De olympische ringen op het Ariake Urban Sports Park in Tokio
NOS Sport

486 dagen na het uitstel gaan de uitgeklede Spelen van Tokio toch echt beginnen

486 dagen na het onvermijdelijke besluit om de Olympische Spelen van 2020 uit te stellen, gaat de 29ste editie vandaag officieel van start. De onzekerheid is in die 486 dagen nooit verdwenen, maar begeleid door zeer strenge voorschriften zijn duizenden atleten uit 204 landen dan toch samengekomen in Tokio.

Hoewel er al sinds woensdag wordt gesport, worden de Spelen vrijdagmiddag om 13.00 uur (Nederlandse tijd) officieel geopend met een ingetogen ceremonie.

Verwacht geen uitzinnige toeschouwers, honderden dansers of flitsende voorstellingen. "Het wordt sober", benadrukt Marco Balich, producent van vele openings- en sluitingsceremonies en adviseur van de ceremonies bij de Spelen in de Japanse hoofdstad.

Er zullen geen toeschouwers aanwezig zijn, behalve een paar honderd officials die de banken bezetten. Vlaggendragers Churandy Martina en Keet Oldenbeuving voeren de Nederlandse afvaardiging in het stadion aan, bestaande uit 'maar' veertig Nederlandse atleten. Veel sporters arriveren pas later in Tokio vanwege de strenge voorschriften.

Keet Oldenbeuving (links) en Churandy Martina

"Van massachoreografie kan uiteraard geen sprake zijn", aldus de Italiaanse producent Balich. "Toch zal het een mooie en betekenisvolle uitvoering worden. Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met het hedendaagse sentiment, de realiteit." Volop ingrediënten dus voor bijzondere Spelen, waar meer opmerkelijke aspecten aan vastzitten.

Het moeten de 'groenste' Spelen ooit worden. Duurzaamheid staat dan ook hoog in het vaandel bij het Japanse comité. Zo zijn de medailles gemaakt van gerecycled materiaal, waaronder 6,21 miljoen mobiele telefoons, ingezameld door onder meer elektronicazaken en scholen uit Japan.

Hoge temperaturen

De atleten zullen hun prestaties moeten leveren in bijzonder warme omstandigheden. Om de hoge temperatuur (ruim boven de 30 graden) en drukkende luchtvochtigheid (60 procent) na te bootsen, trainden meerdere sporters in zogeheten klimaatkamers. Voor de atleten die binnen sporten zal het geen probleem zijn, maar voor onder anderen de wielrenners, marathonlopers en triatleten zijn het lastige omstandigheden om te presteren.

Het olympisch stadion in Tokio waar de openingsceremonie plaatsvindt

Van A(tletiek) tot Z(wemmen) zijn er 15.400 atleten verdeeld over totaal 33 sporten. Karate, surfen, skateboarden en sportklimmen maken hun debuut op de Spelen, naast BMX freestyle en 3x3 basketbal. De Syrische tafeltennisster Hend Zaza is met 12 jaar de jongste deelnemer en de 66-jarige Australische ruiter Mary Hanna is de oudste olympiër.

91 coronabesmettingen

De laatste dagen vallen de coronabesmettingen binnen het olympisch dorp als een lichtgrauwe sluier over het toernooi. Tot dusver werden 91 coronabesmettingen vastgesteld bij de geaccrediteerde personen in de Japanse hoofdstad, waaronder bij de Nederlandse atleten Candy Jacobs en Reshmie Oogink.

Naast de 15.400 atleten zijn de komende tijd ook nog 80.000 functionarissen, stafleden en journalisten aanwezig.

Komende nacht barst de strijd los, met diverse Nederlandse toppers die in actie komen. De beide hockeyteams beginnen, Epke Zonderland komt in actie op de rekstok en de wielrenners gaan de weg op. Bekijk hier het 'Nederlandse' programma van de komende dagen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl