het olympisch stadion in Tokio Getty Images

Een dag voor de opening van de Olympische Spelen in Tokio heeft het Japanse organisatiecomité de regisseur van de openingsceremonie ontslagen. Komiek en acteur Kentaro Kobayashi had het evenement vrijdag moeten regisseren, maar kwam in opspraak vanwege grappen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust. Kobayashi zou ook de opening van de Paralympische Spelen verzorgen.

Hoe de openingsceremonie eruit komt te zien, is daarom nog niet duidelijk, liet de voorzitter van het organisatiecomité, Seiko Hashimoto, weten. Volgens Hashimoto moet Kobayashi vertrekken omdat hij tijdens een comedyshow grappen maakte over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Het zou gaan om uitlatingen die Kobayashi al in 1998 deed, maar die recentelijk in landelijke media weer opdoken.

"Niemand heeft het recht om de slachtoffers van deze genocide te ridiculiseren. Elke associatie van deze persoon met de Olympische Spelen in Tokio een belediging voor de nagedachtenis van zes miljoen Joden", aldus een verklaring van het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie.

Andere opening

Bij de vorige Spelen in 2016 in Rio marcheerden 12.600 sporters en officials het Olympisch Stadion in tijdens de openingsceremonie; in Tokio zal dat aantal flink lager liggen.

Niet alleen arriveren vanwege corona veel sporters pas na de opening in Tokio, maar ook de uitdrukkelijke regel om zoveel mogelijk afstand van elkaar te bewaren, zal ertoe leiden dat veel minder sporters in de vlaggenparade meelopen.

STER reclame