NOS Nieuws

Nieuwe coronaversoepelingen: theater en voetbal middenin de nacht

Liefhebbers van cultuur, sauna's en teamsporten kunnen hun hart ophalen. Er is een nieuwe ronde van coronaversoepelingen ingegaan. Op sommige plekken in het land was het opheffen van de beperkingen zo welkom dat mensen geen minuut langer dan nodig wilden wachten.

Zo ging het Rensentheater in Emmen om één minuut na middernacht meteen open, met een concert van Alexander Broussard die nummers van Billy Joel zong. Er mochten 22 gasten bij zijn. Omdat het een van de kleinste theaters van het land is, was dat het maximaal aantal bezoekers dat op een veilige anderhalve meter afstand van elkaar kon zitten.

In de meeste theaters en bioscopen zijn voorlopig maximaal 50 bezoekers per zaal welkom. Ook musea mogen weer gasten ontvangen. In alle gevallen geldt wel: alleen met reservering en gezondheidscheck.

Zo zagen de voorbereidingen er gisteren in het Rensentheater in Emmen uit:

Rensentheater in Emmen om middernacht weer open: 'We jubelen al dagen!'

Ook voor sportliefhebbers is er meer mogelijk. Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen, zonder anderhalve meter afstand. Een competitie spelen is er nog niet bij, maar 18-plussers mogen wel weer binnen hun eigen club een partijtje tegen elkaar spelen.

De mannen van vv Voorwaarts 5 in Utrecht konden niet wachten. Om 00.01 uur trapten de amateurs af. Voor deze speciale wedstrijd floot topscheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd:

Amateurs spelen eerste oefenpot onder leiding van Bas Nijhuis

Uitverkocht

De meeste mensen zullen pas overdag van de coronaversoepelingen gaan genieten. Bijvoorbeeld van de heropening van restaurants. Uit een rondgang van het ANP bleek gisteren al dat er dit weekend bij sterrenrestaurants bijna geen tafeltje meer te reserveren is.

Ook de theatervoorstellingen van vandaag zijn vrijwel allemaal uitverkocht en de bioscopen doen eveneens goede zaken. Jos Stelling, regisseur en eigenaar van twee Utrechtse filmhuizen, heeft voor vandaag geen plek meer over. "Toen bekend werd dat we 5 juni opengingen, ging gelijk de telefoon. We wisten het ook wel. Mensen willen gewoon weer aanschuiven", zei hij in NOS Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1.

CoronaCheck-app

Samenvallend met een nieuwe ronde versoepelingen gaat de CoronaCheck-app een grotere rol spelen. Na een negatieve coronatest verschijnt op de app een QR-code waarmee je een evenement of binnenruimte in mag. 'Testen voor Toegang' geldt landelijk.

De CoronaCheck-app is onderdeel van stap 3 van het openingsplan. De CoronaCheck-app moet vanaf 1 juli ook bruikbaar zijn voor reizen naar het buitenland.

Verslaggever Joris van Poppel legt in de onderstaande video uit hoe de app precies werkt:

Hoe werkt de CoronaCheck-app eigenlijk? 'Best nog wel wat stappen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl