liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hospice en verpleeghuizen Valkenburg ontruimd • 'Limburg kan even ademhalen'

 • In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in het zuiden van Limburg.
 • In Valkenburg zijn twee verpleeghuizen en een hospice ontruimd.
 • Het KNMI heeft voor Limburg code rood (weeralarm) afgegeven.
 • Hulpdiensten: kans groot dat rivieren Geul en Gulp overstromen.
 • In België is in drie provincies het rampenplan van kracht. Ook in Duitsland is overlast.
 • Bekijk op deze kaart waar in Zuid-Limburg de overlast het grootst is.

Net over de grens in België evacuaties

In het Belgische dorp Moelingen, vlak over de grens bij Maastricht, zijn 140 woningen geëvacueerd. De rivier de Berwijn is buiten zijn oevers getreden. Er was een nooddijk van zandzakken aangelegd, maar die is doorgebroken.

Op beelden van televisiezender VTM is te zien dat een groot deel van het dorp van 850 inwoners onder water staat. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn circa 250 bewoners met boten uit hun huizen gehaald. "Ik ben zwaar onder de indruk. Dit zijn de ergste overstromingen die Voeren tot nu toe gekend heeft", zei burgemeerster Joris Gaens van Voeren, de gemeente waar het dorp onder valt, tegen de krant.

Ook de snelweg E25 naar Nederland is afgesloten, omdat een rotonde bij het dorp onder water staat.

Nachtelijke evacuatie in Duitsland

Update 01.04 uur: In de stad Wuppertal zelf luiden sirenes. De brandweer roept mensen op om niet op de begane grond te slapen. Er komt water richting de stad en de vraag is hoe hoog het waterpeil zal komen te staan.

Drogere uren op komst: 'Even ademhalen'

Het regent op veel plaatsen in Limburg nog steeds, maar afgaande op de radarbeelden kan Limburg zich erop verheugen dat de komende uren droger verlopen. Dat zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke tegen middernacht in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "De komende uren kan Limburg een beetje ademhalen omdat er in elk geval niet nog meer water bij komt. De problemen van nu komen vooral door de afvoer van water, dat probleem is nog niet één twee drie opgelost. Maar de komende uren, en mogelijk tot de ochtend, komt er niet al te veel water bij."

'Grootste gevaar rond waterbuffer Hoensbroek geweken'

Het grootste gevaar rond waterbuffer De Dem in Hoensbroek is geweken. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg tegen de NOS. Lange tijd leek het erop dat de wand van de waterbuffer de 150.000 kuub water niet kon houden, en dat het water een laaggelegen wijk zou binnenstromen. Door het water gecontroleerd weg te pompen, is de grootste druk er nu af, zegt de Veiligheidsregio.

Rutte: heel heftig, respect voor alle hulpdiensten

Demissionair premier Rutte heeft na het coronadebat gereageerd op de gebeurtenissen in Limburg. "Je ziet daar de enorme, en soms ook de vernietigende kracht van water", zei hij tegen de NOS. "Verschrikkelijk om te zien hoe dat mensen raakt, en huizen, bezittingen, auto's. Het is echt heel heftig. Heel veel respect voor alle hulpdiensten."

Ook morgenvroeg geen treinen naar Luik

Het treinverkeer naar Luik vanuit Nederland ligt tot zeker morgen 09.00 uur stil. Ook naar Aken en Keulen worden maar beperkt treinen ingezet, meldt de NS.

Aanleiding is de wateroverlast over de grens in België en Duitsland. Alternatief vervoer is niet beschikbaar. Reizigers wordt aangeraden hun reis uit te stellen.

Scholen in Gulpen-Wittem morgen dicht

Vanwege de wateroverlast zijn de komende dag alle scholen in de gemeente Gulpen-Wittem gesloten. Het gaat om zowel de basisscholen als de middelbare scholengemeenschap Sophianum.

Ook alle peuteropvanglocaties zijn dicht.

Ontruiming verpleeghuis in beeld

Verpleeghuis Valkenburg ontruimd vanwege overstroming

Net het huis opgeknapt, nu wateroverlast

In Hoensbroek hadden deze twee mensen net hun huis opgeknapt. Nu staat het onder water.

Waterbassin in Hoensbroek dreigt door te breken: 'Ik zie het somber in'

Veiligheidsregio: nu geen grootschalige evacuatie nodig

In het zuiden van Limburg wordt voorlopig geen grote evacuatie op touw gezet. Dat zegt de veiligheidsregio na crisisoverleg.

"We hebben de boel de afgelopen uren gemonitord en het blijkt dat ontruiming vooralsnog niet hoeft plaats te vinden", zegt burgemeester Verheijen, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, tegen 1Limburg. "Maar we houden dit goed in de gaten, want de situatie kan de komende uren zomaar veranderen."

Eerder op de dag zijn al wel verschillende campings ontruimd. In Valkenburg is vanavond besloten om een hospice en twee verpleeghuizen te evacueren vanwege het water.

De situatie in Valkenburg

Komende uren minder regen in Limburg

Het lijkt erop dat er in Limburg vanavond en vannacht geen grote hoeveelheden regen meer gaan vallen, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Het regent er nu nog wel, maar voor middernacht houdt het voor in elk geval uren op met regenen in de provincie.

De neerslag valt dan meer ten westen van Limburg, in een brede strook van Groningen tot Noord-Brabant. Dat betekent dat de rivieren en andere waterafvoerplekken in Limburg de komende uren vooral het al gevallen hemelwater moeten verwerken.

Even geen updates via calamiteitenzender L1

De regionale radiozender L1 wordt niet langer gebruikt als calamiteitenzender. L1 Radio werd vanmiddag door de hulpdiensten ingezet om met inwoners informatie te delen over de wateroverlast.

Vanaf nu zijn er voorlopig geen reguliere updates, meldt de veiligheidsregio. "Zodra er aanleiding voor is, zal L1 opnieuw ingeschakeld worden als calamiteitenzender."

Hospice en verpleeghuis Valkenburg ontruimd

In Valkenburg zijn vanavond een hospice en twee verpleeghuizen geëvacueerd. Aanleiding is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de Geul.

Het gaat om het Geerlingshospice, zorgcentrum Oosterbeemd en zorgcentrum Valkenheim. Bij de zorgcentra zijn de nutsvoorzieningen uitgevallen, laat de veiligheidsregio weten. De bewoners zijn overbracht naar een ander verpleeghuis. Bij een van de evacuaties is de hulp van het leger ingezet.

Het gemeentehuis van Valkenburg blijft de hele nacht open. Mensen die door het hoge water hun huis uit moeten of verstoken raken van gas, water en licht kunnen er terecht. Ook een camping bij Valkenburg is ontruimd.

Honderd veldbedden van het Rode Kruis

Het Rode Kruis levert honderd veldbedden aan de gemeente Gulpen-Wittem, voor het geval mensen door wateroverlast de nacht niet thuis kunnen doorbrengen. De bedden worden neergezet in een voormalig schoolgebouw.

Het Rode Kruis is ook aanwezig met vrijwilligers in de gemeente Simpelveld en inventariseert of er ook op andere plaatsen hulp nodig is.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe groot de overlast is

Overstromingen vanuit de lucht gefilmd

Zeer hoge waterstand verwacht in Maas, vergelijkbaar met 1993

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaat ervan uit dat het waterpeil van de Maas de komende dagen verder blijft stijgen. Morgen wordt een waterafvoer van 2750 kubieke meter per seconde verwacht. "Dit is hoog en zeer ongebruikelijk voor de zomerperiode", zeggen de hulpdiensten.

De waterstand in de rivier is daarmee vergelijkbaar met die in 1993, toen de Maas overstroomde. Maar de situatie is niet hetzelfde, zegt de veiligheidsregio, omdat de Maas in de afgelopen decennia meer ruimte heeft gekregen en dijken zijn versterkt. Daardoor kan de Maas meer water aan dan toen.

Het waterschap zorgt wel voor waterkeringen langs de Maas, om de gevolgen van het hoge water te beperken.

Extra NOS Journaal om 22.28 uur

Straks is op NPO 1 een korte, extra uitzending te zien van het NOS Journaal over de overstromingen in Zuid-Limburg. De uitzending begint om 22.28 uur.

Het laatste nieuws is ook te zien in Nieuwsuur, nu op NPO 2.

Stutten waterbassin Hoensbroek lukt niet

Het stutten van de wateropvangplaats in Hoensbroek (gemeente Heerlen) blijkt niet mogelijk, laat de gemeente weten. De kans dat het bassin doorbreekt is nog altijd groot. In dat geval stroomt er 150.000 kuub water de wijk in.

"Omwonenden moeten rekening houden met flinke wateroverlast", aldus de gemeente. "We verzoeken hun om maatregelen te nemen om schade door binnendringend water zo veel mogelijk te beperken."

Het waterschap probeerde vanmiddag de waterdruk in de zogeheten buffer te verlichten, door schuiven iets meer open te zetten. Daardoor stroomde er water naar buiten.

De gemeente Heerlen laat verder weten dat alle zandzakken op zijn. Ook bij de gemeentewerven in Valkenburg en Simpelveld is geen zandzak meer te krijgen.

Deze twee mensen hadden net hun huis opgeknapt, maar het staat nu onder water:

Waterbassin in Hoensbroek dreigt door te breken: 'Ik zie het somber in'

KNMI: kans op wateroverlast in Groningen en Drenthe

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor een groot deel van het land, met uitzondering van de drie westelijke provincies en Limburg. In Limburg geldt nog altijd code rood.

In het oosten leiden onweersbuien de komende uren tot lokaal veel regen. In Groningen en Drenthe kan plaatselijk 20 tot 40 millimeter regen vallen met wateroverlast tot gevolg, laat het weerinstituut weten.

De regenbuien trekken naar het westen. Morgen kan er in een strook van noord naar zuid boven het midden van het land binnen 24 uur lokaal 50 tot 70 millimeter regen vallen.

Beeld uit België en Duitsland: water kolkt door de straten

Ook België en Duitsland kampen met overstromingen

De Roer bereikt hoogste waterstand ooit, verwacht veiligheidsregio

De rivier de Roer, in het midden van Limburg, bereikt vannacht of morgen naar verwachting de hoogste waterstand ooit gemeten. Dat zegt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het is volgens de hulpdiensten bovendien niet de vraag óf de Roer zal overstromen, maar wanneer dat gebeurt.

Enkele tientallen huizen lopen het risico om onder water te lopen, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen 1Limburg. "We weten niet zeker of dat ook echt gaat gebeuren, maar we willen de bewoners waarschuwen: bereid je erop voor, bijvoorbeeld door zandzakken te leggen."

Het gaat vooral om huizen in Vlodrop, Herkenbosch en Melick, dorpen in de gemeente Roerdalen. Daar zijn uit voorzorg wegen, een fietsbrug en dassentunnels afgesloten. Ook de gemeente Roermond neemt voorzorgsmaatregelen.

Campinggasten langs grote rivieren moeten verkassen

In Gelderland en Overijssel worden maatregelen genomen tegen het hoge water dat de komende dagen wordt verwacht. Dat wordt veroorzaakt door de vele regen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas.

De verwachting is dat het water in de Rijn op zondag bij Lobith stijgt tot 14,5 meter boven NAP. Volgens Waterschap Rivierenland is er nog geen reden tot zorg. De dijken zijn stevig genoeg om de grote hoeveelheden water aan te kunnen. Wel komen de uiterwaarden vol te staan. "We adviseren daarom campings en veehouders om op bepaalde plekken het gebied te ontruimen."

In de omgeving van Nijmegen worden campings die pal naast de Waal liggen ontruimd, schrijft Omroep Gelderland. Hetzelfde gebeurt in Overijssel, bijvoorbeeld bij camping 't Haasje langs de IJssel. De campingeigenaar heeft gasten op laaggelegen plekken gevraagd te vertrekken. De gemeente Deventer verwijdert prullenbakken langs de IJssel. Ook worden terrassen op de kade opgeruimd, schrijft RTV Oost. Op de Waal zijn de pontjes uit te vaart.

Omroep Gelderland
Campinggasten pakken hun spullen in Oosterhout

Rutte: we doen alles wat nodig is voor Zuid-Lmburg

In het coronadebat vroeg PVV-leider Wilders aandacht voor de situatie in Zuid-Limburg. Demissionair premier Rutte reageerde door te zeggen dat "we alles doen wat nodig is".

Eerder werd duidelijk dat demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) morgen naar Zuid-Limburg gaat.

Wilders staat stil bij situatie in Limburg, Rutte: 'we doen alles wat nodig is'

Het spoor bij Eijsden, ten zuiden van Maastricht

Vanwege de overstromingen rijden er tot zeker morgenochtend geen treinen tussen Maastricht en Luik.

Duitsland: rivieren overstroomd, brandweerman verdronken

De hevige buien die vanavond en vannacht worden verwacht in Zuid-Limburg liggen op dit moment boven de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook daar zijn straten ondergelopen en rivieren overstroomd.

In de stad Altena verdronk een jonge brandweerman bij een inzet, meldt omroep WDR. Hoe dat is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Deskundigen verwachten in de plaats Hagen in de komende uren de zwaarste overstromingen in 25 jaar. "Inwoners in de directe omgeving van rivieren worden dringend opgeroepen om naar hoger gelegen gebieden te gaan", laat de gemeente weten. "Wie het huis niet uit kan, moet naar een hogere verdieping gaan."

 • Brandweer Hagen
  In Hagen zijn rivieren buiten hun oevers getreden
 • AFP
  Een ondergelopen kruising in Hagen
 • EPA
  De tuin van een geëvacueerde zorginstelling in Hagen