NOS Nieuws

RIVM: 2160 nieuwe besmettingen; laagste ziekenhuisbezetting in acht maanden

De daling van het aantal coronabesmettingen gaat in hoog tempo door. Bij het RIVM werden tot 10.00 uur vanmorgen 2160 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 264 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2441 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 22 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In veel andere landen landen stemmen de cijfers tot tevredenheid, maar zeker niet overal. In het Verenigd Koninkrijk steeg het aantal besmettingen in een week tijd met twee derde, ondanks het feit dat het overgrote deel van de bevolking inmiddels tenminste eenmaal is gevaccineerd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de Indiase variant van het virus, die daar steeds dominanter wordt. Het VK kent nog wel altijd een lagere besmettingsgraad dan Nederland.

Ook in Suriname is een stevige groei te zien. Zo stevig, dat Nederlands medisch personeel daar komt bijspringen. Ook is Nederland van plan meer vaccins te sturen.

1009 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af tot het laagste niveau in exact acht maanden tijd. Er liggen nu 1009 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1065), van wie 351 op de IC (gisteren: 377), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden het voorbije etmaal 9 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld ook 9 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.

Drijvende kracht achter de gunstige cijfers is de vaccinatiecampagne, waarin inmiddels zo'n 10,3 miljoen prikken zijn gezet. Voor een belangrijk deel zijn dat nog maar eerste prikken. Gisteren waren er 168.000 vaccinaties op een dag.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu nog maar 80 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 106 en op het hoogtepunt van de tweede golf nog aanzienlijk meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl