NOS Sport

Van den Hoogenband: 'Olympiërs krijgen balkonscène bij veroveren medaille'

Van den Hoogenband: 'Ben ervan overtuigd dat het mooie Spelen worden'

Er worden veel medailles verwacht van de Nederlandse olympische ploeg in Tokio, maar de sporters kunnen hun prestatie dit keer niet ter plekke vieren met familie, vrienden en fans. Vanwege de coronapandemie en de geldende regels in Japan is daar, zoals bekend, een stokje voor gestoken.

"Ik weet als geen ander dat er achter een sporter een hele keten aan vrienden, familie, coaches en collega's staat en er is niks zo mooi om het met hun te delen als je dan op de Spelen staat", zegt chef de mission Pieter van den Hoogenband. Hij noemt het 'verdrietig' dat er geen publiek op de tribunes zit in Tokio.

Daarom heeft hij wat bedacht om de medaillewinnaars toch in het zonnetje te zetten: een balkonscène. "De sporter gaat de medaille die hij of zij heeft gewonnen dan toevoegen", doelt de voormalig zwemmer op het doek dat bevestigd is op het balkon van het gebouw waar de Nederlandse olympiërs verblijven en waarop de medaillespiegel wordt bijgehouden.

Het TeamNL-gebouw in het olympisch dorp

Van den Hoogenband wil overigens geen uitlatingen doen over het verwachte aantal medailles in Tokio. "Niks is zo vervelend als de chef de mission die gaat oreren over een aantal medailles, maar we staan er absoluut goed voor en hebben er enorm veel zin in. De Nederlandse ploeg is er klaar voor en hopelijk gaat dat resulteren in een aantal mooie prestaties."

Reikhalzend uitkijken naar de sporters

Langzaam druppelen de Oranje-sporters nu Japan binnen, waar vrijdag de olympische vlam wordt ontstoken. Van den Hoogenband kan niet wachten totdat de Nederlandse ploeg compleet is in Tokio. "Ik kijk er reikhalzend naar uit om de sporters welkom te heten. In het dorp hier hebben ze wat meer bewegingsvrijheid."

De sporters die al wel gearriveerd zijn, hebben een lange reis achter de rug, met vooral veel papierwerk. "Als je dat allemaal achter de rug hebt, moet je nog wachten op je speekseltest en vooral dat wachten is vervelend. Sporters zijn namelijk gewend om efficiënt met hun tijd en energie om te gaan", aldus Van den Hoogenband. "Daar moet ik ze echt een compliment voor geven, hoe ze zich erdoorheen slaan."

Van de Nederlandse olympiërs is ruim 99 procent gevaccineerd tegen het coronavirus, weet de chef de mission te melden. Met de sporters die niet gevaccineerd zijn, heeft Van den Hoogenband gesprekken gevoerd.

"Ze hebben er redenen voor om zich niet te laten vaccineren en ze pakken hun verantwoordelijkheid ten opzichte van collega's, zodat wij een veilig klimaat kunnen creëren hier. Zij zorgen er zelf voor dat ze de andere sporters niet in een situatie brengen waarbij die zich niet comfortabel zouden kunnen voelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl