderdduizenden mensen kortere of langere tijd gedupeerd. Soms kunnen ze daardoor bijvoorbeeld niet op reis.
Zo zouden streepjes en trema's in namen die niet in het systeem zijn ingevoerd voorkomen dat je een QR-code krijgt. Ook lukt het niet om 70.000 mensen van wie de geboortedatum niet volledig bekend is een code te geven. Ook vergeten GGD-medewerkers wel eens het vakje 'volledig gevaccineerd' aan te klikken.
Het ministerie van Volksgezondheid laat de krant weten dat er hard gewerkt wordt om de problemen op te lossen.
VS koopt nog 200 miljoen doses vaccin voor boosters en voor kinderen
De Verenigde Staten hebben nog eens 200 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekocht. De vaccins zijn bedoeld om flexibel te kunnen zijn als er later boosters nodig zijn en voor als het middel wordt goedgekeurd om aan kinderen onder de 12 jaar toe te dienen.
Door gemeente gesloten Eindhovense restaurants mogen van rechter openblijven
De twee Eindhovense restaurants die van de gemeente dicht moesten omdat het personeel er na sluitingstijd op het terras zat, mogen van de rechter toch open blijven. De rechter legde een ordemaatregel op, waardoor de restaurants toch open kunnen tot de rechtszaak op 27 juli dient.
Eerste besmetting in Duitse olympia-ploeg
De Duitse wielrenner Simon Geschke is positief getest op het coronavirus, hij moet de Olympische Spelen verlaten. Geschke zou morgen in actie komen bij de wegwedstrijd voor mannen. "Emotioneel is het een zwarte dag voor mij", zegt Geschke. Lichamelijk voelt hij zich naar eigen zeggen goed.
De positieve test voor Geschke is de eerste bij de Duitse ploeg in Tokio. Volgens persbureau DPA was de wielrenner vlak voor vertrek naar de Spelen gevaccineerd.
Vierde coronabesmetting in Nederlandse olympische ploeg
De Nederlandse roeier Finn Florijn is positief getest op het coronavirus. Het is het vierde coronageval in de Nederlandse olympische ploeg. De 21-jarige Florijn kwam vandaag al in actie voor de heats en plaatste zich voor de herkansing. Hij zal echter tien dagen in quarantaine moeten.
'Akkoord nabij met Australië, Canada, Japan en VK over erkenning EU-covidpas'
Het moet op termijn mogelijk worden voor inwoners van de Europese Unie om met het digitale coronacertificaat naar Australië, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dat meldt persbureau Bloomberg, dat diplomatiek verkeer tussen de Europese Commissie en de EU-ambassadeurs heeft ingezien. Op dit moment worden er onderhandelingen gevoerd over wederzijdse erkenning van de coronacertificaten.
Ook met de Verenigde Staten worden gesprekken gevoerd, maar die worden bemoeilijkt doordat de VS geen federaal systeem voor coronapassen kent. Op dit moment gelden er zeer strenge inreisbeperkingen voor Europeanen die naar de VS willen reizen; zo zijn toeristische reizen niet mogelijk.
Het Europese coronareiscertificaat is begin deze maand gelanceerd. De QR-code kan worden verkregen door negatief te testen, na volledige vaccinatie of wanneer iemand recent is genezen van een coronabesmetting. Zo'n coronapas zou het reizen door de EU moeten vereenvoudigen, hoewel dat in de praktijk vaak weerbarstig blijkt. Volgens Bloomberg zijn er inmiddels 290 certificaten uitgegeven, waarvan 230 vaccinatiebewijzen.
Huisartsen Biblebelt prikken soms achter gesloten deuren
Bij een aantal huisartsen in de Biblebelt kunnen mensen gevaccineerd worden buiten het zicht van de buitenwereld. Dat schrijft Omroep Gelderland. Door sociale druk in de orthodox-christelijke gemeenschappen ligt vaccineren soms gevoelig. Daarom bieden huisartsen de optie aan om tijdens een gewoon spreekuur een prik te ontvangen.
Ook de GGD Noord- en Oost-Gelderland ziet het nut van heimelijk prikken in dorpen als Nunspeet en Barneveld. In een onderzoek schrijft de gezondheidsorganisatie: "Het is niet zinvol een vaccinatiebus naar de betreffende dorpen te laten komen. Het is daarentegen wel nuttig deze doelgroep te wijzen op de mogelijkheid om een vaccinatie buiten de eigen woonplaats of regio te kunnen halen."
De vaccinatiegraad in Biblebelt-gemeenten ligt lager dan in de rest van Nederland, maar is desondanks boven verwachting, zei de GGD eerder.
Deltavariant rukt in Nederland nog sneller op dan verwacht
De zogenoemde Deltavariant van het coronavirus is twee weken geleden al in 85 procent van de onderzochte coronatests gevonden. Dat meldt het RIVM op basis van de zogenoemde kiemsurveillance.
Dat betekent dat het aantal besmettingen met de deltavariant toch weer iets sneller toeneemt dan oorspronkelijk gedacht. Het RIVM dacht eigenlijk dat een week geleden 80 procent van de coronabesmettingen door de deltavariant zou komen, maar dat punt blijkt eigenlijk twee weken geleden al zijn te gepasseerd.
In juni toonde het RIVM nog een grafiek in de Tweede Kamer waaruit de verwachting sprak dat nu, half juli, maximaal 65 procent van de positieve tests van de deltavariant afkomstig zou zijn. In de meest gunstige omstandigheden zou dat zelfs minder dan een kwart zijn.
Duitsland bestempelt Nederland vanaf dinsdag tot 'hoogrisicogebied'
Mensen die vanaf komende dinsdag naar Duitsland willen reizen krijgen te maken met strengere inreisbeperkingen. Vanaf dan staat Nederland op de Duitse lijst van landen met een hoog risico als het gaat om het coronavirus. Dat meldt het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van RIVM.
De aanpassing zou betekenen dat reizigers vanuit Nederland van zes jaar en ouder vijf dagen in quarantaine moeten als ze niet volledig zijn gevaccineerd.
Europese toezichthouder keurt Moderna-vaccin goed voor 12 tot en met 17 jaar
Het Europees Medicijnagentschap (EMA) keurt het gebruik van het Moderna-vaccin goed voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Het middel is volgens de toezichthouder veilig voor tieners. Tot nu toe was alleen het Pfizer/BioNTech-vaccin veilig verklaard voor minderjarigen boven de 12 jaar.
De effecten van het Moderna-vaccin zijn onderzocht na toediening bij 3732 kinderen in de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar. Zij bouwen na de twee benodigde prikken evenveel antistoffen op als jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Ook de bijwerkingen, zoals tijdelijke vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn, zijn vergelijkbaar, aldus het EMA.
De goedkeuring betekent nog niet dat het vaccin direct kan worden toegediend bij tieners. Eerst moet de Europese Commissie en vervolgens de Nederlandse gezondheidsautoriteiten het gebruik nog goedkeuren. Sinds enkele weken kunnen 12- tot en met 17-jarigen in Nederland zich aanmelden voor een coronaprik.
6453 nieuwe besmettingen, gemiddelde daalt weer
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6453 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 179 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 8083 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 17 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 477 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 436), van wie 107 op de IC (gisteren: 107), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden 3 overleden covidpatiënten gemeld.
Politie Slowakije zet traangas in bij protest tegen coronapas
In Slowakije hebben honderden tegenstanders van de zogenoemde coronapas geprobeerd het parlementsgebouw in Bratislava te bestormen. De politie heeft traangas ingezet om de demonstranten te verdrijven. Volgens het Slowaakse persbureau TASR is een agent gewond geraakt.
De regering wil dat gevaccineerden de pas als alternatief kunnen gebruiken voor het bezoeken van locaties waarvoor nu een negatieve PCR-testuitslag verplicht is. Premier Eduard Heger hoopt met de maatregel de vaccinatiebereidheid in zijn land te verhogen.
Eerder al probeerde de premier dat met een een prijs van 2 miljoen euro die gevaccineerden konden winnen. Ook krijgen Slowaken geld als ze anderen overtuigen zich volledig te vaccineren. In het land met 5,5 miljoen inwoners zijn bijna 2 miljoen mensen volledig ingeënt.
BBC stopt vanwege ‘pingdemic’ voorlopig met lokale nieuwsuitzendingen
De BBC stopt vanwege 'pingdemic' in ieder geval tot en met september met het maken van een aantal lokale nieuwsbulletins. "Onze prioriteit ligt bij het beschermen van het populairste nieuwsprogramma op tv: het regionale nieuws om 18.30 uur op BBC One. Om dit te doen, voeren we enkele kortetermijnmaatregelen door om de druk op onze teams te verminderen," luidt de verklaring van de BBC.
De problemen hebben indirect te maken met de covid-19-app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS). Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn door het virus, worden gealarmeerd ('gepingd') door de app, bijvoorbeeld als ze in de buurt van iemand met een besmetting zijn geweest. Zij dienen vervolgens tien dagen in isolatie te gaan. Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag hebben al honderdduizenden Britten zo'n melding ontvangen.
Dit heeft als gevolg dat de BBC onvoldoende personeel heeft. Mogelijk gaat de Britse omroep hetzelfde doen met regionale programma's als er nog meer medewerkers in zelfisolatie moeten vanwege een stijging in het aantal coronabesmettingen.
Israël wil niet-gevaccineerden uit openbare ruimten weren
De Israëlische regering voert opnieuw enkele strengere maatregelen in, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Premier Naftali Bennett kondigde onder meer aan dat alle niet-gevaccineerde inwoners "spoedig" zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod moet zowel binnen als buiten gelden, ook in synagogen.
Ook mogen mensen vanaf 8 augustus alleen nog maar theaters, stadions of gebedshuizen betreden als ze een bewijs van vaccinatie kunnen laten zien of een bewijs dat ze corona hebben gehad. Ook een zelf te betalen negatieve test is goed.
Mensen die het vaccin weigeren "ondermijnen de inspanningen van ons allemaal", zei Bennett in een televisietoespraak. "Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan."
Het ministerie van Volksgezondheid registreerde gisteren 1336 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe gevallen in de afgelopen maand vertoonden slechts milde symptomen. Meer dan de helft van de ruim negen miljoen inwoners in Israël is volledig gevaccineerd.
Pukkelpop gaat voor tweede jaar op rij niet door
Het Belgische festival Pukkelpop gaat voor tweede jaar op rij niet door. De organisatie noemt het onhaalbaar om het jonge publiek te testen op corona. "Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen", luidt de mededeling. Het festival in Hasselt stond gepland voor 19 tot en met 22 augustus en trekt doorgaans ook veel Nederlandse bezoekers.
Het was al een tijdje onzeker of het festival zou doorgaan. Eerder deze week maakte de Belgische overheid bekend dat de richtlijnen met betrekking tot testen voor toegang tot evenementen aangescherpt werden. Daarop werd de opbouw van het terrein al stilgelegd.
Restaurant moet dicht omdat personeel op terras zit na sluitingstijd
Een restaurant in Eindhoven moet twee weken dicht omdat het personeel na sluitingstijd nog even op het eigen terras zat. Volgens handhavers wordt er geen uitzondering gemaakt voor personeelsleden en heeft het restaurant zich dus niet aan de coronamaatregelen gehouden.
Een van de eigenaren zegt tegen Omroep Brabant dat de laatste gasten om 22.30 uur al de deur uit waren. "Deze straf hebben we niet verdiend. Wij waren klaar en we zaten te wachten op de afwasser, die nog in het restaurant bezig was. Dus we gingen op ons eigen terras zitten. Dat terras was duidelijk al dicht: de lampen waren uit en de stoelen buiten lagen aan de ketting. Dat kunnen onze buren bevestigen."
De eigenaren gaan bezwaar maken tegen de beslissing. Zolang daar geen uitspraak over is gedaan, moeten ze dicht blijven.
'Zorgen om toenemende fraude met vaccinatiebewijzen'
Bij een vaccinatielocatie na registratie uit de rij glippen voor de prik is gezet, of online een valse vaccinatiekaart kopen en dan proberen de prikken geregistreerd te krijgen: de GGD's zien steeds vaker fraude met vaccinatiebewijzen, schrijft de Volkskrant.
Onder meer in Bunschoten-Spakenburg en de regio's Utrecht en Den Haag zijn mensen gesnapt die de rij probeerden te verlaten. Daar wordt nu beter en meer gecontroleerd, zegt een woordvoerder tegen de krant. Van de tientallen gevallen van opgespoorde fraude hebben de GGD's aangifte gedaan.
De vaccinatiebewijzen zijn volgens koepel GGD GHOR vrij makkelijk na te maken. Het zou gaan om A4'tjes in de kleur die hoort bij het desbetreffende vaccin met daarop de data van de twee prikken en de batchnummers. Voor ongeveer 200 euro worden ze aangeboden.
Niks mis met ademtesten, zegt bedrijf achter de testen
Met de corona-ademtestapparaten die vorige week werden afgeserveerd, is niks mis. Dat zegt wetenschappelijk directeur van Breathomix Rianne de Vries, het bedrijf achter de blaastest SpiroNose na grondig onderzoek tegen Het Financieele Dagblad. Volgens De Vries zijn de slechte resultaten te wijten aan verkeerd gebruik van de apparaten en de omstandigheden op testlocaties van de GGD's.
Eerder meldde de Volkskrant dat het project om corona-ademtestapparaten te plaatsen in tientallen GGD-teststraten, zou zijn uitgelopen op een fiasco. Volgens de krant waren de resultaten zo slecht, dat de GGD's weigeren de ademtests in gebruik te nemen.
Volgens De Vries zijn de zorgen onterecht. "Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD's ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet. We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden."
19 nieuwe besmettingen op openingsdag Olympische Spelen
Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio heeft vandaag, op de dag van de openingsceremonie, negentien nieuwe besmettingen gemeld. In drie gevallen gaat het om atleten. Volgens de organisatoren was een van de betrokken atleten een nauw contact van een besmette beachvolleyballer uit Tsjechië.
Daarmee komt het aantal besmettingen dat te linken is aan de Spelen in de Japanse hoofdstad op 106. Twee van hen zijn de Nederlandse atleten Candy Jacobs en Reshmie Oogink. Ook een staflid bij roeien testte positief. Naast de 11.500 atleten zijn er de komende tijd ook nog 80.000 functionarissen, stafleden en journalisten aanwezig.
De openingsceremonie is vanaf 12.35 uur live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl en de NOS-app.
Australië keurt Pfizer-vaccin goed vanaf 12 jaar
Australië heeft het gebruik van het Pfizer-vaccin goedgekeurd voor kinderen van 12 tot 16 jaar. Volgens de minister van Volksgezondheid heeft het Australische medicijnagentschap zowel Australische als buitenlandse onderzoeken nauwkeurig bestudeerd, alvorens de goedkeuring werd verleend.
Het Pfizer-vaccin mocht, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten en de Europese Unie, in Australië alleen aan inwoners van 16 jaar en ouder gegeven worden. Een speciaal team van experts brengt later nog advies uit over welke kinderen als eersten aan de beurt komen voor een vaccin, zei de minister.
In Australië is ongeveer 15 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Premier Morrison bood vandaag zijn excuses aan voor het trage vaccinatietempo. Eind dit jaar wil de regering alle volwassenen gevaccineerd hebben.
Drie deelstaten kampen momenteel met een uitbraak van de delta-variant van het virus. Daarom heeft buurland Nieuw-Zeeland de komende acht weken de 'travel bubble' met het land opgeschort. De vrijstelling van quarantaine was eerder al ingetrokken voor de drie deelstaten.
Britse regering zet honderden testlocaties op om 'pingdemic'
De Britse regering gaat honderden testlocaties opzetten om te voorkomen dat personeel uit de voedselsector massaal in quarantaine moet. De testlocaties komen onder meer bij supermarktdistributiecentra te staan. Medewerkers die in contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen daar snel getest worden. Testen zij negatief, dan hoeven zij niet in quarantaine.
De regering grijpt in omdat de voedselsector kampt met personeelsproblemen als gevolg van het virus. De problemen hebben indirect te maken met de covid-19-app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS). Mensen die zelf geen symptomen hebben maar mogelijk toch besmet zijn door het virus, bijvoorbeeld als ze in de buurt van iemand met een besmetting zijn geweest, worden gealarmeerd ('gepingd') door de app. Zij dienen vervolgens tien dagen in isolatie te gaan. Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag hebben al honderdduizenden Britten zo'n melding ontvangen.
Dat had tot gevolg dat sommige tankstations moesten sluiten omdat er onvoldoende personeel beschikbaar was. Ook kampen sommige Britse supermarkten met een tekort aan producten.
Helft van volwassenen EU volledig ingeënt
53 procent van de volwassen bevolking van de Europese Unie, zo'n 200 miljoen mensen, is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een vaccinatie-update van de Europese Commissie.
De verschillen tussen EU-lidstaten lopen behoorlijk uiteen: in Malta is 84 procent volledig gevaccineerd, terwijl Bulgarije met zo'n 16,5 procent onderaan bungelt in het vaccinatie-overzicht van het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Nederland zit met 56 procent boven het Europees gemiddelde. 83 procent van de Nederlanders heeft één prik gehad, na Malta het hoogste percentage van de EU.
Donderdag werd bovendien bekend dat de EU-lidstaten ruim 200 miljoen coronavaccins zullen doneren aan arme landen. Eerder ging het nog om 100 miljoen vaccins. Tot nu toe zijn er 4 miljoen doses gedoneerd, met name AstraZeneca-vaccins. Daarnaast helpt de Europese Unie vaccinproductielocaties op te zetten op het Afrikaanse continent.
Welkom
Welkom in het coronablog van vrijdag 23 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.