Van den Hoogenband over corona: 'Vreselijk voor de sporters en ook het staflid'

De drie coronagevallen onder de Nederlandse afvaardiging in Tokio zijn voor chef de mission Pieter van den Hoogenband geen reden tot paniek. "Maar het doet me wel pijn, ik heb daar verdriet van."

Woensdag zag skateboardster Candy Jacobs haar deelname aan de Olympische Spelen in rook opgaan, een dag later volgden taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg. Ze moesten het kamp direct verlaten en zitten nu eenzaam afgezonderd van wat een groot feest voor ze had moeten worden.

"Dit is helaas een scenario waar we al over hadden nagedacht", zegt Van den Hoogenband. "Vreselijk voor de sporters en ook het staflid."

Extra tests allemaal negatief

Volgens Van den Hoogenband zijn ze alle drie niet in nauw contact geweest met andere teamleden. Iedereen die eventueel in contact zou zijn geweest met het drietal, is al naar een andere plek gebracht. En alle extra tests waren negatief.

Jacobs, Oogink en het staflid waren overigens alle drie gevaccineerd.

Van den Hoogenband: 'Meteen in kaart gebracht wat veilig is voor de ploeg'

"Het is zaak om rust te bewaren, je gezonde verstand te gebruiken", vervolgt Van den Hoogenband. "Je houdt hier vooraf al rekening mee, helaas. Ik heb nog steeds een topstaf om me heen, die dit in goede banen kan leiden. We moeten er nu voor zorgen dat het hierbij blijft."

Officieel zijn de Spelen nog niet eens begonnen, maar veel sporters zijn vanwege de omstandigheden al somber gestemd. De voetbalsters voelden zich als gevangenen onder de strenge protocollen.

"We proberen er met zijn allen het beste van te maken", houdt Van den Hoogenband de moed erin. "Genieten van mooie sport, daarvoor zijn de sporters hiernaartoe gekomen."

STER reclame