NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Twee nieuwe fabrieken voor productie Pfizer-vaccin • Onderzoek ziekenhuizen rond Janssen-vaccin

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 22 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Coronacijfers opnieuw flink lager.
 • Deltavariant steeds dominanter bij besmettingen, verwacht RIVM.
 • Oxfam-Novib: arbeiders nog uitgebuit, ondanks hoge winsten supermarktketens
Liveblog gesloten
 • Meeste bedrijven hadden ondanks coronacrisis geen extern geld nodig

  Verreweg het grootste gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven had geen extern vermogen nodig om de coronacrisis door te komen. Meer bedrijven trokken extra geld aan om investeringen te doen dan om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat meldt het CBS op basis van een enquête onder ondernemers.

  In de horeca hadden de meeste bedrijven extern geld nodig. Zo trok 27 procent van de horecabedrijven procent extern vermogen aan om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Nog eens 12 procent van de horecabedrijven had wel behoefte aan externe financiering maar had dat nog niet rond of nog geen aanvraag gedaan. In de cultuur, sport en recreatie had bijna een derde van de bedrijven extern vermogen nodig vanwege de coronacrisis.

 • Risiconiveau gedaald in 18 veiligheidsregio's

  Nu het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen, zijn de risiconiveaus in Nederland verlaagd. Voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn er weer regio's waar het laagste risiconiveau 'waakzaam' geldt. Dat zijn Groningen en Zaanstreek-Waterland. Die laatste regio is in één keer van het hoogste naar het laagste niveau gegaan.

  Het hoogste risiconiveau, 'zeer ernstig', geldt nergens meer, wel zijn er nog vijf regio's met het niveau 'ernstig'. Dat is het geval in Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Gelderland-Zuid en Flevoland.

 • Surinaamse regering draagt bij aan covid-uitvaarten

  Surinamers die iemand verliezen aan covid-19 kunnen van de regering een bijdrage krijgen van maximaal 10.000 Surinaamse dollars, ongeveer 400 euro, in de begrafeniskosten. De regering besloot hiertoe omdat de kosten voor de uitvaart van een coronaslachtoffer veel hoger zijn dan die voor een normale uitvaart. Zo moet er vijf dagen een koelcel worden gehuurd en zijn er extra kosten voor bodybags en de transport van het lichaam.

  Bij meerdere covid-doden binnen een gezin wordt het bedrag vermenigvuldigd en als in een gezin beide ouders of verzorgers overlijden betaalt de overheid de hele uitvaart. De maatregel gaat met terugwerkende kracht per 1 juni in.

  De situatie in Suriname was een aantal weken zeer ernstig. Vooral de Braziliaanse variant heeft veel Surinamers getroffen. De ziekenhuizen en IC's lagen overvol en artsen kwamen voor de keuze te staan welke patiënten ze moesten opnemen en welke niet. Inmiddels begint het land weer op te krabbelen uit code zwart. "De ziekenhuizen liggen nog wel vol, maar mensen hoeven niet meer op de gangen te overlijden", zei chirurg Chander Mahabier donderdag tegen de NOS.

 • Brussel keurt Italiaans herstelplan van 191 miljard euro goed

  De Europese Commissie geeft groen licht voor het herstelplan van Italië. Het land krijgt 191,5 miljard euro coronasteun, het hoogste bedrag in de Europese Unie. Het bedrag bestaat uit 68,9 miljard subsidie en 122,6 miljard aan gunstige leningen.

  De Italiaanse regering wil 37 procent van het geld investeren in projecten om de klimaatdoelstellingen te realiseren en 25 procent in digitale projecten. Het gaat onder andere om schoner openbaar vervoer, energiezuinige gebouwen, de digitalisering van bedrijven en de uitbreiding van het 5G-netwerk.

  In totaal heeft de Commissie een hulppakket van bijna 700 miljard euro beschikbaar om de economie in Europa te stimuleren na de coronapandemie. 21 landen hebben een aanvraag ingediend voor steun, van tien landen zijn de plannen inmiddels goedgekeurd. Nederland heeft nog geen steun aangevraagd bij de Europese Commissie.

 • EMA keurt twee nieuwe fabrieken goed voor de productie van het Pfizer-vaccin

  BioNTech krijgt er in Europa twee extra fabrieken bij voor de productie van hun vaccin. Het gaat om een fabriek van Allergopharma in het Duitse Reinbek en een vestiging van Novartis Pharma in het Zwitserse Stein.

  De fabrieken zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen agentschap EMA en de productie kan er direct worden opgestart.

 • Duitse Bondskanselier mixt vaccins

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vandaag voor de tweede keer gevaccineerd. Opmerkelijk is dat zij deze keer het Moderna-vaccin kreeg toegediend, terwijl haar eerste vaccinatie met AstraZeneca was.

  Waarom ze bij haar tweede vaccinatie een ander vaccin kreeg, is niet bekendgemaakt. Naar het mixen van vaccins wordt de laatste tijd veel onderzoek gedaan. Volgens Duitse onderzoekers zou het mixen van AstraZeneca met een ander vaccin een hogere werkzaamheid kunnen geven. Mensen die na AstraZeneca een ander vaccin toegediend kregen, hadden namelijk meer last van bijwerkingen. En dat is volgens de onderzoekers een teken dat het immuunsysteem sterker reageert en dat daardoor de werkzaamheid toeneemt.

 • Ziekenhuizen onderzoeken nut van tweede prik na toedienen Janssen-vaccin

  Het UMCG onderzoekt met drie andere universitaire ziekenhuizen of het zin heeft na het Janssen-vaccin nog een tweede prik te geven, meldt RTV Noord. Bij het Janssen-vaccin volstaat één prik. Toch willen UMCG, Erasmus MC, LUMC en UMC weten of een tweede prik zinvol kan zijn. Een extra prik zou mogelijk beter kunnen beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus.

  De ziekenhuizen voeren het onderzoek uit onder hun eigen medewerkers die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Die krijgen een tweede prik; dit kan met Janssen zijn, maar ook met Pfizer of Moderna. De onderzoekers beoordelen vervolgens of de combinaties van de verschillende vaccins veilig zijn en of ze een goede afweerreactie opwekken.

  Ook zijn ze heel benieuwd of de combinatie van verschillende vaccins misschien zelfs beter werkt tegen de nieuwe varianten van het virus. Dat zou voordelig zijn, want daarmee ontstaan er minder moeilijkheden bij eventuele leveringsproblemen van vaccins. Eind oktober worden de eerste bevindingen van het onderzoek verwacht.

 • RIVM: 'Deltavariant van het coronavirus zal andere variant verdringen'

  De deltavariant (ook wel bekend als de Indiase variant) van het coronavirus wordt in Nederland sneller dominant dan eerst gedacht. Maar dat betekent niet dat het aantal coronabesmettingen toeneemt, legt Aura Timen van het RIVM uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  RIVM: 'Deltavariant van het coronavirus zal andere variant verdringen'
 • Jongeren vanaf 12 met medisch risico kunnen prik-afspraak maken

 • Van Dissel: vijf ‘kwetsbaarheden’ bepalen eventuele nieuwe golf in najaar

  Vijf factoren bepalen of er na de zomer, als het huidige gunstige 'seizoenseffect' is uitgewerkt, weer een nieuwe besmettingsgolf komt. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM in zijn briefing in de Tweede Kamer.

  Twee van die "kwetsbaarheden" zijn de vaccinatiebereidheid van de Nederlander en de vraag hoe lang de vaccins mensen beschermt tegen het virus. Ook speelt een rol hoeveel nieuwe, besmettelijkere varianten er ontstaan (mogelijk nog besmettelijker dan de deltavariant die snel in opkomst is) en in welke mate het virus door reizigers in Nederland wordt binnengebracht. En tot slot is het volgens Van Dissel essentieel of mensen zich aan de geldende regels houden, zoals met name de afstandsmaatregel.

  Goed nieuws, aldus Van Dissel, is dat uit onderzoek blijkt dat de vaccins mensen niet alleen mensen individueel beschermen tegen ziekte, maar ook ervoor zorgen dat die mensen het virus minder verspreiden.

 • Negen maanden cel voor complotdenker Bodegraven

  De politierechter in Den Haag heeft complotdenker Wouter R. veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende en bedreigende filmpjes gericht tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel en de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Tegen R. was negen maanden onvoorwaardelijk geëist.

  Volgens de politierechter heeft R. de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden. R. postte onder meer een video waarin hij de locatie en de tijd noemde dat Van Dissel een prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen zou krijgen, gecombineerd met het geluid van een explosie.

 • Veel meer toeschouwers in Wembley in eindfase EK

  In het Wembley-stadion in Londen zijn bij de twee halve finales en de eindstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal 60.000 supporters welkom, heeft de Britse regering besloten. Een uitverkocht Wembley is normaal gesproken goed voor 90.000 toeschouwers.

  Door het aantal toegenomen besmettingen met de deltavariant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, leek het afgelopen tijd onzeker of de ontknoping van het EK in Londen gespeeld kan worden. Een aantal landen wilde dat liever niet. Zo riep Italië de UEFA op om de wedstrijden ergens anders te laten spelen, maar de UEFA benadrukte herhaaldelijk dat de wedstrijden in Londen gespeeld worden.

  Bij de groepswedstrijden in het Wembley-stadion waren steeds zo'n 22.000 voetbalfans welkom. Voor de knock-outfase gaat dat aantal omhoog naar 45.000 bezoekers, schrijft de BBC. Wie een kaartje heeft, moet wel vooraf een negatieve corona-uitslag laten zien of aantonen dat hij of zij volledig is gevaccineerd. De prikken moeten minstens twee weken voor de wedstrijd zijn toegediend.

 • Ook laatste huisartsen krijgen deze week AstraZeneca voor tweede prik

  Deze week krijgen ook de laatste huisartsen de doses AstraZeneca die zij nodig hebben om 60-64-jarigen hun tweede prik te geven, meldt het ministerie van VWS. Het gaat om huisartsen in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland. De andere provincies hebben de vaccins al eerder gekregen.

  Minister de Jonge: "Het is fijn dat de allerlaatste huisartsen nu hun laatste leveringen AstraZeneca krijgen. Zeker met de opkomende deltavariant moeten we ons goed beschermen, die tweede prik is daarvoor écht belangrijk. Ook de laatste mensen van 60 tot en met 64 jaar krijgen nu gelukkig snel hun tweede vaccinatie."

  Onlangs stelde de Gezondheidsraad dat de tweede AstraZeneca-prik sneller kan volgen op de eerste dan aanvankelijk gezegd. Na vier weken kunnen mensen van 60 tot 64 jaar nu hun tweede vaccinatie halen. Dat waren 12 weken.

 • Oranjefonds lanceert Corona Sociaal Herstelfonds

  Het Oranje Fonds heeft een sociaal herstelfonds opgericht voor mensen die door de coronapandemie in de problemen zijn geraakt. Er is een startbedrag van ruim 4 miljoen euro beschikbaar gesteld door het fonds. Daarmee kunnen problemen worden aangepakt die veroorzaakt of verergerd zijn door de coronacrisis. Zo is volgens het Oranje Fonds bij veel mensen de eenzaamheid toegenomen, zijn meer mensen in armoede beland en is er grote behoefte aan zorg door vrijwilligers.

  "De sociale gevolgen van deze pandemie verdwijnen niet als de mondkapjes afgaan", zegt directeur Sandra Jetten van het fonds. "Daarom is het nu tijd om gezamenlijk in actie te komen." Het Oranje Fonds vraagt daarom andere organisaties ook mee te doen aan het Corona Sociaal Herstel Fonds.

  Het Oranje Fonds was in 2002 het nationaal huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima en werkt aan de versterking van de sociale kant van de samenleving.

 • Coronacijfers opnieuw flink lager

  Afgelopen week daalde het aantal positieve tests met een derde tot 5800 in één week tijd, meldt het RIVM. Anderhalve maand geleden werd dat aantal positieve tests nog op één dag behaald. Vandaag gaat het om 724 positieve tests.

  Ook in de ziekenhuizen wordt het rustiger: de afgelopen week daalde het aantal opnames van 247 naar 160, een afname met een derde, blijkt uit cijfers van stichting NICE. Daarvan kwamen 32 mensen op de IC terecht; een afname van 25 procent. Er overleden 17 mensen, tegen 21 een week eerder.

  Ook de bezetting nam af. Er liggen nu 462 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 491), van wie 185 op de IC (gisteren: 197), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).