NOS Sport

Acht vragen (en antwoorden) over de OS bij de NOS

Al sinds 1964 brandt het olympisch vuur bij de NOS. Met gemiddeld veertien uur topsport per dag. Met oog voor de Nederlandse én internationale prestaties. Met live sport zoals je bent gewend van de NOS. Plus interviews, reportages en voor- en nabeschouwingen. Op televisie, radio, Teletekst, online en sociale media.

Nu de Spelen zijn begonnen, ontvangen we veel vragen. Hieronder proberen we de meeste vragen al te beantwoorden.

Hoe bepalen jullie welke sporten live worden uitgezonden?
Tijdens de Spelen wordt op tientallen plaatsen tegelijk gesport. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat Nederlanders op hetzelfde moment in verschillende disciplines in actie komen. Wat we (live) uitzenden is een journalistieke afweging. We streven ernaar zoveel mogelijk sport te laten zien: live of in samenvatting. We focussen op de internationale topsport, maar we hebben natuurlijk extra aandacht voor de Nederlandse deelnemers. Wat we niet live (kunnen) doen, vatten we samen. Ook proberen we tijdens uitzendingen te schakelen tussen sporten en geven we steeds nieuws-updates.

Waarom streamen jullie niet alle sporten via NOS.nl en de NOS-app?
De NOS heeft helaas niet de rechten om alle sporten via een livestream te laten zien. Wat op televisie te zien is, moeten we tegelijkertijd ook op NOS.nl streamen. Dat betekent dat we keuzes moeten maken omdat we maar één ding tegelijk uit mogen zenden/streamen.

Waar vind ik het uitzendschema van de NOS?
Het meest actuele overzicht vind je op nos.nl/tokyo2020. Geen live wedstrijd missen? Vink dan in de agenda de wedstrijd aan die je wilt zien. Je ontvangt dan een melding wanneer het begint.

Ook is er een wekdienst, die je 's ochtends bijbrengt van wat er 's nachts is gebeurd (in Tokio is het zeven uur later dan in Nederland).

Kan ik live gestreamde wedstrijden later terugkijken?
Op NPO Start kun je terugkijken wat op NPO 1 is uitgezonden. Op NOS.nl en onze sociale media-kanalen kun je hoogtepunten en samenvattingen van gespeelde wedstrijden bekijken. Bovendien nemen we tussen 18.50 en 19.55 uur iedere dag de olympische dag door in NOS Tokio Vandaag.

Waarom wordt er soms geschakeld naar de studio als er ook live sport is?
Allereerst omdat we keuzes maken, maar ook omdat we bij NOS Sport het verhaal bij de wedstrijd willen meegeven. Waar gaat het om? Op wie moet ik letten? Dus achtergronden van de sporters, voorbeschouwingen van experts en analyses over de kanshebbers en hoofdrolspelers.

Kan ik aparte pushmeldingen voor de Olympische Spelen aanzetten in de app?
Bij gouden medailles voor Nederlandse sporters versturen we een pushmelding, mits je die voor sport hebt ingeschakeld. Het is daarnaast mogelijk in de liveagenda een belletje aan te zetten. Je krijgt dan een melding wanneer een sport live te volgen is.

Ook hebben we elke olympische dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat een liveblog, als je daarin op het belletje klikt, krijg je bij elke nieuwe update een melding.

Waarom zenden jullie sommige sporten niet uit?
Soms omdat er geen Nederlanders aan meedoen of er weinig interesse is voor de sport. Soms omdat we de live-rechten niet hebben, zoals het basketbal voor mannen en vrouwen en het mannenvoetbal. Van die sporten heeft alleen Discovery/Eurosport liverechten in Nederland.

De NOS zendt van die sporten wel na afloop een samenvatting uit. De NOS heeft wel de live-rechten van de duels van de voetbalsters, maar het kan voorkomen dat een andere sport vanwege journalistieke redenen voorrang krijgt op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl