NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Dringend advies Maastricht aan 10.000 mensen: ga je huis uit • Dodental Duitsland boven 55

 • In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland;
 • Bewoners van 550 woningen in Roermond moeten huis uit.
 • Rutte: 'Overstromingen in Limburg zijn een ramp'
 • Koningspaar bezoekt Valkenburg
 • 10.000 inwoners van twee Maastrichtse wijken krijgen het advies te evacueren
 • Inwoners van Luik die langs de Maasoevers wonen, moeten hun huis uit
Liveblog gesloten
 • Noodbrug Defensie aangekomen in Valkenburg

  De noodbrug die over de Geul moet komen is aangekomen in Valkenburg. Tientallen militairen van de genie gaan de overspanning van 10 meter vannacht over de rivier plaatsen.

 • Dodental Duitsland boven de 55, veel mensen nog vermist

  In Duitsland staat het dodental als gevolg van de overstromingen nu op meer dan 55, meldt persbureau DPA. Veel mensen worden nog vermist, maar niet duidelijk is hoeveel van hen zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen, zegt de minister-president van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Ze zijn moeilijk te bereiken omdat een deel van het mobiele netwerk is uitgevallen. 165.000 mensen zitten nog zonder stroom. In Bad Neuenahr-Ahrweiler, een stadje aan de Ahr, een zijrivier van de Rijn, is het lot van 1300 mensen onduidelijk.

 • Bergen waarschuwt dorpen vast voor ontruiming

  De gemeente Bergen in Noord-Limburg waarschuwt inwoners van Well, Wellerlooi en een deel van Nieuw Bergen zich klaar te maken voor een evacuatie. Dat zou vrijdagmiddag moeten gebeuren, kondigt de gemeente alvast aan op Facebook.

 • Oproep aan deel van Bunde om te evacueren

  De gemeente Meerssen roept een deel van de inwoners van het dorp Bunde op om te vertrekken. De dringende oproep geldt voor het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal. Het gaat om ongeveer 2300 mensen, meldt de Veiligheidsregio. De Geul kan het water niet meer afvoeren omdat het water in de Maas blijft stijgen. Delen van Meerssen zijn nu al overstroomd.

  In Zuid-Limburg hebben naast enkele wijken in Maastricht ook inwoners van straten in Eijsden, Stein en Grevenbicht de oproep gekregen hun huizen te verlaten.

 • Maasboulevardtunnel, Wilhelminabrug en wegen afgesloten in Maastricht

  In Maastricht is de Maasboulevardtunnel afgesloten. Daarnaast is ook de Wilhelminabrug uit voorzorg afgesloten vanwege trillingen. Ook zijn er twee wegen afgesloten. De toegangsweg naar het dorp Itteren staat onder water, maar de pendelbus rijdt nog. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten", meldt de gemeente.

  De gemeente meldt ook dat er noodopvang is voor mensen die die positief getest zijn op het coronavirus en Heugem of Randwyck verlaten. Zij kunnen naar het Geusseltbad gaan in plaats van naar sporthal De Heeg, dat de eerste opvanglocatie in Maastricht was.

 • Preventieve evacuaties voor bewoners Belgisch Limburg

  Inwoners van de Belgisch Limburgse gemeenten aan de Maas wordt gevraagd om de lager gelegen gebieden te verlaten. Het gaat om inwoners van de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi. Enkele straten van Lanaken worden verplicht geëvacueerd.

  Tegen de VRT zegt de gouverneur dat om 3 uur vannacht de hoogste waterstand verwacht wordt. "Dat kan een hoogtepunt zijn waarop de dijken niet berekend zijn", zegt hij. "Als de sluis in Monsin het begeeft weten we niet wat de gevolgen gaan zijn. Ook het Albertkanaal dreigt dan te overstromen."

 • Luchthaven Maastricht blijft open voor helikopters hulpverlening

  Op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de crisisorganisatie van de politie blijft Maastricht Aachen Airport vannacht open voor helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten. Hiermee hebben ze de mogelijkheid om tijdig hulp te bieden en situaties vanuit de lucht in de gaten te houden, meldt de luchthaven.

 • Inwoners van Randwyck en Heugem vertrekken naar hogergelegen gebieden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Maastrichtenaren vertrekken halsoverkop na evacuatie-oproep
 • Landmacht kondigt de bouw van de eerste noodbrug in Valkenburg aan

  Tientallen militairen van de genie gaan in de komende nacht een militaire noodbrug bouwen over de rivier de Geul. Het gaat om een overspanning van 10 meter. De brug die er lag is weggeslagen door het hoge water in de Geul. Naar verwachting is de noodbrug morgenochtend klaar. Een aantal andere bruggen in de plaats is instabiel geworden door de krachtige stroming. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft toegezegd dat er meerdere noodbruggen worden gebouwd in Valkenburg.

 • Bewoners van 550 woningen in Roermond moeten huis uit

  Inwoners van de wijken Hammerveld en Roer-Zuid in Roermond moeten voor morgenochtend 11.00 uur hun huis hebben verlaten, zegt een woordvoerder van de gemeente Roermond.

  Eerder werd bewoners van die wijken dringend verzocht te evacueren. Het dringende advies is nu een dwingend bevel geworden. Het gaat in totaal om bewoners van 550 huizen.

 • Belgisch koningspaar bezoekt door watersnood getroffen Chaudfontaine

  De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan Chaudfontaine. De gemeente ligt ten zuiden van Luik, in een regio waar de Maas en de Vesder buiten hun oevers zijn getreden. Het koninklijk paar woonde een crisisvergadering bij en zei mee te leven met de slachtoffers van de overstromingen.

  Het paar bezocht ook een plek waar evacués worden opgevangen. Er zijn zeven doden gevallen door de overstromingen in België. Er worden ook nog enkele mensen vermist.

 • Hulpdiensten massaal op weg naar Limburg

 • Ring van zandzakken rond het Maastricht UMC

  De hele dag wordt er al gewerkt aan een dijk van zandzakken rond het Maastricht UMC-ziekenhuis. De zandzakken worden tot een hoogte van 1 meter opgestapeld. Naar verwachting is dat voldoende om het water buiten te houden. Het ziekenhuis is niet van plan om patiënten te evacueren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zandzakken en 'dijkjes' rond ziekenhuis Maastricht
 • Rutte: 'Overstromingen in Limburg zijn een ramp'

  Het demissionaire kabinet heeft de overstromingen in Limburg aangemerkt als ramp, waardoor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen van toepassing is. Dat betekent dat gedupeerden een vergoeding kunnen krijgen voor schade die niet wordt gedekt door de verzekering. Een nadere uitwerking volgt nog, zei premier Rutte in een toelichting.

  Rutte deed ook een oproep aan iedereen die daar niet hoeft te zijn om uit het rampgebied weg te blijven: "We hebben daar geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoeristen. Zorg dat mensen hun werk kunnen doen."

  Rutte zei dat de Veiligheidsregio's de leiding hebben. "We zijn zeker dat Limburg alles bestuurlijk en logistiek in goede banen kan leiden. Maar als er hulp nodig is, dan staan we paraat." Als voorbeeld noemde hij de inzet van defensie. "Als er meer defensiepersoneel nodig is, dan leveren we meer. We staan schouder aan schouder."

  Zelf gaat de premier morgenmiddag naar het noorden van Limburg. Hij bezoekt dan plekken waar het er de komende dagen "om gaat spannen".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Limburg is rampgebied'
 • Ziekenhuis Venlo bereidt zich voor op evacuatie

  Het ziekenhuis VieCuri, dat in Venlo aan de Maasoever ligt, is voorbereid op een eventuele evacuatie. Sinds vanavond is er een opnamestop, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Op dit moment worden de mensen die daarvoor in aanmerking komen uit het ziekenhuis ontslagen, zodat zo weinig mogelijk patiënten in het ziekenhuis achterblijven.

  Indien nodig worden mensen naar andere ziekenhuizen gebracht of doorverwezen. Op dit moment liggen er nog 175 mensen in het Venlose ziekenhuis.