Roeier Finn Florijn ANP

De Olympische Spelen zijn alweer voorbij voor roeier Finn Florijn. Hij is positief getest op het coronavirus. De 21-jarige skiffeur was eerder op de dag in actie gekomen in de heats en plaatste zich voor de herkansing.

De zoon van voormalig olympisch kampioen Ronald Florijn moet voor tien dagen in quarantaine in Tokio.

Het is al het vierde coronageval in de Nederlandse olympische ploeg. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg gingen hem voor. Florijn zat afgelopen zaterdag op dezelfde vlucht vanuit Amsterdam naar Tokio.

'In één klap voorbij'

"Mijn toernooi was vandaag begonnen en nu is het in één klap voorbij", aldus de jonge roeier. "Ik kan er eigenlijk niet zoveel meer over zeggen." In de grote Nederlandse roeiploeg zitten heel wat kanshebbers op een medaille.

Finn Florijn in actie op de olympische roeibaan in Tokio Pro Shots

De leden van de roeiploeg die nu als zogeheten 'close contact' zijn aangemerkt, mogen onder speciale condities door op de Spelen. Ze worden apart vervoerd en slapen en eten op een eenpersoonskamer. Florijn had ook een kamer voor zichzelf.

Vader Ronald legde bij Langs de Lijn En Omstreken uit hoe zijn zoon het te horen kreeg. "Het was twee uur 's nachts en hij sliep al. Toen moest hij met al zijn spullen uit het olympisch dorp vertrekken en naar een artsenkamer toe, om officieel vast te stellen of hij wel of geen corona had. Dat duurde nog ongeveer vier uur."

Beluister hier het hele interview met Ronald Florijn

Maar hij liet weten dat zijn zoon niet bij de pakken neer moest gaan zitten. "Hij is nog jong, 21 jaar, dus hij kan nog wel een paar Olympische Spelen meemaken. Het is natuurlijk wel zuur, maar het maakt je ook wel een kerel als je zoiets doorstaan hebt. Voor andere sporters voor wie het hun laatste Spelen zijn, is het een veel grotere ramp, maar Finn moet het maar kunnen verwerken."

Nog een troef

De familie Florijn heeft na het wegvallen van Finn nog een troef in het olympisch roeitoernooi, namelijk Karolien. Zij maakt deel uit van de vrouwen vier-zonder-stuurvrouw. "Ze is heel stoïcijns, trekt zich nergens iets van aan", aldus vader Ronald.

De vrouwen vier-zonder-stuurvrouw komt zaterdagnacht rond 4.20 uur in actie.

STER reclame