NOS Nieuws Politiek Aangepast

Debat over kabinetsformatie: steun voor formatieplan Rutte en Kaag • Baudet voelt zich 'kiplekker'

 • Het ging onder meer over het eindverslag en advies van informateur Tjeenk Willink en het CDA-Kamerlid Omtzigt.
 • SER-voorzitter Mariëtte Hamer (PvdA) wordt benoemd als nieuwe informateur.
 • VVD-leider Rutte vertelde in Nieuwsuur hoe hij tegen het terugwinnen van vertrouwen aankijkt.
 • Verschillende oppositiepartijen vinden dat onvoldoende en vinden dat Rutte zo niet opnieuw premier kan worden.
 • Het debat is afgelopen. Hamer is om 18.00 uur aangekomen bij de Kamervoorzitter.
Liveblog gesloten
 • Hamer: 'snel aan de slag' met herstelplan

  Mariëtte Hamer, de nieuwe informateur, is aangekomen op het Binnenhof. Voordat zij haar opdracht van Kamervoorzitter Bergkamp in ontvangst nam, zei ze dat Nederland erop zit te wachten dat de politiek snel met een herstelplan aan de slag gaat.

  Hamer wil niet alleen kijken naar wat er op korte termijn aan herstel nodig is, maar ze wil dat koppelen aan de veranderingen op lange termijn, zoals de verduurzaming en digitalisering.

  Van de Kamer heeft ze ook de opdracht gekregen om te onderzoeken welke partijen bereid zijn te spreken over een coalitie. Hamer wil volgende week met alle fractievoorzitters gaan praten. Ook wil ze snel met jongeren om de tafel.

  Lees hier meer over de nieuwe informateur:

 • Opdracht aan nieuwe informateur Hamer live op NPO Politiek

 • En nu gaat het ineens snel: mededeling van de Kamervoorzitter

  Uit het persbericht van Kamervoorzitter Bergkamp:

  "Op woensdag 12 mei 2021 om 18:00 uur ontvangt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, mevrouw Mariëtte Hamer. Mevrouw Hamer is eerder vandaag door de Tweede Kamer aangewezen als informateur.

  De informateur komt om 18:00 uur aan bij ingang Binnenhof 2. De Voorzitter zal mevrouw Hamer in de Stadhouderskamer formeel de opdracht overhandigen, hierna volgt een kort gesprek."

  Lees hier terug waarom het vandaag ook ging over het ziekbed van FvD-leider Baudet:

 • De Kamer gaat nu stemmen over de ingediende moties

  De belangrijkste motie is die van D66 en VVD over het vervolg van de formatie. Voor hebben gestemd: GroenLinks, Volt, PvdA, Den Haan, D66, ChristenUnie, VVD, SGP en CDA. Ook de motie van de ChristenUnie om jongeren bij de formatie te betrekken haalde een meerderheid. De motie van de BBB om een standbeeld van de burger voor de Tweede Kamer te zetten kreeg alleen steun van de PVV en haalde het dus niet.

 • Het debat is afgelopen, Hamer kan nieuwe informateur worden

  Het debat is afgelopen. Kamervoorzitter Bergkamp dankt namens de Kamerleden nogmaals oud-informateur Tjeenk Willink voor zijn werk. De vergadering is geschorst tot 17.00 uur, dan wordt er gestemd. Daarna gaat om 18.30 uur het debat over de laatste stand van de corona-maatregelen beginnen.

  Het voorstel van D66-leider Kaag en VVD-leider Rutte over het vervolg van de formatie onder leiding van informateur Mariëtte Hamer (PvdA) wordt in ieder geval gesteund door VVD, D66, CDA en GroenLinks en heeft daarmee een Kamermeerderheid van 81 zetels.

  Hamer zal de komende dagen bekendmaken hoe zij de formatie wil hervatten.

 • CDA steunt voorstel Kaag en Rutte

  CDA-leider Hoekstra steunt het voorstel van D66-leider Kaag en VVD-leider Rutte om door te gaan met de formatie onder leiding van SER-voorzitter Hamer. Hoekstra, die een schorre stem heeft, zegt dat hij een corona-test heeft ondergaan maar dat de uitslag negatief was.

 • Oud-informateur Tjeenk Willink licht zijn advies en rapport toe

  Oud-informateur Tjeenk Willink geeft een korte toelichting op zijn eindverslag en beantwoordt de paar vragen aan zijn adres. Hij vindt dat de politiek de grote opdracht heeft het wantrouwen bij uitvoerende instanties, ambtenaren en de burger weg te nemen. Hij pleit voor minder incidentenpolitiek en meer aandacht van de politiek voor de uitvoerbaarheid in de praktijk van wetten.

  De Kamerleden bedanken hem voor zijn werk door op hun tafels te roffelen.

  Lees hier een uitgebreide samenvatting van het eindverslag van Tjeenk Willink:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tjeenk Willink geeft Tweede Kamer nog laatste adviezen mee
 • Simons: meer gelijkwaardigheid, zonder Rutte

  BIJ1-leider Simons vindt dat er meer gelijkwaardigheid in de samenleving moet komen zonder onderscheid op gender of afkomst. Zij vindt dat de "bestuurspartijen" een spel spelen en elkaar in stand houden. "Ik doe vandaag nog een keer een oproep aan deze Kamer, breek met de ideologie waarvan de heer Rutte het boegbeeld is", zegt zij.

  Rutte vindt het "wat mager" om te zeggen dat alle problemen zijn opgelost bij zijn vertrek. "Er is misschien een wat diepere analyse te maken", zegt hij. Simons zegt dat zij wel degelijk vindt dat het met Rutte nooit echt anders en beter kan worden. Ze haalt daarbij de kinderopvangtoeslagaffaire aan.

 • Van der Plas: wensenlijstje voor de nieuwe regeringspartijen

  BBB-leider Van der Plas geeft de partijen die een kabinet gaan vormen een lijstje wensen mee. De burger verdient een beter overheid, de overheid moet er voor burgers zijn en niet andersom, zegt zij. Er moet wat Van der Plas betreft een nieuwe bestuurscultuur komen met nieuw leiderschap. Zij vindt dat alle volksvertegenwoordigers "zonder last" moeten kunnen zeggen en stemmen wat en hoe zij willen.

 • Den Haan: minderheidskabinet ook mogelijk

  Voormalig partijleider van 50Plus Den Haan, die nu als zelfstandig Kamerlid optreedt, houdt een minderheidskabinet voor mogelijk. Ze zegt dat zij trots is om in de Kamer te mogen staan om voor de belangen van ouderen op te komen.

  Lees hier waarom Den Haan niet meer namens 50Plus in de Tweede Kamer zit:

 • Heeft Baudet corona gehad of niet? Kijk hier terug hoe het net in het debat werd besproken

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geharrewar rond verklaring van Baudet (FvD) over ziek zijn
 • Azarkan: Rutte heeft rechtsstaat gesloopt

  Denk-leider Azarkan neemt het Rutte kwalijk dat hij de toegang tot de sociale advocatuur en de rechtsbescherming van burgers heeft afgeknepen. Hij gelooft er niets van dat dat nu ineens gaat veranderen ook al worden er voorstellen gedaan door Rutte om dat te verbeteren. "Als het gaat over de politieke toekomst van Mark Rutte kan alles."

  Hij verwijt D66-leider Kaag dat zij alleen op macht uit is nu zij samen met hem een voorstel voor de verdere formatie heeft gedaan. Azarkan dient een motie in waarin hij zijn wantrouwen uitspreekt.

  Rutte vindt het te makkelijk dat Denk hem wil wegstemmen. Maar Azarkan blijft erbij dat Rutte het in de kinderopvangtoeslagaffaire slecht heeft aangepakt en dat hij niet voor zich ziet hoe dat in de toekomst anders zal gaan.

 • Van der Staaij: geen overspannen verwachtingen

  De SGP steunt de voorstellen van Tjeenk Willink om ministers en de Tweede Kamer tussentijds meer inspraak te geven in het beleid, ook de oppositiepartijen. Maar van de formatie moeten er ook weer geen overspannen verwachtingen zijn, zegt hij. "De Tweede Kamer is ook aan zet", zegt hij. Voor het parlement zelf is er nog een wereld te winnen, zegt hij. Dat moet ook kritisch blijven kijken of nieuwe wetgeving in de praktijk wel gaat werken.

 • Eerdmans: Rutte heeft te weinig laten zien

  JA21-leider Eerdmans vindt dat VVD-leider Rutte te weinig heeft laten zien dat hij echt een andere koers gaat varen. Hij is het ook niet eens met de keus voor SER-voorzitter Mariëtte Hamer (PvdA) als nieuwe informateur. "Er komt een links kabinet aan", zegt hij.

  Hij dankte informateur Tjeenk Willink, die nog steeds bij het debat aanwezig is, voor zijn werk. Ook al is hij het niet met alle conclusies eens. "Tot de volgende keer zullen we maar zeggen", zei hij tegen Tjeenk Willink.

 • Dassen: onze leiders zijn te bang

  Volt-leider Dassen houdt zijn maidenspeech, de eerste bijdrage aan een plenair debat. "Onze leiders worden alleen maar banger, banger voor elkaars ideeën, banger voor de ander", zegt hij. Hij noemt verschillende Europese voorbeelden van inspraak van de burger. Hij vindt het verhaal van Rutte over een nieuwe bestuurscultuur niet overtuigend. Volt wil in het regeerakkoord een visie op de toekomst van Europa. "Alleen in Europees verband kunnen we de hoofdlijnen van nieuw beleid uittekenen."