liveblog
NOS NieuwsAangepast

ID&T spant kort geding aan tegen overheid • Rutte: aanscherping niet leuk, wel noodzakelijk

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 9 juli, we houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws.
  • In een persconferentie zijn vanavond nieuwe, beperkende maatregelen aangekondigd, die morgenochtend ingaan.
  • Cafés moeten om middernacht sluiten, nachtclubs en discotheken moeten zelfs helemaal dicht.
  • In de horeca en bij evenementen en sportwedstrijden zijn een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand verplicht.
  • RIVM: 6986 nieuwe coronabesmettingen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog. Goedenacht!

ID&T spant kort geding aan tegen de overheid

Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de verscherpte coronamaatregelen, die de horeca en festivalbranche hard raken. Het bedrijf spreekt van een disproportioneel besluit. Zo zouden festivals best kunnen plaatsvinden onder Fieldlab-voorwaarden, zegt een woordvoerder.

ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake.

Horecabranche: wij worden weer opgeofferd

Koninklijke Horeca Nederland stelt dat veel sectoren in de branche weer een moeilijke tijd tegemoetgaan met de opgelegde restricties, zoals het sluiten van discotheken en nachtclubs en het om middernacht dichtgaan van cafés.

Voorzitter Robèr Willemsen wil snel met het kabinet in gesprek over aanvullende financiële compensatie. "Het is onbegrijpelijk dat de horeca keer op keer de sector is die aan het kortste eind trekt. Dit is echt de easy way out; het probleem zit hem in het feit dat men zich niet meer aan de basisregels houdt, dat los je niet op met draconische restricties voor de horeca", zegt hij.

VNO-NCW en MKB Nederland

VNO-NCW en MKB Nederland hebben meer begrip voor de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd. Wel wijzen ze tegelijkertijd op de harde klappen voor de evenementenbranche. "Die is al ruim een jaar dicht. Ondernemers hebben de afgelopen tijd fors geïnvesteerd om deze zomer weer festivals te kunnen organiseren, maar moeten alweer stoppen. Wie durft nu nog iets te organiseren voor ná 13 augustus?"

Volgens de ondernemersorganisaties onderstreept de huidige ontwikkeling van het virus de voorbarigheid van het eerdere kabinetsbesluit om het steunpakket na het derde kwartaal niet te verlengen.

Politiek verslaggever Ron Fresen over de maatregelen van het kabinet

Fresen: 'Grote misrekening door kabinet'

Reacties op sociale media op de persconferentie

Verschillende journalisten vroegen op de persconferentie demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge om te reflecteren op hun beslissing, medio juni, om de coronamaatregelen te versoepelen. Hoe kijken zij daar met de kennis van nu op terug?

Rutte en De Jonge antwoordden verschillende keren dat versoepelen toen verantwoord was, dat mensen in sneltreinvaart werden gevaccineerd en de aantallen ziekenhuisopnames en besmettingen flink waren gedaald. Volgens hen is er nu ingegrepen omdat de deltavariant zich sneller verspreidt dan de modellen hadden berekend.

Hun politieke tegenstanders in de Tweede Kamer reageren daar onmiddellijk op. Zo schrijft Kamerlid Kuiken (PvdA) op Twitter: "Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf. Geef mij zo'n spiegel." Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is kritisch:

Lowlands-directeur boos op kabinet, festivalgangers in spanning

"Gaat Lowlands dit jaar door?", is de vraag die op de lippen van tienduizenden festivalgangers brandt.

Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. "Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", zegt Lowlands-directeur Van Eerdenburg tegen persbureau ANP. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."

Op de festivalsite schrijft Lowlands: "We worden door de overheid in de onmogelijke situatie gemanoeuvreerd dat we pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. Dat is een onrealistische situatie. We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus."

'Nieuwe maatregelen zijn niet de schuld van jongeren'

Demissionair premier Rutte antwoordt op een vraag van een journalist dat het zeker niet de schuld van jongeren is, dat nu maatregelen genomen worden. "Heel veel jongeren houden zich keurig aan de regels", zegt hij.

Hij krijgt bijval van minister De Jonge.

De maatregelen overzichtelijk op een rij

Lees hier wat er vanaf morgenochtend 06.00 uur gaat veranderen in de coronaregels:

De Jonge: 'Vooral in grote steden kans op snelle ziekenhuisbezetting'

"Vooral in de grote steden is er een reëel risico dat mensen weer in het ziekenhuis belanden", antwoordt demissionair minister De Jonge op een vraag van een journalist over de lage ziekenhuisbezetting nu.

Rutte: Aanscherping dient aantal doelen

Rutte benoemt een aantal doelen om nu de teugels aan te trekken. "Dat is ervoor zorgen dat je de zorg en de kwetsbaren beschermt. En om zicht te houden op de verspreiding van het virus."

Rutte en De Jonge: 'Vakanties spelen geen rol in dit besluit'

De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen, is de boodschap van demissionair premier Rutte aan ons als hij het over de zomervakantie heeft.

Ook demissionair minister De Jonge zegt dat vakantie geen rol speelt bij de aanscherping van de maatregelen.

'Toename besmettingen heeft invloed op de vakantieregels'

'Versoepelen aankondigen op 18 juni was verantwoord'

Ook De Jonge houdt vol dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl "razendsnel" mensen werden gevaccineerd.

Rutte: 'Het gaat sneller dan we hadden ingeschat'

Rutte denkt niet dat de beslissing om te versoepelen, vorige maand te snel is genomen. "Het was logisch om dat besluit te nemen. Toen hielden we al rekening met een stijging van de besmettingen. Maar het blijkt nu sneller te gaan dan de modellen toen zeiden."

Minister De Jonge: 'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Het enige dat echt helpt om deze crisis achter ons te laten, is vaccineren", zegt De Jonge. "Je kunt snel terecht, dus haal die prik", besluit hij terwijl hij in de camera kijkt.

Journalisten kunnen nu vragen stellen aan Rutte en De Jonge.

Rutte: hou feestjes klein en beheersbaar

Rutte benadrukte dat het vooral ook om eigen gedrag gaat. "Het afremmen van het virus gaat niet alleen om aanscherping van maatregelen voor de horeca, evenementen en culturele sector. Kijk ook naar de eigen omgeving."

"Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat, maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar."

Minister De Jonge neemt het woord op de persconferentie

"Eindelijk is er in de ziekenhuizen tijd om uitgestelde zorg en behandelingen in te halen", zegt demissionair minister De Jonge. "We grijpen nu in omdat de deltavariant van het virus zich razendsnel verspreidt. Als we het in dit tempo laten oplopen, raakt dat straks ook mensen die nog geen weerstand hebben. Als we niks doen, loopt de zorgvraag weer op."

De Jonge: 'besmettingen gaan razendsnel'

Dit zijn de maatregelen die om 06.00 uur ingaan

Horecabezoek mag alleen met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand. Alle horeca is dagelijks dicht tussen middernacht en 06.00 uur 's ochtends. Entertainment, zoals live-optredens en harde muziek, is verboden.

Een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand is ook noodzakelijk bij evenementen en voor publiek van culturele manifestaties of professionele sportwedstrijden.

Hier hebben we de maatregelen op een rij gezet:

Morgenochtend 06.00 uur gaan nieuwe, beperkende maatregelen in

Alle maatregelen die het kabinet vanavond bekendmaakt, gaan morgenochtend 06.00 uur in en gelden tot en met 13 augustus.

'Niet leuk, wel noodzakelijk'

"Niet leuk, wel noodzakelijk." Zo vat de premier de maatregelen samen die hij zo gaat bekendmaken. "Het gaat nu sneller dan we hadden ingeschat."

Rutte over nieuwe regels: 'Niet leuk, wel noodzakelijk'

Premier Rutte begint de persconferentie

"De afgelopen week heeft iedereen kunnen zien dat er een wolk voor de zon is geschoven", zegt demissionair premier Rutte aan het begin van de coronapersconferentie.

'Wij zijn nergens gecontroleerd'

Coronatijd of niet, Nederlanders rijden naar de camping in Frankrijk

Hier zie je de persconferentie om 19.00 uur

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. Vanwege het snel stijgende aantal besmettingen gaat waarschijnlijk de horeca na middernacht weer op slot.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS, via de volgende kanalen:

Alleen volledig gevaccineerden mogen Malta bezoeken

In de strijd tegen corona is Malta naar eigen zeggen het eerste land van de Europese Unie dat niet-gevaccineerde bezoekers gaat weigeren. De autoriteiten van Malta zullen vanaf woensdag alle bezoekers de toegang tot het land ontzeggen die niet volledig zijn ingeënt.

Negatieve virustests zullen niet langer voldoende zijn om naar het kleine eiland in de Middellandse Zee te mogen. "We zullen het eerste EU-land zijn dat dit doet, maar we moeten onze samenleving beschermen", zegt gezondheidsminister Fearne.

Al 200.000 vakantietests, 420.000 afspraken gepland

Bijna 200.000 mensen hebben sinds 1 juli gebruikgemaakt van de mogelijkheid voor een gratis test voorafgaand aan de vakantie. 115.000 van hen gingen naar commerciële aanbieders, 78.000 gingen naar de GGD. Voor de komende twee weken staan er al 420.000 afspraken gepland, laten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en GGD GHOR Nederland weten aan de NOS.

Voor dit weekend wordt topdrukte verwacht bij de vakantieteststraten. Er zijn 200.000 tests per dag beschikbaar. "Het kan zijn dat het in bepaalde regio's drukker is dan op andere plekken. Lukt het nu niet een afspraak te plannen voor een reistest, kijk dan nog eens een dag later of zoek een teststraat iets verder van huis", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Een negatieve uitslag van een PCR- of antigeensneltest is in sommige landen verplicht voor vakantiegangers. Welke test nodig is voor een vakantieland, is te vinden op www.wijsopreis.nl. In juli en augustus kan iedereen zich gratis laten testen. Een afspraak maken kan online via www.testenvoorjereis.nl. Ook bij de GGD kun je terecht voor een test, dan moet je wel eerst bellen naar 0800-5005.

R-waarde fors boven de 1

RIVM

Het R-getal is vlak voor het ingaan van de versoepelingen die op vrijdag 18 juni werden aangekondigd, weer boven de 1 gekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

De R-waarde wordt altijd achteraf berekend, en loopt daardoor circa twee weken achter. Op 24 juni bedroeg de R 1,37, wat betekent dat 100 mensen samen 137 anderen besmetten. Alleen als het R-getal onder de 1 is, neemt de verspreiding van het coronavirus af.

Jongeren in Utrecht laten zich testen om te kunnen stappen

'Ze kunnen niet zomaar opeens alles stil zetten om twaalf uur'

Horecamaatregelen gaan morgen in

De horeca moet de komende tijd om middernacht weer dicht. Het demissionaire kabinet wil dat die maatregel morgen ingaat, en dus niet al vanavond. De maatregel, en andere aanscherpingen die het kabinet aanbrengt, geldt tot 13 augustus.

Lees er hier alles over:

Deltavariant weer verder opgerukt in Nederland

RIVM

De deltavariant van het coronavirus is verder opgerukt in Nederland, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Twee weken geleden was ruim een derde (36 procent) van de coronabesmettingen afkomstig van die besmettelijkere variant.

De zogeheten kiemsurveillance van het RIVM loopt twee weken achter op de praktijk. Inmiddels heeft de deltavariant zich nog verder verspreid. Vorige week was al meer dan de helft van de besmettingen afkomstig van de deltavariant, luidde toen de voorspelling van het RIVM.

Coronabesmettingen bij surfkamp op Ameland

Op Ameland zijn 36 jongeren besmet geraakt met het coronavirus tijdens een surfkamp. Dat meldt de Friese GGD. De besmettingen kwamen aan het licht toen een jongen positief testte op het virus. Andere jongeren namen daarop zelftests af, die ook positief bleken. De GGD besloot daarna 64 mensen te testen, van wie ongeveer de helft besmet is.

De besmette jongeren komen uit verschillende delen van Nederland. Ze zijn inmiddels in groepjes naar het vasteland gebracht, meldt Omrop Fryslân. De jongeren die niet positief zijn getest, zijn inmiddels ook terug.

Met het oog op de zomervakantie is de GGD bezig met de voorbereidingen voor grootschalig testen op de Waddeneilanden. Op dit moment zijn daar geen reguliere testlocaties.

Drukte bij de teststraten in Noord-Nederland

Snel testen en hup de auto in richting Spanje