NOS NieuwsAangepast

Corona-weekcijfers opnieuw flink lager

Afgelopen week daalde het aantal positieve tests met een derde tot 5800 in één week tijd, meldt het RIVM. Anderhalve maand geleden werd dat aantal positieve tests nog op één dag behaald. Vandaag gaat het om 724 positieve tests.

Ook in de ziekenhuizen wordt het rustiger: de afgelopen week daalde het aantal opnames van 247 naar 160, ook een afname met een derde, blijkt uit cijfers van stichting NICE. Daarvan kwamen 32 mensen op de IC terecht; een afname van 25 procent. Er overleden 17 mensen, tegen 21 een week eerder.

Ook de bezetting nam af. Er liggen nu 462 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 491), van wie 185 op de IC (gisteren: 197), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Afgelopen week waren er in heel Nederland 35 positieve tests per 100.000 inwoners. In sommige gemeenten was dat meer: in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ging het om 50 positieve tests per 100.000 inwoners. Ook in de regio Den Haag en Zuid-Holland-Zuid waren relatief veel positieve tests.

Het zogenoemde besmettingsgetal, dat aangeeft hoe het virus zich verspreidt, bedroeg begin juni 0,77. Dat betekent dat 100 mensen samen 77 anderen besmetten. De verspreiding van het virus neemt dus af. Er waren half juni naar schatting 26.000 besmettelijke mensen: zij dragen het virus en kunnen anderen besmetten.

In heel Europa is het aantal besmettingen flink gedaald, maar in onder meer Portugal en het Verenigd Koninkrijk loopt het aantal besmettingen weer op. In die land nemen de zorgen over de deltavariant van het virus toe. Ook in Nederland zal die besmettelijker variant van het virus binnenkort de boventoon voeren, verwacht het RIVM.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 14,1 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 200.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl