Premier Luxemburg opgenomen in ziekenhuis • Negatieve uitslag Testen voor Toegang toch positief
- Welkom in het coronablog van zondag 4 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Arbeidsmigranten in Zuid-Holland kunnen via uitzendbureau een prik krijgen.
- Negatieve testuitslag Testen voor Toegang blijkt tóch positief.
- 1239 nieuwe besmettingen gemeld.
- Jongeren uit 2005 kunnen afspraak maken voor coronaprik.
Besmette Luxemburgse premier opgenomen in ziekenhuis
De Luxemburgse premier Xavier Bettel, die een week geleden positief testte op het coronavirus, is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Luxemburgse regering worden in het ziekenhuis extra testen en onderzoeken gedaan.
De 48-jarige politicus van de liberale Demokratesch Partei testte na de EU-top in Brussel positief. Hij had volgens zijn woordvoerder toen alleen milde klachten, zoals koorts en hoofdpijn. Bettel was van plan vanuit zijn huis door te werken.
Bettel kreeg begin mei zijn eerste prik met een coronavaccin, volgens Luxemburgse media was dat met het vaccin van AstraZeneca. Hij zou afgelopen donderdag eigenlijk zijn tweede dosis krijgen, maar dat kon vanwege de positieve coronatest niet doorgaan.
Franse minister waarschuwt voor vierde golf
De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran is er niet gerust op. Op Twitter waarschuwt hij zijn landgenoten dat het aantal besmettingen in zijn land al vijf dagen niet meer daalt. Hij verwijst daarbij naar de opkomst van de deltavariant.
Volgens Véran dreigt een vierde golf. Hij trekt een vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal besmettingen ondanks een relatief hoge vaccinatiegraad de laatste tijd flink is opgelopen. Mensen moeten zich houden aan de coronamaatregelen, zich laten vaccineren en testen, aldus Véran. De Fransen staan volgens de minister voor een collectieve uitdaging om een zo groot mogelijk immuniteit op te bouwen:
Negatieve testuitslag Testen voor Toegang blijkt tóch positief: 'ik heb iedereen geknuffeld'
Testen voor Toegang heeft het testresultaat van een 21-jarige man verkeerd ingevoerd waardoor hij onterecht een negatief testresultaat ontving. Hij bleek toch besmet te zijn met het coronavirus, schrijft NH Nieuws. Testen voor Toegang bevestigt de fout aan de omroep.
De man liet zich gistermiddag testen omdat hij die avond in Amsterdam wilde gaan stappen. De uitslag was negatief. "Ik kwam superveel mensen tegen, heb veel mensen geknuffeld, ook oudere mensen die ik ken van restaurants", zegt hij tegen NH Nieuws. Vanochtend kreeg hij een telefoontje van Testen voor Toegang. Zijn test bleek toch positief. Het resultaat is door een medewerker verkeerd ingevuld.
Inmiddels zit de man in thuisquarantaine en zegt dat hij de mensen met wie hij in contact is geweest op de hoogte heeft gesteld. Of hij andere mensen heeft besmet, is nog onbekend.
Arbeidsmigranten in Zuid-Holland kunnen via uitzendbureau een prik krijgen
De gemeente Westland en de GGD Haaglanden in Zuid-Holland gaan samenwerken met uitzendbureaus voor arbeidsmigranten om ervoor te zorgen dat ook zij een vaccinatie kunnen krijgen, meldt Nieuwsuur. Het is voor gemeenten lastig om deze groep te bereiken. Vaak staan deze mensen niet ingeschreven bij de gemeente, of spreken ze de taal niet.
De gemeente Westland vindt het van groot belang dat deze groep wordt gevaccineerd. "Het zijn vaak mensen die dicht op elkaar werken", zegt Piet Vreugdenhil, wethouder (CDA) in de gemeente Westland.
Daarom nemen uitzendbureaus in Zuid-Holland die arbeidsmigranten aan een baan helpen, nu actief contact met hen op. "Dit weekend hebben we zo'n 1300 mensen geprikt op deze manier. Vanaf volgende week willen we nog iets opschalen, en dan gaan we waarschijnlijk tot en met augustus door. Dan kunnen we hopelijk uiteindelijk zo'n 20.000 migranten uit deze regio vaccineren", zegt de GGD.
Stijgend aantal besmettingen: 'Komende weken nog risicovol'
In de coronacijfers van de afgelopen dagen is te zien dat het vooral jongeren zijn die besmet raken met het virus. De meeste besmettingen komen voor in de leeftijdsgroep tussen 10 en 29 jaar oud, met de grootste piek bij 20 tot en met 29- jarigen.
Of de versoepelingen, de deltavariant of de testen van Testen voor Toegang hiervoor verantwoordelijk zijn, moet nog blijken. Over de vraag of we ons zorgen moeten maken, sprak de NOS twee deskundigen. "De komende weken zijn nog risicovol. Dus geen dingen doen zoals een vaccinatiebewijs geven aan mensen die een dag eerder hun (Janssen-)prik hebben gehad. Dat is gewoon gevaarlijk", zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe.
Lees het hele artikel hier:
Aantal besmettingen gelinkt aan Enschedese discotheek opgelopen naar 165
Het aantal besmettingen dat door de GGD wordt gelinkt aan een Enschedese discotheek is opgelopen naar 165, bevestigt een woordvoerder van de GGD Twente na berichtgeving van de krant Tubantia. Afgelopen vrijdag werd bekend dat ongeveer 60 van de ongeveer bezoekers positief is getest, en dat aantal is dus verder opgelopen.
Vorig weekend mochten disco's na lange tijd weer open. Bezoekers moesten bij de ingang een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs laten zien. Bij uitgaansgelegenheid Aspen Valley in Enschede waren naar schatting 600 bezoekers aanwezig.
De GGD Twente heeft alle bezoekers opgeroepen om zich te laten testen. Ook wie geen klachten heeft sinds het bezoek aan de discotheek is gevraagd zich te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Eerder liet de GGD weten dat de bereidheid om zich te laten testen onder jongeren groot is.
Het is niet bekend of er ook mensen ziek zijn geworden als gevolg van een besmetting.
Politie Den Haag slaags met deelnemers onaangekondigde demonstratie
In Den Haag heeft de politie en de ME op verschillende plekken ingegrepen bij onaangekondigde demonstraties, meldt Omroep West. Demonstranten worden naar het Malieveld begeleid. Op videobeelden is te zien dat politiegenten met hun wapenstok betogers slaan die zich "niet aan de instructies" hielden.
Door de politie inzet ligt het tram- en busverkeer tijdelijk stil, schrijft de vervoerder HTM op Twitter.
Betogers werden bij het stadhuis in Den Haag tegengehouden door de politie:
1239 nieuwe besmettingen gemeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1239 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 104 meer dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 843 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Bij het RIVM werden geen overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld twee doden per dag, tegen twee doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Sinds 26 juni maakt het RIVM in het weekend een schatting van de ziekenhuisbezetting op basis van de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu naar schatting 225 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 230.
Voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan 100 IC-bedden bezet door coronapatiënten. In totaal liggen daar nu 99 patiënten met covid-19.
Vaccinatielocatie Jaarbeurs later open door late beveiligers
De vaccinatielocatie aan de Jaarbeurs in Utrecht is vanochtend drie kwartier later opengegaan dan gepland. De beveiliging was niet op tijd aanwezig, schrijft RTV Utrecht. Daardoor openden de deuren pas om 08.45 uur in plaats van 08.00 uur en stond er vanochtend een flinke rij.
"De beveiligers hebben een belangrijke rol", zegt een woordvoerder van de GGD regio Utrecht. "Ze zijn ook aanwezig als bhv'er en brengen de vaccins rond." Het is nog niet bekend waarom de beveiliging er niet op tijd was. De opgedane vertraging werd in de loop van de ochtend ingelopen.
Jongeren uit 2005 kunnen afspraak maken voor coronaprik
Kinderen die zijn geboren in 2005 kunnen sinds 10.00 uur een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten in een tweet.
Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.
Sint Maarten versoepelt avondklok na daling aantal besmettingen
Sint Maarten heeft per direct de avondklok versoepeld. De avondklok geldt nu nog alleen van 02.00 uur tot 06.00 uur. Daarvoor ging die om middernacht in.
Het aantal besmettingen op Sint Maarten daalt. Gisteren werden 26 besmettingen geregistreerd, vier coronapatiënten liggen in het ziekenhuis. Sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar maart zijn er 33 coronapatiënten op het eiland overleden.
Volledig gevaccineerden welkom in Suriname
Mensen die volledig gevaccineerd zijn, mogen twee weken na hun laatste prik Suriname weer in. Ook hoeven zij niet in quarantaine, heeft de Surinaamse regering laten weten.
Wie niet gevaccineerd is of nog maar één prik heeft gehad, is alleen welkom als de Surinaamse regering toestemming heeft gegeven. Die wordt alleen gegeven aan inwoners van Suriname of aan mensen die onmisbaar zijn vanwege hun beroep.
Suriname is hard getroffen door corona. Een aantal weken geleden werd vanwege het hoge aantal besmettingen de hoogste alarmfase van kracht. Nederland stuurde medische hulpmiddelen, zorgpersoneel en vaccins. Inmiddels daalt het aantal besmettingen weer.
Twintig mensen kregen AstraZeneca in plaats van Moderna door vergissing GGD Groningen
In het vaccinatiecentrum in MartiniPlaza in Groningen zijn twintig mensen gevaccineerd met AstraZeneca in plaats van met Moderna, waarvoor deze mensen een uitnodiging hadden gekregen. De GGD betreurt het incident, schrijft de GGD Groningen op zijn website. De vergissing kwam aan het licht toen bij het klaarmaken van de prikken bleek dat er twee ampullen AstraZeneca waren bereid.
Het gaat om mensen die zaterdag tussen 09.10 en 9.35 uur een prikafspraak hadden. De GGD heeft hen persoonlijk op de hoogte gesteld van de vergissing. GGD Groningen heeft het incident gemeld bij gezondheidsinstituut RIVM. "Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen", aldus GGD Groningen. De huisartsen van de twintig personen worden op de hoogte gebracht van de onjuiste vaccinatie.
Het is niet de eerste keer dat mensen per ongeluk ingeënt worden met een ander vaccin dan waarvoor ze werden uitgenodigd. Midden juni kregen vier mensen bij de GGD Hollands Noorden ook AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna.
AstraZeneca geeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking. Het gaat dan om bloedstolsels in combinatie met een te kort aan bloedplaatjes.
Braziliaans Hooggerechtshof onderzoekt corruptie Bolsonaro bij aankoop vaccin
Het Braziliaanse Hooggerechtshof opent een onderzoek naar president Jaïr Bolsonaro. Hij zou op de hoogte zijn geweest van mogelijke corruptie binnen het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bij een bestelling van 20 miljoen doses van het coronavaccin Covaxin.
Het onderzoek wordt gestart op verzoek van de procureur-generaal van Brazilië. Bolsonaro zou een rol hebben gespeeld in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. Bolsonaro ontkent betrokkenheid en zegt dat hij niet op de hoogte was van aanwijzingen van corruptie.
Welkom
Goedemorgen. Dit is het corona-liveblog van zondag 4 juli. Het coronanieuws van zaterdag staat in het blog van gisteren.