liveblog
Watersnood
NOS NieuwsAangepast

Dringend advies Maastricht aan 10.000 mensen: ga je huis uit • Dodental Duitsland boven 55

  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland;
  • Bewoners van 550 woningen in Roermond moeten huis uit.
  • Rutte: 'Overstromingen in Limburg zijn een ramp'
  • Koningspaar bezoekt Valkenburg
  • 10.000 inwoners van twee Maastrichtse wijken krijgen het advies te evacueren
  • Inwoners van Luik die langs de Maasoevers wonen, moeten hun huis uit
liveblog gesloten

Noodbrug Defensie aangekomen in Valkenburg

De noodbrug die over de Geul moet komen is aangekomen in Valkenburg. Tientallen militairen van de genie gaan de overspanning van 10 meter vannacht over de rivier plaatsen.

Dodental Duitsland boven de 55, veel mensen nog vermist

In Duitsland staat het dodental als gevolg van de overstromingen nu op meer dan 55, meldt persbureau DPA. Veel mensen worden nog vermist, maar niet duidelijk is hoeveel van hen zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen, zegt de minister-president van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Ze zijn moeilijk te bereiken omdat een deel van het mobiele netwerk is uitgevallen. 165.000 mensen zitten nog zonder stroom. In Bad Neuenahr-Ahrweiler, een stadje aan de Ahr, een zijrivier van de Rijn, is het lot van 1300 mensen onduidelijk.

Bergen waarschuwt dorpen vast voor ontruiming

De gemeente Bergen in Noord-Limburg waarschuwt inwoners van Well, Wellerlooi en een deel van Nieuw Bergen zich klaar te maken voor een evacuatie. Dat zou vrijdagmiddag moeten gebeuren, kondigt de gemeente alvast aan op Facebook.

Oproep aan deel van Bunde om te evacueren

De gemeente Meerssen roept een deel van de inwoners van het dorp Bunde op om te vertrekken. De dringende oproep geldt voor het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal. Het gaat om ongeveer 2300 mensen, meldt de Veiligheidsregio. De Geul kan het water niet meer afvoeren omdat het water in de Maas blijft stijgen. Delen van Meerssen zijn nu al overstroomd.

In Zuid-Limburg hebben naast enkele wijken in Maastricht ook inwoners van straten in Eijsden, Stein en Grevenbicht de oproep gekregen hun huizen te verlaten.

Maasboulevardtunnel, Wilhelminabrug en wegen afgesloten in Maastricht

In Maastricht is de Maasboulevardtunnel afgesloten. Daarnaast is ook de Wilhelminabrug uit voorzorg afgesloten vanwege trillingen. Ook zijn er twee wegen afgesloten. De toegangsweg naar het dorp Itteren staat onder water, maar de pendelbus rijdt nog. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten", meldt de gemeente.

De gemeente meldt ook dat er noodopvang is voor mensen die die positief getest zijn op het coronavirus en Heugem of Randwyck verlaten. Zij kunnen naar het Geusseltbad gaan in plaats van naar sporthal De Heeg, dat de eerste opvanglocatie in Maastricht was.

Preventieve evacuaties voor bewoners Belgisch Limburg

Inwoners van de Belgisch Limburgse gemeenten aan de Maas wordt gevraagd om de lager gelegen gebieden te verlaten. Het gaat om inwoners van de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi. Enkele straten van Lanaken worden verplicht geëvacueerd.

Tegen de VRT zegt de gouverneur dat om 3 uur vannacht de hoogste waterstand verwacht wordt. "Dat kan een hoogtepunt zijn waarop de dijken niet berekend zijn", zegt hij. "Als de sluis in Monsin het begeeft weten we niet wat de gevolgen gaan zijn. Ook het Albertkanaal dreigt dan te overstromen."

Luchthaven Maastricht blijft open voor helikopters hulpverlening

Op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de crisisorganisatie van de politie blijft Maastricht Aachen Airport vannacht open voor helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten. Hiermee hebben ze de mogelijkheid om tijdig hulp te bieden en situaties vanuit de lucht in de gaten te houden, meldt de luchthaven.

Inwoners van Randwyck en Heugem vertrekken naar hogergelegen gebieden

Maastrichtenaren vertrekken halsoverkop na evacuatie-oproep

Landmacht kondigt de bouw van de eerste noodbrug in Valkenburg aan

Tientallen militairen van de genie gaan in de komende nacht een militaire noodbrug bouwen over de rivier de Geul. Het gaat om een overspanning van 10 meter. De brug die er lag is weggeslagen door het hoge water in de Geul. Naar verwachting is de noodbrug morgenochtend klaar. Een aantal andere bruggen in de plaats is instabiel geworden door de krachtige stroming. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft toegezegd dat er meerdere noodbruggen worden gebouwd in Valkenburg.

Bewoners van 550 woningen in Roermond moeten huis uit

Inwoners van de wijken Hammerveld en Roer-Zuid in Roermond moeten voor morgenochtend 11.00 uur hun huis hebben verlaten, zegt een woordvoerder van de gemeente Roermond.

Eerder werd bewoners van die wijken dringend verzocht te evacueren. Het dringende advies is nu een dwingend bevel geworden. Het gaat in totaal om bewoners van 550 huizen.

Belgisch koningspaar bezoekt door watersnood getroffen Chaudfontaine

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan Chaudfontaine. De gemeente ligt ten zuiden van Luik, in een regio waar de Maas en de Vesder buiten hun oevers zijn getreden. Het koninklijk paar woonde een crisisvergadering bij en zei mee te leven met de slachtoffers van de overstromingen.

Het paar bezocht ook een plek waar evacués worden opgevangen. Er zijn zeven doden gevallen door de overstromingen in België. Er worden ook nog enkele mensen vermist.

Ring van zandzakken rond het Maastricht UMC

De hele dag wordt er al gewerkt aan een dijk van zandzakken rond het Maastricht UMC-ziekenhuis. De zandzakken worden tot een hoogte van 1 meter opgestapeld. Naar verwachting is dat voldoende om het water buiten te houden. Het ziekenhuis is niet van plan om patiënten te evacueren.

Zandzakken en 'dijkjes' rond ziekenhuis Maastricht

Rutte: 'Overstromingen in Limburg zijn een ramp'

Het demissionaire kabinet heeft de overstromingen in Limburg aangemerkt als ramp, waardoor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen van toepassing is. Dat betekent dat gedupeerden een vergoeding kunnen krijgen voor schade die niet wordt gedekt door de verzekering. Een nadere uitwerking volgt nog, zei premier Rutte in een toelichting.

Rutte deed ook een oproep aan iedereen die daar niet hoeft te zijn om uit het rampgebied weg te blijven: "We hebben daar geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoeristen. Zorg dat mensen hun werk kunnen doen."

Rutte zei dat de Veiligheidsregio's de leiding hebben. "We zijn zeker dat Limburg alles bestuurlijk en logistiek in goede banen kan leiden. Maar als er hulp nodig is, dan staan we paraat." Als voorbeeld noemde hij de inzet van defensie. "Als er meer defensiepersoneel nodig is, dan leveren we meer. We staan schouder aan schouder."

Zelf gaat de premier morgenmiddag naar het noorden van Limburg. Hij bezoekt dan plekken waar het er de komende dagen "om gaat spannen".

Rutte: 'Limburg is rampgebied'

Ziekenhuis Venlo bereidt zich voor op evacuatie

Het ziekenhuis VieCuri, dat in Venlo aan de Maasoever ligt, is voorbereid op een eventuele evacuatie. Sinds vanavond is er een opnamestop, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Op dit moment worden de mensen die daarvoor in aanmerking komen uit het ziekenhuis ontslagen, zodat zo weinig mogelijk patiënten in het ziekenhuis achterblijven.

Indien nodig worden mensen naar andere ziekenhuizen gebracht of doorverwezen. Op dit moment liggen er nog 175 mensen in het Venlose ziekenhuis.

Verplichte evacuatie dorpjes Echt-Susteren

Circa 100 inwoners uit de gemeente Echt-Susteren worden verplicht om vanavond nog hun woning verlaten vanwege overstromingsgevaar van de Maas. Het gaat in elk geval om inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg en omgeving. Voor het hele gebied tussen de Maas en het Julianakanaal is een noodverordening van kracht: alleen inwoners en hulpdiensten mogen het gebied nog in.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat ervan uit dat de Maas morgenmiddag ter hoogte van Echt-Susteren het hoogste niveau bereikt, met het risico dat de aangewezen dorpen onder water komen te staan. Toezichthouders van de gemeente gaan bij iedereen langs die het gebied uit moet. De politie houdt toezicht op de geëvacueerde woningen, wordt de bewoners verzekerd.

Regen voorbij in Limburg, problemen nog lang niet

Hoewel in Limburg de zwaarste buien achter de rug zijn, zijn volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg de problemen nog niet voorbij. "Het water in de Maas stijgt nog en we verwachten dat dit vannacht een hoogtepunt zal bereiken", zegt een woordvoerder. "Het is daarom belangrijk dat de mensen de aangewezen gebieden verlaten."

Volgens de veiligheidsregio zal er vannacht 3330 kubieke meter water per seconde door de Maas stromen. Het waterniveau kan dan tussen de 80 cm en 5 meter stijgen. Dat water komt volgens de woordvoerder uit de Ardennen. "Daar heeft het ook vandaag flink geregend, en al dat water komt nu deze kant op."

De komende dagen zullen steeds noordelijkere plekken in Limburg te maken krijgen met hoge waterstanden. In de buurt van Roermond wordt de piek morgenavond verwacht en in Venlo zaterdagavond. De meeste neerslag in Limburg is inmiddels gevallen. "Na vandaag wordt slechts een bescheiden hoeveelheid neerslag verwacht", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Dringend advies Maastricht aan 10.000 mensen: ga je huis uit

Maastricht doet een dringend beroep op de bewoners van de wijken Randwyck en Heugem om hun woning te verlaten. Het gaat daarbij om zo'n 10.000 mensen. Met een auto met megafoon wordt door de straten gereden om iedereen op de hoogte te brengen. Er is ook een NL-Alert verstuurd naar de huishoudens in de wijken. De verwachting is dat de Maas er vannacht tussen 02.00 en 03.00 uur buiten de oevers treedt.

Ook de toegangswegen naar de wijken Itteren en Borgharen lopen dan waarschijnlijk onder water, waardoor die wijken worden afgesloten van de omgeving. Die bewoners zijn eerder op de dag al hiervoor gewaarschuwd.

Facebookpagina voor en door gedupeerden Limburg

Op de Facebookpagina SOS Watersnood Limburg bieden mensen hulp aan Limburgers die hun huis uit moeten, of die met hun huisdieren omhoog zitten. De aanbiedingen variëren van een tweepersoonsbed met douchegelegenheid, tot opvang voor honden en knaagdieren. Een gedupeerde zoekt een droge plek voor vijf paarden. Ook Duitsers die net aan de andere kant van de grens wonen bieden hun diensten aan.

Koningspaar bekijkt schade in Valkenburg, spreekt met gedupeerden

Koning en koningin bezoeken Valkenburg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten aan het begin van de avond een bezoek aan het zwaar getroffen Valkenburg. Ze namen de situatie in zich op en spraken met plaatselijke ondernemers.

Het centrum van Valkenburg, ondergelopen en doodstil

In beeld: watersnood in Valkenburg

Dodental door overstromingen in Duitsland loopt op naar 45

Gebieden in het westen van Duitsland hebben te maken met een ongekende watersnood. In delen van Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland is de schade door de hevige regenval groot. Er zijn inmiddels 45 doden en vijftig tot zeventig vermisten.

In beeld: watersnood in Duitsland

200 inwoners Maastrichts zorgcentrum geëvacueerd

Vanwege het stijgende waterpeil in de Maas worden ongeveer 200 mensen met een verstandelijke beperking geëvacueerd uit zorgcentrum Maasveld in Maastricht. Een deel van de bewoners wordt opgevangen door hun ouders, andere worden elders ondergebracht. "Zo'n evacuatie is heel precair, want onze bewoners zijn gewend aan hun eigen stek. Sommige bewoners zijn ook bang", zegt een woordvoerder tegen 1Limburg.

Het zorgcentrum ligt in de wijk Heugem, niet ver van de Maas. Ook de overige bewoners van Heugem hebben van de gemeente te horen gekregen dat ze hun woningen beter kunnen verlaten. Ook wordt aangeraden auto's op hoger gelegen plekken te parkeren.

Brandweerboot kantelt in België, drie vermisten

In het door watersnood zwaar getroffen Pepinster, in de provincie Luik, worden drie mensen vermist nadat een brandweerboot kantelde tijdens een reddingsoperatie. De boot van de Gentse brandweer raakte stuurloos doordat er iets klem was geraakt in de schroef en botste vervolgens tegen een brug, meldt de VRT. Drie opvarenden die eerder door de brandweer waren gered, worden sindsdien vermist. De vijf brandweerlieden in de boot zouden zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen.

Koning en koningin bezoeken Valkenburg

Het koninklijk paar spreekt met de Valkenburgse burgemeester Prevoo en CvdK Remkes

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Valkenburg gearriveerd voor een bezoek aan het overstromingsgebied. Ze werden ontvangen door burgemeester Prevoo en waarnemend commissaris van de koning Remkes.

Honderden extra militairen naar Limburg

Defensie stuurt honderden extra militairen naar het overstromingsgebied in Limburg. Sinds gisteravond zijn er tachtig militairen van de landmacht actief bij evacuaties en andere hulpverlening aan gedupeerden in Limburg. Dat aantal wordt aangevuld tot zo'n 300 militairen, met inbegrip van politieondersteuning van de Koninklijke Marechaussee.

In het zuiden van Limburg worden in het stroomgebied van de Maas 100 militairen en 25 vrachtwagens voor personenvervoer ingezet om mensen te evacueren. Naar de veiligheidsregio Limburg-Noord worden 80 militairen en 12 voertuigen gestuurd om ondersteuning te bieden in de omgeving Roermond.

Deel inwoners Echt-Susteren gevraagd woning te verlaten

De gemeente Echt-Susteren vraagt iedereen die tussen de Maas en het Julianakanaal woont dringend om zijn huis te verlaten. Het gaat om de inwoners van de dorpen Roosteren, Illikhoven, Visserweert, Aasterberg en Kokkelert, meldt 1Limburg. Het gebied kan onder water lopen als de Maas buiten zijn oevers treedt.

"Als u in bovengenoemde dorpen woont, loopt u het risico dat uw woning onder water komt te staan", schrijft de gemeente Echt-Susteren. De inwoners moeten vanavond, vannacht en een groot deel van morgen elders doorbrengen, aldus de gemeente. "Het dringende advies is duidelijk: bereid u voor op evacuatie."

In Wijlre helpt het hele dorp mee om huizen te beschermen

Pompen, dweilen en drooghouden: zo probeert Limburg de schade te beperken

Zandzakken voor ziekenhuis Maastricht

Het personeel van het Maastricht UMC heeft geholpen bij het opstapelen van zandzakken bij het gebouw als bescherming tegen het hoge water, meldt 1Limburg. De huisartsenpost houdt de komende nacht de deuren gesloten. Het ziekenhuis is door het hoge water moeilijk te bereiken en wil voorkomen dat mensen die naar het UMC toe komen, er uiteindelijk niet meer weg kunnen.

De hele dag al worden patiënten gebeld met het verzoek hun afspraak te verzetten. Mensen die vannacht medische hulp nodig hebben, kunnen het callcenter van de huisartsenpost bellen. Daar horen ze waar ze wel terechtkunnen.

Gedeeltelijke evacuatie Roermond toch vandaag van start

De evacuatie van een deel van Roermond gaat toch al vandaag van start. Het gaat om de woonwijken ten noorden en zuiden van de sterk gezwollen Hambeek, dat zijn ongeveer 550 huizen. Eerder werd bekendgemaakt dat de bewoners van die wijken morgen hun huis uit moeten. Vanaf 18.00 uur wordt bij alle deuren aangebeld om mensen te vragen hun woning te verlaten, zei een medewerker van de gemeente Roermond tegen de NOS.

Afvoer Maaswater gaat record 1926 breken

Vanmiddag nog overtreft de waterafvoer in de Maas ten zuiden van Maastricht het record uit 1926. Dat verwacht het Hoogwatercentrum van Rijkswaterstaat. Bij Sint Pieter wordt een maximale afvoer verwacht van 3375 kubieke meter per seconde, bij een waterstand van 48,08 meter boven NAP. Het vorige record stond op 3175 kubieke meter per seconde. Alle keren dat de waterafvoer in de buurt kwam van dat oude record, gebeurde dat in de winter. Dat het nu in de zomer gebeurt, is volgens Rijkswaterstaat ongekend.

Overigens kan de huidige situatie niet worden vergeleken met die van 1926, aangezien er op grote schaal aanpassingen aan de Maas zijn gedaan om het hoge water een veilige uitweg te bieden.

Valkenburg krijgt noodbruggen

Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft toegezegd noodbruggen naar Valkenburg te sturen. "Het duurt alleen wel even voor ze er zijn." Van Veldhoven bezocht vanmiddag het zwaar getroffen Valkenburg en sprak daar met burgemeester Prevoo en gedupeerde inwoners.

Het centrum van Valkenburg is vanwege het water slecht bereikbaar. Een brug is meegesleurd en andere bruggen zijn volgens Prevoo instabiel. Hij deed eerder al een verzoek aan defensie om een noodbrug aan te leggen en dat gaat nu dus gebeuren.

De staatssecretaris toonde zich geschokt over de situatie in de gemeente. "Als je ziet dat mensen achter in een vrachtwagen ontzet moeten worden uit hun woningen en zo moeten worden afgevoerd naar een veilige plek, dan krimpt je hart toch ineen", zegt ze tegen 1Limburg.

Valkenburg staat nog blank, herstelwerkzaamheden al begonnen

Sommige bruggen in de gemeente zijn instabiel nadat eerder een brug over de Geul was weggeslagen.

Crisisberaad kabinet over wateroverlast

Een deel van het demissionaire kabinet komt vanavond om 20.00 uur bijeen voor crisisoverleg vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg. Aanwezig zijn premier Rutte, de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bijleveld (Defensie) en de staatssecretarissen Van Veldhoven (Infrastructuur) en Knops (Binnenlandse Zaken). Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woont het overleg digitaal bij.

De bewindspersonen praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zuidelijkste deel van Maas gestremd voor alle scheepvaart

Vanaf 18.00 uur is de Maas tussen Ternaaien en Sambeek gestremd voor alle scheepvaart. Door de sterke stroming en veel drijfhout is het bevaren van de rivier te gevaarlijk, meldt Rijkswaterstaat. Ook is de markering van de vaargeul niet meer zichtbaar.

Luik evacueert bewoners langs Maasoever

Inwoners van de Belgische stad Luik die langs de Maasoevers wonen, krijgen het advies hun woning te verlaten, meldt de VRT. Het water in de rivier staat zeer hoog en dreigt de omliggende straten binnen te lopen.

Waarnemend burgemeester Defraigne zegt te verwachten dat het water nog 1,5 meter stijgt. De bewoners wordt gevraagd naar hogergelegen gebieden te vertrekken. Winkels moeten de deuren sluiten. Voor de evacués worden hotelkamers en opvangruimtes opengesteld.

Valkenburg vaardigt noodverordening uit

Per direct is in Valkenburg een noodverordening van kracht om ramptoeristen te kunnen weren. Als gevolg van die maatregel is het voor iedereen die niet in de gemeente woont of er niet hoeft te zijn voor dringende zaken verboden naar Valkenburg te komen.

De gemeente vreest dat door een toeloop van mensen die de wateroverlast willen bekijken de hulpverlening gehinderd wordt en er riskante verkeerssituaties kunnen ontstaan. De noodverordening geldt totdat de voorzitter van de veiligheidsregio besluit tot opheffing.

Veiligheidsregio sluit meer evacuaties de komende tijd niet uit

Voorzitter Scholten van de veiligheidsregio Limburg-Noord sluit niet uit dat er de komende dagen nog meer evacuaties in Limburg nodig zijn. In Roermond worden morgen in het gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek, een zijtak van de Roer, woningen geëvacueerd, omdat de Roer te veel water te verwerken krijgt. Maar er zijn ook zwakke plekken langs de Maas, waardoor evacuaties mogelijk nodig zijn. Morgenmiddag verwachten ze bij de veiligheidsregio de hoogste waterstand van de Maas, de Roer en de Hambeek.

"Er zijn heel wat versterkingen geweest, maar er zijn ook plekken die zwak zijn", zei Scholten op een persconferentie. "Dat betekent dat we ook aan mensen gaan vragen om hun zelfredzaamheid in gang te zetten en zelf maatregelen te nemen om zichzelf, spullen en huisraad te beschermen tegen dat hoge water."

Welke zwakke plekken er precies zijn, wordt onderzocht. Later vandaag wordt daar meer duidelijk over. "Wees alert", riep hij de inwoners op. "Er zullen gebieden zijn waar u echt te maken krijgt met een situatie als in 1993 en 1995. Bereid u daar op voor."

Volgens berekeningen van het waterschap en Rijkswaterstaat is sprake van een enorme hoeveelheid water die via de Maas het land in komt. In 1993 en 1995 was dat zo'n 2700 kubieke meter per seconde bij Sint Pieter, waar de Maas het land in komt. "En wij schatten nu in dat het wel eens 3350 tot 3700 kubieke meter per seconde kan worden", zei Scholten.

Zeker 24 doden in Noordrijn-Westfalen, dodental Duitsland stijgt verder

De politie in Keulen zegt dat er in de omliggende regio zeker 24 mensen zijn omgekomen als gevolg van het noodweer. Daarmee stijgt het dodental in Duitsland naar zeker 42, meldt de Duitse omroep ARD. De schade is in sommige delen van de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen groot. Tientallen mensen worden nog vermist.

Staatssecretaris: we zetten alles op alles om te helpen

Het demissionaire kabinet zet "alles op alles" om de mensen die getroffen zijn door de overstromingen in Limburg te helpen. Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterschap) zei dat vanmiddag tijdens een bezoek aan Valkenburg. "We zetten met alle diensten alles op alles om te doen wat nodig is", zei ze. "Waar onze hulp nodig is, proberen we die ook zo snel mogelijk te leveren."

Burgemeester Prevoo van Valkenburg vroeg eerder vandaag om een noodbrug, omdat een van de bruggen in zijn gemeente door het water is weggeslagen. Andere bruggen zijn uit voorzorg dicht. Volgens Van Veldhoven wordt bekeken of er een noodbrug komt.

Prevoo heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. "Maar het zijn geen kleine gevaartes", zegt hij. "Het is niet knippen met de vingers en het is er, dus we moeten heel reëel kijken."

Roermond verwacht evacuatie honderden huizen

De gemeente Roermond verwacht dat zo'n 500 huizen geëvacueerd moeten worden vanwege het hoogwater. De gemeente gaat er op dit moment van uit dat bewoners van het gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek, een zijtak van de Roer, hun huis uit moeten.

"De inwoners kunnen vanaf nu hun eigen evacuatie organiseren, erover nadenken, spullen in veiligheid brengen", zegt burgemeesters Donders tegen L1. "Dit is een vroeg signaal, hou rekening met een evacuatie. Voor alle inwoners geldt: blijft de informatie volgen, want het is ook niet zeker dat het hierbij blijft."

Er is rond 15.30 uur een persconferentie waarin meer bekend zal worden.

Dodental in Duitsland stijgt, zeker 33 mensen omgekomen

Het dodental in Duitsland als gevolg van het noodweer is verder gestegen, naar 33. Volgens de politie zijn zeker 18 mensen omgekomen door overstromingen in de plaats Ahrweiler, ten zuiden van Bonn in Rijnland-Palts. Ook worden tientallen mensen vermist. Meerdere huizen in het dorp zijn verwoest. In eerste instantie sprak de politie van vijf doden in die gemeente.

Ook elders in die regio is veel schade. In de regio Euskirchen, ook ten zuiden van Bonn, zijn acht mensen omgekomen door het noodweer. Het gaat om een van de zwaarste natuurrampen van de afgelopen jaren in Duitsland. In 2002 kwamen 21 mensen om het leven bij overstromingen in het oosten van Duitsland.

Bondskanselier Merkel is verslagen door het nieuws. "Ik ben geschokt door de ramp die zo veel mensen in de overstromingsgebieden moeten doorstaan", zegt ze. "Mijn medeleven gaat uit naar de families van de doden en vermisten."

Een caravan die door een rivier werd meegesleurd botste op een brug in Rech, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Door de kracht van het water werd de caravan vermorzeld:

Caravan verpulverd door brug in Duitsland

Speciaal noodnummer voor evacuaties in Valkenburg

De veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een speciaal noodnummer ingesteld voor spoedzaken die met evacuaties enkel in Valkenburg te maken hebben. Dat nummer is 043-6099234.

Bekijk: het centrum van Valkenburg staat blank

  • SQ Vision/Sem van Rijssel
  • SQ Vision/Sem van Rijssel
  • SQ Vision/Sem van Rijssel
  • SQ Vision/Sem van Rijssel

Honderden huizen in Valkenburg zonder stroom

In Valkenburg zitten 700 huizen nu zonder stroom. Hulpdiensten proberen ze te bereiken, maar dat lukt niet omdat het materieel te licht is en de stroming te sterk. Volgens burgemeester Prevoo van Valkenburg aan de Geul moet het leger een noodbrug te bouwen.

Honderden veldbedden naar Limburg

Het Rode Kruis gaat op verzoek van de gemeente 200 veldbedden brengen naar Maastricht voor de mensen die vanwege de overstroming opvang nodig hebben. Gisteren werden al 50 veldbedden geleverd aan Gulpen-Wittem.

De hulporganisatie zegt dat er op dit moment 500 extra bedden naar Limburg onderweg om "ook in andere verzoeken" te kunnen voorzien. Ook worden fleecedekens meegenomen.

Verder heeft het Rode Kruis 140 bewoners van zorgcentrum Oosterbeemd inmiddels opgevangen. Het gaat om kwetsbare mensen, die worden ondergebracht in hotels. Het Rode Kruis zegt dat zij indien nodig psychische hulp krijgen.

A2 tussen knooppunten Kerensheide en Kruisdonk binnen half uur weer vrij

De snelweg A2 tussen knooppunten Kerensheide en Kruisdonk wordt binnen half uur weer vrijgegeven. Delen van de A76 en A79 zijn en blijven voorlopig afgesloten vanwege de wateroverlast. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan Limburg te mijden.

Veiligheidsregio verwacht hoogste stand Maas rond 18.00 uur

De Veiligheidsregio Limburg Noord verwacht dat de Maas rond 18.00 uur vanavond de hoogste stand bereikt. Er stroomt dan zo'n 3200 m3 per seconde doorheen.

"Deze waterhoogte gaat zich in de komende dagen verplaatsten van Zuid- naar Noord-Limburg. De verwachting is dat 24 uur later dus vrijdag om 18.00 uur deze piek Roermond bereikt. Weer 24 uur later is deze piek in Venlo (zaterdagavond) en zondagavond bereikt deze piek gemeente Mook-Middelaar. Dit zijn prognoses en waterhoogtes kunnen variëren en later worden bijgesteld."

Honderden schademeldingen bij Interpolis binnengekomen

Tot kwart voor tien vanochtend zijn er bij verzekeraar Interpolis 251 schademeldingen binnengekomen over de extreme regenval. Sinds gisteravond 18.00 uur is dat aantal snel opgelopen. Toen stond de teller nog op 128 meldingen, laat een woordvoerder weten.

Interpolis is een van de grootste woonverzekeraars in het land en oververtegenwoordigd in Zuid-Limburg. De verwachting is dat het aantal schademeldingen nog zal toenemen. De branchevereniging kan nog geen volledig overzicht geven van alle schademeldingen bij verschillende verzekeraars.

Duitse plaats geëvacueerd uit vrees voor damdoorbraak

Delen van de Duitse plaats Rheinbach, onder Bonn, worden geëvacueerd uit vrees voor een damdoorbraak. Het is volgens de brandweer een voorzorgsmaatregel, omdat niet zeker of is de dam de enorme hoeveelheden water aan kan.

Vrachtwagens van de Duitse landmacht worden ingezet bij de evacuatie, meldt de ARD. Wie niet bij familieleden of kennissen kan logeren, kan opvang krijgen in het gemeentehuis.

ME gaat grenzen Valkenburg bewaken tegen ramptoerisme

De mobiele eenheid gaat de grenzen van Valkenburg bewaken tegen ramptoerisme. "Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!", zei Prevoo in een toelichting tegen rampenzender L1.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg doet een dringende oproep aan mensen om thuis te blijven.

Koning Willem-Alexander wenst inwoners Limburg sterkte

Koning Willem-Alexander heeft gebeld met waarnemend gouverneur Remkes van Limburg. In dat gesprek heeft hij de inwoners van de provincie zijn steun betuigd en sterkte gewenst "met de moeilijke omstandigheden waarin zijn verkeren vanwege de grote wateroverlast als gevolg van de zware regenval de afgelopen dagen". Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

In het gesprek informeerde Remkes de Koning over de huidige situatie, de schade en de verwachtingen voor de komende dagen. Het is niet duidelijk of de koning van plan is af te reizen naar de provincie. Vandaag komt wel staatssecretaris Van Veldhoven langs in de provincie.

Evacués verzorgingstehuis met loopbrug in touringcar geplaatst

Bewoners van een verzorgingstehuis in Valkenburg die vanochtend met een legertruck werden geëvacueerd kunnen met een loopbrug naar een touringcar worden overgebracht. Omdat de mensen slecht ter been zijn moesten ze wachten in de truck, zo ook een vrouw die afhankelijk is van een zuurstoffles.

Weerdienst: omvang van de overstromingen ongekend in Pepinster in Oost-België

De weerdienst Météo Express twittert beelden van snelstromend water in Pepinster in België. De dienst spreekt van "ongekende overstromingen".

Een brug weggeslagen in Valkenburg

In Valkenburg heeft een brug het begeven, zegt burgemeester Prevoo. "Op de brug bonkte al 24 uur lang water. Na verloop van tijd begeeft hij het." Hij maakt zich geen zorgen over het instorten van woningen.

Uit een verpleeghuis in Valkenburg zijn 140 mensen geëvacueerd. De autoriteiten kijken of ze mensen die geen elektriciteit meer hebben ook te evacueren. Maar het is lastig vanwege sterke stroming, zegt de burgemeester.

Rijkswaterstaat: waarschuwing voor recreatievaart op de hele Maas

Rijkswaterstaat Zuid Nederland roept de recreatievaart op om niet op de Maas te varen. "Al het water dat ons land binnenstroomt veroorzaakt niet alleen sterke stroming, er komt ook veel drijfhout mee." Ook is de markering van de vaargeul niet zichtbaar.

Tientallen huizen ingestort in Pepinster

Aan de rivier de Vesder in Pepinster bij Luik zijn een tiental huizen ingestort als gevolg van de overstromingen. "De stroming is zo krachtig dat de fundamenten van een tiental huizen gedestabiliseerd zijn. Als gevolg daarvan zijn ze ingestort", zegt de burgemeester van Pepinster tegen de VRT.

Door de sterke stroming is het lastig om het dorp met boten te bereiken. Veel inwoners zitten op hun daken te wachten tot ze geëvacueerd kunnen worden.

Water staat tot aan de eerste verdieping in het Belgische Pepinster

In België is het dodental opgelopen naar zes. In het arrondissement Verviers zijn vier lichamen gevonden. Eerder werden al de lichamen van een 22-jarige man uit Eupen en een 50-jarige man uit Aywaille gevonden.

Brouwerij Gulpener ligt stil, leveringen gaan door

Bierbrouwerij Gulpener is deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen, laat directeur Jean-Paul Rutten aan persbureau ANP weten. De leveringen gaan wel door.

Andere delen van het brouwproces kunnen in principe ook doorgaan, zo geeft Rutten aan. Maar het afvullen is een van de intensiefste processen in de brouwerij. Doordat de stroom soms uitvalt, kan Gulpener hiermee voorlopig niet verder.

Medewerkers halen het magazijn leeg waar Gulpener alle brouwbenodigdheden opslaat. "Ik sta met tien man het magazijn leeg te trekken, dat is onder water komen te staan. De Gulp loopt aan de andere kant van de straat."

Het is onduidelijk wat de financiële gevolgen voor de bierbrouwer zijn.

Boeren helpen bij evacuaties in overstroomd gebied

Leger helpt bij evacuaties in overstroomd gebied

Nog eens duizend huishoudens in Valkenburg zonder stroom

In Valkenburg zitten mogelijk nog eens duizend huishoudens meer zonder stroom omdat een aantal Enexis-stations is uitgevallen. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

"Voor die mensen geldt: blijf niet in huis als het niet nodig is, zoek onderdak bij vrienden of familie. Als je het huis verlaat, sluit in ieder geval het gas af. Netbeheerder Enexis kan pas aan de slag als het water is gezakt."

Extra lang NOS Journaal

Vanwege de wateroverlast in Limburg, Duitsland en België is er van 12.00 uur tot 13.00 uur op NPO 1 een extra lang NOS Journaal. Er wordt geschakeld met verslaggevers en weerman Peter Kuipers Munneke zal toelichting geven op de actuele weersituatie.

De uitzending is hier te volgen.

Dronebeelden van ravage in het Duitse Schuld

Dronebeelden van ravage in het Duitse Schuld

Wachten op evacuatie in België

  • Belga
    Mensen wachten op evacuatie in Luik
  • Belga
    Overstromingen in Luik

Rijkswaterstaat: waterstanden komen hoger dan '93 en '95

Het waterniveau van de Maas komt hoger dan het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Dat zegt Rijkswaterstaat tegen 1Limburg. Toen zette de Maas grote delen van Limburg blank. Dat gebeurde bij een piek van 3000 kuub per seconde. "Ook nu kunnen dorpskernen problemen krijgen door het hoogwater in de Maas", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

"De afvoer gaat wel veel sneller dan we dachten. De uiterwaarden, die daar ook voor bedoeld zijn, kunnen onder water komen te staan. En er kunnen problemen bij de beken ontstaan."

Overigens hoeft de hoge waterstand niet direct tot dezelfde problemen als destijds te leiden. In de afgelopen tientallen jaren is de Maas verbreed en zijn er dijken aangelegd, waardoor de Maas meer water aankan dan in de jaren 90.

"Wat toen dus problematisch was, is dat nu al lang niet meer. Desalniettemin zorgt het Waterschap Limburg bij een hoge waterstand van de Maas voor waterkeringen langs de Maas. Dit beperkt de gevolgen die het water kan hebben voor de directe omgeving", aldus het waterschap.

A2 tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk afgesloten

De snelweg A2 wordt in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk, wegens overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Op beelden die een medewerker maakte van de situatie is te zien dat de rivier de weg bijna overspoelt:

Dodental Duitsland loopt verder op: acht doden in Euskirchen

In zijn Duitsland is het dodental opgelopen tot negentien. Persbureau AP meldt acht doden in Euskirchen in de deelstaat Noordrijn Westfalen.

Eerder werden twee lichamen gevonden in Keulen, vier in Ahrweiler en in Solingen en Kamen verdronken twee oudere mannen in hun kelder. Ook in Rheinbach is een dode gevallen. Verder zijn er gisteren zeker twee brandweermannen omgekomen. Tientallen mensen zijn vermist.

In België zijn twee doden gevallen. Een 22-jarige man uit Eupen en een 50-jarige man in Aywaille. Een 15-jarig meisje is nog vermist.

200.000 mensen zonder stroom in Duitsland

In Duitsland zitten naar schatting 200.000 mensen zonder stroom, meldt een van de netbeheheerders. De centrales staan onder water en technici kunnen er niet bij.

Hotelgasten met shovel uit hotel gehaald

In Valkenburg zijn hotelgasten vanwege de overstromingen met een shovel uit een hotel gehaald. Ze konden daarna in de kiepwagen achter een tractor stappen.

Hotelgasten met shovel uit hotel gehaald

Verwoesting in Schuld

Verwoesting in Schuld

Dronebeelden tonen aan hoe groot de verwoesting is in Schuld. Hier zijn zeker zes huizen ingestort, waarbij minstens vier mensen om het leven kwamen. Er zijn in de regio nog tientallen vermisten.

De deelstaatregering deelde onderstaande foto van de buiten zijn oevers getreden rivier Ahr.

Water stroomt door centrum Valkenburg: 'Dat dit gebeurt in de stad waar ik geboren ben'

Water stroomt door centrum Valkenburg: 'Dat dit gebeurt in de stad waar ik geboren ben'

ProRail verwacht veel schade aan het spoor in Limburg

Op plekken waar het spoor onder water staat verwacht ProRail veel schade. "Elektrische onderdelen kunnen defect raken of zijn na het verdwijnen van het water nog onvoldoende betrouwbaar. Daarom is de kans groot dat dit vervangen zal moeten worden."

Onder meer delen van het spoor bij Eijsden staan onder water. "In het grensgebied met België moet het water nog flink zakken voordat we de schade aan het spoor goed kunnen opnemen."

Burgemeester Valkenburg: gemeente nagenoeg onbereikbaar

Burgemeester Prevoo van Valkenburg was in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1 om te vertellen over de laatste stand van zaken in zijn stad. "Er stroomt een rivier door Valkenburg die daar niet thuishoort. Dat maakt dat onze gemeente eigenlijk onbereikbaar is."

Volgens de burgemeester kampen nog 400 huishoudens met een stroomstoring. Ook het IT-systeem van het gemeentehuis ligt eruit.

De evacuatie van een verzorgingstehuis is om 10.00 uur begonnen. Vanwege de enorme waterstroom was dat gisteren niet gelukt. "We hebben goed zicht op de meest kwetsbaren. Die hebben we hopelijk om 12.00 uur in veiligheid."

Prevoo zegt dat de gemeente "echt nog wel een paar dagen zoet" is met de overlast. "Ook omdat er water uit België en Duitsland komt. Dan pas is de omvang van de schade zien. Ik heb grote zorgen over de angsten en onmacht van de inwoners."

Dodental Duitsland opgelopen naar 11

Op twee plaatsen in de Duitse stad Keulen zijn de lichamen gevonden van een 72 jaar oude vrouw en een 54-jarige man. Beide lichamen werden in een kelder gevonden. Het dodental in Duitsland komt daarmee op elf. De politie is daarnaast nog op zoek naar zo'n zeventig mensen.

In de regio Ahrweiler in de Eifel zijn vier mensen om het leven gekomen. In Solingen en in Kamen verdronken twee oudere mannen in hun kelder. Ook in Rheinbach is een dode gevallen. Verder zijn er gisteren zeker twee brandweermannen omgekomen. En nu zijn in Keulen dus ook twee lichamen gevonden.

In België zijn twee doden gevallen. Een 22-jarige man uit Eupen en een 50-jarige man in Aywaille. Een 15-jarig meisje is nog vermist.

Geen problemen op test- en vaccinatielocaties Zuid-Limburg

De wateroverlast in Zuid-Limburg leidt op dit moment niet tot problemen bij de test- en vaccinatielocaties van de GGD Zuid-Limburg. "Het zorgenkindje was de teststraat in Landgraaf, maar daar hebben ze maatregelen getroffen om het water buiten te houden", laat een woordvoerder weten. "En dat loopt eigenlijk allemaal goed."

Volgens de woordvoerder heeft het personeel dat zelf te maken heeft met de wateroverlast dat tijdig aangegeven, waardoor er ook geen personeelstekorten zijn op de GGD-locaties. Het is niet de verwachting dat later alsnog problemen ontstaan.

Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft nog geen informatienummer

Het lukt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg niet om een informatienummer voor omwonenden op te zetten. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat er hard aan wordt gewerkt en verwijst mensen voorlopig door naar de website.

"Het kost tijd om mensen te regelen die straks op alle vragen antwoord kunnen geven. Dat nummer is ook alleen bedoeld voor mensen in Valkenburg die niet uit hun huis kunnen, maar dat wel willen."

Brandweer Gelderland helpt in Limburg

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid helpt Limburg met het bestrijden van de overstromingen, meldt Omroep Gelderland. Vier wagens en een officier van dienst gaan naar Zuid-Limburg voor assistentie.

De vier eenheden die vertrekken komen uit Beesd, Varik, Ubbergen en Kesteren en melden zich in Sittard. Hoelang ze daar blijven, is nog niet duidelijk.

135.000 mensen zonder stroom in Noordrijn-Westfalen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zitten 135.000 mensen zonder stroom vanwege de hevige wateroverlast. De stroomcentrales staan onder water, technici kunnen daar nu niet bij.

Militairen helpen met evacuaties Valkenburg

In Valkenburg helpen militairen uit Oirschot met de evacuatie van mensen uit hun huizen en uit een zorgcentrum. De militairen maken daarbij gebruik van zware viertonners die door het hoge water kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen vervoeren.

Vannacht hebben militairen in Elsloo zandzakken gevuld die vandaag naar kwetsbare plaatsen zijn gebracht langs de Geul en de Gulp. De Geul heeft het centrum van Valkenburg onder water gezet en bedreigt ook de dorpen Meerssen en Bunde.

Lichamen gevonden in België en Duitsland

In Aywaille, in de Belgische provincie Luik, hebben de hulpdiensten in de kelder van zijn huis het lichaam gevonden van een 50-jarige man.

Ook in Duitsland is opnieuw een dode gevonden. Het gaat om een oudere man in Solingen die in zijn kelder is verdronken. In Duitsland zijn verder twee brandweermannen om het leven gekomen, er is een dode in Rheinbach gevonden en in de regio Ahrweiler zijn ook vier doden gemeld.

Huizen ingestort in Duitsland, doden en vermisten

Nationale reddingsvloot ingezet

Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft om hulp van de Nationale Reddingsvloot gevraagd. Verschillende reddingsboten zijn nu onderweg naar Zuid-Limburg vanuit Middelburg en Goes in Zeeland.

Samen met de Reddingsbrigade vormen 22 Veiligheidsregio's de Nationale Reddingsvloot. Die wordt ingezet bij overstromingen en calamiteiten op het water.

Code rood voor waterstand Maas afgekondigd

Watermanagementcentrum Nederland (WMN) verwacht dat de waterstand in de de Maas bij de afvoer Sint Pieter binnen 12 uur de grens van 2850 kubieke meter per seconde zal overstijgen. Daarom is code rood afgekondigd voor de Maas. Het WMN rekent op een waterstand van 3000 kubieke meter per seconde.

Ook de waterstand in de Rijn, Waal en IJssel komt hoger uit dan verwacht. Rijkswaterstaat verwacht bij Lobith een stand van ruim 14,5 meter boven NAP. Mogelijk stijgt het water daarna nog verder. Bij een stijging boven de 15 meter boven NAP wordt dijkbewaking ingesteld.

De grote stijging wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland. Zulke hoge waterstanden komen in de zomer maar uiterst zelden voor.

Noodplan in Luxemburg vanwege zware regen

De regering in Luxemburg heeft een noodplan afgekondigd vanwege de hevige regen. Alle hulpdiensten zijn ingezet om te helpen bij het redden van mensen in gevaar en het beschermen van belangrijke infrastructuur.

De rivier Alzette, die door hoofdstad Luxemburg stroomt, is volgens lokale media buiten zijn oevers getreden. Autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de Moezel verder blijft stijgen tot en met het weekend. Deze rivier dreigt bij de plaats Stadtbredimus ook te overstromen.

Op verschillende plekken hebben bewoners hun huizen moeten verlaten en zijn wegen geblokkeerd. Niet iedereen die om hulp vraagt, kan ook daadwerkelijk hulp krijgen.

'Buien in groot deel Nederland, maar meeste overlast blijft in Limburg'

'Buien in groot deel Nederland, maar meeste overlast blijft in Limburg'

Vierhonderd huishoudens Valkenburg moeten ergens anders onderdak zoeken

Zo'n vierhonderd huishoudens die in Valkenburg als gevolg van het hoogwater zonder stroom zitten, moeten elders onderdak zoeken. Enexis is niet in staat het probleem op korte termijn op te lossen.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kunnen de aansluitingen pas hersteld worden als het water helemaal verdwenen is. "En dat kan dagen duren", zei hij. Tot die tijd krijgen mensen het dringende advies onderdak te zoeken bij familie, vrienden en kennissen.

Friesland en Flevoland code groen

De weercode voor de regen is voor Friesland en Flevoland veranderd van geel naar groen, meldt het KNMI. Er is nu een duidelijke scheidslijn in het land tussen oost en west.

Alle westelijke provincies zijn groen: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en nu ook Friesland en Flevoland. Alle andere provincies staan nog steeds op geel.

Mensen op daken wachten op hulp

In de Duitse plaats Waxweiler zitten vijf mensen vast in een huis dat compleet door water is omgeven. De reddingsdiensten kunnen het huis ook met een boot niet meer bereiken. Er wordt een helikopter ingezet om de bewoners te evacueren.

Ook in de Eifelregio Bitburg-Prüm zitten volgens de politie nog veel mensen vast op het dak van huis. Ook deze mensen wachten op redding vanuit de lucht, omdat de stroming te sterk is geworden voor de reddingsboten.

Veel waterschade in getroffen Belgische dorpen, ellende nog niet voorbij

Het centrum van de Belgische stad Spa stond gisteren blank. Honderden bewoners zijn geëvacueerd en het openbaar vervoer lag stil.

Veel waterschade in getroffen Belgische dorpen, ellende nog niet voorbij

Extra uitzendingen NOS Journaal

Vanwege de wateroverlast in Limburg, Duitsland en België zijn er vanochtend op de halve uren extra uitzendingen van het NOS Journaal. De eerste extra uitzending begint om 09.30 uur op NPO 1.

Brabantse brandweerwagens ingezet om Limburgse collega's te ondersteunen

Brabantse brandweerwagens gaan helpen bij het bestrijden van de wateroverlast in Zuid-Limburg. Een onbekend aantal brandweerwagens is vertrokken om in Meerssen, vlakbij Maastricht, te gaan helpen. Daar wordt rond 11.00 uur een piek verwacht in de waterstand van de Geul.

De Brabantse brandweer wordt in Zuid-Limburg ingezet om waar nodig mensen uit woningen te halen, water weg te pompen en andere incidenten te bestrijden. De brandweer in Zuid-Limburg heeft de handen vol aan overstroomd Valkenburg.

Maas dreigt buiten oevers te treden bij Luik

Door de hevige regenval en het hoge waterpeil ter hoogte van de stuwdam van Monsin, kan de Maas vanmiddag in België overstromen. Daarvoor waarschuwen de provincie en de burgemeester van de stad Luik.

Inwoners die in de wijken langs de Maas wonen worden opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het leegmaken van kelders en het waterdicht maken van kelderramen. In Eijsden, aan de grens met België en in de buurt van Luik is de spoorlijn onder water komen te staan.

Vier doden en zestig vermisten in de regio Ahrweiler

In de Duitse regio Ahrweiler in de Eifel zijn zeker vier doden gevallen door de wateroverlast, meldt de politie. Ook worden zo'n vijftig tot zestig mensen vermist in het gebied. Volgens de politie zitten veel mensen vast op daken.

In het dorp Schuld zijn zes huizen ingestort, daar worden ongeveer dertig mensen vermist, al zegt de politie er ook bij dat de situatie nog onoverzichtelijk is. Ongeveer 25 andere gebouwen dreigen ook te bezwijken door het hoge water.

Meeste regen in Roergebied, deel Eifel, Ardennen, Limburg en Luxemburg

In Noordrijn-Westfalen is de afgelopen nacht zo'n 100 tot 150 mm regen gevallen. "Heel extreem", zegt weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Radio 1 Journaal.

"In Nederland geeft het KNMI code rood uit als er meer dan 75 mm valt. Code rood werd in Nederland dan ook nooit eerder uitgegeven voor zware regenval. En in Duitsland is nu dus nog veel meer gevallen." Er kon zoveel regen vallen omdat een lagedrukgebied lang op dezelfde plek bleef hangen.

De meeste regen viel in het Roergebied, een deel van de Eifel, Limburg, de Ardennen en Luxemburg, met op de meeste plaatsen rond de 100 millimeter regen. Dat is goed te zien op een geaccumuleerde radarkaart van de Deutsche Wetterdienst.

"In Limburg is vannacht nog zo'n 20 tot 30 mm regen gevallen en er wordt vandaag nog zo'n 10 tot 40 mm erbij verwacht", zegt Kuipers Munneke. Ook in andere delen van het land, met uitzondering van Zeeland, Noord- en Zuid-Holland, kan tot 40 mm regen vallen, wat kortstondige wateroverlast kan veroorzaken.

Voedseltekort dreigt in Valkenburg

In Valkenburg dreigt volgens burgemeester Daan Prevoo een voedseltekort. "We hebben 375 woningen die geen stroom hebben, dus geen werkende koelkast want die staan onder water. Die mensen hebben dus geen eten. De hotels in de omgeving zitten vol met evacuees, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken."

Gisteren werden in Valkenburg de bewoners van een hospice en een verpleeghuis geëvacueerd. "We wilden ook zorghuis Oosterbeemd evacueren, maar dat is niet gelukt door de sterke stroming", zegt Prevoo. "Er zitten nu 140 mensen opgesloten op de tweede verdieping. Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid brengen van de echt kwetsbare mensen."

Malou wateroverlast

De wateroverlast vannacht in vier foto's

  • ANP
    Geëvacueerde bewoners van een verzorgingstehuis
  • ANP
    Wateroverlast in Valkenburg
  • ANP
    Een legervoertuig helpt bij de evacuatie van een verzorgingstehuis
  • ANP

Dode in België en kleuters overnachten noodgedwongen in sporthal

In de Belgische plaats Eupen heeft de hevige regenval het leven gekost aan een 22-jarige man. Hij was met een zwemband om in het snelstromende water gesprongen en was een tijd lang vermist. Zijn lichaam werd later gevonden in een beek in de buurt van Rotenberg.

In de provincie Luxemburg wordt nog een 15-jarig meisje vermist dat gisteren in de rivier de Ourthe is gevallen. Bij de zoekactie zijn duikers, brandweerlieden en drones ingezet. Er is de hele nacht naar de tiener gezocht, maar ze is nog niet gevonden.

In Theux hebben zo'n dertig kleuters de nacht moeten doorbrengen in een sporthal. Ze waren daar gisteren naartoe gegaan voor sportactiviteiten en konden door het stijgende water niet meer weg. Het was te gevaarlijk om de kleuters met bootjes te evacueren. Wel werd met bootjes materiaal om te overnachten naar de sporthal gebracht.

30 mensen vermist in Duitsland

In het dorpje Schuld in de Duitse Eifel zijn zes huizen ingestort door het hoge water. De politie meldt bij de regionale zender SWR dat er ongeveer dertig mensen worden vermist, maar de situatie is nog zeer onoverzichtelijk. 25 andere huizen staan op instorten.

In de plaats Waxweiler zitten vijf mensen vast in een huis, meldt SWR verder. Doordat het volledig met water omgeven is, kunnen ze er niet meer weg. Omdat het gebouw ook per boot niet bereikbaar is, wordt er geprobeerd hen met een helikopter weg te krijgen.

Bij de wateroverlast in Duitsland zijn gisteren twee brandweermannen om het leven gekomen, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Radio 1 Journaal. "Een werd meegenomen door de kolkende rivier en is verdronken en de ander is tijdens een inzet in elkaar gezakt."

"Het was ook een heel pittige nacht in Noordrijn-Westfalen", zegt Van de Hulsbeek. "In Wuppertal ging midden in de nacht het luchtalarm af en werden mensen opgeroepen hun huis te verlaten of naar een hogere verdieping te gaan." Er zou mogelijk een vloedgolf kunnen ontstaan, maar die is er uiteindelijk niet gekomen.

Water bereikt hoogste stand in Valkenburg

In Valkenburg heeft het water een half uur geleden de hoogste stand bereikt, meldt woordvoerder Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in het NOS Radio 1 Journaal.

De stad heeft te maken met twee stroomstoringen waardoor 433 huishoudens zonder stroom zitten. Volgens netbeheerder Enexis staat het water in de verdeelkasten en kunnen de storingen pas worden opgelost als het water is gezakt.

De Kever waarschuwt dat mensen nog steeds moeten binnenblijven omdat de stroming van het water gevaarlijk is. "Je kent de kracht van het water niet. Je kan zo meegesleurd worden."

Ook in Hoensbroek is veel wateroverlast. Een waterbekken dreigde daar door te breken. Dat is niet gebeurd, het water is gecontroleerd uit het bekken gelopen, maar dat veroorzaakt wel veel overlast.

In Maastricht staat het water in de Maas hoog maar zijn er verder geen problemen, meldt De Kever. De komende uren wordt nog wel wat regen verwacht, maar minder dan in eerste instantie gedacht werd.

Water stroomt door straten Valkenburg: 'Hier kun je niks meer aan doen'

Water stroomt door straten Valkenburg: 'Hier kun je niks meer aan doen'

Rijkswaterstaat: Wees extra alert en pas je rijstijl aan

In Limburg is vanwege de wateroverlast de A79 tussen Hulsberg en Heerlen voorlopig dicht. Ook de A76 tussen de Duitse grens en Kunderberg is gesloten.

Limburg niet meer 'rood' maar het water is nog niet weg

Qua regenval heeft het zuiden van Limburg vannacht even adem kunnen halen, maar de wateroverlast duurt voort. Het afvoeren van alle regen die is gevallen, vormt een groot probleem. Ook is er veel schade aan huizen en andere bezittingen.

Aan het eind van de avond werd duidelijk dat er waarschijnlijk geen grote evacuaties in Limburg hoefden plaats te vinden en halverwege de nacht hief het KNMI code rood voor Limburg op.

KNMI heft code rood voor LImburg op

Code rood voor Limburg is om 03.20 uur opgeheven, meldt het KNMI. Het weerinstituut waarschuwt erbij dat er nog altijd veel wateroverlast kan voorkomen. In het midden en oosten van het land kan plaatselijk veel regen gaan vallen, lokaal meer dan 50mm in 24 uur. Het KNMI zegt dat dit gevolgen kan hebben voor het verkeer en buitenactiviteiten.

Er geldt in vrijwel het hele land, met uitzondering van de provincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, code geel.

Ouderen Valkenburg desnoods gedwongen geëvacueerd

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul heeft een noodbevel uitgevaardigd. Hij wijst erop dat hij een zorgplicht heeft en dat ouderen van ondergelopen woningen die weigeren geëvacueerd te worden desnoods gedwongen zullen worden. Of het noodbevel al is ingezet, is overigens niet duidelijk.

In een deel van Valkenburg ontstond aan het begin van de nacht een stroomstoring. Daardoor kwamen een kleine 400 huishoudens zonder stroom te zitten, meldde Enexis.

Ook over de grens problemen, onder meer in Wuppertal

In en rond de Duitse stad Wuppertal, bij Düsseldorf, zijn stuwmeren overstroomd of ze dreigen over te lopen. Eerder in de nacht zijn bewoners opgeroepen om te vertrekken. In Wuppertal zelf klonken rond middernacht sirenes. De brandweer riep mensen op om niet op de begane grond te slapen. Het water is al in delen van de stad, en het is onduidelijk hoe hoog het zal komen, luidde de waarschuwing.

Halverwege de nacht waarschuwde het stadsbestuur mensen die in lager gelegen gebieden wonen hun huis niet meer te verlaten en zo mogelijk een hogere verdieping op te zoeken:

In het Belgische dorp Moelingen, net over de grens bij Maastricht, zijn 140 woningen geëvacueerd. Een nooddijk van zandzakken hield het niet. Op beelden van televisiezender VTM is te zien dat een groot deel van het dorp van 850 inwoners onder water staat. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn circa 250 bewoners met boten uit hun huizen gehaald.

Iets droger in Zuid-Limburg, 'gevaar waterbuffer Hoensbroek geweken'

De situatie in het zuiden van Limburg door hevige regenval blijft ernstig, maar het is inmiddels wel wat droger geworden. Althans, er valt niet meer zoveel regen, het afvoeren van water vormt nog altijd wel een groot probleem. "De komende uren kan Limburg een beetje ademhalen", zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke tegen middernacht in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Voor de wateropvangplaats in Hoensbroek, bij Heerlen, is volgens de Veiligheidsregio Limburg-Zuid het grootste gevaar geweken. De waterbuffer zou niet meer het risico lopen het te begeven. Voor de wijk ernaast betekent dat niet dat er geen overlast is: veel huizen en straten zijn al ondergelopen.

Welkom

Goedemorgen en welkom in dit nieuwe liveblog over de wateroverlast, in Limburg, maar ook elders in het land en in andere landen. Het liveblog van gisteren vind je hier terug.