liveblog
NOS NieuwsAangepast

ID&T spant kort geding aan tegen overheid • Rutte: aanscherping niet leuk, wel noodzakelijk

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 9 juli, we houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws.
  • In een persconferentie zijn vanavond nieuwe, beperkende maatregelen aangekondigd, die morgenochtend ingaan.
  • Cafés moeten om middernacht sluiten, nachtclubs en discotheken moeten zelfs helemaal dicht.
  • In de horeca en bij evenementen en sportwedstrijden zijn een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand verplicht.
  • RIVM: 6986 nieuwe coronabesmettingen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog. Goedenacht!

ID&T spant kort geding aan tegen de overheid

Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de verscherpte coronamaatregelen, die de horeca en festivalbranche hard raken. Het bedrijf spreekt van een disproportioneel besluit. Zo zouden festivals best kunnen plaatsvinden onder Fieldlab-voorwaarden, zegt een woordvoerder.

ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake.

Horecabranche: wij worden weer opgeofferd

Koninklijke Horeca Nederland stelt dat veel sectoren in de branche weer een moeilijke tijd tegemoetgaan met de opgelegde restricties, zoals het sluiten van discotheken en nachtclubs en het om middernacht dichtgaan van cafés.

Voorzitter Robèr Willemsen wil snel met het kabinet in gesprek over aanvullende financiële compensatie. "Het is onbegrijpelijk dat de horeca keer op keer de sector is die aan het kortste eind trekt. Dit is echt de easy way out; het probleem zit hem in het feit dat men zich niet meer aan de basisregels houdt, dat los je niet op met draconische restricties voor de horeca", zegt hij.

VNO-NCW en MKB Nederland

VNO-NCW en MKB Nederland hebben meer begrip voor de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd. Wel wijzen ze tegelijkertijd op de harde klappen voor de evenementenbranche. "Die is al ruim een jaar dicht. Ondernemers hebben de afgelopen tijd fors geïnvesteerd om deze zomer weer festivals te kunnen organiseren, maar moeten alweer stoppen. Wie durft nu nog iets te organiseren voor ná 13 augustus?"

Volgens de ondernemersorganisaties onderstreept de huidige ontwikkeling van het virus de voorbarigheid van het eerdere kabinetsbesluit om het steunpakket na het derde kwartaal niet te verlengen.

Politiek verslaggever Ron Fresen over de maatregelen van het kabinet

Fresen: 'Grote misrekening door kabinet'

Reacties op sociale media op de persconferentie

Verschillende journalisten vroegen op de persconferentie demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge om te reflecteren op hun beslissing, medio juni, om de coronamaatregelen te versoepelen. Hoe kijken zij daar met de kennis van nu op terug?

Rutte en De Jonge antwoordden verschillende keren dat versoepelen toen verantwoord was, dat mensen in sneltreinvaart werden gevaccineerd en de aantallen ziekenhuisopnames en besmettingen flink waren gedaald. Volgens hen is er nu ingegrepen omdat de deltavariant zich sneller verspreidt dan de modellen hadden berekend.

Hun politieke tegenstanders in de Tweede Kamer reageren daar onmiddellijk op. Zo schrijft Kamerlid Kuiken (PvdA) op Twitter: "Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf. Geef mij zo'n spiegel." Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is kritisch:

Lowlands-directeur boos op kabinet, festivalgangers in spanning

"Gaat Lowlands dit jaar door?", is de vraag die op de lippen van tienduizenden festivalgangers brandt.

Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. "Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", zegt Lowlands-directeur Van Eerdenburg tegen persbureau ANP. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."

Op de festivalsite schrijft Lowlands: "We worden door de overheid in de onmogelijke situatie gemanoeuvreerd dat we pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. Dat is een onrealistische situatie. We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus."

'Nieuwe maatregelen zijn niet de schuld van jongeren'

Demissionair premier Rutte antwoordt op een vraag van een journalist dat het zeker niet de schuld van jongeren is, dat nu maatregelen genomen worden. "Heel veel jongeren houden zich keurig aan de regels", zegt hij.

Hij krijgt bijval van minister De Jonge.

De maatregelen overzichtelijk op een rij

Lees hier wat er vanaf morgenochtend 06.00 uur gaat veranderen in de coronaregels:

De Jonge: 'Vooral in grote steden kans op snelle ziekenhuisbezetting'

"Vooral in de grote steden is er een reëel risico dat mensen weer in het ziekenhuis belanden", antwoordt demissionair minister De Jonge op een vraag van een journalist over de lage ziekenhuisbezetting nu.

Rutte: Aanscherping dient aantal doelen

Rutte benoemt een aantal doelen om nu de teugels aan te trekken. "Dat is ervoor zorgen dat je de zorg en de kwetsbaren beschermt. En om zicht te houden op de verspreiding van het virus."

Rutte en De Jonge: 'Vakanties spelen geen rol in dit besluit'

De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen, is de boodschap van demissionair premier Rutte aan ons als hij het over de zomervakantie heeft.

Ook demissionair minister De Jonge zegt dat vakantie geen rol speelt bij de aanscherping van de maatregelen.

'Toename besmettingen heeft invloed op de vakantieregels'

'Versoepelen aankondigen op 18 juni was verantwoord'

Ook De Jonge houdt vol dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl "razendsnel" mensen werden gevaccineerd.

Rutte: 'Het gaat sneller dan we hadden ingeschat'

Rutte denkt niet dat de beslissing om te versoepelen, vorige maand te snel is genomen. "Het was logisch om dat besluit te nemen. Toen hielden we al rekening met een stijging van de besmettingen. Maar het blijkt nu sneller te gaan dan de modellen toen zeiden."

Minister De Jonge: 'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Het enige dat echt helpt om deze crisis achter ons te laten, is vaccineren", zegt De Jonge. "Je kunt snel terecht, dus haal die prik", besluit hij terwijl hij in de camera kijkt.

Journalisten kunnen nu vragen stellen aan Rutte en De Jonge.

Rutte: hou feestjes klein en beheersbaar

Rutte benadrukte dat het vooral ook om eigen gedrag gaat. "Het afremmen van het virus gaat niet alleen om aanscherping van maatregelen voor de horeca, evenementen en culturele sector. Kijk ook naar de eigen omgeving."

"Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat, maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar."

Minister De Jonge neemt het woord op de persconferentie

"Eindelijk is er in de ziekenhuizen tijd om uitgestelde zorg en behandelingen in te halen", zegt demissionair minister De Jonge. "We grijpen nu in omdat de deltavariant van het virus zich razendsnel verspreidt. Als we het in dit tempo laten oplopen, raakt dat straks ook mensen die nog geen weerstand hebben. Als we niks doen, loopt de zorgvraag weer op."

De Jonge: 'besmettingen gaan razendsnel'

Dit zijn de maatregelen die om 06.00 uur ingaan

Horecabezoek mag alleen met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand. Alle horeca is dagelijks dicht tussen middernacht en 06.00 uur 's ochtends. Entertainment, zoals live-optredens en harde muziek, is verboden.

Een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand is ook noodzakelijk bij evenementen en voor publiek van culturele manifestaties of professionele sportwedstrijden.

Hier hebben we de maatregelen op een rij gezet:

Morgenochtend 06.00 uur gaan nieuwe, beperkende maatregelen in

Alle maatregelen die het kabinet vanavond bekendmaakt, gaan morgenochtend 06.00 uur in en gelden tot en met 13 augustus.

'Niet leuk, wel noodzakelijk'

"Niet leuk, wel noodzakelijk." Zo vat de premier de maatregelen samen die hij zo gaat bekendmaken. "Het gaat nu sneller dan we hadden ingeschat."

Rutte over nieuwe regels: 'Niet leuk, wel noodzakelijk'

Premier Rutte begint de persconferentie

"De afgelopen week heeft iedereen kunnen zien dat er een wolk voor de zon is geschoven", zegt demissionair premier Rutte aan het begin van de coronapersconferentie.

'Wij zijn nergens gecontroleerd'

Coronatijd of niet, Nederlanders rijden naar de camping in Frankrijk

Hier zie je de persconferentie om 19.00 uur

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen gaat waarschijnlijk de horeca na middernacht weer op slot.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS, via de volgende kanalen:

Alleen volledig gevaccineerden mogen Malta bezoeken

In de strijd tegen corona is Malta naar eigen zeggen het eerste land van de Europese Unie dat niet-gevaccineerde bezoekers gaat weigeren. De autoriteiten van Malta zullen vanaf woensdag alle bezoekers de toegang tot het land ontzeggen die niet volledig zijn ingeënt.

Negatieve virustests zullen niet langer voldoende zijn om naar het kleine eiland in de Middellandse Zee te mogen. "We zullen het eerste EU-land zijn dat dit doet, maar we moeten onze samenleving beschermen", zegt gezondheidsminister Fearne.

Al 200.000 vakantietests, 420.000 afspraken gepland

Bijna 200.000 mensen hebben sinds 1 juli gebruikgemaakt van de mogelijkheid voor een gratis test voorafgaand aan de vakantie. 115.000 van hen gingen naar commerciële aanbieders, 78.000 gingen naar de GGD. Voor de komende twee weken staan er al 420.000 afspraken gepland, laten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en GGD GHOR Nederland weten aan de NOS.

Voor dit weekend wordt topdrukte verwacht bij de vakantieteststraten. Er zijn 200.000 tests per dag beschikbaar. "Het kan zijn dat het in bepaalde regio's drukker is dan op andere plekken. Lukt het nu niet een afspraak te plannen voor een reistest, kijk dan nog eens een dag later of zoek een teststraat iets verder van huis", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Een negatieve uitslag van een PCR- of antigeensneltest is in sommige landen verplicht voor vakantiegangers. Welke test nodig is voor een vakantieland, is te vinden op www.wijsopreis.nl. In juli en augustus kan iedereen zich gratis laten testen. Een afspraak maken kan online via www.testenvoorjereis.nl. Ook bij de GGD kun je terecht voor een test, dan moet je wel eerst bellen naar 0800-5005.

R-waarde fors boven de 1

Het R-getal is vlak voor het ingaan van de versoepelingen die op vrijdag 18 juni werden aangekondigd, weer boven de 1 gekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

De R-waarde wordt altijd achteraf berekend, en loopt daardoor circa twee weken achter. Op 24 juni bedroeg de R 1,37, wat betekent dat 100 mensen samen 137 anderen besmetten. Alleen als het R-getal onder de 1 is, neemt de verspreiding van het coronavirus af.

Jongeren in Utrecht laten zich testen om te kunnen stappen

'Ze kunnen niet zomaar opeens alles stil zetten om twaalf uur'

Horecamaatregelen gaan morgen in

De horeca moet de komende tijd om middernacht weer dicht. Het demissionaire kabinet wil dat die maatregel morgen ingaat, en dus niet al vanavond. De maatregel, en andere aanscherpingen die het kabinet aanbrengt, geldt tot 13 augustus.

Lees er hier alles over:

Deltavariant weer verder opgerukt in Nederland

De deltavariant van het coronavirus is verder opgerukt in Nederland, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Twee weken geleden was ruim een derde (36 procent) van de coronabesmettingen afkomstig van die besmettelijkere variant.

De zogeheten kiemsurveillance van het RIVM loopt twee weken achter op de praktijk. Inmiddels heeft de deltavariant zich nog verder verspreid. Vorige week was al meer dan de helft van de besmettingen afkomstig van de deltavariant, luidde toen de voorspelling van het RIVM.

Coronabesmettingen bij surfkamp op Ameland

Op Ameland zijn 36 jongeren besmet geraakt met het coronavirus tijdens een surfkamp. Dat meldt de Friese GGD. De besmettingen kwamen aan het licht toen een jongen positief testte op het virus. Andere jongeren namen daarop zelftests af, die ook positief bleken. De GGD besloot daarna 64 mensen te testen, van wie ongeveer de helft besmet is.

De besmette jongeren komen uit verschillende delen van Nederland. Ze zijn inmiddels in groepjes naar het vasteland gebracht, meldt Omrop Fryslân. De jongeren die niet positief zijn getest, zijn inmiddels ook terug.

Met het oog op de zomervakantie is de GGD bezig met de voorbereidingen voor grootschalig testen op de Waddeneilanden. Op dit moment zijn daar geen reguliere testlocaties.

Drukte bij de teststraten in Noord-Nederland

Snel testen en hup de auto in richting Spanje

Percentage positieve tests stijgt ook

Het percentage positieve tests stijgt de afgelopen dagen ook: dat wil zeggen dat meer mensen die een test hebben ondergaan, daadwerkelijk corona blijken te hebben.

RIVM: bijna 7000 nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6986 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1539 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3163 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is bijna vijf keer hoog als het gemiddelde van de zeven dagen daarvoor (653).

2 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 2 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 1 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

Bierreclame met feestende, gevaccineerde ouderen roept reacties op

Een scène uit de video

Een reclamespot van bierbouwer Heineken roept op sociale media negatieve reacties op. Het filmpje begint met de tekst The Night is Young (De nacht is jong), daarna zakt de camera naar de ingang van een club in een tropische setting. De kijker gaat dan mee naar binnen waar een draaitafel, een dj, en dansend publiek in beeld komen. Dan wordt duidelijk dat de bezoekers van club 'El Caballo de la Noche' uitsluitend senioren zijn.

De video eindigt met de tekst The night belongs to the vaccinated. Time to join them (De nacht is voor de gevaccineerden, tijd om je aan te sluiten). Dat laatste schiet mensen die geen prik willen in het verkeerde keelgat.

Heineken zegt in een reactie dat het de horeca een hart onder de riem wil steken en dat het ervoor wil zorgen dat iedereen weer veilig naar bars, restaurants en clubs kan.

Poppodia en festivals: maatregelen zijn rampzalig voor de sector

"Als dit nieuws echt waar is, dan is dat rampzalig voor de sector," zegt Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals over de uitgelekte maatregelen die het kabinet vanavond waarschijnlijk aankondigt. "Als het waar is, dan kan een deel van onze festivals niet doorgaan, net als vorig jaar. We hebben al een zomer moeten missen. Organisatoren zitten al met schulden. Dit kan de nekslag zijn voor de sector."

Strengere maatregelen, zoals het sluiten van de horeca om middernacht en het verbieden van meerdaagse evenementen waar geen afstand kan worden gehouden, hebben volgens Schans geen zin. "De kurk is nu toch al van de fles, jongeren gaan elkaar toch al ontmoeten deze zomer. Dan kan je dat beter in een gecontroleerde omgeving doen. Ook vindt hij het slecht dat jongeren de dupe worden. "Het beleid is toch gericht om de gezondheidszorg niet te overbelasten en om kwetsbaren te beschermen. Nu worden de maatregelen genomen uit angst dat Nederland op rood gaat en mensen niet naar het buitenland op vakantie kunnen."

Ziekenhuisbezetting iets toegenomen

In de ziekenhuizen is de bezetting toegenomen. Er liggen nu 206 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 196), van wie 86 op de IC (gisteren: 90), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Zeldzame ontsteking in bijsluiter Pfizer- en Moderna-vaccins

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zet een zeer zeldzame ontsteking van de hartspier of het hartzakje als bijwerking in de bijsluiter van de Pfizer- en Moderna-vaccins. De bijwerking is zeer zeldzaam, benadrukt het EMA in een persbericht. Vorige maand voegde de Amerikaanse FDA de bijwerking al toe aan de bijsluiter van deze mRNA-vaccins. De bijwerking treedt in de regel binnen twee weken na vaccinatie op, het vaakst na de tweede prik bij jonge, volwassen mannen. Een ontsteking van de hartspier of het hartzakje heeft meestal geen ernstige gevolgen.

In Nederland zijn er nu zo'n 12 miljoen prikken gezet met het Pfizer-vaccin en 1,3 miljoen met dat van Moderna. Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb telde tot nu toe 16 meldingen van een ontstoken hartspier en 42 meldingen van een ontstoken hartzakje. 28 keer werd iemand in het ziekenhuis opgenomen.

"Dat het optreedt ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is", benadrukt Lareb daarbij. Ook het coronavirus of een andere infectie zou de oorzaak kunnen zijn. Lareb adviseert mensen die na vaccinatie met een van de twee vaccins pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen om contact op te nemen met de huisarts.

Duitsland bestempelt heel Spanje als risicogebied

Duitsland heeft heel Spanje bestempeld als risicogebied. Het Robert Koch Instituut - de Duitse evenknie van het RIVM - adviseerde de regering het reisadvies voor Spanje aan te passen vanwege de sterke stijging van het aantal besmettingen. Het advies geldt ook voor de Balearen (Mallorca, Ibiza) en de Canarische Eilanden.

Formeel raadt Duitsland nu reizen naar Spanje af, maar in de praktijk verandert er weinig voor vakantiegangers, schrijft persbureau DPA. Wie na terugkeer uit Spanje in Duitsland een negatieve test of vaccinatiebewijs kan overleggen, hoeft niet in quarantaine.

Nieuwe maatregelen: horeca weer vanaf 00.00 uur dicht

Via Haagse bronnen is duidelijk hoe het kabinet de recente, rappe stijging van het aantal coronabesmettingen wil terugdringen. Vanavond kondigen demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) onder meer aan dat de horeca weer om 00.00 uur de deuren moet sluiten. Mogelijk geldt de nieuwe sluitingstijd al vanaf vanavond.

Verder zal het Testen voor Toegang-systeem naar verluidt niet langer gelden voor toegang tot feestcafés en nachtclubs. Ook meerdaagse evenementen waar geen anderhalve meter in acht kan worden genomen, worden waarschijnlijk voorlopig niet meer toegestaan.

Bussen vol besmette jongeren terug in België

Twee bussen met aan boord 110 besmette Belgische jongeren en 12 begeleiders zijn vanuit Spanje teruggekeerd in België. De jongeren zijn op feestvakantie besmet geraakt. Geen van hen is ernstig ziek, schrijft de Vlaamse omroep VRT.

In totaal worden er vanwege de besmettingen 600 jongeren teruggehaald, die hun vakanties naar badplaatsen als Lloret de Mar en Calella hadden geboekt bij twee organisaties. Vooralsnog zijn er 139 besmettingen geteld. Vandaag rijden er nog vier bussen naar Spanje om de de overige jongeren op te halen.

De chauffeurs zijn afgesloten van de passagiers met schermen en dragen mondmaskers. Daarnaast zijn de bussen volgens VRT uitgerust "met een speciaal filtersysteem om de virussen en bacteriën te doden".

Vanavond persconferentie om 19.00 uur

Demissionair premier Rutte geeft samen met demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) zoals verwacht om 19.00 uur een persconferentie. Mogelijk kondigen ze dan maatregelen aan om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Vanochtend hebben de verantwoordelijke ministers het spoedadvies van het Outbreak Management Team besproken.

Het kabinet zou onder meer kunnen besluiten meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten.

De afgelopen week kwamen berichten naar buiten over corona-uitbraken in discotheken, ondanks het Testen voor Toegang-systeem. In een Enschedese discotheek raakte een derde van de 600 bezoekers besmet. Gisteren werden er bij het RIVM 5475 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, 1815 meer dan de dag ervoor. Afgelopen week werden gemiddeld 2308 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 277 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Geen grote feesten dit jaar bij Pride Amsterdam

Amsterdam heeft een streep gezet door de grote Pride-feesten volgende maand. Vanwege de coronabeperkingen worden er alleen kleine activiteiten georganiseerd. "Het grote feest zit er dit jaar met alle beperkingen en ontwikkelingen gewoon niet in en dat hebben we te accepteren", zegt Pride Amsterdam-directeur Lucien Spee tegen AT5. Eerder werd al bekend dat de botenparade niet zou doorgaan.

De 25ste editie van Pride vindt plaats op 7 augustus. Er is vooralsnog wel toestemming voor het straatfeest in de Reguliersdwarsstraat.

Mogelijk twaalf besmette personen op Venloos festival

Op het eerste festival sinds corona dat afgelopen weekend in Venlo werd gehouden, liepen mogelijk twaalf mensen rond die besmet waren met corona. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Limburg-Noord. Het is nog onbekend of en hoeveel andere bezoekers zij hebben besmet. Ook is nog onduidelijk of zij gevaccineerd zijn of toegang hadden gekregen met een negatieve test.

De GGD zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Het totaal aantal besmettingen in de regio is tot nu toe in lijn met de landelijke trend, zegt de regionale gezondheidsdienst. Festival Stereo Sunday werd gehouden op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli. Er kwamen 10.000 bezoekers per dag.

