NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Aerosolen spelen belangrijke rol bij besmetting' • Oktoberfest gaat niet door

Liveblog gesloten
 • OMT-advies: versoepel pas bij 20 procent minder ziekenhuisopnamen

  Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om pas weer versoepelingen in te stellen als het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen, in een "lopend 7-daagsgemiddelde" met 20 procent is gedaald. Het gaat om opnames op de intensive cares en de gewone ziekenhuisafdelingen.

  Van zo'n daling is nu nog geen sprake, schrijft het OMT in een nieuw advies aan het kabinet. Wel denkt het OMT dat de piek in de ziekenhuisopnames is bereikt en "de kans op een verdere stijging is afgenomen", zo schrijft minister De Jonge in een begeleidende brief.

  Voor de eerste stap van het openingsplan had het OMT geadviseerd dat het aantal nieuwe opnames met minstens 10 procent moest zijn gedaald, gemiddeld over een week bekeken. Hoewel de eerste versoepelingen vorige week ingingen is die daling nog altijd niet gerealiseerd, concludeert het OMT. Op 11 mei zou op z'n vroegst de tweede ronde versoepelingen worden ingesteld, maar daar is het nu dus nog te vroeg voor.

  Afgelopen weekend werd al duidelijk dat het kabinet nog zeker een week langer wacht met de tweede fase van versoepelingen. Vanwege de hoge belasting van de zorg en het "huidige onzekere epidemiologisch beeld" zijn verdere versoepelingen "nog niet verantwoord", aldus De Jonge.

  Verder adviseert het OMT om te wachten met de Fieldlab-experimenten tot de tweede stap kan worden genomen. Zodra dat kan, moeten de strenge regels die nu gelden voor de experimenten, wel gehandhaafd blijven. Zo moeten deelnemers onder meer een mondkapje dragen als zij zich verplaatsen.

 • Wetenschappers: aerosolen spelen belangrijke rol bij besmetting coronavirus

  Onderzoekers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vinden dat er meer rekening moet worden gehouden met aerosolen in de coronapandemie. Uit "meer en meer" modelstudies blijken die namelijk een belangrijke rol te spelen, zeggen zij.

  De WHO erkende afgelopen vrijdag ook de rol van aerosolen, tot opluchting van onderzoeker Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam. "We roepen dit eigenlijk al een hele tijd", zegt hij tegen Nieuwsuur.

  Kijk hieronder het item terug:

 • 'Bijen kunnen na training geur coronavirus herkennen'

  Bijen kunnen in een paar minuten worden getraind om de geur van met coronavirus geïnfecteerde monsters te herkennen. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en van een start-up.

  Zij trainden bijen via de methode van Pavlov-conditionering. De insecten werden blootgesteld aan de geur van een geïnfecteerd monster, waarop ze een beloning van suikerwater kregen. Om dit water binnen te krijgen staken de bijen hun tong uit, waarop ze de beloning begonnen te associëren met de geur. "Ze begonnen hun tong uit te steken voor de geur alleen, zonder beloning", schrijven Wageningen Bioveterinary Research en InsectSense.

  Voor hun onderzoek gebruikten ze meer dan 150 bijen. De monsters kwamen van geïnfecteerde nertsen en mensen. In een volgende fase willen de onderzoekers opschalen en bijen trainen met een speciale machine.

 • Curaçao versoepelt coronaregels

  De coronaregels op Curaçao worden iets versoepeld, heeft premier Rhuggenaath bekendgemaakt in een persconferentie. Zo gaat de avondklok van 19.00 naar 21.00 uur en mogen restaurants hun terras weer openen. Wel mag maar de helft van de capaciteit van de terrassen worden benut. Verder gaan de winkels weer open, onder voorwaarden.

  De zogeheten 'plachi di dia', waarbij automobilisten op basis van hun nummerbord maar twee keer per week de weg op mogen, blijft wel van kracht. Ook is er nog steeds een autoloze zondag, maar voor kerkgangers wordt nu een uitzondering gemaakt. Als zij kunnen aantonen dat ze lid zijn van de kerk, mogen ze op zondag toch de weg op.

  Twee weken geleden maakte de Curaçaose overheid ook al enkele versoepelingen bekend. Restaurants mochten vanaf toen weer maaltijden bezorgen en er kon bouwmateriaal worden opgehaald bij bouwmarkten.

  Het gaat weer iets beter met de besmettingscijfers op Curaçao. De overheid maakte woensdag bekend dat er toen 700 geregistreerde besmettingen waren, tegen 2268 in de week daarvoor. Ook de ziekenhuisbezetting daalt. Op het Caribische eiland gold sinds 24 maart een strenge lockdown vanwege een hoog aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden.

 • Restaurant krijgt 500 borden cadeau van Nederlandse groothandel

  Een restaurant in het Belgische Moerbeke krijgt 500 borden cadeau nadat het de afgelopen maanden honderden borden was kwijtgeraakt aan gasten die ze na gebruik van hun ophaalmaaltijd niet hadden teruggebracht.

  Chefkok Filip Meul van het Belgische restaurant had de borden meegegeven, omdat hij het niet zag zitten om zijn eten op plastic serveren. "We snijden de carpaccio bijvoorbeeld vers. Dat smaakt totaal niet van plastic", zegt hij tegen Omroep Zeeland. Borg vragen voor de borden zag hij ook niet zitten. "Met een gezin ben je dan al snel 50 euro kwijt." Van de 500 borden die hij met zijn afhaalmaaltijden meegaf, kwam maar een klein deel terug.

  Meul schatte dat 40 procent van de afhalers in zijn restaurant Nederlanders zijn, onder wie ook veel Zeeuwen. Hij riep toen iedereen die nog een bord in huis had op om het terug te komen brengen. De opbrengst van die oproep viel volgens Meul tegen. Wat hem daarbij opviel, is dat mensen de borden alleen 's avonds en 's nachts kwamen brengen. "Mensen hebben echt schrik. Ze komen het alleen in het donker terugbrengen."

  Een groothandel uit Eindhoven heeft de borden gratis aangeboden aan het restaurant. Dankzij de gift kan het restaurant op 8 mei, bij de heropening van de Belgische horeca, weer eten serveren op echte borden. Meul is er blij mee. "Anders moest ik bij de heropening op aluminium schaaltjes serveren."

 • Twee vrouwen vast voor bedreiging RIVM-baas Van Dissel

  Vrijdag zijn twee vrouwen van 52 en 54 jaar aangehouden voor het bedreigen van en opruiing tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze in een groepsapp op Telegram opgeroepen tot "het plegen van geweldsmisdrijven tegen het leven van de RIVM-directeur of zijn woning". Daarbij deelden ze ook het adres van Van Dissel. Op 12 mei moeten de twee vrouwen zich voor de politierechter verantwoorden.

 • Volgende week meer duidelijkheid over zomervakantie

  Volgende week wordt meer duidelijk over het reisadvies voor de zomervakantie, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Op dit moment raadt de Nederlandse overheid reizen naar het buitenland af. Dat negatieve reisadvies geldt op zijn minst tot 15 mei.

  Aanvankelijk wilde het demissionaire kabinet deze week meer bekendmaken over het reisadvies voor de komende maanden, net als over eventuele versoepelingen. Maar dit weekend werd bekend dat het besluit daarover wordt uitgesteld, omdat de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting nog te hoog zijn.

  "We hebben gedacht de hele besluitvorming op te schuiven naar volgende week, ook over vakanties", zei De Jonge. Volgens hem kunnen mensen die in de zomervakantie bijvoorbeeld willen kamperen beter het nieuwe reisadvies even afwachten. "Het is zeker goed om alvast op allerlei sites te kijken. Zoek je camping alvast uit, zou ik zeggen. Maar daadwerkelijk boeken, het is toch verstandig even het reisadvies af te wachten. Dat geven we dinsdag."

  Naar verwachting overlegt het kabinet komend weekend in het Catshuis over de coronamaatregelen. Volgende week dinsdag zou er dan een persconferentie zijn.

 • Krijgen Duitse gevaccineerden dit weekend hun vrijheid terug?

