NOS Nieuws

Nederland grotendeels donkerrood op nieuwe kaart van Europees gezondheidsinstituut

Nederland kleurt grotendeels donkerrood op de kaart van het Europees gezondheidsinstituut ECDC. De provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel gaan van rood naar donkerrood. Groningen behoudt de donkerrode kleur. De andere provincies blijven rood.

Op basis van de kleurcodes kunnen Europese landen de regels voor onder meer toeristen aanpassen. Toen Nederland vorige week grotendeels rood kleurde, vielen de reisbeperkingen van andere landen mee.

Vier weken geleden kleurde Nederland juist weer geel en groen, maar dat veranderde toen het aantal positieve coronatests in korte tijd explosief steeg.

Coronakaart van ECDC per 22 juli

De Europese gezondheidsorganisatie vernieuwt de kaart elke week en kijkt daarbij naar het aantal positieve tests. Een gebied krijgt de code rood als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, of als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen.

Het RIVM zei dinsdag een "voorzichtige stabilisatie" te zien van het aantal coronabesmettingen; het aantal besmettingen steeg de afgelopen week met een derde.

Ook andere gebieden verkleuren

Ook gebieden in bijvoorbeeld Spanje kleuren van rood naar donkerrood: Valencia, Mallorca en Ibiza. Ook Kreta gaat van rood naar donkerrood. Delen van Frankrijk en Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome in Italië kleuren van groen naar oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl