NOS Nieuws Binnenland Aangepast

De Jonge: vaccinatiebewijs voor de zomer geregeld hebben • 'Toeristen in juni weer naar Italië'

 • Welkom in het liveblog van dinsdag 4 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Toeristen uit EU-landen in juni weer welkom, denkt Italiaanse premier.
 • Kosten PCR-test maken vliegen voor veel mensen onbetaalbaar, zegt IATA
 • Pfizer schroeft omzetverwachting met 70 procent op.
 • Voor het eerst in ruim twee jaar zijn de G7-ministers weer fysiek bijeen.
Liveblog gesloten
 • De Jonge: vaccinatiebewijs voor de zomer geregeld hebben

  Demissionair minister De Jonge verwacht dat het kabinet begin juni een besluit neemt over het invoeren van het vaccinatiebewijs. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer kan zich de eerste drie weken van juni buigen over het ontwerp van de maatregel.

  Brussel streeft ernaar de verordening op 21 juni van kracht te laten worden. Vervolgens hebben EU-lidstaten nog zes weken de tijd om de maatregel door te voeren. De Jonge wil zo lang niet wachten. "Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, acht ik het echter van belang geen tijd te verliezen en van start te gaan zodra dat medisch en technisch verantwoord is." De Tweede Kamer heeft De Jonge al verzocht om niet te wachten tot de zomer met de invoering van het vaccinatiebewijs.

  Met zo'n bewijs moeten mensen straks ook weer evenementen in Nederland kunnen bezoeken, zonder zich vooraf te laten testen. Ook zouden zij bij terugkeer uit een hoog risicoland mogelijk niet in quarantaine hoeven. De Jonge wil wel dat er voldoende onderzoek is gedaan naar de kans dat een gevaccineerd persoon toch nog iemand besmet met corona.

  Het is de bedoeling dat een negatief testbewijs en een vaccinatiebewijs straks op dezelfde app komen te staan. Aan het groene vinkje mag niet af te lezen zijn om welke van de twee het gaat, omwille van de privacy van de app-gebruiker en om een indirecte vaccinatiedwang te vermijden. Dat geldt niet voor internationale reizen.

 • Gratis glas bier voor wie zich in mei laat vaccineren in New Jersey

  De Amerikaanse staat New Jersey probeert burgers die nog geen prik hebben gehaald over te halen dat wel te doen door ze een gratis glas bier in het vooruitzicht te stellen. Inwoners die ouder zijn dan 21 en zich deze maand laten vaccineren, krijgen op vertoon van het vaccinatiebewijs een gratis biertje bij een van de dertien bars en brouwerijen die aan de actie meedoen.

  Het zogenoemde Shot and Beer-programma is een van de manieren waarop de gouverneur van New Jersey probeert om eind juni 4,7 miljoen inwoners te hebben ingeënt. Op dit moment zijn 3,2 miljoen inwoners volledig gevaccineerd, maar het aantal aanmeldingen neemt steeds verder af.

  De staat probeert ook om mensen die hun vaccinatie nog niet hebben gehaald thuis op te zoeken of ze op te bellen en ze op die manier over te halen om zich alsnog te laten inenten.

 • Regering-Biden wil dat op 4 juli 70 procent van volwassenen is gevaccineerd

  De Amerikaanse regering wil dat op 4 juli 70 procent van de 260 miljoen volwassen Amerikanen ten minste één injectie met een coronavaccin heeft gehad. 160 miljoen Amerikanen moeten dan volledig zijn ingeënt. De regering verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen tegen die tijd zo ver is teruggedrongen dat een terugkeer naar het normale leven mogelijk is.

  Op 4 juli vieren de Amerikanen Onafhankelijkheidsdag. Biden zei in maart in zijn eerste primetime-tv-toespraak al dat de kans groot was dat de Amerikanen die dag "onafhankelijk van het virus" kunnen vieren. Daar is nog wel wat voor nodig. In de komende zestig dagen moeten 100 miljoen vaccinaties worden gezet, zegt het Witte Huis.

  De regering heeft ook besloten om vaccindoses in staten waar de vraag naar vaccinaties tegenvalt, over te brengen naar staten waar er wel behoefte aan is. Ook daardoor kan het vaccinatietempo omhoog.

  De Amerikaanse overheid treft ook voorbereidingen om 12- tot 16-jarigen in te enten. Het wachten is op toestemming van het geneesmiddelenagentschap FDA om daarvoor een vaccin van Pfizer/BioNTech te gebruiken, speciaal gemaakt voor deze leeftijdsgroep.

 • Meer ruimte voor gevaccineerden in Duitsland

  Gevaccineerden en mensen die van corona zijn genezen, hoeven als het aan de Duitse regering ligt geen testuitslag te laten zien als ze winkelen of een museum of dierentuin bezoeken. Ook de beperking op hoeveel mensen ze tegelijkertijd mogen zien verdwijnt. Mondkapjes en afstand houden blijft verplicht, "maar er komen wel echt heel veel vrijheden voor hen terug", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. Deze aanpassing moet nog door het parlement.

  Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ziet meer vrijheden voor gevaccineerden in Nederland nog niet gebeuren. "Je kan daarmee eerder dingen mogelijk maken, maar in die fase zitten we nog niet. Wij hebben een veel hogere besmettingsgraad dan Duitsland, die moet eerst omlaag."

 • Versoepelen leidt tot versloffen naleving regels, zegt De Jonge

  Minister De Jonge zegt dat de versoepeling van de coronamaatregelen van vorige week ertoe heeft geleid dat mensen zich minder aan de regels houden. "Zie Koningsdag, de rijen voor de winkels. Versoepelen is beetje versloffen aan het worden", zei hij bij een bezoek aan het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard.

  Het OMT adviseert om pas nieuwe versoepelingen door te voeren als de instroom in de ziekenhuizen op weekbasis met minimaal 20 procent is gedaald. Zo ver is het nog niet. Het RIVM ziet over de afgelopen week een "onverminderd hoge druk" op zowel de verpleegafdelingen als de IC's.

  "Als versoepelen tot versloffen leidt, zitten we nog veel langer met volle ziekenhuizen en duurt het veel langer voordat we terugkeren naar oude normaal", zei De Jonge "We zijn er nog lang niet."

 • Toeristen uit EU-landen in juni weer welkom, denkt Italiaanse premier

  De Italiaanse premier Draghi denkt dat half mei het toerisme in Italië weer op gang kan komen. Italianen die in eigen land op vakantie gaan kunnen dan gebruik maken van een Italiaanse 'groene pas', als ze tenminste kunnen bewijzen dat ze corona hebben gehad of zijn gevaccineerd of een negatieve test hebben ondergaan.

  Half juni zal de digitale EU-coronapas beschikbaar zijn, denkt Draghi, waarmee toeristen uit andere EU-landen naar Italië kunnen reizen. "De wereld wil naar Italië en Italië is klaar om de wereld weer welkom te heten", zei de Italiaanse premier na een ontmoeting met ministers van Toerisme uit 20 landen. "Boek uw vakantie, we kunnen niet wachten om u te verwelkomen."

  Nederland wil voor reizen naar het buitenland de CoronaCheck-app inzetten. Die wordt nu bij pilotevenementen gebruikt om een negatieve testuitslag te kunnen laten zien. De bedoeling is dat ze straks ook kunnen aantonen dat iemand gevaccineerd is.

  Hoe die app zich verhoudt tot de Europese plannen voor een coronapas, is volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid nog niet duidelijk.

 • Kosten PCR-test maken vliegen voor veel mensen onbetaalbaar, zegt IATA

  De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA is bang dat vliegen voor veel mensen onbetaalbaar wordt als ze voor en na de reis een PCR-test moeten ondergaan op hun eigen kosten. De kosten van zo'n test zouden ook veel hoger zijn dan nodig.

  De organisatie deed onderzoek naar de prijs van de testen in zestien landen. In de VS zou 330 euro moeten worden betaald, in Japan en Zuid-Korea 290 euro en in Duitsland 200 euro. "Wij denken dat de werkelijke kosten van een test rond de 12,50 euro liggen", zei IATA-voorzitter Willie Walsh tegen persbureau DPA. "Wij kunnen niet toestaan dat de situatie ontstaat dat alleen de rijken nog kunnen reizen."

  Het Nederlands kabinet raadt op dit moment vakanties naar het buitenland nog af. Dit advies geldt tot minstens 15 mei. Waarschijnlijk wordt komende week meer bekend over hoe het daarna verder moet. Vorige week stemde het Europees Parlement in met het gebruik van een coronapaspoort; meerdere Europese landen zeggen al de grenzen te willen openen voor toeristen. Onder meer Spanje en Griekenland hebben hun strategie voor het opengaan al bekendgemaakt.

 • Onderzoek naar schenden coronaregels door spelers Barcelona

  De organisatie van de hoogste Spaanse voetbalcompetitie, La Liga, onderzoekt of spelers van Barcelona coronaregels hebben overtreden. Zij en naar verluidt ook spelersvrouwen bezochten maandag een barbecue bij sterspeler Lionel Messi thuis, bedoeld om de teamgeest te versterken.

  In Spanje mogen binnenshuis op dit moment vier personen met elkaar aan tafel zitten en zes personen buitenshuis. Als blijkt dat het COVID 19-protocol van de Spaanse competitie is geschonden, dan kan La Liga de zaak voorleggen aan de tuchtcommissie van de bond.

  "De spelers worden meerdere keren per week op corona getest en vormen samen een bubbel", zei een woordvoerder van de club tegen een Spaans radiostation. "Deze barbecue kunnen we feitelijk beschouwen als een lunch onder werktijd."

 • Voortgang vaccineren leidt tot daling coronasterfte in ziekenhuizen en ook op IC's

  In de ziekenhuizen en op de IC's neemt de sterfte af, omdat ouderen steeds vaker een vaccinatie tegen corona hebben gehad en nu geen groot deel van de covidpatiënten meer uitmaken. Op de IC's gaat het om een daling van het overlijdensrisico van 27 procent op 1 januari naar 20 procent op 1 april. Op de verpleegafdelingen nam dit percentage in die vier maanden af van ruim 15 naar minder dan 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van de stichting NICE, die samen met het Amsterdam UMC de gegevens van de ziekenhuizen verzamelt en analyseert.

  NICE-voorzitter Dave Dongelmans gaat ervan uit dat de sterfte na 1 april verder is teruggedrongen, omdat het vaccinatietempo daarna is opgevoerd.

  Het percentage 80-plussers onder de coronapatiënten neemt sterk af. Waar begin van het jaar 27,5 procent van de patiënten 80-plusser was, was dat op 1 april nog maar zo'n 15 procent. In de leeftijdscategorie 30 tot 50 jaar was de grootste toename van patiënten te zien.

 • Spanje laat regio's zelf beslissen over coronamaatregelen

  De regering van Spanje laat de 17 regio's vanaf zondag zelf beslissen welke coronabeperkingen van kracht zijn. Dan loopt de nationale noodtoestand af die de regering een halfjaar geleden instelde om het virus te bestrijden.

  De regionale autoriteiten hebben bij besluiten die de vrijheid van de burger beperken, zoals een avondklok of een lockdown, wel goedkeuring van een regionale rechtbank nodig. Als die een maatregel afwijst, kan de regio in beroep bij het hooggerechtshof. De uitspraak van dit hof is wat betreft die specifieke maatregel bindend voor alle regio's.

 • Minder besmettingen, maar druk op zorg onverminderd hoog

  De afgelopen week is het aantal positieve testen met 8 procent gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal werden de voorbije week 52.086 besmettingen geregistreerd, tegenover 55.097 vorige week. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Het aantal afgenomen tests was lager dan vorige week, waarschijnlijk door de meivakantie.

  Het RIVM ziet over de afgelopen week een "onverminderd hoge druk" op de verpleegafdelingen als op de IC's. De situatie is nog steeds niet geruststellend, zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten. Het aantal besmettingen ligt nog steeds op een een heel hoog niveau. De forse daling van de instroom in de ziekenhuizen die gewenst is om nieuwe versoepelingen door te voeren, is nog niet ingezet.

  Volgens het RIVM heeft de opmars van de Britse variant van het virus ervoor gezorgd dat meer jongere mensen met covid in het ziekenhuis worden opgenomen. Er zijn vooral zorgen over mensen in de leeftijdsgroep 40 tot 60 jaar. zegt Susan van den Hof van het RIVM. . Het overgrote deel van de mensen uit deze groep is nog niet gevaccineerd. Zij hebben vergeleken met de jongere groep wel een grotere kans om na een besmetting in het ziekenhuis terecht te komen. Het RIVM ziet dat ook terug in de cijfers. Het grootste deel van de mensen boven de 60 is gevaccineerd.

  Er liggen nu 2613 coronapatiënten in het ziekenhuis, 29 minder dan gisteren. De bezetting is iets hoger dan een week geleden (toen 2597) De bezetting van de IC's is nagenoeg gelijk aan vorige week: toen 820 en nu 818. Dat is nog steeds vergelijkbaar met het niveau van eind april 2020.

  Het reproductiegetal was 19 april 0.94. Daarmee is het R-getal onder de 1 gekomen en daalt het aantal mensen dat besmet is. Elke 100 mensen met corona besmetten nu 94 anderen. Een week eerder lag het R-getal nog een hoger op 1,05.

  Susan van den Hof over de ziekenhuisopnames van de mensen tussen de 40 en 70 jaar:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  RIVM: 'We maken ons zorgen over de groep die nog nét niet gevaccineerd is'
 • Pfizer schroeft verwachte jaaromzet van vaccin met 70 procent op

  De Amerikaanse farmaceut Pfizer verwacht dit jaar voor 26 miljard dollar aan coronavaccins te verkopen, 70 procent meer dan drie maanden geleden nog werd verwacht. In het eerste kwartaal bracht het vaccin 3,5 miljard dollar in het laatje.

  Het succesvolle vaccin, dat samen met de Duitse farmaceut BioNTech werd ontwikkeld, lijkt goed te zijn voor meer dan een derde van de jaaromzet van Pfizer. De twee bedrijven hebben de ontwikkelingskosten samen gedragen en krijgen nu ieder de helft van de opbrengst. Ze verwachten dit jaar 3 miljard doses van hun vaccin te kunnen produceren.

  Ook concurrent Moderna verdient goed aan de coronapandemie. Deze Amerikaanse farmaceut verwacht dit jaar met zijn coronavaccin 18,4 miljard dollar binnen te halen.

  Pfizer, BioNTech en Moderna maken er geen geheim van dat ze met hun vaccins winst willen maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld AstraZeneca en Janssen. Die verkopen hun vaccins tegen kostprijs. AstraZeneca noteerde in het eerste kwartaal een vaccin-omzet van 275 miljoen dollar, nog geen 4 procent van de totale kwartaalomzet van het Brits-Zweedse concern.

 • Nog geen kwart van de reizigers leeft quarantaine-advies volledig na

  Een groot deel van de reizigers gaat na terugkomst in Nederland gewoon naar buiten, terwijl er een dringend quarantaine-advies geldt. Dat blijkt uit informatie die demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  In een RIVM-onderzoek hield nog geen kwart van de mensen die na een reis in quarantaine zouden moeten zitten zich volledig aan de voorwaarden. De meest genoemde redenen om het huis uit te gaan zijn boodschappen doen of een frisse neus halen.

  Om de naleving te verbeteren wil het kabinet de quarantaine na een reis uit een 'zeerhoogrisicogebied' verplichten. Dat zal naar verwachting maar een beperkt aantal landen zijn, voornamelijk buiten de Europese Unie.

 • Groep met medische indicatie blijkt 400.000 groter

  Mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie kunnen vanaf donderdag 6 mei een afspraak maken voor een coronavaccinatie. In totaal worden 1,4 miljoen mensen uitgenodigd in de komende anderhalve week. Verdeeld over acht werkdagen krijgen 175.000 mensen per dag een brief thuisgestuurd waarmee ze online of telefonisch een prikafspraak kunnen maken.

  Het RIVM rekende op ongeveer een miljoen mensen, maar de huisartsen hebben meer mensen met een medische indicatie aangemeld dan verwacht. Ze krijgen op een GGD-locatie een prik met Pfizer/BioNTech of Moderna. Begin juni moet dat gebeurd zijn.

 • Verdachten GGD-lek zeggen dat ze zich van geen kwaad bewust waren

  Twee verdachten in de strafzaak rond het 'GGD-lek' zeggen dat ze zich er niet bewust van waren dat rondneuzen in persoonsdossiers niet mocht. Hun advocaten zeiden tijdens de rechtszaak hierover in Utrecht dat ze te weinig begeleiding hebben gehad en dat het hen te makkelijk werd gemaakt om vertrouwelijke gegevens te lekken.

  "Ik heb stomme en domme dingen gedaan, maar ik was me er niet van bewust dat het heel ernstig was", zei een 21-jarige callcentermedewerker uit Heiloo. Ook de andere verdachte, een jongen van 23 uit Alblasserdam, zei dat hij zich van geen kwaad bewust was.

  Het Openbaar Ministerie zegt dat de verdachten hoe dan ook hadden moeten weten dat ze geen persoonsgegevens mochten doorspelen.