'Druk op huisartsen neemt toe'

De druk op huisartsen neemt weer toe. Minister Grapperhaus zei voor de ministerraad dat hij dat vanochtend in het Veiligheidsberaad heeft gehoord van GGD Nederland. En burgemeesters beginnen zich er volgens de demissionaire minister van Justitie zorgen over te maken dat mensen 'long covid' krijgen.

Grapperhaus noemde de snel opgelopen besmettingscijfers zorgelijk. Het kabinet praat vandaag over de vraag of "er toch wat aanscherpingen" van de coronamaatregelen moeten komen.

Hendriks: hopelijk geven testen vandaag meer duidelijkheid over turnploeg

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, reageerde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal op de positieve besmetting binnen de Nederlandse turnploeg, kort voor vertrek naar de Spelen van Tokio. "We hadden gehoopt dat het niet zou gebeuren, maar we hielden er wel rekening mee", zei Hendriks, die uitlegde dat er door NOC*NSF een uitgebreid testprotocol was opgesteld.

Er moet namelijk twee keer een negatieve PCR-test geupload worden in de Japanse corona-app voordat het überhaupt mogelijk is om op het vliegtuig te stappen.

Volgens Hendriks is de gehele olympische turnploeg gevaccineerd, maar zitten de sporters en begeleiders nu in preventieve quarantaine. "De ploeg had een gezamenlijk trainingskamp, maar nu zit iedereen echt in isolatie. Hopelijk geven de testen van vandaag wat meer duidelijkheid en weten we of er nog meer mensen besmet zijn." Daarna komt er ook meer duidelijkheid of de ploeg zondag zoals gepland kan afreizen naar Tokio. Veel later afreizen, is niet mogelijk. De Spelen beginnen op 23 juli.

Bijna helft gevallen Frankrijk nu door deltavariant

In Frankrijk is bijna de helft van de gevallen inmiddels te herleiden tot de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus. Dat zei de Franse gezondheidsminister Veran tegen de Franse publieke radiozender France Inter.

Het land meldde gisteren 4442 nieuwe coronabesmettingen.

Frankrijk versoepelde op 20 juni een flink deel van de coronamaatregelen. Zo werd de avondklok geschrapt en mochten restaurants en bars vanaf die dag langer geopend blijven. Vanaf vandaag mogen ook nachtclubs weer open in het land.

'Nog veel onduidelijk over meerwaarde derde prik'

Als het aan farmaceuten Pfizer en BioNTech ligt, komt er snel toestemming van de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten voor het toedienen van een derde prik met hun coronavaccin. Zo'n derde inenting zou de hoeveelheid antistoffen in iemands lichaam fors verhogen. Maar volgens gezondheidsredacteur Rinke van den Brink is er vooral nog veel onduidelijk over het nut van een derde prik.

"Volgens de baas van Pfizer is het nodig, omdat ze hebben vastgesteld dat met een derde prik het aantal antistoffen in het bloed sterk toeneemt, met een factor vijf tot tien. Dat klinkt heel mooi, maar het onderzoek is nog niet gepubliceerd. Dus het is vooralsnog allemaal op basis van de verklaringen van de Pfizer-baas", zegt Van den Brink in het NOS Radio 1 Journaal.

Daar komt bij dat wetenschappers sceptisch zijn over de meerwaarde van nog een prik. Van den Brink: "Want met zo'n prik maak je antistoffen aan tegen het virus. Die zijn bij mensen in het bloed gemeten. Maar je immuunsysteem is veel meer dan alleen wat je krijgt ingespoten met een vaccin. Je lichaam heeft zelf ook een krachtig immuunsysteem dat een rol speelt bij de afweer tegen dit virus. Het is een samenspel van elementen. Pfizer doet nu haast alsof alleen die prik ertoe doet, maar ons eigen immuunsysteem doet ook van alles."

Groen licht voor een derde prik zou de verkoop van nog eens vele extra vaccins betekenen voor Pfizer. "Of dat de reden is voor dit voorstel is punt twee. Maar feit is wel dat ze enorm verdienen aan die vaccinaties. Over heel 2020 was de gehele omzet van Pfizer 42 miljard. In dit jaar verwachten ze dat alleen het covid-vaccin al 26 miljard aan omzet oplevert. Dat is meer dan de helft van het totaal over 2020. Er zit dus ook een enorm commercieel belang aan vast."

Burgemeester Bodegraven: we gijzelen complotdenkers indien nodig

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat de personen die beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven de wereld in slingeren gijzelen als dat nodig is. Dat zegt de burgemeester van de gemeente Christiaan van der Kamp in een interview in het AD. Met gijzelen kan iemand worden vastgezet in de gevangenis als diegene een verplichting uit een vonnis doelbewust niet nakomt. Het is het zwaarste dwangmiddel in het civiele recht.

Vorige week vrijdag bepaalde de rechtbank in Den Haag in een kort geding dat drie complotdenkers per direct moeten stoppen met hun beschuldigende verhalen. De rechter oordeelde dat zij de al gepubliceerde verhalen van internet moeten verwijderen. Als ze dat niet doen, moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk dus zelfs worden gegijzeld. Volgens de rechter is er "geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven".

De complotdenkers zijn na de uitspraak doorgegaan met het verspreiden van hun verhalen.

Volgens Van der Kamp heeft de kwestie veel mensen pijn gedaan. "Je hoopt dat het ergens in een hoekje van het internet blijft", zegt hij. De burgemeester is gaan praten met mensen die in de video's worden genoemd, als vermeend dader of als nabestaande. "Toen werd me duidelijk hoe zeer dit hen raakte. Ik sprak een vader wiens zoon op Vredehof ligt. Wildvreemden kwamen bloemen leggen bij het graf van zijn kind. Als de vader uitlegde dat het complot niet bestond, wilden ze dat niet geloven. Die man wilde de grafrust terug voor zijn zoon, maar dat lukte niet. Toen besefte ik dat de gemeente het moest overnemen."

Toptennisser zegt af voor fanloze Spelen

De Australische toptennisser Nick Kyrgios heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen in Tokio. Kyrgios heeft geen zin meer in het toernooi, nu het organisatiecomité heeft besloten fans volledig te weren bij de wedstrijden. "Het voelt gewoon niet goed om voor lege stadions te spelen", schrijft hij op zijn sociale mediakanalen. Kyrgios is de eerste sporter die zich om deze reden afmeldt voor de Spelen.

De 26-jarige Kyrgios staat op de wereldranglijst bij de mannen op de zestigste plaats. In 2014 kwam hij op Wimbledon tot de kwartfinale. Een jaar later reikte hij tot diezelfde kwartfinale op Roland Garros. Kyrgios schrijft verder dat het een droom voor hem was om voor Australië op de Spelen uit te komen. "Dus ik heb dit besluit niet lichtzinnig genomen en ik weet dat ik misschien nooit meer een kans krijg."

Kyrgios maakte vorige week op Wimbledon zijn rentree, nadat hij maanden aan de kant was gebleven. Hij kwam tot de derde ronde, waarin hij geblesseerd moest opgeven tegen de Canadees Auger-Aliassime.

Kabinet neemt vandaag mogelijk nieuwe maatregelen

Het demissionaire kabinet overweegt maatregelen te nemen om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Mogelijk volgt er vanavond een persconferentie. Het definitieve besluit daarover valt in de ochtend, als de verantwoordelijke ministers het spoedadvies van het Outbreak Management Team hebben besproken. Ook kan er een extra Veiligheidsberaad volgen.

Mogelijk besluit het kabinet meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. De afgelopen week kwamen berichten naar buiten over corona-uitbraken in discotheken, ondanks het Testen voor Toegang-systeem. In een Enschedese discotheek raakte een derde van de 600 bezoekers besmet. Het kabinet kan onder meer besluiten tijdelijk te stoppen met het Testen voor Toegang-systeem.

Gisteren werden er bij het RIVM 5475 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, 1815 meer dan de dag ervoor. Afgelopen week werden gemiddeld 2308 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 277 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

'Geen code rood-land'

Het is nog niet zeker of er maatregelen nodig zijn, zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid gisteren. "Waar we steeds hebben ingegrepen was vanwege het beschermen van kwetsbaren en het niet overbelasten van ziekenhuizen. De besmettingen van nu komen in hoge mate voor bij jongeren en die komen niet onmiddellijk in het ziekenhuis."

Wel zei De Jonge te willen voorkomen dat Nederland een code rood-land wordt, waardoor Nederlanders niet meer welkom zouden zijn in andere landen of aan strenge inreisvoorwaarden zouden moeten voldoen.

Besmettingen in Zuid-Korea nemen toe, meer maatregelen aangekondigd

De Zuid-Koreaanse autoriteiten nemen extra maatregelen in en rond de hoofdstad Seoul vanwege het snel oplopend aantal besmettingen met het coronavirus. De maatregelen gaan maandag in, heeft premier Kim aangekondigd.

Onder de nieuwe regels moeten mensen zo veel mogelijk thuisblijven. De scholen gaan dicht en na 18.00 uur mogen mensen in het openbaar maar met z'n tweeën zijn. Bijeenkomsten en evenementen worden verboden, en nachtclubs gaan dicht. Restaurants en cafés mogen met beperkingen open blijven, maar na 22.00 uur mag er alleen worden afgehaald.

Vandaag meldde Zuid-Korea de grootste toename van het aantal coronabesmettingen sinds het begin van de coronapandemie. Er kwamen in 24 uur tijd 1316 nieuwe besmettingen bij. Deskundigen vrezen voor een verdubbeling van dat aantal eind deze maand.

Helft bedrijven die TVL-steun kregen, moet terugbetalen

De helft van de bedrijven die vorig jaar zomer steun kregen voor het betalen van hun vaste lasten, moet die steun geheel of gedeeltelijk terugbetalen. Dat heeft het CBS berekend op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Bedrijven konden duizenden tot honderdduizenden euro's TVL-steun krijgen als ze verwachtten dat hun omzet minimaal 30 procent lager zou uitvallen. Maar vooral in de horeca en bij kappers en schoonheidssalons bleek niet zo veel omzet weg te vallen.

Van de 32.000 bedrijven van wie de TVL-steun definitief is berekend, moet 16 procent het voorschot helemaal terugbetalen en 34 procent gedeeltelijk.

11.000 meer doden dan verwacht in tweede golf

Tussen half september 2020 en eind juni dit jaar zijn bijna 11.000 meer mensen overleden dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die hogere sterfte is volgens het CBS volledig toe te schrijven aan covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Net als in de eerste golf was ook in de tweede sterfte onder mannen hoger dan onder vrouwen.

Vooral in de eerste maanden van de tweede golf was de sterfte volgens het CBS hoger dan gebruikelijk. De sterftegolf was minder hevig dan die van het voorjaar van 2020, maar heeft toch meer doden geëist omdat hij langer duurde. In het voorjaar van 2020 stierven in negen weken zo'n 9000 mensen meer dan gebruikelijk.

Pfizer wil toestemming van autoriteiten voor derde coronaprik

Farmaceuten Pfizer en BioNTech willen toestemming van de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten voor het toedienen van een derde prik met hun coronavaccin. Zo'n derde prik kan de hoeveelheid antistoffen in iemands lichaam fors verhogen, zeggen ze.

Een derde prik zou binnen zes tot twaalf maanden na de tweede prik moeten worden toegediend. Nu krijgen mensen twee prikken met het Pfizer-vaccin. Uit onderzoeken blijkt dat die twee prikken ook nodig zijn om goede bescherming te bieden tegen de deltavariant van het virus.

Een Pfizer-onderzoeker vermoedt echter dat de deltavariant na verloop van tijd alsnog kan leiden tot een milde infectie bij mensen die wel volledig zijn gevaccineerd, omdat de antistoffen afnemen. Een derde prik zou daartegen kunnen helpen, zegt hij tegen persbureau AP. Volgens de bedrijven wordt het aantal antilichamen vijf tot tien keer zo groot na een derde prik.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten FDA en CDC zeggen dat een extra prik nu niet nodig is. "Maar als de wetenschap laat zien dat het nodig is, dan zijn wij er klaar voor", zeggen ze in een verklaring.

Uit voorzorg wordt er ook gewerkt aan een speciaal vaccin tegen de deltavariant. De eerste vaccins zijn inmiddels geproduceerd door BioNTech in de fabriek in Mainz in Duitsland. Volgende maand begint het bedrijf met de eerste klinische proeven met dat vaccin.

Goedemorgen en welkom!

Van harte welkom in het corona-liveblog van vrijdag 9 juli. In dit blog lees je de hele dag het laatste coronanieuws. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.