Een coronatest
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 6422 nieuwe besmettingen, ziekenhuisbezetting duikt naar beneden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6422 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 864 meer dan gisteren, maar toch is de trend in de besmettingen juist dalend. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 6604 positieve tests per dag geregistreerd; een daling van 9 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

Jaap van Dissel, directeur infectieziekten van het RIVM, zei vandaag in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat deze keer die dalende lijn ook niet meer zo snel zal gaan stijgen. Dat is met name te danken aan het hoge tempo in de vaccinatiecampagne.

Dat er vandaag een stijging te zien is, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat op woensdag en donderdag het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger is dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

2345 coronapatiënten in ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting in één keer met 135 bedden af. Er liggen nu 2345 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2480), van wie 738 op de IC (gisteren: 748), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Belangrijker nog is dat het aantal ziekenhuis- (-12 procent op weekbasis) en IC-opnames (-24 procent) in de LCPS-cijfers eveneens in hoog tempo teruglopen. Dat is niet alleen goed nieuws omdat het betekent dat de druk op de ziekenhuizen zal blijven afnemen. Ook is een forse daling van het aantal opnames voor het OMT en het kabinet de voorwaarde om volgende week inderdaad verdere versoepelingen door te voeren.

16 sterfgevallen

Minder goed gaat het nog met de sterftecijfers. Bij het RIVM werden het afgelopen etmaal 16 overleden covidpatiënten gemeld., de dag ervoor waren dat er nog 44. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 20 doden per dag een week eerder. Bekend is dat de werkelijke sterftecijfers nog iets hoger liggen, omdat niet alle coronadoden zijn getest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl