Baudet en Van Haga bij voorzitter Bergkamp
NOS NieuwsAangepast

Heibel in Kamer over 'coronagriep' FvD-leider Baudet en negeren regels

In de Tweede Kamer bestaat ongenoegen over Kamerleden en medewerkers van Forum voor Democratie (FvD) die de gezondheid van het Kamerpersoneel in gevaar zouden brengen. Bij het bestuur van de Tweede Kamer zijn klachten binnengekomen over FvD'ers die in het Kamergebouw geen mondkapje dragen en ook geen anderhalve meter afstand houden.

Ook zijn er vragen over de gezondheidstoestand van Forum-leider Baudet. Vier weken geleden lag hij ziek in bed, maar hij liet zich niet testen. Vandaag zegt hij op vragen van journalisten: "Het kan de coronagriep of een influenzagriep of het rhinovirus zijn geweest."

Onderbreken

Het thema 'corona en Forum voor Democratie' kwam twee keer in debatten onverwacht aan de orde. Vanmiddag in het debat over de voortgang van de formatie moest Baudet zijn verhaal onderbreken voor een gesprekje met Kamervoorzitter Bergkamp. Daarna keerde Baudet terug naar het spreekgestoelte en zei: "Voor zover ik weet, heb ik geen corona"

Ongerust

Bergkamp zei dat er bij haar "berichten van een aantal leden" waren binnengekomen die zich ongerust maken.

Kijk hier naar de 'griepverklaring' van Baudet:

Geharrewar rond verklaring van Baudet (FvD) over ziek zijn

Vier weken geleden was Baudet een week afwezig in de Tweede Kamer. Een afspraak op woensdag 21 april met informateur Tjeenk Willink werd omgezet in een telefonisch gesprek en op Twitter ging al snel het gerucht dat Baudet corona had.

Afgelopen weekend schreef The Post Online dat verschillende Kamerleden van Forum zich "niet lekker" voelden na een wijnproeverij op 15 april in het Kamergebouw. Naast Baudet werden Kamerleden Jansen en Ephraim genoemd.

Deze wijnproeverij was voor D66-Kamerlid Paternotte in het debat vanavond aanleiding om zijn wrevel te uiten over medewerkers en Kamerleden van Forum die zonder mondkapjes rondlopen en te dicht bij Kamerpersoneel komen. Hij deed een dringende oproep aan de partij om zich aan de coronaregels te houden.

"Als je geen symptomen hebt, kun je het nog altijd verspreiden", aldus een zichtbaar geërgerde Paternotte.

Snotneus

Baudet en Van Haga vinden niet dat ze het personeel van de Tweede Kamer in gevaar brengen, omdat FvD'ers thuis moeten blijven als ze ziek zijn. Baudet heeft, zegt hij, niet in de Kamer rondgelopen met een snotneus, hoestje of verhoging.

Van Haga zegt dat het niet de bedoeling is om de anderhalvemeterregel te negeren. "Mondkapjes dragen we niet, maar voor de rest houden we ons eraan." Hij biedt ook zijn excuus aan voor het klopje van zijn partijleider op de schouder van D66-Kamerlid Paternotte. Volgens Van Haga was het schouderklopje in een "vriendschappelijk moment" gebeurd. "Ik kan me voorstellen dat de heer Paternotte het ongepast vindt."

Binnenkort heeft de leiding van de Tweede Kamer een gesprek met het fractiebestuur van Forum voor Democratie over de binnengekomen klachten.

Kijk hier naar de reactie van Baudet achteraf:

Baudet: het kan coronagriep zijn geweest of een andere griep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl