NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

CoronaMelder vanaf morgen weer actief • Kabinet verlengt vliegverboden

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • CoronaMelder vanaf morgen weer actief

  De app CoronaMelder werkt weer vanaf morgen. De app was sinds woensdag uit de lucht vanwege privacyproblemen. Door een fout bij Google hadden apps op Android- telefoons toegang tot gecodeerde data van de CoronaMelder.

  Nu Google een oplossing heeft voor het lek, worden de meldingen over contacten met besmette personen hervat vanaf morgen 17.00 uur. Opgespaarde meldingen worden alsnog doorgegeven op de app. De update om het lek te dichten wordt de komende dagen geïnstalleerd op alle Android-telefoons. Google heeft geen aanwijzingen dat er misbruik gemaakt is van het datalek.

  CoronaMelder vanaf morgen weer actief ANP
 • Club in Liverpool geopend als proef

  Voor het eerst sinds de pandemie wordt er dit weekend in een club in Liverpool weer gefeest. Feestgangers kunnen in het kader van een proefevenement dit weekend weer met de voetjes van de vloer.

  In de club is normaal gesproken plek voor 7500 mensen, maar bij het proefevenement mogen 5000 mensen aanwezig zijn. De bezoekers hoeven binnen geen mondkapje op of afstand van elkaar te houden. Wel moeten ze een negatieve coronatest laten zien en vraagt de organisatie bezoekers zich vijf dagen na het evenement opnieuw te laten testen. De organisatie wil tijdens dit proefevenement ook de rol van de testlocaties in kaart brengen, daarom is een negatieve thuistest geen geldig toegangsbewijs.

  Tijdens de proef wordt met camera's vastgelegd hoe de mensen zich ten opzichte van elkaar bewegen. Met deze methode willen de onderzoekers de belangrijkste vraag beantwoorden: "Hebben mensen ondanks de maatregelen nog steeds plezier?", zegt professor Iian Buchan tegen de BBC. Daarnaast onderzoeken ze ook of dansende mensenmassa's in binnenruimtes de overdracht van het virus vergroten.

  De onderzoekers en de organisatoren zeggen dat ze niet verwachten dat de proef een risico vormt voor de volksgezondheid. "Als er vanuit de gezondheidsautoriteiten zorgen zouden zijn geweest, zouden we het niet hebben laten doorgaan."

 • 100 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd

  In de Verenigde Staten zijn inmiddels 100 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna een verdubbeling in een maand tijd. Toen waren er 55 miljoen mensen volledig gevaccineerd en werd de mijlpaal van 100 miljoen prikken bereikt.

  Inmiddels is 40 procent van alle volwassenen in de VS gevaccineerd. Zij kunnen volgens de lokale autoriteiten veilig zonder mondkapje naar buiten.

 • Kabinet verlengt vliegverboden tot 15 mei

  Het kabinet heeft besloten de vliegverboden voor vluchten uit India, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika te verlengen tot 15 mei, na een advies van het Outbreak Management Team. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat mensen die vanwege een noodsituatie naar Nederlands grondgebied moeten terugkeren, contact met het ministerie moeten opnemen.

  Het gaat specifiek om een verbod op vluchten uit Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela en India. Dat verbod gold tot 1 mei, maar wordt dus twee weken verlengd.

  Het algemene advies om bij terugkeer uit oranje gebied in quarantaine te gaan, wordt volgens deskundigen slecht nageleefd. Van een quarantaineplicht is nog geen sprake. Vanaf 15 mei hoopt het kabinet de quarantaineplicht wel politiek geregeld te hebben. Tot die tijd wordt met vliegverboden getracht gevaarlijke coronavarianten buiten de deur te houden.

 • Zeker vijftig kerken lieten meer dan honderd mensen toe

  Zeker vijftig kerken zijn het afgelopen half jaar wekelijks met meer dan honderd mensen bij elkaar gekomen. Die kerkdiensten hebben niet tot coronabesmettingen geleid, stellen de kerken zelf. De cijfers komen uit een rondgang van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad langs ruim honderd reformatorische kerken.

  Deze week paste het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) het advies voor kerken aan van 'zoveel mogelijk digitaal' naar 'maximaal dertig bezoekers'. Voor grotere kerken geldt een maximum van tien procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw. Maar het afgelopen halfjaar lieten zeker vijftig reformatorische kerken al meer dan honderd bezoekers per kerkdienst toe. Tenminste vijftien kerken kwamen het afgelopen half jaar met 250 of meer leden bij elkaar.

  De ondervraagde kerken benadrukken dat ze zich houden aan de RIVM-voorschriften, zoals afstand houden en hygiëne. Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst. Het RIVM onderschrijft dat religieuze gemeenschappen zeker niet bovenaan staan in het rijtje met plekken waar de meeste coronabesmettingen plaatsvinden. Diverse GGD's in regio's met relatief veel kerkgangers geven aan dat samenkomsten een risico vormen, maar dat bron- en contactonderzoek nog altijd vooral leidt naar de thuis- en werksituatie.

  Coronamaatregelen in de Laurenskerk in Rotterdam ANP
 • Geen Vrijthofconcerten van André Rieu in 2021

  Ook dit jaar gaan de concerten van violist André Rieue op het Vrijthof in Maastricht niet door. Vorig jaar werden de zomerconcerten vanwege de coronacrisis ook afgezegd. Dit jaar zouden de concerten worden gehouden van 1 tot en met 24 juli. De concertkaartjes voor beide uitgestelde optredens blijven geldig voor 2022.

  In een verklaring laat Rieu weten dat hij en zijn orkest enorm verlangen naar de avonden op het Vrijthof. "Velen van jullie, mijn lieve fans, zijn inmiddels al gevaccineerd, ikzelf ook. Helaas zijn we wereldwijd nog niet ver genoeg met de vaccinaties om in juli onbezorgd en gelukkig samen in Maastricht te zingen, te lachen en te dansen."

 • Teststaafje met lollysmaak moet coronatest prettiger maken voor kinderen

  In vijf peuterspeelzalen in Wenen wordt een nieuw teststaafje met een zoete smaak voor kinderen uitgeprobeerd. Kinderen en ouders zijn enthousiast, maar om het succes van de proef goed te kunnen bepalen, moeten er ook kinderen positief worden getest. Dat is nog niet gebeurd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Teststaafje met lolliesmaak moet coronatest prettiger maken voor kinderen
 • Wetenschappers onderzoeken gevolgen van de prikpauze AstraZeneca

  Het besluit van demissionair minister De Jonge om een prikpauze met het AstraZeneca-vaccin in te lassen, heeft naar schatting aan dertien Nederlanders het leven gekost. Door de prikpauze kwamen waarschijnlijk negentig extra mensen in het ziekenhuis terecht, van wie dertig op de intensive care. Dat blijkt uit een reconstructie van vijf wetenschappers die verbonden zijn aan het onder meer het Radboud UMC en het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Ze publiceerden hun bevindingen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

  Het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca werd in maart tijdelijk stilgelegd vanwege het risico op trombose. Volgens de wetenschappers heeft de prikstop gemiddeld 0,3 gevallen van ernstige trombose weten te voorkomen. Daarmee concluderen ze dat de prikstop niet proportioneel is geweest en schrijven: "Politici en de maatschappij moeten zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat besluiten redelijkerwijs op een objectieve manier worden onderbouwd. Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever."

 • Europese landen maken toerismestrategie voor zomer bekend

  Met de zomervakantie voor de deur hebben Europese landen hun voorlopige toerismestrategie bekendgemaakt. Gisteren stemde het Europees Parlement in met het gebruik van een coronapaspoort en meerdere Europese landen zeggen nu in de zomer de deuren te willen openen voor toeristen.

  Vanuit Nederland is het nog niet de bedoeling om in het buitenland op vakantie te gaan. Dit advies geldt tot minstens 15 mei. Mogelijk wordt komende week meer bekend over hoe het daarna verder moet.

 • Resultaten testen voor toegang-pilot: 300 mensen zonder symptomen positief

  De organisatie van de testen voor toegang-pilot heeft de eerste resultaten bekendgemaakt. In drie weken lieten ongeveer 140.000 mensen zich testen voordat ze een museum, concert of voetbalwedstrijd bezochten. Zaterdag 24 april was de drukste dag, toen werden er 23.000 mensen op een dag getest. De pilotfase liep van 27 maart tot 17 april. In die periode kregen 300 mensen zonder symptomen een positieve testuitslag, waardoor ze niet aan de activiteit konden deelnemen.

  Uit de evaluatie van de pilotfase blijkt dat twee IT-storingen ertoe hebben geleid dat testuitslagen te laat binnenkwamen. Ook werd tijdens de proef duidelijk dat deelnemers zich bij voorkeur dicht bij huis laten testen. Daarom werkt de organisatie aan het opschalen van de testcapaciteit door meer testlocaties te openen. "Zo zijn wij voorbereid om met testen te helpen om het sociale leven weer stapsgewijs te openen, wanneer de Rijksoverheid hiertoe besluit", laat de organisatie aan de NOS weten.

 • Ministerie doet oproep aan 65-plussers om zich alsnog te laten vaccineren

  Het ministerie van Volksgezondheid roept 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren op om alsnog een afspraak te maken. Via huis-aan-huisbladen, op sociale media en via belangenorganisaties voor ouderen probeert het ministerie mensen te verleiden om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

  Mensen uit het geboortejaar 1955 of eerder hebben de uitnodiging voor een prik inmiddels gehad, maar volgens het ministerie heeft nog niet iedereen daadwerkelijk een vaccinatie gehad.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid hoopt dat iedere 65-plusser die nog geen afspraak heeft gemaakt, dit weekend nog een afspraak bij de GGD inplant. "Want met vaccineren bescherm je jezelf en elkaar tegen corona. Met elke prik komen we een stapje dichterbij het heropenen van de samenleving."

  Vanaf vandaag kunnen ook mensen uit het geboortejaar 1962 een vaccinatieafspraak maken.

  Veel aandacht van de media tijdens vaccineren in de Jaarbeurs in Utrecht ANP
 • Turkije keurt Russisch coronavaccin Spoetnik-V goed

  In Turkije is het Russische coronavaccin Spoetnik-V goedgekeurd voor gebruik. Het land bestelde eerder deze week 50 miljoen doses van dat vaccin.

  In Turkije werden mensen al ingeënt met de vaccins van het Chinese Sinovac en Pfizer/BioNTech. Er zijn 23 miljoen prikken gezet bij 13,7 miljoen mensen. Van de Turkse bevolking heeft tenminste 16 procent een prik gekregen.

  President Erdogan zei vandaag dat hij "niet accepteert" dat er een vaccintekort komt in zijn land. Daarvoor werd gewaarschuwd. Erdogan verwacht binnenkort grote leveringen uit Moskou en Beijing.

  Sinds gisteren is Turkije vrijwel helemaal op slot. Reizen naar andere steden mag alleen met toestemming van de autoriteiten, scholen en winkelcentra zijn dicht. Restaurants mogen alleen eten bezorgen. De strenge lockdown geldt tot 17 mei.

  De beperkingen zijn op dronebeelden uit het hele land goed te zien:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Droneshots van een (bijna) leeg Turkije
 • RIVM: 7830 nieuwe besmettingen, gemiddelde cijfer blijft dalen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7830 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 515 meer dan gisteren.

  Gemiddeld over een week bekeken daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7354 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 11 procent vergeleken met vorige week.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 5,3 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

 • Fieldlabcafé dat naborrel hield, krijgt waarschijnlijk boete van 4.000 euro

  Café 't Oude Pierement in Utrecht krijgt een officiële laatste waarschuwing vanwege een naborrel die werd gehouden na een Fieldlab-experiment. Waarschijnlijk moet het café een boete van 4.000 euro betalen. Als het café zich de komende tijd niet aan de regels houdt, moet het daarbovenop een zogeheten 'last onder dwangsom' van 5.000 euro betalen, bevestigt de gemeente Utrecht.

  Personeel van de cafés Hofman, VinVin, Ubica en 't Oude Pierement was in de nacht van 17 op 18 april bijeengekomen nadat hun cafés die dag open waren geweest voor een Fieldlab-experiment. De cafés sloten die dag om 21.45 uur de deuren voor gasten, waarna het personeel van de vier cafés nog naar 't Oude Pierement ging.

  De politie greep rond 02.15 uur in na een melding van geluidsoverlast. Daar bleek uiteindelijk geen sprake van, maar er waren wel veertig mensen aanwezig in het café. De aanwezigen vluchtten een bovengelegen woning in, waardoor ze geen boete kregen.

  Het Openbaar Ministerie zal bepalen of het café de coronaregels heeft overtreden en welk bedrag er dan moet worden betaald.