Politie bij de plek waar het lichaam werd gevonden
NOS NieuwsAangepast

Lichaam voortvluchtige militair Jürgen Conings gevonden

In het Belgische Dilserbos is het lichaam van de voortvluchtige Jürgen Conings gevonden, zegt burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik tegen de NOS.

Het Openbaar Ministerie in België laat weten dat het "volgens de eerste vaststellingen" inderdaad om Conings gaat. Waarschijnlijk heeft hij zichzelf om het leven gebracht, maar dat moet nader onderzoek nog uitwijzen.

De burgemeester vond het lichaam zelf in een natuurgebied tijdens het mountainbiken, vlak bij de Nederlandse grens. Hij rook tijdens het fietsen een penetrante lijkgeur.

Het lichaam werd gevonden in het Dilserbos, vlak over de grens bij Geleen. In de buurt werd half mei de auto van Conings al gevonden. De afgelopen maand waren daar meerdere zoekacties.

Politie en leger waren al weken naar Conings op zoek vanwege bedreigingen aan het adres van coronadeskundigen, onder wie viroloog Marc van Ranst, die daarna moest onderduiken. Conings verdween op 17 mei met wapens die hij had meegenomen uit een kazerne. Het Openbaar Ministerie bestempelde de beroepsmilitair als terreurverdachte vanwege zijn extreemrechtse sympathieën.

Opluchting bij jarige Van Ranst

Van Ranst reageert opgelucht tegenover de krant Het Laatste Nieuws. "Ik neem aan dat mijn periode hier in het safehouse achter de rug zal zijn", zegt hij. "Het is dubbel: ik heb weinig sympathie voor de man, maar hij heeft ook familie en kinderen, daar gaan ook mijn gedachten naartoe."

De viroloog is inmiddels ruim een maand ondergedoken. "En het is mijn verjaardag vandaag, een verjaardag alleen. Maar goed, ik hoop binnenkort terug naar het normale leven terug te keren."

Militairen vorige maand in Nationaal Park Hoge Kempen op zoek naar Conings

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl