'Aerosolen spelen belangrijke rol bij besmetting' • Oktoberfest gaat niet door
- Welkom in het liveblog van maandag 3 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Amsterdamse partijen eisen opheldering over het massale Ajax-kampioensfeest.
- Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 9263 nieuwe besmettingen gemeld, een 'inhaaleffect' na een GGD-storing.
- Kuipers is voorzichtig optimistisch over de ziekenhuisbezetting, hoewel de cijfers nog altijd hoog zijn.
- Volgende week wordt meer duidelijk over de zomervakantie.
OMT-advies: versoepel pas bij 20 procent minder ziekenhuisopnamen
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om pas weer versoepelingen in te stellen als het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen, in een "lopend 7-daagsgemiddelde" met 20 procent is gedaald. Het gaat om opnames op de intensive cares en de gewone ziekenhuisafdelingen.
Van zo'n daling is nu nog geen sprake, schrijft het OMT in een nieuw advies aan het kabinet. Wel denkt het OMT dat de piek in de ziekenhuisopnames is bereikt en "de kans op een verdere stijging is afgenomen", zo schrijft minister De Jonge in een begeleidende brief.
Voor de eerste stap van het openingsplan had het OMT geadviseerd dat het aantal nieuwe opnames met minstens 10 procent moest zijn gedaald, gemiddeld over een week bekeken. Hoewel de eerste versoepelingen vorige week ingingen is die daling nog altijd niet gerealiseerd, concludeert het OMT. Op 11 mei zou op z'n vroegst de tweede ronde versoepelingen worden ingesteld, maar daar is het nu dus nog te vroeg voor.
Afgelopen weekend werd al duidelijk dat het kabinet nog zeker een week langer wacht met de tweede fase van versoepelingen. Vanwege de hoge belasting van de zorg en het "huidige onzekere epidemiologisch beeld" zijn verdere versoepelingen "nog niet verantwoord", aldus De Jonge.
Verder adviseert het OMT om te wachten met de Fieldlab-experimenten tot de tweede stap kan worden genomen. Zodra dat kan, moeten de strenge regels die nu gelden voor de experimenten, wel gehandhaafd blijven. Zo moeten deelnemers onder meer een mondkapje dragen als zij zich verplaatsen.
Wetenschappers: aerosolen spelen belangrijke rol bij besmetting coronavirus
Onderzoekers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vinden dat er meer rekening moet worden gehouden met aerosolen in de coronapandemie. Uit "meer en meer" modelstudies blijken die namelijk een belangrijke rol te spelen, zeggen zij.
De WHO erkende afgelopen vrijdag ook de rol van aerosolen, tot opluchting van onderzoeker Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam. "We roepen dit eigenlijk al een hele tijd", zegt hij tegen Nieuwsuur.
Kijk hieronder het item terug:
'Bijen kunnen na training geur coronavirus herkennen'
Bijen kunnen in een paar minuten worden getraind om de geur van met coronavirus geïnfecteerde monsters te herkennen. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en van een start-up.
Zij trainden bijen via de methode van Pavlov-conditionering. De insecten werden blootgesteld aan de geur van een geïnfecteerd monster, waarop ze een beloning van suikerwater kregen. Om dit water binnen te krijgen staken de bijen hun tong uit, waarop ze de beloning begonnen te associëren met de geur. "Ze begonnen hun tong uit te steken voor de geur alleen, zonder beloning", schrijven Wageningen Bioveterinary Research en InsectSense.
Voor hun onderzoek gebruikten ze meer dan 150 bijen. De monsters kwamen van geïnfecteerde nertsen en mensen. In een volgende fase willen de onderzoekers opschalen en bijen trainen met een speciale machine.
Curaçao versoepelt coronaregels
De coronaregels op Curaçao worden iets versoepeld, heeft premier Rhuggenaath bekendgemaakt in een persconferentie. Zo gaat de avondklok van 19.00 naar 21.00 uur en mogen restaurants hun terras weer openen. Wel mag maar de helft van de capaciteit van de terrassen worden benut. Verder gaan de winkels weer open, onder voorwaarden.
De zogeheten 'plachi di dia', waarbij automobilisten op basis van hun nummerbord maar twee keer per week de weg op mogen, blijft wel van kracht. Ook is er nog steeds een autoloze zondag, maar voor kerkgangers wordt nu een uitzondering gemaakt. Als zij kunnen aantonen dat ze lid zijn van de kerk, mogen ze op zondag toch de weg op.
Twee weken geleden maakte de Curaçaose overheid ook al enkele versoepelingen bekend. Restaurants mochten vanaf toen weer maaltijden bezorgen en er kon bouwmateriaal worden opgehaald bij bouwmarkten.
Het gaat weer iets beter met de besmettingscijfers op Curaçao. De overheid maakte woensdag bekend dat er toen 700 geregistreerde besmettingen waren, tegen 2268 in de week daarvoor. Ook de ziekenhuisbezetting daalt. Op het Caribische eiland gold sinds 24 maart een strenge lockdown vanwege een hoog aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden.
Restaurant krijgt 500 borden cadeau van Nederlandse groothandel
Een restaurant in het Belgische Moerbeke krijgt 500 borden cadeau nadat het de afgelopen maanden honderden borden was kwijtgeraakt aan gasten die ze na gebruik van hun ophaalmaaltijd niet hadden teruggebracht.
Chefkok Filip Meul van het Belgische restaurant had de borden meegegeven, omdat hij het niet zag zitten om zijn eten op plastic serveren. "We snijden de carpaccio bijvoorbeeld vers. Dat smaakt totaal niet van plastic", zegt hij tegen Omroep Zeeland. Borg vragen voor de borden zag hij ook niet zitten. "Met een gezin ben je dan al snel 50 euro kwijt." Van de 500 borden die hij met zijn afhaalmaaltijden meegaf, kwam maar een klein deel terug.
Meul schatte dat 40 procent van de afhalers in zijn restaurant Nederlanders zijn, onder wie ook veel Zeeuwen. Hij riep toen iedereen die nog een bord in huis had op om het terug te komen brengen. De opbrengst van die oproep viel volgens Meul tegen. Wat hem daarbij opviel, is dat mensen de borden alleen 's avonds en 's nachts kwamen brengen. "Mensen hebben echt schrik. Ze komen het alleen in het donker terugbrengen."
Een groothandel uit Eindhoven heeft de borden gratis aangeboden aan het restaurant. Dankzij de gift kan het restaurant op 8 mei, bij de heropening van de Belgische horeca, weer eten serveren op echte borden. Meul is er blij mee. "Anders moest ik bij de heropening op aluminium schaaltjes serveren."
Twee vrouwen vast voor bedreiging RIVM-baas Van Dissel
Vrijdag zijn twee vrouwen van 52 en 54 jaar aangehouden voor het bedreigen van en opruiing tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze in een groepsapp op Telegram opgeroepen tot "het plegen van geweldsmisdrijven tegen het leven van de RIVM-directeur of zijn woning". Daarbij deelden ze ook het adres van Van Dissel. Op 12 mei moeten de twee vrouwen zich voor de politierechter verantwoorden.
Volgende week meer duidelijkheid over zomervakantie
Volgende week wordt meer duidelijk over het reisadvies voor de zomervakantie, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Op dit moment raadt de Nederlandse overheid reizen naar het buitenland af. Dat negatieve reisadvies geldt op zijn minst tot 15 mei.
Aanvankelijk wilde het demissionaire kabinet deze week meer bekendmaken over het reisadvies voor de komende maanden, net als over eventuele versoepelingen. Maar dit weekend werd bekend dat het besluit daarover wordt uitgesteld, omdat de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting nog te hoog zijn.
"We hebben gedacht de hele besluitvorming op te schuiven naar volgende week, ook over vakanties", zei De Jonge. Volgens hem kunnen mensen die in de zomervakantie bijvoorbeeld willen kamperen beter het nieuwe reisadvies even afwachten. "Het is zeker goed om alvast op allerlei sites te kijken. Zoek je camping alvast uit, zou ik zeggen. Maar daadwerkelijk boeken, het is toch verstandig even het reisadvies af te wachten. Dat geven we dinsdag."
Naar verwachting overlegt het kabinet komend weekend in het Catshuis over de coronamaatregelen. Volgende week dinsdag zou er dan een persconferentie zijn.
Krijgen Duitse gevaccineerden dit weekend hun vrijheid terug?
Het Duitse kabinet wil veel coronabeperkingen zo snel mogelijk opheffen voor mensen die volledig zijn ingeënt of van corona zijn genezen. Iemand wordt als genezen beschouwd als hij niet langer dan zes maanden of korter dan vier weken geleden positief is getest op covid-19. Ook moet diegene eenmalig een PCR-test doen. Is die negatief, dan worden de beperkingen voor die persoon opgeheven. Iemand die is ingeënt hoeft geen PCR-test meer te doen. Een vaccinatiebewijs volstaat.
In het voorstel van het kabinet staat dat de gevaccineerde en genezen Duitsers zich niet meer hoeven te laten testen voor bijvoorbeeld een winkel- of kappersbezoek. Ook hoeven zij zich niet aan de avondklok of contactbeperkingen te houden. En reizen zou voor deze groep een stuk makkelijker worden, omdat de quarantaineplicht voor hen vervalt.
Volgens minister Spahn van Volksgezondheid kan het voorstel over deze versoepeling nog deze week in het parlement en de Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) worden besproken. De verwachting is dat die zullen instemmen. Dan zouden de nieuwe regels zelfs dit weekend al kunnen ingaan.
Van de gevaccineerde en genezen Duitsers wordt nog wel verwacht dat ze zich aan de afstands- en mondkapjesregels houden.
Opnieuw geen Oktoberfest
Het Oktoberfest in München gaat voor de tweede keer op rij niet door. De lokale autoriteiten hebben nu al de knoop doorgehakt over het volksfeest, waarop normaal gesproken zo'n zes miljoen bezoekers afkomen van over de hele wereld. De Beierse premier Söder zei dat het besluit "met zwaar gemoed" is genomen, maar dat het onvermijdelijk is vanwege de coronapandemie.
Dit jaar zou het Oktoberfest van 18 september tot 3 oktober zijn. Het bierfestival bestaat al sinds 1810 en is wereldberoemd.
Het festival staat bekend om de lange tafels, grote aantallen bierpullen en deelnemers in lederhosen of dirndls:
Kuipers is voorzichtig optimistisch over ziekenhuisbezetting, maar cijfers zijn nog altijd hoog
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat de ziekenhuisinstroom en -bezetting stabiel zijn, hoewel de cijfers nog steeds hoog zijn. "De curve topt af en dat is gunstig. Maar dat gebeurt wel op een ontzettend hoog niveau", zei hij vanmiddag in een toelichting. "De vraag is wanneer de bocht naar beneden komt. Verdere versoepelingen lijken mij pas verstandig als er een daadwerkelijke verlaging van de instroom te zien is."
Het hoge niveau betekent dat er nog altijd veel coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, op dit moment zijn dat er 2642. Gisteren zei de coördinator van de IC-bedden in Friesland, Groningen en Drenthe dat alle IC-afdelingen daar zo goed als vol liggen, "met hooguit één bedje voor noodgevallen". Volgens Kuipers is dat ook in de rest van Nederland het geval. "In bijvoorbeeld het westen van het land zijn sluitingen van de spoedeisende hulp of opnamestops aan de orde van de dag." De regio's Leiden en Den Haag zijn daarbij "hotspots", zei hij.
De regio Noord-Nederland is niet hoger bezet dan de andere regio's, aldus Kuipers:
Kuipers wijst erop dat het aantal coronapatiënten op de IC, op dit moment 825, hoger is dan het aantal IC-patiënten vóór corona. "We proberen de aantallen patiënten zo veel mogelijk te verspreiden over het land." Er zijn de laatste tijd nog geen patiënten naar Duitsland verplaatst, zegt hij. "Maar we hebben contact met Duitse ziekenhuizen, dus als het nodig is kan dat."
De LNAZ-voorzitter vreest dat de druk op de ziekenhuizen de komende weken nog aanhoudt. "Eerst met covid en daarna met de achterstallige zorg die moet worden ingehaald." Volgens Kuipers heeft ongeveer de helft van de ziekenhuizen een deel van de kritieke planbare zorg afgeschaald. Het gaat dan om patiënten die eigenlijk binnen zes weken geholpen moeten worden. "Dus we kijken echt naar: wanneer vlakt het niet alleen af, maar gaat de curve ook echt naar beneden. Dan krijg je namelijk extra capaciteit voor de non-covidzorg."
9263 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9263 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3768 meer dan gisteren. Overigens waren de besmettingscijfers dit weekend kunstmatig laag, vanwege een storing bij de GGD's. Het 'inhaaleffect' maakt de cijfers van vandaag daarom juist hoger.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden gemiddeld 7092 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met vorige week.
17 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 3. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen eveneens 18 doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 164 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 169.
'Denemarken stopt met Janssen-vaccinatie'
Denemarken schrapt het Janssen-vaccin uit het officiële vaccinatieprogramma, vanwege de zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Dat meldt de Deense krant B.T. op basis van bronnen. Een andere Deense krant zegt dat het wel mogelijk blijft om vrijwillig een Janssen- of AstraZeneca-vaccin te nemen.
Vorige maand werd al bekend dat Denemarken voorlopig niet zou starten met het inenten met Janssen. Ook stopten de Denen toen met AstraZeneca-vaccinaties. Volgens de krant B.T. loopt het vaccinatieschema nu veel vertraging op, waarbij de laatste leeftijdsgroepen mogelijk pas in de herfst kunnen worden ingeënt.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vorige maand zowel de bijwerkingen van het AstraZeneca- als het Janssen-vaccin onderzocht, naar aanleiding van meldingen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een inenting met een van die vaccins. Het EMA zie die bijwerking als zeer zeldzaam en oordeelde dat bij beide vaccins de voordelen zwaarder wegen dan de risico's.
Ziekenhuisbezetting toegenomen
Er liggen 2642 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 825 op de IC. Gisteren ging het nog om 2600 opgenomen coronapatiënten, van wie 804 op de IC. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
"De ziekenhuisinstroom en de totale ziekenhuisbezetting zijn nog steeds erg hoog", aldus het LCPS. "We verwachten dat de bezetting de komende week hoog blijft en mogelijk verder toeneemt."
Premier Johnson: grote kans dat afstandsregel eind juni kan verdwijnen
Er is een grote kans dat de afstandsregel in Engeland vanaf 21 juni kan worden geschrapt. Dat heeft de Britse premier Johnson gezegd tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens het Britse openingsplan kan op 21 juni het 'oude leven' worden opgepakt, maar het is tot dusver onduidelijk of bepaalde maatregelen, zoals het gebruik van mondkapjes en social distancing, ook zullen verdwijnen. Volgens Johnson zou dat haalbaar moeten zijn.
Grapperhaus: Ajax-feest dreigde gewelddadig te worden
Demissionair minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vindt het "zeer onverstandig" dat gisteren bij het Ajax-stadion duizenden fans samenkwamen om het kampioenschap te vieren. "We willen zo snel mogelijk het coronavirus eronder krijgen, dit soort dingen maakt dat we versoepelingen mogelijk weer moeten uitstellen", zegt Grapperhaus. "Dit had niet mogen gebeuren."
Tegelijkertijd spreekt Grapperhaus zijn waardering uit voor het optreden van de lokale driehoek. De minister, die gisteren meerdere malen op de hoogte is gesteld van de ontwikkelingen, zegt dat het gewelddadig dreigde te worden. "Dat kunnen we helemaal niet hebben", zegt Grapperhaus, die politie en gemeentebestuur complimenteert met hoe daarmee omgegaan is. "Daar geen lelijk woord over, er was ook nog een demonstratie tegen de coronamaatregelen."
Grapperhaus heeft van tevoren iedereen opgeroepen niet naar Amsterdam te komen. Als Ajax-fan heeft hij zelf in elk geval alles op een schermpje gevolgd.
Turkije heft testplicht op voor 16 landen
Turkije heft vanaf 15 mei de verplichting op om een negatieve PCR-test te overhandigen voor reizigers uit 16 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en EU-landen Estland en Luxemburg. Voor Nederland verandert er niets: een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur blijft verplicht.
Met de opheffing hoopt het land het toerisme aan te zwengelen. Op dit moment kampt Turkije met een zware tweede golf van coronabesmettingen, maar buitenlandse toeristen hoeven zich niet aan de gedeeltelijke lockdown te houden.
Voorstel Europese Commissie: laat ingeënte toeristen toe
De Europese Commissie stelt voor om ingeënte toeristen weer toe te laten uit landen van buiten de Europese Unie. Ook reizigers uit landen waar het virus voldoende onder controle is, zouden weer welkom moeten zijn. Op dit moment voldoen zes landen aan die eis: Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea en Thailand, maar volgens de Commissie moeten de criteria worden verruimd.
Het gaat slechts om een voorstel. De individuele lidstaten gaan over hun inreisbeleid en moeten het plan nog bespreken. De Europese Commissie hoopt dat het voorstel binnen een maand wordt overgenomen.
Zweden doneert AstraZenecavaccins aan Covax, ook deal met Moderna
Zweden heeft één miljoen doses van het AstraZenecavaccin gedoneerd aan Covax, het programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie dat arme landen toegang tot vaccins moet bieden. De Zweedse regering heeft besloten het middel alleen nog aan 65-plussers toe te dienen. Met de gift aan Covax hoopt het land inwoners van ontwikkelingslanden met een verhoogd risico te kunnen helpen.
Het Covax-programma heeft daarnaast een contract met farmaceut Moderna gesloten over de aankoop van 500 miljoen vaccindoses. De eerste levering van zo'n 34 miljoen doses worden aan het einde van dit jaar verwacht. Volgens de farmaceut zijn de vaccins voor de laagst mogelijke prijs verkocht, zonder een prijs te noemen.
De Jonge: met weinig plezier naar feestende Ajax-supporters gekeken
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft gisteren "met weinig plezier" naar de feestende Ajaxsupporters gekeken, zei hij voor aanvang van het torentjesoverleg. Niet alleen omdat hij Rotterdammer is, maar in dit geval "helemaal" omdat de coronaregels overtreden werden. Volgens De Jonge gaat het nog helemaal niet goed en moeten we "ons echt realiseren dat we de maatregelen nog een tijd moeten volhouden".
Dat er vorige week versoepelingen in gingen is volgens de Jonge geen rechtvaardiging om de nog wel geldende regels los te laten. Ook ontsloeg dat Ajax er niet van om verantwoordelijkheid te dragen. De Jonge hoopt erop dat we met zijn allen nog meer maatschappelijke verantwoordelijkheid zullen dragen.
Bij de Arena waren volgens de gemeente 12.000 mensen bijeen gekomen:
Komend weekend buigt het kabinet zich over stap 2 van het stappenplan. Die stonden aanvankelijk gepland voor 11 mei, maar het kabinet schoof dat afgelopen zaterdag met in ieder geval één week op. Het is nog onduidelijk of het kabinet dit weekend kan besluiten die versoepelingen wel in te laten gaan. Volgens de Jonge moeten stappen "voorzichtig gezet worden" en mag de zorg niet overbelast raken. "We gaan in het zicht van de haven geen domme dingen doen, tegelijkertijd moet je zeggen: als we zien dat weer meer mogelijk is, moeten we stappen gaan zetten."
1624 boetes uitgedeeld in laatste twee dagen avondklok
De politie heeft 1624 avondklokboetes uitgeschreven op de laatste twee dagen waarop de coronamaatregel van kracht was (maandag 26 en dinsdag 27 april). Dat aantal is in lijn met het aantal boetes dat de afgelopen weken werd uitgedeeld. In totaal werden in drie maanden bijna 97.000 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, met name aan mensen tussen de 18 en 45 jaar.
De afgelopen week werden daarnaast 321 bekeuringen uitgeschreven vanwege groepsvorming en 24 illegale feesten beëindigd, meldt de politie.
Amsterdamse partijen eisen uitleg over kampioensfeest Ajax
Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad willen dat burgemeester Halsema uitleg geeft over de gemaakte afwegingen rondom het kampioensfeest van Ajax bij de Johan Cruijff Arena gistermiddag. Daar kwamen 12.000 supporters bijeen, die vervolgens werden beloond door de spelers van Ajax die op het parkeerdek verschenen. De politie greep niet in, naar eigen zeggen om escalatie te voorkomen.
De ChristenUnie en het CDA willen weten waarom er geen noodverordening in het gebied gold. De Amsterdamse SP zegt dat de supporters zichzelf en anderen in gevaar hebben gebracht. De lokale VVD noemt de beelden van het feestgedruis, waarbij geen afstand werd gehouden of een mondkapje gedragen, pijnlijk.
Huis van coronapatiënt in Friesland beklad
Het huis van een coronapatiënt uit de Friese gemeente Waadhoeke is beklad met de tekst 'covid = fake'. De bewoonster was zelf niet thuis, omdat ze in het ziekenhuis is opgenomen. De politie reageert op Instagram vol afschuw: "Het zou de daders sieren om bij de bewoners, op afstand, hun excuses aan te bieden!"
Zuurstoftekort kost levens in Indiase ziekenhuizen
Zeker 24 mensen, van wie 23 coronapatiënten, zijn overleden in een ziekenhuis in de Indiase stad Chamarajanagar, als gevolg van een tekort aan zuurstof. Dat melden Indiase media. In veel Indiase deelstaten kampen ziekenhuizen met zuurstoftekorten, als gevolg van de snelle toename van coronapatiënten. Afgelopen zaterdag stierven ook al twaalf mensen in een ziekenhuis in hoofdstad New Delhi nadat de zuurstoftoediening uitgeput was geraakt.
Het aantal nieuw gerapporteerde coronabesmettingen in India lijkt voorzichtig te stabiliseren, hoewel de cijfers verre van compleet zijn. Bij bijna 20 miljoen mensen is het virus vastgesteld, op een bevolking van bijna 1,4 miljard. Daar komen al bijna twee weken ruim 300.000 nieuwe besmettingen per dag bij. Volgens de officiële statistieken van het ministerie van Volksgezondheid zijn in India nu 218.959 mensen aan het coronavirus overleden.
Onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben hulp aan India toegezegd, waaronder de levering van zuurstofapparaten.
Griekse terrassen na half jaar weer open
Na een verplichte sluiting van een half jaar, mogen Griekse horecazaken vandaag hun terrassen weer openen. Er gelden wel beperkingen: maximaal zes personen per tafel, geen muziek en voor het personeel geldt een mondkapjes- en testplicht. Om 22.45 uur moeten terrassen sluiten, vanwege de avondklok die een kwartier later ingaat. Vanwege de paasvakantie (Orthodox Pasen was afgelopen weekend) hebben veel mensen al een reservering geplaatst, melden restauranthouders.
Er zijn meer versoepelingen op komst. Volgende week mogen alle scholen weer hun deuren open. Tot dusver konden alleen de leerlingen van de drie hoogste klassen van de middelbare school fysiek onderwijs volgen.
Duizenden toeschouwers welkom bij Roland Garros
Net als bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar, de Australian Open, zijn er ook op Roland Garros tennisfans welkom langs de banen en in het stadion. Bij de eerste wedstrijden van de open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros zijn maximaal duizend toeschouwers per baan welkom. Dat aantal wordt vanaf de kwartfinales opgeschroefd naar vijfduizend fans per baan.
IC-coördinator Noord-Nederland: komende week mogelijk acute zorg afschalen
Alle intensivecareafdelingen in het noorden van het land liggen zo goed als vol. Dat zei Peter van der Voort, die de IC-bedden in Friesland, Groningen en Drenthe coördineert, in het Omrop Fryslân-programma Buro de Vries. "Ze hebben hooguit één bedje voor noodgevallen, meer ruimte is er niet." Veel operaties zijn al uitgesteld of afgezegd; acute zorg is de komende week mogelijk niet meer te garanderen. "Daar zitten we nu tegenaan."
De volle IC's komen deels door het opnemen van patiënten uit andere delen van het land. Zo'n 30 procent van de noordelijke ic-bedden worden ingevuld door overgeplaatste patiënten, zegt Van der Voort. In het UMC Groningen, waar hij als intensivist werkt, zijn zogeheten klasse-3-operaties afgezegd. Daaronder vallen onder meer behandelingen voor mensen met slokdarmkanker.
Van der Voort, die tevens Eerste Kamerlid voor D66 is, vindt dat de overheid tekort is geschoten in de communicatie over de ernst van de situatie. "Ze hadden intensiever moeten communiceren. De urgentie is niet goed overgekomen." Ook vindt de intensivist dat de recente versoepelingen van de coronamaatregelen te vroeg kwamen.
Ministerie: we willen wél alle arbeidsmigranten vaccineren
Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat er problemen zijn met het vaccineren van arbeidsmigranten die niet zijn opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Naar schatting 250.000 migranten komen daardoor niet in beeld voor de vaccinatiecampagne, hoewel zij wel wonen en werken in Nederland. Dat meldden Trouw en Investico vanochtend.
"Wij willen samenwerken met werkgeversorganisaties, uitzendbureaus en de vakbonden om hen te bereiken, want we willen heel graag dat zij ook een vaccin krijgen", laat een woordvoerder aan de NOS weten. "Zij moeten worden beschermd. Dat helpt ons allemaal."
Arbeidsmigranten die minstens vier weken in Nederland verblijven, komen in aanmerking voor een vaccinatie zodra zij op basis van hun leeftijd aan de beurt zijn, aldus het ministerie.
Chiptekort als gevolg van pandemie 'houdt jaren aan'
Veel bedrijven lieten al weten dat ze denken dat het wereldwijde tekort aan computerchips tot zeker eind dit jaar zal duren, maar volgens de Amerikaanse chipfabrikant Intel zal het zelfs een paar jaar aanhouden. Dat zegt Intel-baas Pat Gelsinger tegen het Amerikaanse CBS News.
De coronapandemie heeft tot een groot tekort aan chips geleid, doordat fabrieken minder konden produceren en de vraag naar producten met chips, zoals computers, auto's en mobiele telefoons, doorging en soms zelfs toenam. Fabrikanten wereldwijd kunnen door het chiptekort minder produceren. Volgens Gelsinger kan Intel dat tekort voorlopig niet inhalen. "Ik denk dat het een paar jaar duurt voordat we de toegenomen vraag volledig bijbenen."
Verschillende autofabrikanten hebben al fabrieken stil moeten leggen. Kort geleden bleek ook dat het Nederlandse Philips minder AED's produceert. Dat zijn apparaten die een hartstilstand kunnen behandelen.
Brusselaren doneren bijna zeven ton aan cafés
Cafés in Brussel hebben ruim 680.000 euro opgehaald via de crowdfundingsactie Zuur, waarmee horeca in de Belgische hoofdstad kon worden gesteund. De actie is opgezet in samenwerking met het Brussels gewest, 82 cafés deden mee. In ruil voor een donatie ontvingen Brusselaren een lokaal product en een 'zuur' biertje, "waarmee je deze zure periode kan doorspoelen wanneer de cafés weer opengaan".
Vanaf 8 mei mogen Belgische cafés hun terrassen weer heropenen.
'Een op de twee mensen wereldwijd verloor inkomen'
De helft van de mensen wereldwijd zag het inkomen het afgelopen jaar dalen als gevolg van het coronavirus, meldt Gallup. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup ondervroeg 300.000 mensen in 117 landen. Vooral in ontwikkelingslanden was de inkomstenderving groot. Ook verloren vrouwen vaker hun baan dan mannen.
In Europese landen daalde het inkomen het minst. Dat percentage was het laagst in Zwitserland, waar 10 procent van de ondervraagden aangaf minder te hebben verdiend in 2020. In de Verenigde Staten verloor 39 procent van de beroepsbevolking (een deel van) het inkomen. In Thailand lag dat percentage met 76 procent het hoogst.
Verschil in spaargeld tussen lagere en hogere inkomens gestegen door coronacrisis
De verschillen in spaarvermogen tussen hogere en lagere inkomens zijn in coronatijd gestegen, blijkt uit een enquête van de Rabobank onder ruim 1500 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar. Het spaargeld nam toe bij een op de drie huishoudens, voornamelijk mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen. Bij huishoudens met een 'inkomen beneden modaal' nam het spaargeld niet toe of was er sprake van een daling van het spaargeld.
'Groot deel arbeidsmigranten voorlopig niet gevaccineerd'
Honderdduizenden arbeidsmigranten die in Nederland werken en wonen maar niet ingeschreven staan bij de gemeente, komen voorlopig niet in aanmerking voor een coronavaccinatie. Dat melden Trouw en onderzoeksjournalistiek platform Investico na een navraag bij het ministerie van Volksgezondheid.
Veel migranten zijn niet opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP) die door gemeentes wordt bijgehouden. De uitnodiging voor vaccinatie verloopt via die administratie. Uit een schatting van twee jaar geleden blijkt dat het om minimaal 250.000 arbeidsmigranten gaat, meldt Trouw.
Een migrant die voor werk vier maanden of langer in Nederland verblijft, is verplicht zich in te schrijven in de BRP, maar dat gebeurt lang niet altijd. Zij blijven ongeregistreerd in Nederland en zijn dus voor instanties niet goed te bereiken. Volgens de plannen van het ministerie worden voorlopig alleen migranten geprikt die in de Basisregistratie Personen zijn opgenomen.
Artsen en virologen maken zich volgens de krant zorgen over deze groep, omdat zij extra kwetsbaar zijn voor corona. Vorig jaar raakten veel arbeidsmigranten besmet met het virus. Dat kwam onder meer doordat zij op de werkvloer onvoldoende afstand konden houden en vaak kleine woningen moeten delen.
Intensive cares in Suriname vol, tekort aan personeel
De capaciteit op de intensive cares in Suriname is bereikt. Van de 27 IC-bedden in het land zijn er momenteel 26 bezet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Wat apparatuur betreft zouden er nog 20 bedden gecreëerd kunnen worden, maar er is onvoldoende personeel om die plekken te bemannen, schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Daarvoor zouden nog 60 verpleegkundigen nodig zijn.
In het land zijn zo'n 10.000 besmettingen bekend, op ongeveer 580.000 inwoners. Dagelijks komen er ongeveer zestig tot zeventig besmettingen bij. Intensivist Navin Ramdhani, medisch coördinator van het coronacrisisteam, drong er tijdens een persconferentie op aan dat inwoners zich aan de maatregelen houden, en zich daarnaast laten vaccineren. Dat gebeurt volgens hem nu nog te weinig.
Het land prikt momenteel met AstraZeneca: deze week komen volgens Starnieuws nog 28.000 doses van het vaccin beschikbaar. Ook zal binnenkort ook worden geprikt met andere vaccins die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn goedgekeurd. Daarnaast zegt het ministerie intensief contact te hebben met Nederland en de Verenigde Staten om vaccins beschikbaar te stellen.
Duitse ziekenhuisbaas ziet eerste tekenen van verlichting op corona-afdelingen
De baas van de federatie van Duitse ziekenhuizen, Gerald Gass, ziet de eerste tekenen van een afname van druk op de corona-afdelingen. "De meerderheid van de ziekenhuizen voelt een eerste, lichte verlichting", zegt hij tegen Bild.
Er liggen nu 5019 mensen met het coronavirus op de ic's, de piek lag afgelopen maandag op 5106. "De afgelopen twee weken hebben we stabiele cijfers gezien en dat geeft ons hoop dat er geen grote stijging van het aantal zieken meer komt."
Volgens de topman blijft de druk voor het personeel hoog. De gezondheidsdiensten waarschuwden eerder deze week nog dat de ic's nog te vol lagen voor versoepeling van de coronaregels.
Politie greep bij Arena niet in om escalatie te voorkomen
De gemeente Amsterdam zegt dat het bij de Johan Cruijff Arena veel te druk was tijdens en na de kampioenswedstrijd van Ajax. Op basis van informatie van de politie schat de gemeente dat er 12.000 supporters naar het stadion waren gekomen. Daarmee zou het een van de grootste samenscholingen zijn in Nederland sinds het begin van de coronacrisis.
De driehoek besloot uiteindelijk niet op te treden tegen de grote groep supporters bij de Arena. "Deze keuze is gemaakt om ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen."
Welkom
Welkom in het liveblog met coronanieuws van maandag 3 mei. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.