Grote waterschade aan woning in Valkenburg
NOS Nieuws

De nacht in Limburg: niet meer 'rood', maar het water is nog niet weg

Qua regenval heeft het zuiden van Limburg vannacht even adem kunnen halen, maar de wateroverlast duurt voort. Het afvoeren van alle regen die is gevallen, vormt een groot probleem. Ook is er veel schade aan huizen en andere bezittingen.

Het KNMI hief halverwege de nacht code rood voor Limburg op. Er gelden nog wel waarschuwingen voor de meeste andere provincies omdat er plaatselijk veel regen kan vallen. Alleen Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland zijn 'groen', de andere, inclusief Limburg, staan op code geel.

Aan het eind van de avond werd duidelijk dat er waarschijnlijk geen grote evacuaties in Limburg hoefden plaats te vinden. "Maar we houden dit goed in de gaten, want de situatie kan de komende uren zomaar veranderen", sprak burgemeester van Sittard-Geleen en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid.

Wateropvang houdt het

De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, liet in de nacht weten een noodbevel te hebben afgekondigd, zodat kwetsbare ouderen die weigeren uit ondergelopen woningen te vertrekken gedwongen worden te evacueren. Of er een beroep is gedaan op het noodbevel is niet duidelijk.

Eerder op de avond werden twee verzorgingshuizen en een hospice in Valkenburg ontruimd. Er was opvang in onder meer het gemeentehuis.

Rond 05.30 uur vanochtend stond het water in de rivieren de Geul en Gulp bij Valkenburg op het hoogst. Dat water verplaatst zich nu richting het westen, richting Maastricht, zegt Maarten de Kever van Veiligheidsregio Zuid-Limburg in het NOS Radio 1 Journaal.

De stad kampt met twee stroomstoringen, waardoor 433 huishoudens zonder elektriciteit zitten. Volgens netbeheerder Enexis staat het water in de verdeelkasten en kunnen de storingen pas worden opgelost als het water is gezakt. De autoriteiten waarschuwen dat mensen moeten binnenblijven omdat het risico blijft dat ze meegesleurd worden door het water.

Door het hoge water kwamen honderden huishoudens in Valkenburg vannacht zonder stroom te zitten.

Water stroomt door straten Valkenburg: 'Hier kun je niks meer aan doen'

In Hoensbroek, bij Heerlen, bestond tot gisteravond laat de dreiging dat een wateropvangplaats zou overstromen, met alle gevolgen van dien voor een wijk ernaast. Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is het inmiddels gelukt om een deel van het water gecontroleerd weg te laten lopen en is de grootste druk eraf.

Premier Rutte reageerde gisteravond na een debat over corona in de Tweede Kamer op de ontwikkelingen in Limburg. Hij noemde het verschrikkelijk om te zien hoe dat mensen raakt en beloofde dat het kabinet er alles aan zal doen om te helpen.

Vandaag is staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in de regio. Ze zal er spreken met lokale vertegenwoordigers.

Bekijk hier beelden van de wateroverlast van gisteren:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl