liveblog

Helft EU-volwassenen volledig ingeënt • Italië voert 'Green Pass' in

liveblog gesloten

Coronasite weer goed bereikbaar

Het is weer mogelijk om bij de GGD online een afspraak te maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een DDoS-aanval op een leverancier was het afsprakensysteem sinds het eind van de middag urenlang moeilijk bereikbaar. Inmiddels is www.coronatest.nl weer in de lucht, meldt de koepelorganisatie van de GGD's.

De site heeft al sinds dinsdagavond te kampen met DDoS-aanvallen. Volgens de GGD is er geen verband met de wereldwijde storing die vanavond een groot aantal sites platlegde.

Vanaf 6 augustus coronabewijs nodig in Italiaanse horeca

Italië stelt vanaf 6 augustus een digitale 'Green Pass' in voor een bezoek aan horeca, evenementen en sportcentra. Het toegangsbewijs is alleen vereist als je naar binnen gaat, niet voor bijvoorbeeld een terras.

Staand aan de bar een espresso opdrinken kan wel zonder groene pas. Verder is het bewijs ook nodig in musea, bioscopen en zwembaden.

Een gezondheidspas kan worden verkregen wanneer iemand één prik heeft gehad of gedurende 48 uur na een negatieve coronatest. Er zijn uitzondering voor kinderen onder de 12 jaar of wie om gezondheidsredenen niet is gevaccineerd.

Frankrijk voert in augustus een soortgelijk systeem in. Engeland stelt eind september een vaccinplicht in voor nachtclubs en andere drukbezochte locaties, kondigde premier Johnson vorige week aan.

Helft van volwassenen EU volledig ingeënt

53 procent van de volwassen bevolking van de Europese Unie, zo'n 200 miljoen mensen, is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een vaccinatie-update van de Europese Commissie.

De verschillen tussen EU-lidstaten lopen behoorlijk uiteen: in Malta is 84 procent volledig gevaccineerd, terwijl Bulgarije met zo'n 16,5 procent onderaan bungelt in het vaccinatie-overzicht van het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Nederland zit met 56 procent boven het Europees gemiddelde. 83 procent van de Nederlanders heeft één prik gehad, na Malta het hoogste percentage van de EU.

Vandaag werd bovendien bekend dat de EU-lidstaten ruim 200 miljoen coronavaccins zullen doneren aan arme landen. Eerder ging het nog om 100 miljoen vaccins. Tot nu toe zijn er 4 miljoen doses gedoneerd, met name AstraZeneca-vaccins. Daarnaast helpt de Europese Unie vaccinproductielocaties op te zetten op het Afrikaanse continent.

DDoS-aanvallen blijven coronatest.nl teisteren

Al sinds dinsdagavond kampt de test- en vaccinatiesite van de GGD met DDoS-aanvallen. Ook nu is de site niet bereikbaar, bevestigt de GGD. Op de site kunnen Nederlanders test- en vaccinatieafspraken maken en hun testuitslagen zien. "De duur van de aanvallen verschilt; die van dinsdagavond was de ergste, toen lagen we er een paar uur uit", zegt een woordvoeder.

De huidige aanval duurt al minimaal sinds half 4 vanmiddag. Wie er achter zit of wat het doel van de aanvallers is, weet de GGD naar eigen zeggen niet. Het probleem zit bij het inloggen met DigiD.

De maker van die koppeling heeft maatregelen genomen om DDoS-aanvallen tegen te gaan, maar die lijken nog niet voldoende te werken. De site is nadat de aanvallen begonnen aangesloten op de Nationale Wasstraat, een initiatief van internetproviders om gezamenlijk DDOS-aanvallen te weren. "Het kost even tijd om dat goed in te regelen", zegt directeur Octavia de Weerdt van de organisatie die de 'wasstraat' beheert.

Of de aanvallen gevolgen hebben op de dagelijkse cijfers, omdat mensen bijvoorbeeld geen testafspraak kunnen maken, is moeilijk te zeggen. "We zien niet wat we niet weten. We roepen mensen op om te bellen voor een testafspraak als het online niet lukt, de telefoonlijn is goed bereikbaar."

