Sywert van Lienden morgen te gast in Buitenhof • Daling aantal coronabesmettingen zet door
- Welkom in het coronablog van zaterdag 5 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland:
- RIVM: 2160 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling.
- Forse toename besmettingen én dominante Indiase variant baren Britten zorgen.
- China heeft het vaccin van Sinovac goedgekeurd voor kinderen vanaf 3 jaar.
Liveblog gesloten
We sluiten dit liveblog af. Het coronablog van zondag 6 juni kun je hier lezen.
Nederland op de dag van nieuwe versoepelingen
Naakte fietstocht in Philadelphia gaat door, maar wel met masker
Deelnemers aan de Philly Naked Bike Ride moeten dit jaar wel één stuk stof dragen, schrijft persbureau AP. De grootste stad in de staat Pennsylvania heeft de meeste coronaregels opgeheven, maar de organisatoren van de naakte fietstocht houden de regel voor het dragen van een masker in stand.
De fietsers promoten met de tocht een positief lichaamsbeeld, pleiten voor de veiligheid van fietsers en protesteren tegen de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Sywert van Lienden morgen te gast in Buitenhof (12.10 uur, NPO1)
Opiniemaker Sywert van Lienden schuift zondag aan bij het tv-programma Buitenhof om te praten over de mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid. Hij raakte in opspraak omdat hij miljoenen euro's verdiende, terwijl hij herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren.
Meer honden en meer versoepelingen: drukte bij dierenpensions
Het is druk bij de dierenpensions in Nederland. Dat komt omdat het aantal honden flink gestegen is tijdens de lockdown, toen meer mensen op zoek gingen naar een gezelschapsdier. Nu hun baasjes weer op vakantie mogen, moeten al die dieren weer ergens worden ondergebracht.
"We moeten mensen al teleurstellen en veel 'nee' verkopen", zegt Martienke Broer van dierenherberg Het Grote Veld in Lochem bij Omroep Gelderland. De grote vraag naar opvang is gunstig voor de pensions om financieel overeind te blijven, maar veel puppy's zijn niet of nauwelijks getraind. De hondenscholen waren vanwege de coronamaatregelen namelijk ook zo goed als dicht.
RIVM: 2160 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2160 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 264 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2441 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 22 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1009 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1065), van wie 351 op de IC (gisteren: 377), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 9 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.
Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 80 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 106.
Forse toename besmettingen én dominante Indiase variant baren Britten zorgen
In het Verenigd Koninkrijk is het aantal coronabesmettingen in een week tijd met twee derde gestegen. Dat is opvallend, omdat het overgrote deel van de volwassen Britten (75 procent) ten minste een vaccinatie heeft gehad. "Er is nu weer sprake van exponentiële groei in de besmettingscijfers en dat baart zorgen", zegt correspondent Tim de Wit.
Vooral omdat de zogenoemde Indiase virusvariant, die de WHO tegenwoordig de deltavariant noemt, inmiddels dominant is geworden. Dat concludeerde overheidsorganisatie Public Health England gisteren. Daarnaast groeit de wetenschappelijke data waaruit blijkt dat deze virusmutant besmettelijker is.
België gaat 16- en 17-jarigen vaccineren met Pfizer/BioNTech
België gaat 16- en 17-jarigen met het Pfizer/BioNTech-vaccin inenten tegen het coronavirus. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid besloten. Jongeren met onderliggende aandoeningen, zoals diabetes of nierproblemen, krijgen voorrang. Gezonde tieners krijgen een uitnodiging nadat iedereen boven de 18 jaar is geweest.
Volgens de federale minister Vandenbroucke is het belangrijk dat jongeren worden gevaccineerd, zodat nog meer mensen bestand zijn tegen het virus. "Initieel was een minimumdrempel van 70 procent ons doel, maar we weten intussen dat er varianten zijn die nog besmettelijker zijn. Vanuit die wetenschap moet je besluiten dat 70 procent misschien niet genoeg is als je de volledige bevolking wil beschermen", aldus Vandenbroucke tegen de VRT.
Hoe hoog de vaccinatiegraad dan moet zijn, hangt af van "hoe besmettelijk de vijand is", zegt Vandenbroucke. "Als de varianten nog besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke stam uit China, dan weet je dat je nog meer mensen zou moeten vaccineren. Het is hoe dan ook voor iedereen belangrijk om volledig ingeënt te zijn."
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf vorige week positief advies over het inenten van jongeren van 12 tot 15 jaar met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De Europese Commissie zette begin deze week daarvoor het licht op groen, de lidstaten kunnen dat nu individueel bekijken.
China gaat peuters vaccineren tegen het coronavirus
China heeft het vaccin van Sinovac goedgekeurd voor kinderen vanaf 3 jaar. Het is daarmee het eerste land dat peuters gaat vaccineren tegen het coronavirus. Het is niet duidelijk wanneer het land daarmee begint.
In China kunnen op dit moment alleen volwassenen zich laten inenten tegen het coronavirus. Volgens Sinovac-directeur Yin Weidong is het vaccin nu ook uitgebreid getest op kinderen en is gebleken dat het voor hen net zo veilig en effectief is als voor volwassenen.
Eerder deze week keurde de WHO het Sinovac-vaccin al goed om het te gebruiken in noodgevallen voor iedereen boven de 18 jaar. Uit tests bleek dat het vaccin voor 51 procent effectief is tegen ziekte met symptomen. Verder voorkwam het ernstige coronaklachten en ziekenhuisopnames bij 100 procent van de onderzochte personen.
Vaccinatielocatie Drachten tijdelijk gesloten door wateroverlast
In het Friese Drachten blijft een vaccinatielocatie tot zeker 13.00 uur dicht vanwege wateroverlast. Door flinke regenbuien was het congrescentrum waarin de prikplek is gevestigd onder water gelopen.
Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt tegen de Leeuwarder Courant dat iedereen die in de ochtend een afspraak had, na 13.00 uur alsnog een prik kan halen. "We hebben extra mensen ingeschakeld om de opgelopen achterstand vanmiddag in te lopen." Mensen hoeven geen nieuwe afspraak te maken.
Zuid-Korea ontvangt miljoen doses Janssen-vaccin van VS
In Zuid-Korea is een Amerikaans militair vliegtuig geland met meer dan een miljoen doses van het Janssen-vaccin, schrijft persbureau Yonhap. Met de gift wil bondgenoot Zuid-Korea onder meer militairen gaan vaccineren die nauw samenwerken met Amerikaanse troepen.
De VS heeft tienduizenden manschappen gelegerd in het Aziatische land. De Amerikaanse president Joe Biden had Zuid-Korea vorige maand al toegezegd om ruim een half miljoen militairen te vaccineren. Later werd besloten nog meer vaccins te sturen.
"Met deze doses garanderen we de veiligheid en paraatheid van troepen uit Zuid-Korea en de VS", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens Yonhap. In de VS wordt het Leidse Janssen-vaccin ook gebruikt. Daar zijn inmiddels zo'n 11 miljoen mensen ermee ingeënt, schrijven Amerikaanse media.
Aantal coronadoden in België boven de 25.000
België heeft de grens van 25.000 coronadoden bereikt. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. In België wonen zo'n 11,5 miljoen mensen. In Nederland (17,5 miljoen inwoners) staat het aantal coronadoden op 27.056, meldde het CBS onlangs op basis van voorlopige cijfers. Van dat aantal werd bij ruim 24.000 mensen covid vastgesteld. Bij het overige aantal was covid de vermoedelijke doodsoorzaak.
Het aantal besmettingen ligt in België lager dan in Nederland. Het aantal positieve tests in Nederland ligt met ruim 1,6 miljoen hoger dan bij de zuiderburen, ook relatief. In België zijn tot nu toe ruim een miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus.
Ook in België dalen de cijfers aanzienlijk, net als in Nederland. In België liggen momenteel ruim 1000 coronapatiënten in het ziekenhuis, 22 procent minder dan een week eerder. 341 patiënten worden nog behandeld op de intensive care, een daling van 27 procent ten opzichte van een week eerder. Ook het aantal doden is met een kwart afgenomen.
Volgens Sciensano hebben bijna 5 miljoen mensen een eerste vaccinatieprik gehad.
Betrokkenen bij stichting Van Lienden wisten niet van commerciële activiteiten
Binnen de Stichting Hulptroepen was niet bij iedereen bekend dat er een commerciële kant aan de mondkapjesdeal met de overheid zat, blijkt uit gesprekken die de NOS heeft gevoerd met betrokkenen. Aan die deal hebben opiniemaker Sywert van Lienden en zijn twee compagnons flink verdiend, meldde Follow the Money deze week.
"Buiten de drie initiatiefnemers wist volgens mij niemand van een commercieel belang", zegt een van hen. "Intern is steeds benadrukt dat alles non-profit gebeurde, ook de deals met de overheid."
Juist omdat iedereen dacht dat het om een liefdadigheidsactie ging, kregen de oprichters veel voor elkaar voor weinig geld, stelt een betrokkene. "Deze schijn van non-profit heeft ze allerlei voordelen opgeleverd die ze als commercieel bedrijf nooit hadden gekregen."
AstraZeneca-weigeraars kunnen afspraak maken voor Pfizer of Moderna
Mensen van 60 tot en met 64 jaar die niet zijn ingegaan op hun uitnodiging voor een coronaprik met AstraZeneca, kunnen vanaf vandaag een nieuwe afspraak maken. Ze krijgen dan Pfizer of Moderna.
Eerder werd al bekend dat mensen uit deze groep een herkansing zouden krijgen. Een deel van de 60- t/m 64-jarigen die via de huisarts AstraZeneca konden krijgen, wilde dat middel niet, bijvoorbeeld omdat ze bang waren voor bijwerkingen. Maar het gaat ook om diegenen die om een andere reden de eerste oproep hebben gemist.
Coronaminister Hugo de Jonge herhaalde eerder deze week dat het "jammer en ook onnodig is" dat een aantal mensen zich niet met AstraZeneca wilde laten inenten:
'Reissector vreest chaos op Schiphol door papieren coronacheck'
De reissector is bang voor lange wachtrijen op Schiphol door papieren vaccinatie- en testbewijzen, meldt De Telegraaf. Vanaf 1 juli zouden de papieren documenten moeten zijn vervangen door het Europese digitale coronapaspoort, maar de bedrijven vrezen dat die datum niet wordt gehaald.
"Het digitale paspoort is absoluut nodig om lange rijen en drukte in de terminals te voorkomen. Want we zitten ook nog met verschillende eisen per land", zegt Petra Kok van reisorganisatie TUI. Corendon zegt dat de papierwinkel zou leiden tot een groot operationeel probleem.
Volgens TUI kan betere voorlichting de wachttijden nog enigszins beperken. "Reizigers zijn vaak niet op de hoogte van alle regeltjes. Schiphol moet voldoende zijn opgeschaald om lange rijen en chaos te voorkomen", zegt Kok.
Besmettingen in VK met twee derde gestegen
In het Verenigd Koninkrijk is het aantal coronabesmettingen in een week met twee derde gestegen. Volgens het Britse statistiekbureau raakten in de week tot 29 mei zo'n 100.000 mensen besmet, tegenover 60.000 een week eerder.
Een steeds groter deel van de besmettingen is met de Indiase variant, meldt de BBC. In gebieden waar deze besmettelijkere variant voorkomt testen de gezondheidsdiensten extra intensief. De stijging van het aantal besmettingen kan mede daaraan zijn toe te schrijven.
De grootste toenames binnen het Verenigd Koninkrijk zijn in Engeland en Wales. In Engeland had 1 op de 640 mensen afgelopen week covid-19, tegenover 1 op 1120 de week ervoor. In Wales groeide dat van 1 op de 3850 naar 1 op de 1050.
Volgens een hoogleraar geneeskunde is nog niet duidelijk of de extra besmettingen ook leiden tot meer ziekenhuisopnames. "We weten zeker dat als je één of twee doses van het vaccin hebt gehad, de kans kleiner is dat je besmet raakt. En als dat toch gebeurt, dan beland je minder snel in het ziekenhuis."
Curaçao schrapt avondklok vanaf dinsdag
Vanaf dinsdag geldt er op Curaçao geen avondklok meer. Dat heeft premier Rhuggenaath bekendgemaakt.
In maart en april nam het aantal coronabesmettingen op het eiland nog hard toe, waardoor de ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer aankonden. Nederland stuurde zorgpersoneel en een deel van de coronapatiënten werd verplaatst naar Aruba.
Inmiddels zijn er nauwelijks meer besmettingen op Curaçao; de afgelopen veertien dagen werden elf positieve tests gemeld. Ook is bijna 70 procent van de bevolking minstens één keer gevaccineerd. Maandag kondigde Rhuggenaath aan dat de avondklok zou worden verlaat van 23.00 uur naar 01.00 uur, maar nu schrapt hij de maatregel dus helemaal.
Versoepelingen ingegaan
Sinds 00.00 uur zijn nieuwe versoepelingen ingegaan. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
- Thuisbezoek gaat van twee naar vier personen per dag
- Bioscopen, musea, theaters en andere culturele instellingen mogen weer open
- Cafés en restaurants mogen binnen weer een beperkt aantal gasten ontvangen
- De sluitingstijd van de horeca gaat naar 22.00 uur
- Casino's, zonnestudio's, wellnesscentra en sauna's mogen weer open
- Sporten in groepen is weer toegestaan, nog geen competitiewedstrijden
Liveblog geopend
Welkom in het coronablog van zaterdag 5 juni. Hier geven we een overzicht van het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.