liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederland stuurt meer vaccins naar Suriname • Deltavariant leidt tot toename besmettingen Lissabon

liveblog gesloten

Brazilianen herdenken half miljoen coronadoden

Met vijfhonderd rode rozen herdenken Brazilianen op het strand bij Rio de Janeiro de half miljoen dodelijk slachtoffers van de coronacrisis. Gisteren werd dat aantal geregistreerd. De herdenking is ook een vorm van protest tegen het coronabeleid van president Jair Bolsonaro.

Brazilianen herdenken een half miljoen coronadoden met rozen op het strand

Komende dagen nog eens 160.000 vaccins naar Suriname

Nederland stuurt deze week nog eens 160.000 coronavaccins naar Suriname. Komende woensdag wordt een lading van 60.000 AstraZeneca-vaccins verzonden, volgende week zondag volgen dan nog eens 100.000 doses.

Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, dat erop wijst dat de druk op de ziekenhuizen hoog is en de behoefte aan vaccins in Suriname groot is. Eerder deze maand stuurde Nederland al 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines, beschermingsmiddelen en een medisch team naar het Zuid-Amerikaanse land.

Nederland heeft beloofd om tussen de 500.000 en 750.000 vaccins aan Suriname te doneren. De donatie aan Suriname levert volgens het ministerie geen vertraging op voor het vaccinatieprogramma in Nederland.

Tot en met in ieder geval augustus helpen zo'n 30 Nederlandse zorgmedewerkers het Surinaamse zorgpersoneel. Volgens het ministerie zijn er inmiddels veel aanmeldingen binnengekomen van zorgpersoneel dat wil helpen.

Zorgpersoneel in het St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo

Deltavariant leidt tot forse toename besmettingen in Lissabon

De forse toename van het aantal coronabesmettingen in de Portugese hoofdstad Lissabon wordt veroorzaakt door de deltavariant van het coronavirus. Dat zegt het Portugese gezondheidsinstituut. De veel besmettelijkere variant van het virus, die voor het eerst in India werd ontdekt, is inmiddels verantwoordelijk voor 60 procent van de besmettingen in de omgeving.

Gisteren meldde Portugal voor de vierde dag op rij meer dan 1000 nieuwe besmettingen. Daarmee is het land terug op het niveau van eind februari, toen Portugal nog in een lockdown zat.

Dit weekend zijn in Lissabon en omgeving beperkingen vanwege de toename van het aantal besmettingen. De 2,8 miljoen inwoners mogen het gebied alleen verlaten als ze daarvoor een goede reden hebben. Buitenlanders mogen alleen in uitzonderlijke gevallen het gebied in, bijvoorbeeld voor werk, gezondheidsredenen, onderwijs of om naar huis terug te keren. Later wordt besloten of deze maatregel ook de komende weekenden van kracht is.

Een controle van de politie bij Lissabon

RIVM meldt 735 nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 735 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 33 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 910 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

1 overleden covid-patiënt

Bij het RIVM is 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

OM België vermoedt zelfmoord Conings

Het Federaal Parket van België bevestigt dat er een lichaam is gevonden dat vermoedelijk van de gezochte militair Conings is. "Op basis van de eerste vaststellingen zou het gaan om het lichaam van Jürgen Conings, verdwenen sinds 17 mei 2021."

De waarschijnlijke doodsoorzaak is zelfmoord met een vuurwapen, maar dat moet verder onderzoek nog uitwijzen. Aan het eind van de dag worden meer mededelingen verwacht.

Van Ranst: dubbel gevoel

In een eerste reactie op de waarschijnlijke dood van Jürgen Conings reageert de bedreigde viroloog Marc Van Ranst opgelucht. "Het is dubbel: ik heb weinig sympathie voor de man, maar hij heeft ook familie en kinderen, daar gaan ook mijn gedachten naartoe", zegt hij tegen de krant Het Laatste Nieuws.

Conings bedreigde Van Ranst in een afscheidsbrief, waarna de viroloog onderdook. "Ik neem aan dat mijn periode hier in het safehouse achter de rug zal zijn", zegt hij nu. "En het is mijn verjaardag vandaag, een verjaardag alleen. Maar goed, ik hoop binnenkort terug naar het normale leven terug te keren."

Lichaam Jürgen Conings gevonden

In het Belgische Dilserbos is het lichaam van de voortvluchtige Jürgen Conings gevonden, zegt burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik tegen de NOS. De politie moet volgens Tollenaere het lichaam nog officieel identificeren, maar agenten hebben tegen hem gezegd dat ze ervan uitgaan dat het om de verdwenen beroepsmilitair gaat. Conings verdween half mei, nadat hij Belgische coronadeskundigen had bedreigd in een afscheidsbrief.

Olympiër Uganda positief getest in Japan

Voor het eerst is er een olympiër bij aankomst in Japan positief getest op het coronavirus. Het gaat om een van de coaches uit Uganda, een naam is niet bekendgemaakt.

De negen atleten en coaches arriveerden vandaag als tweede olympische ploeg in het land, na het Australische vrouwensoftbalteam op 1 juni. De Ugandese ploeg is volledig gevaccineerd met AstraZeneca en was 72 uur voor vertrek nog negatief getest, maar bij aankomst bleek een van hun testen positief.

De besmette persoon, die geen symptomen vertoonde, wordt opgevangen door de Japanse overheid. De rest van het team kon doorreizen naar het trainingskamp in Osaka, waar ze in quarantaine gaan en zich laten testen.

De aankomst van de ploeg uit Uganda

Geen condooms voor olympiërs in Tokio

Tijdens de Olympische Spelen moeten atleten zich aan strikte regels houden op het gebied van hygiëne en gedrag om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Mensen die het olympische dorp betreden wordt gevraagd om 'onnodig fysiek contact' te vermijden. En volgens de organisatie hoort seks daar ook bij.

Daarom is besloten te breken met de traditie om tijdens de spelen condooms uit te delen. Dat is sinds de Spelen van Seoul in 1988 traditie om aandacht te vragen voor hiv en aids. In plaats van dat de atleten de condooms tijdens hun verblijf in Tokio krijgen, liggen er in totaal ruim 150.000 klaar om mee naar huis te nemen als ze Japan verlaten.

Israëlische scholen voeren mondkapjesplicht opnieuw in

Na een nieuwe uitbraak van het coronavirus op twee scholen in Israël zijn leerlingen weer verplicht om binnen en buiten een mondkapje te dragen. Vijf dagen geleden werd de plicht nog opgeheven vanwege het lage aantal besmettingen.

Op een school in de stad Binjamina zijn 45 leerlingen positief getest en ook in de stad Modiin, een stad tussen Tel Aviv en Jeruzalem raakten naar schatting tien leerlingen besmet. Lokale media schrijven dat er wordt vermoed dat de leerlingen zijn besmet door nog niet gevaccineerde Israëliërs die de deltavariant uit het buitenland meenamen.

Twee weken geleden is Israël begonnen met het inenten van jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Of de besmette leerlingen al waren gevaccineerd is niet bekend.

Leerling met mondmasker op een school in Jeruzalem

Medische staf op Olympische Spelen wil ook binnenlandse toeschouwers weren

Spoedeisendehulpmedewerkers die over een maand moeten zorgen dat de Olympische wedstrijden in Tokio veilig verlopen, roepen de organisatie op om ook binnenlandse toeschouwers van het evenement te weren. Ze vinden het risico op toename van het aantal coronabesmettingen te groot.

De Olympische Spelen werden een jaar uitgesteld vanwege de pandemie. Ondanks de protesten van gastland Japan, gaat het sportevenement dit jaar met aanpassingen wel door. De voorzitter wil een limiet van 10.000 mensen per locatie. De medische staf vindt ook dat aantal nog te hoog. Liever zien ze dat er op de locaties alleen de atleten en hun team worden toegalaten om te voorkomen dat de druk op de zorg verder toeneemt.

Morgen neemt de organisatie van de Olympische Spelen hier een definitief besluit over.

De ringen van de Olympische Spelen voor het hoofdkantoor in Tokio

'Cubaans coronavaccin is 62 procent effectief'

Het Cubaanse coronavaccin Soberana 2 is voor 62 procent effectief tegen een covid-19-infectie bij gebruik van twee doses. Dat meldt de farmaceut BioCubaFarma op basis van de eerste resultaten van de klinische onderzoeksfase. Binnen enkele weken moet duidelijk zijn hoeveel bescherming het toedienen van drie doses biedt.

Het communistische Cuba wil geen buitenlandse vaccins importeren, omdat de eigen farmaceutische industrie in staat wordt geacht om zelf coronavaccins te produceren. Op dit moment worden vijf potentiële vaccins onderzocht op de werkzaamheid, waarvan twee, waaronder Soberena 2, in de laatste onderzoeksfase zitten.

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel heeft verheugd gereageerd op de onderzoeksresultaten. "Ik weet zeker dat de arme mensen van deze wereld toegang zullen krijgen tot dit vaccin van ons", twitterde hij. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben al interesse getoond in Soberana 2.

Allereerst zullen de vaccins in eigen land nodig zijn: op het eiland met 11 miljoen inwoners werden afgelopen week gemiddeld 1400 nieuwe besmettingen per dag gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Aantal doden door coronavirus in Brazilië overschrijdt de 500.000

In Brazilië zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie meer dan 500.000 mensen overleden aan de gevolgen van een infectie met het virus. De afgelopen dagen zijn er gemiddeld ruim 2000 mensen om het leven gekomen door covid-19. In het land worden dagelijks meer dan 70.000 besmettingen vastgesteld.

President Bolsonaro heeft de ziekte altijd gebagatelliseerd. Volgens officiële cijfers is nog geen 12 procent van de bevolking gevaccineerd. Deskundigen vrezen dat het aantal patiënten verder zal toenemen, nu het op het zuidelijk halfrond winter wordt en er mogelijke nieuwe varianten van het virus zullen opduiken in het land.

In tientallen steden werden vandaag protestmarsen gehouden tegen het beleid van president Bolsonaro:

Brazilianen protesteren tegen hun president

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van zondag 20 juni. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland.