NOS NieuwsAangepast

RIVM: deltavariant coronavirus snel dominant, in najaar mogelijk nieuwe golf

De deltavariant (ook wel bekend als de Indiase variant) van het coronavirus wordt in Nederland sneller dominant dan eerst gedacht. Over drie weken is de helft van alle besmettingen met deze variant. Over ongeveer twee maanden zijn alle andere varianten verdrongen, blijkt uit een powerpoint-presentatie van Jaap van Dissel (RIVM).

De presentatie (.pdf) met de voorspellingen van het RIVM is gebruikt bij een technische briefing voor Tweede Kamerleden. Die is hier live te volgen.

Het effect van de opmars van de variant lijkt op korte termijn mee te vallen. Uit de powerpoint-presentatie blijkt dat, volgens de huidige modellen, de ziekenhuisopnames deze zomer zullen blijven dalen en dat er ook geen "toename in de nabije toekomst" is voorzien.

"We hebben een goede uitgangspositie", volgens Aura Timen van het RIVM:

RIVM: 'Deltavariant van het coronavirus zal andere variant verdringen'

Dat heeft te maken met een combinatie van het hoge vaccinatietempo en het zogenoemde seizoenseffect. Bij warmer weer zijn mensen meer buiten, waar het virus minder kans krijgt. Voor zover bekend beschermen de huidige vaccins ook goed tegen de deltavariant, al is dat beschermende effect iets minder groot.

Voor het najaar echter is de nieuwe variant een "punt van zorg', schrijft het RIVM in een later gepubliceerd bericht op de eigen website. De mutant zou dan zelfs een golf van nieuwe besmettingen kunnen veroorzaken, omdat nog niet iedereen in Nederland is gevaccineerd of in elk geval niet volledig.

Besmettelijker dan Britse variant

Het aandeel van de deltavariant, die afgelopen april voor het eerst in Nederland werd gevonden, was tot voor kort klein. Op dit moment is hij verantwoordelijk voor zo'n 9 procent van de besmettingen. Dat aandeel gaat dus fors groeien, blijkt uit de modellen van het RIVM. Het gaat naar 50 procent per half juli en ongeveer 100 procent per september of oktober. Amsterdam en Rotterdam zijn op dit moment de koplopers als het gaat om de verspreiding.

De deltavariant is veel besmettelijker dan de alphavariant (of Britse variant) die nu nog dominant is in Nederland. Volgens de presentatie van Van Dissel gaat het om een toename van 28 procent. In andere Europese landen, met name in Portugal, is hetzelfde beeld te zien van een oprukkende deltavariant. Of die patiënten ook zieker maakt, wordt nog verder onderzocht.

Slide over de deltavariant

De besmettingen dalen al geruime tijd met tientallen procenten per week. De voorbije zeven dagen ging het om een afname van 35 procent.

In die week was 4,3 procent van alle afgenomen coronatests positief. Een week eerder was dat nog 5,2 procent. Dat is een stuk minder dan eind april en begin mei, toen 11 à 12 procent van alle afgenomen coronatests positief was. Als het aantal positieve tests onder de 5 procent zakt, heeft een land de corona-uitbraak volgens de Wereldgezondheidsorganisatie redelijk in de tang.

Nieuwe variant bij vakantievierende jongeren

In alle leeftijdsgroepen neemt intussen het aantal positieve tests af, al zijn die bij jongeren nog wel duidelijk hoger dan gemiddeld, met name onder middelbare scholieren. Het RIVM merkt dat mensen vaker worden besmet op andere plekken dan de 'traditionele' bronnen thuis, op visite en op werk. Sinds de versoepelingen zijn er meer besmettingen op school en via vakanties in het buitenland.

Het instituut zag vanaf de tweede week van juni een "opvallende toename" van besmettingen bij jongeren die terugkwamen van vakanties in Spanje en Portugal, vaak na het eindexamen. Uit nadere analyse van Amsterdamse jongeren bleek dat een groot deel daarvan werd veroorzaakt door de deltavariant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl