NOS Nieuws Binnenland Aangepast

RIVM meldt 0 coronadoden • Hoogste aantal besmettingen in VK sinds februari

 • Mondkapjes niet langer verplicht: 'Het voelt heel dubbel'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes niet langer verplicht: 'Het voelt heel dubbel'
 • Testen voor Toegang vertraging opgelost, achterstanden nog niet weggewerkt

  De IT-systemen van Testen voor Toegang hebben vandaag nog hinder ondervonden van de hackpoging van gisteren. De organisatie zegt dat technische aanpassingen die vrijdagmiddag zijn gedaan na de hackpoging voor vertraging hebben gezorgd. Hierdoor kwamen e-mails met testresultaten later binnen.

  Volgens de coronatestorganisatie was dat om 16.00 uur opgelost. Door de vertragingen in het systeem is vanochtend bij sommige testaanbieders een achterstand ontstaan bij het invoeren van testresultaten. Met name in de regio Amsterdam was dat het geval.

  De organisatie zegt dat het grootste deel van de 100.000 mensen die zich vandaag hebben laten testen een testuitslag heeft ontvangen. "Ook de supporters voor de wedstrijd Denemarken-Wales zijn op tijd binnengekomen in de Arena met hun testuitslag", klinkt het.

  Voor "enkele duizenden" mensen wordt de achterstand nog weggewerkt. Testen voor Toegang zegt dat er hard gewerkt wordt om dit op te lossen. Een garantie dat iedereen vanavond een testresultaat binnen heeft, wil de organisatie niet geven. Sommige resultaten volgen mogelijk pas vannacht of morgenochtend.

 • Britse minister stapt op door overtreden afstandsregels

  De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock is opgestapt. Zijn positie was onder druk komen te staan nadat er foto's waren opgedoken waarop te zien is hoe hij zoent met zijn politiek adviseur Gina Coladangelo.

  Dat betekende een overtreding van de coronamaatregelen, omdat ze geen afstand van elkaar hielden en geen onderdeel uitmaken van hetzelfde huishouden. Beiden zijn getrouwd.

  Hancock verontschuldigde zich voor het incident, maar desondanks klonken er vele oproepen om op te stappen, ook binnen zijn eigen Conservatieve Partij. Premier Johnson sloot zich niet aan bij de mensen die Hancocks vertrek eisten en vond excuses voldoende.

  Vandaag besloot Hancock alsnog op te stappen.

 • Studentenvakbond wil volledig fysiek onderwijs in september

  De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat hogescholen en universiteiten in september weer helemaal open gaan, zodat studenten weer volledig fysiek onderwijs kunnen krijgen. "Studenten hebben door de coronacrisis te veel tijd alleen in hun kamer doorgebracht. Je ziet dat het daardoor steeds slechter gaat met hun mentale gezondheid. Het is essentieel dat het onderwijs in september weer volledig op locatie plaatsvindt", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene tegen persbureau ANP.

  Volgens de vakbondsvoorzitter zijn online lessen geen volwaardige vervanging voor fysiek onderwijs. "Tijdens onlinelessen mis je sociaal contact en discussie. Dat is niet alleen slecht voor de mentale gezondheid van studenten, maar ook voor de onderwijskwaliteit. We zien ook dat veel studenten door corona studievertraging oplopen. En dat terwijl het hoger onderwijs veilig open kan."

  Minister De Jonge zei eind vorige maand dat iedereen die dat wil voor eind augustus volledig gevaccineerd kan zijn. Dat zou dan precies op tijd zijn voor het nieuwe college- en schooljaar.

 • Hoogste aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk sinds 5 februari

  In het Verenigd Koninkrijk is het hoogste aantal coronabesmettingen op één dag vastgesteld sinds 5 februari dit jaar. Vandaag kwam het aantal positieve testuitslagen op 18.270. Het aantal sterfgevallen kwam op 23.

  Door de opkomst van de deltavariant van het virus neemt het aantal vastgestelde besmettingen al een maand toe in het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd blijft het aantal dagelijkse sterfgevallen rond de 20.

  Het lijkt erop dat dat een direct gevolg is van het vaccinatieprogramma. Uit data van de overheid blijkt dat inmiddels bijna 84 procent van de volwassen Britten een eerste prik heeft gehad. Daarnaast heeft ruim 61 procent ook een tweede dosis gekregen.

 • Finse voetbalsupporters nemen corona mee uit Rusland

  Finse voetbalfans die in Sint-Petersburg waren voor de EK-wedstrijden van hun land, hebben voor een piek in het aantal Finse coronabesmettingen gezorgd. Dat meldt het Finse RIVM. Alle fans die met de bus zijn teruggekomen, worden opgeroepen om een coronavirustest te doen.

  Volgens de directeur van het gezondheidsinstituut zijn tot nu toe meer dan 120 virusgevallen ontdekt bij reizigers die terugkeerden uit Sint-Petersburg. Het merendeel van hen was er voor het EK. Een deel van de infecties zou zijn opgelopen in een Duits restaurant in de Russische stad.

  Finland speelde twee van zijn Euro 2020-groepswedstrijden in Sint-Petersburg, in het bijzijn van enkele duizenden fans. In Sint-Petersburg wordt vrijdag een van de kwartfinales gespeeld.

  De autoriteiten in de Russische stad hebben vorige week de coronamaatregelen aangescherpt. Zo zijn eettentjes in winkelcentra en de Euro 2020-fanzone gesloten.

 • 569 nieuwe besmettingen, voor eerst sinds september geen doden gemeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 569 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 84 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 655 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 31 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  0 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 0 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder. Het is voor het eerst sinds 7 september 2020 dat er geen coronadoden zijn gemeld.

  Dat betekent niet dat er de afgelopen dag helemaal niemand aan het virus is overleden. Er is geen meldplicht en niet iedere dode wordt daarom aan het RIVM gemeld.

 • Inmiddels vijf miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd

 • Wachttijd in teststraten loopt weer op

  In de teststraten van Testen voor toegang is het opnieuw druk, maar volgens de organisatie loopt het wel door. Toch lopen de wachttijden soms flink op. In de teststraat in de RAI in Amsterdam is de wachttijd inmiddels opgelopen tot anderhalf uur. Er staan veel Denen die zich willen laten testen voor de EK-wedstrijd vanavond van Denemarken tegen Wales in de Johan Cruijff Arena.

  Vrijdag moesten mensen uren wachten voor ze aan de beurt waren in de testraten van Testen voor toegang. Dat had te maken met een hackpoging.

 • Geen mondkapjesplicht meer in Spanje

 • Deltavariant verspreidt zich snel door Portugal

  In Lissabon is 70 procent van alle coronabesmettingen veroorzaakt door de deltavariant. Die mutatie verspreidt zich inmiddels ook in rap tempo naar andere delen van het land. In heel Portugal (met uitzondering van het eiland Madeira) is nu 51 procent van alle besmettingen toe te schrijven aan de deltavariant. Vooral in de regio Algarve die populair is onder toeristen, stijgt het aantal besmettingen snel.

  De besmettingen liepen weer op nadat Portugal half mei het land had opengesteld voor toeristen uit EU-landen en Groot-Brittannië. Winkels en restaurants gingen weer open en de stranden lagen vol.

  De regering heeft beperkende maatregelen ingevoerd in Lissabon en Albufeira, een populaire bestemming in de Algarve voor Britse reizigers. Zo moeten restaurants in deze steden sinds donderdag eerder hun deuren sluiten. Groot-Brittannië heeft Portugal sinds donderdag toegevoegd aan de lijst met gebieden met een zeer besmettelijke virusvariant, waarvoor strenge reisbeperkingen gelden. Door het tempo van het vaccinatieprogramma op te schroeven hoopt Portugal de opmars van de deltavariant te kunnen stuiten.

 • Testen voor toegang werkt weer, 'we zijn klaar voor vanavond'

  Testen voor toegang "is weer helemaal 'up and running'", zegt de Stichting Open Nederland die de testinfrastructuur coördineert. Volgens voorman Tom Middendorp zijn de testuitslagen gisteren handmatig ingevoerd en is er tot diep in de nacht doorgewerkt.

  Gisteren bleek het systeem waarin testuitslagen kunnen worden omgezet in een QR-code waarmee je toegang kunt krijgen tot bijvoorbeeld clubs en evenementen te zijn verstoord door een hackpoging. Daardoor kregen veel mensen hun toegangsbewijs niet op tijd. "Een heel ongelukkige timing tijdens dit piekweekend met de eerste versoepelingen", aldus Middendorp.

  Het is niet duidelijk uit welke hoek de hackpoging komt. Het systeem werd gisteren uit voorzorg stilgelegd, maar nu draait het dus weer en is het volgens Middendorp veilig genoeg. "Iedereen kan weer boeken en testen, we zijn klaar voor vanavond."

 • 175.000 extra Janssen-vaccins beschikbaar voor keuzelijn

  Door een extra levering van Janssen zijn er de komende weken nog eens 175.000 vaccins extra beschikbaar. Samen met de 200.000 vaccins die op voorraad waren betekent dit dat er nu in totaal 375.000 mensen kunnen kiezen om met het Janssen-vaccin te worden gevaccineerd. Van het vaccin is maar één prik nodig.

  De afgelopen drie dagen hebben al 185.000 mensen via het speciale telefoonnummer 0800 1295 een vaccinatie-afspraak gemaakt voor het Janssen-vaccin.

  Gisteravond werd in de Jaarbeurs in Utrecht ook de eerste 'Dansen met Janssen'-priknacht georganiseerd met een dj. Tot 01.00 uur werden 2500 prikken gezet.

 • TT Assen: problemen met testen voor toegang opgelost

  Bezoekers van de TT Assen hoeven zich geen zorgen te maken of ze worden toegelaten. Volgens het circuit zijn de problemen met testen voor toegang opgelost. "Er is gisteravond doorgetest en de problemen zijn ingehaald", zegt een medewerker tegen de NOS. "Het aantal mensen dat buiten de boot dreigt te vallen is nihil."

  Als zich toch nog problemen voordoen wordt daarvoor een oplossing gezocht. "Als mensen hun afspraakbewijs, vaccinatiebewijs of testuitslag op papier hebben, mogen ze naar binnen", aldus de woordvoerder. De poorten van het TT-terrein zijn sinds 07.00 uur vanochtend open en tot nu toe hebben zich nog geen problemen voorgedaan.

 • Festivals mogen weer, maar het zijn er veel minder dan in 2019

  In juli zijn er bijna honderd festivals minder te bezoeken dan voor de coronacrisis in 2019, meldt de nieuwssite Festivalinfo aan persbureau ANP. Volgens Festivalinfo staan er komende maand 49 festivals op de agenda. In 2019 waren dat er in juli nog 146.

  Volgens Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia durfden organisatoren van festivals door het ontbreken van een garantiefonds lange tijd geen verplichtingen aan te gaan. Sommige festivals kwamen daardoor in tijdnood bij het vinden van leveranciers, het regelen van vergunningen en ook is er nog steeds een flink tekort aan personeel.