  Het Duitse kabinet wil veel coronabeperkingen zo snel mogelijk opheffen voor mensen die volledig zijn ingeënt of van corona zijn genezen. Iemand wordt als genezen beschouwd als hij niet langer dan zes maanden of korter dan vier weken geleden positief is getest op covid-19. Ook moet diegene eenmalig een PCR-test doen. Is die negatief, dan worden de beperkingen voor die persoon opgeheven. Iemand die is ingeënt hoeft geen PCR-test meer te doen. Een vaccinatiebewijs volstaat.

  In het voorstel van het kabinet staat dat de gevaccineerde en genezen Duitsers zich niet meer hoeven te laten testen voor bijvoorbeeld een winkel- of kappersbezoek. Ook hoeven zij zich niet aan de avondklok of contactbeperkingen te houden. En reizen zou voor deze groep een stuk makkelijker worden, omdat de quarantaineplicht voor hen vervalt.

  Volgens minister Spahn van Volksgezondheid kan het voorstel over deze versoepeling nog deze week in het parlement en de Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) worden besproken. De verwachting is dat die zullen instemmen. Dan zouden de nieuwe regels zelfs dit weekend al kunnen ingaan.

  Van de gevaccineerde en genezen Duitsers wordt nog wel verwacht dat ze zich aan de afstands- en mondkapjesregels houden.

 • Opnieuw geen Oktoberfest

  Het Oktoberfest in München gaat voor de tweede keer op rij niet door. De lokale autoriteiten hebben nu al de knoop doorgehakt over het volksfeest, waarop normaal gesproken zo'n zes miljoen bezoekers afkomen van over de hele wereld. De Beierse premier Söder zei dat het besluit "met zwaar gemoed" is genomen, maar dat het onvermijdelijk is vanwege de coronapandemie.

  Dit jaar zou het Oktoberfest van 18 september tot 3 oktober zijn. Het bierfestival bestaat al sinds 1810 en is wereldberoemd.

  Het festival staat bekend om de lange tafels, grote aantallen bierpullen en deelnemers in lederhosen of dirndls:

  De laatste editie van het Oktoberfest was in 2019 AFP
 • Kuipers is voorzichtig optimistisch over ziekenhuisbezetting, maar cijfers zijn nog altijd hoog

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat de ziekenhuisinstroom en -bezetting stabiel zijn, hoewel de cijfers nog steeds hoog zijn. "De curve topt af en dat is gunstig. Maar dat gebeurt wel op een ontzettend hoog niveau", zei hij vanmiddag in een toelichting. "De vraag is wanneer de bocht naar beneden komt. Verdere versoepelingen lijken mij pas verstandig als er een daadwerkelijke verlaging van de instroom te zien is."

  Het hoge niveau betekent dat er nog altijd veel coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, op dit moment zijn dat er 2642. Gisteren zei de coördinator van de IC-bedden in Friesland, Groningen en Drenthe dat alle IC-afdelingen daar zo goed als vol liggen, "met hooguit één bedje voor noodgevallen". Volgens Kuipers is dat ook in de rest van Nederland het geval. "In bijvoorbeeld het westen van het land zijn sluitingen van de spoedeisende hulp of opnamestops aan de orde van de dag." De regio's Leiden en Den Haag zijn daarbij "hotspots", zei hij.

  De regio Noord-Nederland is niet hoger bezet dan de andere regio's, aldus Kuipers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ernst Kuipers: 'Situatie Noord-Nederland is situatie heel Nederland'

  Kuipers wijst erop dat het aantal coronapatiënten op de IC, op dit moment 825, hoger is dan het aantal IC-patiënten vóór corona. "We proberen de aantallen patiënten zo veel mogelijk te verspreiden over het land." Er zijn de laatste tijd nog geen patiënten naar Duitsland verplaatst, zegt hij. "Maar we hebben contact met Duitse ziekenhuizen, dus als het nodig is kan dat."

  De LNAZ-voorzitter vreest dat de druk op de ziekenhuizen de komende weken nog aanhoudt. "Eerst met covid en daarna met de achterstallige zorg die moet worden ingehaald." Volgens Kuipers heeft ongeveer de helft van de ziekenhuizen een deel van de kritieke planbare zorg afgeschaald. Het gaat dan om patiënten die eigenlijk binnen zes weken geholpen moeten worden. "Dus we kijken echt naar: wanneer vlakt het niet alleen af, maar gaat de curve ook echt naar beneden. Dan krijg je namelijk extra capaciteit voor de non-covidzorg."

 • 9263 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9263 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3768 meer dan gisteren. Overigens waren de besmettingscijfers dit weekend kunstmatig laag, vanwege een storing bij de GGD's. Het 'inhaaleffect' maakt de cijfers van vandaag daarom juist hoger.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden gemiddeld 7092 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met vorige week.

  17 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 3. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen eveneens 18 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 164 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 169.

 • 'Denemarken stopt met Janssen-vaccinatie'

  Denemarken schrapt het Janssen-vaccin uit het officiële vaccinatieprogramma, vanwege de zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Dat meldt de Deense krant B.T. op basis van bronnen. Een andere Deense krant zegt dat het wel mogelijk blijft om vrijwillig een Janssen- of AstraZeneca-vaccin te nemen.

  Vorige maand werd al bekend dat Denemarken voorlopig niet zou starten met het inenten met Janssen. Ook stopten de Denen toen met AstraZeneca-vaccinaties. Volgens de krant B.T. loopt het vaccinatieschema nu veel vertraging op, waarbij de laatste leeftijdsgroepen mogelijk pas in de herfst kunnen worden ingeënt.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vorige maand zowel de bijwerkingen van het AstraZeneca- als het Janssen-vaccin onderzocht, naar aanleiding van meldingen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een inenting met een van die vaccins. Het EMA zie die bijwerking als zeer zeldzaam en oordeelde dat bij beide vaccins de voordelen zwaarder wegen dan de risico's.

 • Ziekenhuisbezetting toegenomen

  Er liggen 2642 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 825 op de IC. Gisteren ging het nog om 2600 opgenomen coronapatiënten, van wie 804 op de IC. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  "De ziekenhuisinstroom en de totale ziekenhuisbezetting zijn nog steeds erg hoog", aldus het LCPS. "We verwachten dat de bezetting de komende week hoog blijft en mogelijk verder toeneemt."

 • Premier Johnson: grote kans dat afstandsregel eind juni kan verdwijnen

  Er is een grote kans dat de afstandsregel in Engeland vanaf 21 juni kan worden geschrapt. Dat heeft de Britse premier Johnson gezegd tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens het Britse openingsplan kan op 21 juni het 'oude leven' worden opgepakt, maar het is tot dusver onduidelijk of bepaalde maatregelen, zoals het gebruik van mondkapjes en social distancing, ook zullen verdwijnen. Volgens Johnson zou dat haalbaar moeten zijn.

 • Grapperhaus: Ajax-feest dreigde gewelddadig te worden

  Demissionair minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vindt het "zeer onverstandig" dat gisteren bij het Ajax-stadion duizenden fans samenkwamen om het kampioenschap te vieren. "We willen zo snel mogelijk het coronavirus eronder krijgen, dit soort dingen maakt dat we versoepelingen mogelijk weer moeten uitstellen", zegt Grapperhaus. "Dit had niet mogen gebeuren."

  Tegelijkertijd spreekt Grapperhaus zijn waardering uit voor het optreden van de lokale driehoek. De minister, die gisteren meerdere malen op de hoogte is gesteld van de ontwikkelingen, zegt dat het gewelddadig dreigde te worden. "Dat kunnen we helemaal niet hebben", zegt Grapperhaus, die politie en gemeentebestuur complimenteert met hoe daarmee omgegaan is. "Daar geen lelijk woord over, er was ook nog een demonstratie tegen de coronamaatregelen."

  Grapperhaus heeft van tevoren iedereen opgeroepen niet naar Amsterdam te komen. Als Ajax-fan heeft hij zelf in elk geval alles op een schermpje gevolgd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: dreigde gewelddadig te worden