Ook EMA ziet zeldzame nieuwe bijwerking Janssen-vaccin

In zeer zeldzame gevallen zou het Janssen-vaccin het Guillain-Barré-syndroom kunnen veroorzaken. Dat concludeert het Europees Medicijn Agentschap (EMA) na onderzoek van de gevallen die wereldwijd gemeld zijn. Vorige week kwam de Amerikaanse tegenhanger al tot die conclusie. Het syndroom wordt als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter opgenomen.

Op het moment van onderzoek hadden 21 miljoen mensen wereldwijd een Janssen-vaccin ontvangen, schrijft het EMA. Onder hen zijn er 108 melding van het Guillain-Barré-syndroom. Niemand is aan de gevolgen ervan overleden.

Guillain-Barré is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem het zenuwstelsel aantast, wat tot plotse spierverlammingen kan leiden. Jaarlijks worden tussen de 3000 en 6000 mensen getroffen door het zeldzame syndroom, in de meeste gevallen na een bacteriële of virusinfectie. Het merendeel van de mensen die de zenuwaandoening krijgen, herstelt.

Festival Pukkelpop legt opbouw en ticketverkoop stil

De voorbereidingen voor Pukkelpop zijn stilgelegd. Het Belgische festival eist duidelijkheid van de regering over de precieze regels voor bezoekers die niet (volledig) gevaccineerd zijn. In afwachting van meer helderheid is de opbouw van het vierdaagse festival en de ticketverkoop stilgelegd, meldt VRT.

Afgelopen maandag kondigde de Belgische regering het 'Covid Safe Ticket-systeem' aan, dat vanaf 13 augustus van start moet gaan. Volgens die regels mag je een evenement alleen bezoeken als je gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur bezit. Dat betekent voor een meerdaags festival als Pukkelpop dat bezoekers zich tussentijds moeten testen. In Nederland worden over soortgelijke regels nagedacht.

Pukkelpop zegt in een verklaring "erop te vertrouwen dat op korte termijn duidelijkheid zal worden verschaft". Het festival staat gepland voor 19 tot en met 22 augustus en trekt doorgaans ook veel Nederlandse bezoekers.

RIVM meldt 6301 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6301 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 608 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 8780 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In hoeverre de DDoS-aanvallen waar GGD-sites de laatste dagen mee kampten invloed hebben gehad, is niet duidelijk.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 436 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 428), van wie 107 op de IC (gisteren: 106), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 90 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 36.

'Duitsland zet Nederland morgen op lijst hoogrisicolanden'

Duitsland wil Nederland morgen indelen op de lijst van landen met een hoog risico als het gaat om het coronavirus. Dat meldt het Duitse persbureau Funke Mediengruppen. Ook Spanje zou op die lijst komen. Het bericht is nog niet bevestigd door de autoriteiten en onduidelijk is wanneer de maatregel precies zou ingaan.

De aanpassing zou betekenen dat reizigers vanuit Nederland vijf dagen in quarantaine moeten als ze niet volledig zijn gevaccineerd. Een volledige vaccinatie betekent dat de laatste prik minimaal twee weken geleden is. Ook een bewijs van herstel na een coronainfectie volstaat om niet in quarantaine te hoeven.

Na de vijf dagen quarantaine kan er een test worden gedaan. Die is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Als de test negatief is, is de quarantaine voorbij. Voor reizigers die in Duitsland op doorreis zijn, is een negatieve test voldoende.

De extra maatregelen zouden niet gaan gelden voor mensen die naaste familie opzoeken of korter dan 24 uur in Duitsland zijn. Sinds vorige week is het voor reizigers vanuit Nederland verplicht om zich vooraf aan te melden. Verder moeten ze een negatieve testuitslag laten zien, of een bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen.

Lichte toename bezetting ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is de bezetting toegenomen. Er liggen nu 436 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 428), van wie 107 op de IC (gisteren: 106), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Vanwege de hoge besmettingscijfers van de laatste weken verwachten de ziekenhuizen dat de bezetting de komende tijd nog zal blijven stijgen.

Eric Clapton fel tegen vaccinbewijzen voor concertbezoekers

De Britse gitarist en zanger Eric Clapton wil niet meer optreden in zalen waar de bezoekers een vaccinatiebewijs moeten tonen. Hij zegt dat hij "op geen enkel podium zal spelen waar een geselecteerd publiek aanwezig is."

Clapton reageert daarmee op een maatregel van de Britse regering, die het concertpodia verplicht om vanaf september een vaccinpas aan bezoekers te vragen. Clapton is kritisch over de coronamaatregelen van de regering. Hij maakte vorig jaar samen met de Noord-Ierse zanger Van Morrison het anti-lockdownlied Stand and Deliver.

Het eerste concert van de 76-jarige Clapton in Groot-Brittannië staat in mei 2022 gepland. Op 7 en 8 juni volgend jaar staan optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome gepland.

Sunweb laat reizigers zelf kiezen of ze naar een oranje bestemming willen gaan

Reisorganisatie Sunweb laat klanten vanaf 4 augustus zelf bepalen of ze naar een oranje reisbestemming willen reizen. Tot nu toe vloog het bedrijf niet naar landen die door de overheid op oranje zijn gezet, maar volgens directeur Mattijs ten Brink waren veel mensen het daar niet mee eens.

"Nadat vorige week de Spaanse eilanden, Cyprus en Portugal code oranje kregen, merkten we dat meer dan de helft van onze klanten toch heel graag wil vertrekken om van hun welverdiende vakantie te gaan genieten. Daarom willen we de keuze om op vakantie te gaan voortaan bij onze klanten neerleggen", zegt hij.

Daarmee volgt het bedrijf het advies van brancheorganisatie ANVR. Klanten die al hebben geboekt en toch niet naar een bestemming met kleurcode oranje op vakantie willen, kunnen nog steeds tot twee weken voor vertrek hun vakantie kosteloos omboeken of gratis annuleren, zegt Sunweb. Zij krijgen dan binnen 14 dagen hun geld terug.

Chef de mission Van den Hoogenband over de drie Nederlandse coronabesmettingen

Van den Hoogenband over corona: 'Vreselijk voor de sporters en ook het staflid'

Eerste lading van 400 miljoen doses vaccin volgende week in Afrika

Afrika krijgt binnenkort de eerste van 400 miljoen doses vaccin geleverd van farmaceut Johnson & Johnson. Speciaal gezant van de Afrikaanse Unie Strive Masiyiwa verwacht de eerste lading volgende week.

Omdat er van het Janssenvaccin maar een prik nodig is, kunnen er dus 400 miljoen Afrikanen mee gevaccineerd worden. Op het continent waar ruim 1,3 miljard mensen leven, zijn pas ongeveer 60 miljoen prikken gezet.

Nederland grotendeels donkerrood op nieuwe Europese coronakaart

Op een nieuwe kaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Ziektebestrijding (ECDC) kleuren de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel donkerrood, meldt persbureau ANP op basis van data-onderzoek. Op de vorige kaart had alleen Groningen die kleur. De andere provincies blijven rood, het op een na hoogste niveau.

Lidstaten van de Europese Unie kunnen op basis van een kleur beslissen om voorwaarden en inreisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit een bepaald land. Hoewel ECDC-adviezen en kleurcodes niet bindend zijn, hebben EU-landen afgesproken ze zo veel mogelijk op te volgen.

De kleurcode wordt gebaseerd op het aantal gerapporteerde besmettingen per 100.000 inwoners, over de afgelopen 14 dagen. Ook wordt gekeken naar hoeveel procent van de afgenomen tests positief is.

Twee leden TeamNL positief getest in Japan

Taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de Nederlandse roeiploeg zijn in Japan positief getest op het coronavirus. Voor hen beiden geldt dat zij volgens het protocol van Tokio 2020 10 dagen in quarantaine gaan.

"Ik heb er geen woorden voor" zegt Oogink. "Ik heb er alles aan gedaan en keihard gewerkt om hier te komen, ook na mijn zware knieblessures. En nu houdt het op deze manier op. Dit is het einde van mijn carrière."

"Ik draai er niet omheen, dit is voor hen beiden vreselijk nieuws" stelt chef de mission Pieter van den Hoogenband in een persbericht. "We doen er met elkaar alles aan om de besmettingen buiten de deur te houden. En toch worden we ermee geconfronteerd."

Woensdag werd al bekend dat skateboardster Candy Jacobs niet in actie kan komen op de Spelen door een positieve coronabesmetting. Ook zij moet tien dagen in isolatie in Tokio.

Waarom China geen nieuw onderzoek wil in Wuhan

Peking wil niet dat internationale onderzoekers in Wuhan een vervolgonderzoek instellen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus. De Chinezen zeggen dat het "plan voor de tweede fase van de herkomststudie taalgebruik bevat dat de wetenschap of het gezond verstand niet respecteert".

Lees hier meer:

Is een derde prik nu nodig?

Moet Nederland ook overwegen om een extra prik aan te bieden, een derde of - in het geval van het Janssenvaccin - een tweede? Ook hier is de deltavariant in recordtempo dominant geworden.

Deskundigen reageren terughoudend op het aanbieden van extra vaccinaties, zonder het voor de toekomst uit te sluiten:

Nieuwe Europese coronakaart vandaag

De Europese gezondheidsdienst ECDC komt met een nieuwe coronakaart van Europa. Op de huidige kaart is de provincie Groningen donkerrood en de rest van het land rood, wat betekent dat er veel coronagevallen zijn.

Bonaire verscherpt maatregelen na toename aantal besmettingen

Bonaire verhoogt vanaf morgen het veiligheidsrisico naar niveau twee vanwege een toename van het aantal besmettingen op het eiland. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Er liggen nu geen coronapatiënten in het ziekenhuis, maar Rijna noemt de situatie "zorgelijk". Vooral mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, lopen het risico erg ziek te worden, zegt hij.

YouTube verwijdert video's van Bolsonaro vanwege desinformatie

YouTube heeft video's van de Braziliaanse president Bolsonaro verwijderd vanwege het verspreiden van desinformatie over het coronavirus. Het bedrijf zegt dat het besluit is genomen "na een zorgvuldige beoordeling".

Volgens het videoplatform speelden zijn functie of politieke ideologie geen rol. "Onze regels staan geen content toe waarin wordt verklaard dat hydroxychloroquine of ivermectin effectieve middelen zijn voor het behandelen of voorkomen van covid-19", zo wordt in een verklaring verwezen naar uitspraken die Bolsonaro herhaaldelijk heeft gedaan over de onbewezen werking van medicijnen bij een coronabesmetting.

Het kantoor van Bolsonaro heeft nog niet gereageerd. De president is actief op YouTube. Onder meer zijn wekelijkse toespraken tot de bevolking worden erop uitgezonden.

Oranjevrouwen voelen zich 'gevangen'

De Nederlandse voetbalster op de Olympische Spelen worden in hun bewegingsvrijheid beperkt door de organisatie. Ze mogen hun hotel nauwelijks uit en voelen zich gevangen.

Lees er hier alles over:

Biden: eind augustus of september prik voor kinderen

In de Verenigde Staten kunnen kinderen onder de 12 mogelijk eind augustus of begin september een coronaprik halen. Dat heeft president Biden gezegd op een bijeenkomst in Ohio.

Hij maakt zich er zorgen over dat veel Amerikanen huiverig zijn om zich te laten inenten. "Als je gevaccineerd bent, kom je niet in het ziekenhuis terecht. Dan kom je niet op de intensive care en dan ga je ook niet dood. Dus het is ongelofelijk belangrijk dat wij ons allemaal als Amerikanen gedragen die om onze mede-Amerikanen geven."

Welkom

Welkom in het coronablog van donderdag 22 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.