Grote zorgen over haalbaarheid festivals door deltavariant

  • Gert Janssen en Tim Berbers

    verslaggever en redacteur Nieuwsuur

  • Gert Janssen en Tim Berbers

    verslaggever en redacteur Nieuwsuur

Grote festivals maken zich na een overleg met het ministerie van VWS en Economische zaken ernstig zorgen over het kunnen laten doorgaan van evenementen. Omdat ook gevaccineerden het virus blijken te kunnen doorgeven, denken sommige medische deskundigen dat iedereen moet worden getest voor toegang, en dus ook volledig gevaccineerden. Maar de vraag is of dat haalbaar is.

Organisatoren van de evenementenbranche hadden dinsdag een informeel overleg met medische deskundigen en ambtenaren van het ministerie van VWS en Economische Zaken. Daarin kregen ze te horen dat, op basis van de bevindingen over de deltavariant, misschien aangescherpte maatregelen nodig zijn.

Het testbeleid voor grote evenementen is nu gebaseerd op twee pijlers. Je kan naar binnen als je óf gevaccineerd bent óf een negatief testresultaat laat zien. Maar door de nieuwe bevindingen over de deltavariant, lijkt het onvermijdelijk dat iedereen getest moet worden om besmettingen te kunnen tegengaan. Ook OMT-lid Andreas Voss vindt dat het zo zou moeten.

Omdat testen nu 24 uur geldig zijn, zou in dit mogelijk scenario ook iedereen op een meerdaags festival elke 24 uur moeten worden getest.

'Moeilijk haalbaar'

Rosanne Janmaat is directielid bij ID&T. Tegen Nieuwsuur zegt ze met grote zorgen te kijken naar de nieuwe ideeën.

"Dat zou betekenen dat bij Mysteryland, een van onze grootste festivals, we elke dag 25.000 mensen die op de camping verblijven moeten testen", zegt Janmaat. "Dat is logistiek heftig."

Janmaat kan nu nog niet zeggen of bepaalde festivals niet meer door kunnen gaan. "Dat het moeilijk haalbaar is, dat is zeker."

'Sneller duidelijkheid'

Het kabinet heeft eerder aangegeven op 13 augustus met meer duidelijkheid te komen. Voor de organisatoren is dat totaal onhaalbaar, zegt Janmaat. "Je moet je voorstellen dat er op 14 augustus evenementen plaatsvinden en er op 13 augustus om zeven uur maatregelen bekend worden gemaakt."

De branche heeft een oproep gedaan aan het kabinet om, liefst nog deze week, duidelijkheid te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl