NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte: ook bieb kan weer open • 'Coronaprik niet in gele vaccinatieboekje'

 • Welkom in het coronablog van woensdag 12 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Tot gisteren 6,6 miljoen prikken gezet.
 • 330.000 inentingen gepland in griepprik-groep.
 • Van Dissel: lijn omlaag zal niet snel weer gaan stijgen.
 • De Tweede Kamer debatteert vanaf 18.30 uur over de coronamaatregelen. Dat is live te volgen via NOS.nl, NPO Politiek, NPO Start en de NOS-kanalen op sociale media.
Liveblog gesloten
 • De Jonge tegen coronaprik in het gele vaccinatieboekje

  Minister De Jonge vindt niet dat GGD's de coronavaccinatie moeten noteren in het gele vaccinatieboekje. Het vaccinatieboekje is een bewijs waar vaccinaties opgenomen kunnen worden, zoals de gele koorts of hepatitis A en B. Uitgeverij SDU zegt dat het een internationaal bewijs is en dat de coronavaccinatie eenvoudig toegevoegd zou kunnen worden. Dit zou handig kunnen zijn voor Nederlanders die op vakantie gaan nu het Europese vaccinatiebewijs nog niet bestaat.

  Sommige GGD's blijken echter niet altijd bereid te zijn om de prik ook op te schrijven in het meegenomen boekje. Minister De Jonge steunt die aanpak. Hij zegt dat het gele vaccinatieboekje geen internationale status heeft en dat het "niet bruikbaar" is. Ook zou het te veel extra werk opleveren voor de GGD-medewerkers. Hij adviseert iedereen om de meegegeven vaccinatiekaart goed te bewaren en mee te nemen.

  De PvdA snapt de opstelling van De Jonge niet. PvdA-Kamerlid Kuiken vreest dat mensen bij de grens in de problemen komen als ze hun vaccinatiebewijs niet hebben bewaard. De Jonge wil wachten tot er een centrale registratie geregeld is, dan kan een vaccinatiebewijs op een telefoon worden ingeladen. "Het moet echt via een app", aldus de minister. De centrale registratie is nog niet op orde, omdat regionale systemen nog niet aan elkaar gekoppeld zijn.

 • Voorlopig toch geen coronasteun Sint Maarten

  Sint Maarten krijgt voorlopig toch geen coronasteun, dit keer omdat de regering van het eiland nog steeds niet het wanbestuur van het vliegveld heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een brief aan minister-president Silveria Jacobs. Het gaat om ongeveer 18 miljoen euro.

  De problemen bij Princess Juliana International Airport spelen al langer en het oplossen ervan was een voorwaarde voor verdere steun. Een bestuurder van het vliegveld zou niet volgens de juiste procedures en zonder duidelijke redenen ontslagen zijn. Ook de benoeming van drie commissarissen zou niet volgens de regels zijn gegaan. Door de misstanden overweegt de Royal Schiphol Group steun aan de luchthaven te stoppen, wat het voortbestaan ervan in gevaar brengt.

  Sint Maarten is aandeelhouder van de luchthaven en is meermaals gewaarschuwd om de problemen op te lossen, schrijft Knops. Volgens hem kan "onder deze omstandigheden niet van Nederland verlangd worden dat wij tientallen miljoenen euro's in dit economisch herstel blijven investeren". Hij reist volgende week naar het eiland en hoopt dat de regering daar met een voorstel komt om de problemen op te lossen.

  Eerder werd het geld al niet overgemaakt aan het eiland omdat de regering een racismeklacht tegen Nederland had ingediend bij de Verenigde Naties. De hervormingen die Nederland eist in ruil voor de steun zouden neokoloniaal zijn en de autonomie van Sint Maarten aantasten. Knops noemde die aanklacht "onzin" en "heel pijnlijk". Twee weken terug leek Sint Maarten het geld toch te krijgen, nadat het tekst en uitleg had gegeven over de klacht.

 • Spanje staat weer publiek toe bij voetbalwedstrijden

  In Spaanse provincies met een laag aantal coronabesmettingen zijn weer supporters welkom bij voetbalwedstrijden. Stadions mogen voor 30 procent gevuld zijn, met een maximum van 5000 toeschouwers. Dat heeft minister van Sport Uribes bekendgemaakt. De eerste wedstrijden met publiek zijn zondag: Valencia-Eibar en Villarreal-Sevilla.

  De versoepeling geldt alleen voor regio's met minder dan 50 coronagevallen per 100.000 inwoners. Dat betekent dat op dit moment alleen supporters in de regio's Valencia, Galicië, Extremadura, Murcia en de Balearen weer bij een wedstrijd kunnen zijn. Mensen mogen alleen wedstrijden in hun eigen regio bezoeken, dus in de praktijk zullen clubs alleen bij thuiswedstrijden worden toegezongen door hun eigen publiek.

  Toeschouwers mogen bij de wedstrijden niet eten, drinken of roken en moeten een mondkapje dragen. Verder moeten ze anderhalve meter afstand houden en om het voetbalstadion binnen te mogen, moeten ze hun temperatuur laten opnemen.

  Welke supporters naar wedstrijden mogen, is volgens Uribes aan de voetbalclubs. "Hoe toeschouwers worden uitgekozen, is een beslissing van de clubs: een loterij, een beloningssysteem op basis van senioriteit. Dit is een eerste stap om weer met heel veel meer mensen te kijken, het belangrijkste voor ons was om daar weer mee te beginnen", aldus de minister.

 • Premier Rutte: ook bibliotheken kunnen op 20 mei weer open

  Ook de bibliotheken kunnen, als de gisteren aangekondigde versoepelingen doorgaan, weer hun deuren openen. Dat heeft demissionair premier Rutte net toegezegd in de Tweede Kamer. Veel partijen waren kritisch over het dichtblijven van de bibliotheken, terwijl de winkels wél open zijn.

  Rutte is het eens met de kritiek. Dat betekent dat de bibliotheken, mits de coronacijfers blijven dalen, op 20 mei opengaan.

 • Partijen boos op FvD over negeren coronaregels in Tweede Kamer

  In de Tweede Kamer bestaat ergernis over Kamerleden en medewerkers van Forum voor Democratie die geen mondkapje dragen en ook geen anderhalve meter afstand houden. In het debat over de coronaregels deed D66-Kamerlid Paternotte een dringende oproep aan Forum voor Democratie om zich aan de coronaregels te houden. Hij wees op de risico's voor de gezondheid van het Kamerpersoneel en de medewerkers in het parlement.

  "Als je geen symptomen hebt, kun je het nog altijd verspreiden", aldus een zichtbaar geërgerde Paternotte. VVD-Kamerlid Hermans: "Jullie hebben ook de verantwoordelijkheid over de veiligheid van alle medewerkers."

  Forum-leider Baudet erkende vandaag op vragen van journalisten dat hij vier weken geleden een week ziek in bed heeft gelegen. "Het kan de coronagriep of de influenzagriep zijn geweest." Hij heeft zich niet laten testen.

  Baudet en Van Haga vinden niet dat ze het Kamerpersoneel in gevaar brengen. Baudet zegt dat hij niet in de Kamer heeft rondgelopen met een snotneus, hoestje of verhoging. Van Haga zegt dat dat insinuaties zijn.

 • Vanaf 19 mei versoepeld reisadvies Caribische eilanden

  Als de aangekondigde versoepelingen doorgaan, geldt vanaf 19 mei geen negatief reisadvies meer voor Bonaire. Dat melden het ANP en De Telegraaf op basis van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Dinsdagavond bleek al uit een brief van het demissionaire kabinet aan de Kamer dat het eiland niet langer als hoogrisicogebied wordt beschouwd. Dat betekent dat de kleurcode van Bonaire vanaf volgende week woensdag van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, veiligheidsrisico's) kan.

  Ook de andere Caribische eilanden, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba gaan naar code geel. Reisorganisaties mogen weer pakketreizen aanbieden naar de eilanden binnen het Koninkrijk. Wel moeten reizigers een negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs laten zien.

  Gisteren kondigden demissionair premier Rutte en minister De Jonge aan dat het de bedoeling is om vanaf 15 mei weer reisadviezen voor afzonderlijke landen te geven. Vanaf eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje. Niet-noodzakelijke reizen worden nog steeds ernstig ontraden.

  Welke andere landen weer een versoepeld reisadvies krijgen, wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag, direct na middernacht, bekendgemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder meer Portugal, de Balearen en de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee lijken daarbij te horen in verband met de relatief goede coronasituatie aldaar.

 • Noorwegen stopt met AstraZeneca-vaccin

  Na Denemarken stopt ook Noorwegen definitief met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Later wil de regering een besluit nemen over het al of niet opnemen van het Janssen-vaccin in de vaccinatiestrategie van het land, zegt premier Solberg. Dat vaccin was nog niet in gebruik genomen door Noorwegen toen vorige maand werd besloten om het voorlopig niet in te zetten. Een door de regering aangestelde commissie heeft geadviseerd om beide vaccins definitief te schrappen in verband met het risico op zeldzame bijwerkingen.

  Noorwegen gebruikt het AstraZeneca-vaccin al niet meer sinds 11 maart. Toen werd het prikken stilgelegd na meldingen van een klein aantal gevaccineerden dat kort na inenting te maken kreeg met de uiterst zeldzame combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes.

  Op dit moment wordt in het Scandinavische land alleen gebruikgemaakt van de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Een derde van de Noren heeft tot nu toe één prik gehad. Het is de bedoeling dat alle volwassenen in het land uiterlijk eind juli één keer zijn ingeënt.

  Waarschijnlijk zullen de vele AstraZeneca-doses die nu overblijven worden doorverkocht aan Europese landen of via het Covax-programma naar armere landen gaan. Verwacht wordt dat er nog wel een voorraad Janssen-vaccins wordt aangelegd, voor noodgevallen. Ook wordt gewerkt aan regelgeving waarmee mensen vrijwillig alsnog een prik met Janssen kunnen krijgen.

 • Kamer kritisch over 'willekeur' in versoepelingsplan

  In de Tweede Kamer klinkt kritiek op de willekeur die Kamerleden ontwaren in de versoepelingen van de coronamaatregelen die komende week worden verwacht. "Er zitten tegenstrijdigheden in", erkent VVD-Kamerlid Hermans. "Stop met de willekeur", aldus PVV-partijleider Wilders. D66, CDA, PvdA en Partij voor de Dieren snappen bijvoorbeeld niet dat de bibliotheken dicht blijven. "Waarom geen boek lenen en wel een kopen?", vraagt D66-Kamerlid Paternotte zich af.

  De regeringspartijen in de Tweede Kamer steunen het aankomende versoepelingsplan in grote lijnen. Buiten mag meer, terrassen gaan langer open en pretparken en dierentuinen mogen weer gasten ontvangen - mits de opnamecijfers blijven dalen - maar de binnen-attracties blijven dicht.

  Veel partijen hebben vragen over het dichtblijven van allerlei binnenruimten. De PVV wil dat restaurants ook gasten binnen mogen bedienen. "De sportscholen mogen wel open. Dat kan niet. De horeca is constant de klos", vindt Wilders. De leider van de PVV herhaalt dat hij wil dat de Droomvlucht in de Efteling opengaat. Forum voor Democratie is het daarmee eens. Ook wil een aantal partijen weten waarom de kermissen nog niet open gaan.

 • Griekenland heft deel regels op, wel beperkingen voor toerisme

  Griekenland heft vrijdag een deel van de coronamaatregelen op, heeft de regering aangekondigd op een persconferentie. De versoepeling houdt onder meer in dat mensen op het Griekse vasteland vanaf dan weer vrij mogen reizen tussen regio's.

  Morgen licht de minister van Toerisme de veranderingen verder toe, maar het is al duidelijk dat er voor reizen naar de eilanden nog wel beperkingen blijven gelden. Al die restricties gelden ook voor buitenlandse toeristen die naar Griekenland reizen.

  Mensen die naar de eilanden gaan, zijn alleen welkom met een vaccinatiebewijs, een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is of een snel- of zelftest die niet meer dan 24 uur oud is. Ook als reizigers kunnen aantonen dat ze twee tot negen maanden geleden het virus hebben gehad, mogen ze de veerboot of het vliegtuig naar de eilanden pakken.

  De avondklok, vanaf 00.30 uur tot 05.00 uur, blijft wel gelden in het hele land. In de persconferentie ging het ook over de Griekse vaccinatiecampagne. Volgens de minister van Volksgezondheid moeten alle eilandbewoners uiterlijk eind juni ingeënt zijn tegen het coronavirus.

 • Veroordeling voor bedreiging Jaap van Dissel

  Een van de vrouwen die Jaap van Dissel van het RIVM online heeft bedreigd, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken, waarvan vier voorwaardelijk. De rechter acht bewezen dat de 54-jarige vrouw uit Apeldoorn schuldig is aan opruiing. Ze had via berichtendienst Telegram het huisadres van Van Dissel gedeeld en opgeroepen "om bakstenen mee te brengen naar zijn verjaardag".

  Een 53-jarige vrouw uit Terneuzen is veroordeeld tot zes weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Zij had in een chatgroep foto's en video's geplaatst van een Nederlandse vlag waarop ze had geschreven dat Van Dissel een pedo is. Die vlag werd daarop in brand gestoken.

  Het onderzoek naar de Telegramgroep waar de vrouwen in zaten, loopt nog. De officier van justitie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

 • Coronadebat vanaf 18.30 uur

  De Tweede Kamer debatteert vanaf 18.30 uur over de coronamaatregelen. Dat is live te volgen via NOS.nl, NPO Politiek, NPO Start en de NOS-kanalen op sociale media.

 • Kermissen roepen op: tref voorbereidingen voor kermisvergunning

  De kermisbranche wil weer opengaan nu pretparken en dierentuinen op 19 mei naar verwachting hun poorten mogen openen onder voorwaarden. De bonden voor kermisbedrijfshouders zeggen dat de branche goed is voorbereid om met maatregelen weer veilig open te gaan. "Daarvoor heeft de kermis slechts één ding nodig: een vergunning."

  Volgens ondernemersorganisatie ONL en de kermisbonden NKB en BOVAK hebben veel gemeenten de kermisvergunningen nu opgeschort. De ondernemers waarschuwen dat het enige tijd duurt voordat zo'n vergunning weer wordt afgegeven, waardoor ze mogelijk pas met grote vertraging kunnen starten. "Op het moment dat pretparken straks weer open mogen, moet de kermis nog zes tot tien weken wachten in verband met het vergunningstraject", schrijven de bonden.

  De ondernemers willen dat het kabinet, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en gemeentebesturen alvast de kermisvergunningen voorbereiden. Daarbij denkt de branche aan het opstellen van basisregels voor kermissen, waaraan vergunningen getoetst kunnen worden. Op die manier zouden kermissen volgens de bonden direct weer open kunnen als de coronamaatregelen dat toelaten.

 • RIVM: 6422 nieuwe besmettingen, hoger door 'inhaaleffect'

  Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 6422 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 864 meer dan gisteren, maar die stijging is vrijwel iedere week te zien op woensdag en donderdag. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6604 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 9 procent vergeleken met vorige week.

  Er liggen nu 2345 besmette mensen in het ziekenhuis, 135 minder dan gisteren. Van de coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 738 op de intensive care.

 • Tot gisteren 6,6 miljoen prikken gezet

  Er zijn tot en met gisteren zo'n 6,6 miljoen prikken gezet, zegt Van Delden. "Het tempo zit er goed in en dat zal ook niet minder worden", zei hij. De coördinator van de vaccinatiecampagne maakte bekend dat een kleine tweeduizend mensen van 16-18 jaar met een zeer hoog medisch risico zullen vanaf volgende week worden uitgenodigd.

  Voor een aantal groepen wordt nu de inenting voorbereid. Het gaat dan om asielzoekers, daklozen, mensen die in een justitiële inrichting zijn opgesloten, medewerkers van de krijgsmacht, arbeidsmigranten en zeevarenden. "Bij daklozen is de uitvoering bijzonder lastig, omdat er geen brief naar ze kan worden verstuurd", aldus Van Delden.

  Bij de krijgsmacht gaat het vaccineren per peloton. Zeevarenden krijgen waarschijnlijk het Janssen-vaccin, zodat ze maar één prik nodig hebben en daarna weer naar zee kunnen.

  Van Delden kon niet zeggen wat nu de exacte opkomst was bij de vaccinaties. Dit komt doordat niet alle partijen hun vaccinaties doorgeven aan het RIVM. Er wordt wel gekeken naar verschillende manieren om de opkomst te verhogen. Op de vraag of er naar Amerikaans voorbeeld een gratis product tegenover een prik kan staan, zegt Van Delden: "We hebben het nog niet over bier gehad".

 • 330.000 inentingen gepland in griepprik-groep

  Er hebben nu 330.000 mensen uit de zogenaamde griepprik-groep een afspraak gemaakt voor een vaccinatie, zegt Jaap van Delden, die volgende maand plaatsmaakt als directeur van het corona-vaccinatieprogramma van het RIVM. In de technische briefing voor Kamerleden noemde hij de vaccinatiebereidheid in deze groep kwetsbaren hoog.

  Dat Van Delden het aantal afspraken in de griepprik-groep hoog noemt, is opvallend. Uit deze cijfers blijkt namelijk dat bijna een half miljoen mensen van 18 tot 60 jaar met een medisch risico geen afspraak hebben gemaakt. Zij hebben al wel een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM, maar (nog) geen afspraak gemaakt bij de GGD.

  Tot en met gisteren hebben 800.000 mensen uit de groep een brief gekregen. De rest van de 1,5 miljoen mensen uit deze groep krijgt de brief nog deze week of begin volgende week. Maandag bleek ook al dat er honderdduizenden mensen nog geen afspraak hadden gemaakt.