Duizenden Brazilianen gingen de straat op om te protesteren tegen het coronabeleid van Bolsonaro AFP

Het Braziliaanse Hooggerechtshof opent een onderzoek naar president Bolsonaro. Hij zou op de hoogte zijn geweest van mogelijke corruptie binnen het ministerie van Volksgezondheid bij een bestelling van 20 miljoen doses van het coronavaccin Covaxin.

Het onderzoek wordt gestart op verzoek van de procureur-generaal van Brazilië. Bolsonaro zou een rol hebben gespeeld in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. Bolsonaro ontkent betrokkenheid en zegt dat hij niet op de hoogte was van aanwijzingen van corruptie.

Een klokkenluider van het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat hij de president er persoonlijk op heeft gewezen dat hij door zijn superieuren onder druk was gezet om de vaccins te kopen. Ondanks die waarschuwing ondernam de president geen actie, zo wordt hem verweten.

Demonstraties tegen Bolsonaro

Het contract met de farmaceut wordt ook al onderzocht door federale aanklagers en wetgevers om boven water te krijgen waarom de regering een snelle overeenkomst sloot met een tussenpersoon van de producent, nadat aanbiedingen van Pfizer voor vaccins tegen een lagere prijs waren genegeerd.

Tienduizend Brazilianen zijn vandaag in de grote steden de straat op gegaan. Ze eisen het vertrek van Bolsonaro omdat hij volgens hen verantwoordelijk is voor het hoge aantal coronadoden in Brazilië.

Sinds de uitbraak van de pandemie zijn meer dan 500.000 mensen overleden aan het virus. Bolsonaro heeft de ernst van de pandemie steevast afgezwakt. Een enquêtecommissie doet onderzoek naar het coronabeleid.

STER reclame