liveblog
NOS NieuwsAangepast

Avondklok voor de laatste keer ingegaan • Zorgen Koopmans over volle parken

  • Welkom in het liveblog van dinsdag 27 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Avondklok voor de laatste keer ingegaan;
  • RIVM: deze week lichte stijging aantal besmettingen;
  • Belgische burgemeesters: ga niet naar terras in NL;
  • Amerikaanse gezondheidsdienst: mondkapje buiten kan meestal af
liveblog gesloten

Avondklok voor de laatste keer ingegaan

De avondklok is zojuist voor de laatste keer ingegaan. Voor de laatste dag mag niemand tussen 22.00 uur en 04.30 uur zonder geldige reden naar buiten. Om 04.30 uur loopt de maatregel af, en deze wordt niet verlengd.

De maatregel werd op 23 januari voor het eerst ingesteld en werd meerdere keren verlengd. Over de avondklok was veel te doen: na de invoering ervan was het een aantal dagen onrustig op meerdere plekken in het land. Verder zette de rechtbank 2,5 week na de invoering een streep door de avondklok, maar die uitspraak werd geschorst. Later werd in hoger beroep geoordeeld dat de avondklok toch was toegestaan.

Het einde van de avondklok is onderdeel van een breder pakket aan versoepelingen. Zo mogen vanaf morgen de winkels weer open zonder afspraak, gaan de terrassen beperkt open en is meer bezoek welkom bij uitvaarten. Ook zijn theorie-examens weer toegestaan. Verder zijn non-foodmarkten weer toegestaan en gaat het advies voor thuisbezoek van één naar twee bezoekers per dag.

Een lege straat in Den Haag eind maart, even voor 22.00 uur

Zorgen bij viroloog Koopmans over drukte op straat

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze met zorg heeft gekeken naar de drukte in sommige steden en parken. In het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co zei ze dat grote bijeenkomsten "zorgelijk" zijn met het oog op de coronapandemie.

"Want we zijn er echt nog niet", zei Koopmans. "Het is begrijpelijk dat er wat ruimte moet zijn voor wat meer activiteiten, maar we kunnen ons niet heel veel permitteren."

Volgens de virusexpert maakt het niet veel uit dat de drukte vooral buiten was. "Buiten scheelt, maar buiten met heel veel hutjemutje is ook een risico. Hoe dichter bij elkaar, hoe groter de groepen en dan ook nog zingen. Dat is een zeker risico nemen."

Belgische burgemeesters: ga niet naar Nederlandse terrassen

Burgemeesters in Belgisch Limburg roepen hun inwoners op vanaf morgen niet naar de Nederlandse terrassen te trekken, meldt persbureau Belga. De grensgemeenten Lanaken, Maasmechelen en Riemst maken zich zorgen over inwoners die naar Nederlandse cafés willen, zoals in Maastricht.

"Hier is het slecht, en in Nederland en Maastricht is het niet veel beter", zegt burgemeester Keulen van Lanaken. "Het is zaak van alle zeilen bij te zetten. We moeten het gevaar niet opzoeken, want dat zou alleen maar de problemen vergroten en langer laten duren."

Ook burgemeester Terwingen van Maasmechelen maakt zich zorgen. "Ik hou een beetje mijn hart vast daarvoor", zegt hij. "De besmettingen in mijn gemeente zijn nog altijd extreem hoog. Het is dus ook verstandig voor Nederlanders om niet naar België te komen, maar de grenzen sluiten is niet onze bevoegdheid."

Een leeg terras in Maastricht

Amerikaanse gezondheidsinstantie: mondkapjes kunnen buiten meestal af

De Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC zegt dat veel meer Amerikanen nu zonder mondkapje naar buiten kunnen. Mensen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, hoeven volgens het CDC geen mondkapje meer op te zetten in de buitenlucht. Alleen in heel grote groepen is een mondkapje nog nodig, staat in nieuwe richtlijnen van de gezondheidsdienst. Tot nu toe was het advies om buiten een mondkapje te dragen als er geen twee meter afstand gehouden kon worden.

Ook mensen die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus, kunnen wat het CDC betreft in bepaalde gevallen zonder mondkapje naar buiten. Wie alleen buiten is voor bijvoorbeeld een wandeling, fietstocht of om te hardlopen, hoeft geen mondkapje op. Dat geldt ook voor mensen die dat doen samen met mensen uit het eigen huishouden. Ook kan het mondkapje af als in een kleine groep iedereen al volledig is gevaccineerd.

De CDC blijft wel adviseren om een mondkapje te dragen in publieke binnenlocaties, zoals kappers, restaurants, musea en bioscopen. Ook bij concerten en sportevenementen is een mondkapje nog nodig, vindt de instantie. Bijna de helft van de Amerikanen heeft in ieder geval één prik gehad met een coronavaccin.

Horecabond: niet slim dat sommigen in Amsterdam vandaag regels overtreden

De Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) waarschuwt ondernemers om één dag voor de heropening van de terrassen geen gekke dingen te doen. Volgens de belangenvereniging houdt het merendeel van de ondernemers zich aan de regels. "Maar er zijn ook zaken waar de regels worden overtreden, waaronder versterkte muziek en zelfs terrassen in gebruik. Dit is niet de bedoeling en niet slim."

"Juist nu de terrassen morgen weer open mogen, is het niet fijn met een officiële waarschuwing te beginnen", vervolgt het persbericht. Volgens KHN Amsterdam registreren gemeenten de overtredingen, maar wordt er vanwege de drukte niet gelijk opgetreden. Horecazaken die de coronaregels aan hun laars lappen, zullen daar over enkele dagen over te horen krijgen.

Vijf arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen en kabinet in Arnhem

Bij het protest tegen de coronamaatregelen en het kabinet in Arnhem zijn zeker vijf mensen aangehouden, zegt burgemeester Marcouch. In de Gelderse hoofdstad werd vanmiddag gedemonstreerd door zo'n duizend mensen, veel meer dan het afgesproken maximumaantal van 500. Ook trokken betogers, tegen de afspraken in, door het centrum voor een protestmars.

"We hadden hier meer mensen dan afgesproken, maar alles bij elkaar opgeteld en gezien de omstandigheden is het toch goed verlopen", vindt Marcouch. "Het is altijd een afweging die je maakt om ook te voorkomen dat er grotere escalaties plaatsvinden, en daarom heb ik ervoor gekozen gecontroleerd meer mensen toe te laten dan was afgesproken." Volgens hem is vanwege de openbare orde en veiligheid ook besloten de protestmars door de stad toe te staan. Marcouch zegt dat dat in de evaluatie wel besproken zal worden met de organisatie van de demonstratie.

Bij het protest hielden veel mensen zich niet aan de coronamaatregelen, zoals de anderhalvemeterregel. Marcouch sluit niet uit dat mensen achteraf, op basis van beelden, alsnog een bekeuring kunnen krijgen. "Maar voor nu hebben we ervoor gekozen om de demonstratie door te laten gaan."

Brazilië start onderzoek naar overheidsoptreden in coronacrisis

Het Braziliaanse congres start vandaag met een onderzoek naar het optreden van de overheid in de coronacrisis. De uitkomst van het onderzoek kan leiden tot het wegsturen van president Bolsonaro, die fel onder vuur ligt vanwege zijn aanpak van de pandemie.

In Brazilië staat het dodental als gevolg van het coronavirus nu op ruim 390.000. Bolsonaro vindt strenge maatregelen tegen het coronavirus niet nodig en heeft ook weinig op met vaccins. De president zegt zelf niet bezorgd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek, zo meldt de BBC.

Te druk in park Maastricht, coronaboetes uitgeschreven

In het Stadspark in Maastricht zijn volgens de regionale zender 1Limburg meerdere boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Zo'n 200 mensen hadden zich vanmiddag verzameld in het park, maar de politie vond het er te druk. Bezoekers moeten het park daarom verlaten.

Een verslaggever van de regionale omroep heeft al op meerdere plekken boetes uitgedeeld zien worden. Om hoeveel bekeuringen het gaat, is niet bekend. Maar of bekeuren veel zin heeft is de vraag. "Terwijl de politie mensen verzoekt te vertrekken, komen er alweer andere mensen aanlopen", stelt de verslaggever.

Ook te druk in andere steden

Niet alleen in Amsterdam, ook in meerdere andere steden is het te druk. De gemeente Utrecht vraagt mensen niet meer naar de stad te komen. Vooral in park Lepelenburg, rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht is het volgens de lokale autoriteiten te druk.

Ook in Rotterdam zijn op meerdere plekken te veel mensen. Het gaat onder meer om het Kralingse Bos, de Witte de Withstraat, het Noordplein en de Kop van Zuid. De gemeente vraagt mensen daar te vertrekken.

Protest in Arnhem nog gaande, protestmars door het centrum

In Arnhem is het protest tegen de coronamaatregelen nog altijd aan de gang. Ruim 1000 mensen zijn door de gemeente toegelaten tot de Markt om te demonstreren. Een deel van de betogers verliet rond 15.00 uur het plein voor een protestmars door het centrum.

"Ze hebben drie kwartier gelopen in een rondje door het centrum en keren nu terug op de Markt", ziet verslaggever Jeroen de Jager. "Dat is allemaal heel rustig verlopen." Er werd niet ingegrepen door de politie.

Vaccinaties in Nederland onvolledig geregistreerd, Outbreak Management Team bezorgd

Het zicht op wie er in Nederland is gevaccineerd, is vertroebeld. In het systeem waarin alle vaccins worden geregistreerd staan niet alle cijfers en het overzicht is dus onvolledig. Het Outbreak Management Team is daar bezorgd over, staat in een nieuw advies.

Zo'n 70 procent van alle gegevens is bekend in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). Die gegevens gaan over wie welk vaccin wanneer heeft gekregen en komen binnen via de 28 systemen van ziekenhuizen, GGD, zorginstellingen en huisartsenpraktijken. Van die 70 procent is ongeveer 90 procent van de GGD's. Daarom roept het OMT met klem andere partijen op om hun vaccinatiecijfers door te geven.

Een onvolledig CIMS-systeem leidt niet alleen tot onduidelijkheid over hoeveel mensen gevaccineerd zijn, maar bemoeilijkt ook de monitoring, evaluatie en bijsturing van het vaccinatieprogramma, is te lezen in het advies. Er is bijvoorbeeld ook geen goed overzicht van het aantal positieve coronatests na vaccinatie, wat volgens het OMT juist wel belangrijk is.

Lees er meer over in dit artikel:

RIVM: deze week lichte stijging besmettingen, ziekenhuisopnames stabiel hoog

Het aantal bij het RIVM geregistreerde positieve testen is de afgelopen week met 2 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Er werden in de voorbije week 55.097 besmettingen geregistreerd, tegenover 53.981 vorige week. Dat blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Het aantal afgenomen testen was met 487.294 ongeveer gelijk aan vorige week.

Het percentage positieve testen steeg van 10,1 naar 10,6 procent. Het RIVM ziet over de afgelopen week een stabilisatie van zowel de opnames op de verpleegafdelingen als op de IC's. Maar juist vandaag meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patienten Spreiding (LCPS) het hoogste aantal nieuwe opnames sinds de eerste golf: 335.

Er liggen nu 2597 coronapatiënten in het ziekenhuis, 25 meer dan gisteren. De bezetting is iets lager dan een week geleden (toen 2614). De bezetting van de IC's is nagenoeg gelijk aan vorige week: toen 822 en nu 820. Dat is nog steeds vergelijkbaar met het niveau van eind april 2020.

Verder zijn bij het RIVM de afgelopen dag, tot 10.00 uur, 5373 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 873 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7871 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 2 procent vergeleken met vorige week.

Verder werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 13. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

1000 demonstranten op de Markt in Arnhem

De demonstratie op de Markt in Arnhem van de groep Nederland in Verzet, Weg met dit Kabinet heeft inmiddels de maximaal toegestane 1000 bezoekers getrokken. Aanvankelijk had de gemeente het maximaal aantal aanwezigen dat was toegestaan vastgesteld op 500, maar burgemeester Marcouch heeft dit later bijgesteld tot 1000, zegt verslaggever Jeroen de Jager. "De toegangswegen tot het plein zijn nu ook afgesloten en op borden wordt nu ook aangegeven dat de Markt vol is."

De gemeente had een noodverordening afgekondigd vanwege aanwijzingen dat supporters van FC Twente en NEC naar Arnhem willen komen voor een confrontatie met de harde kern van Vitesse. Maar bronnen binnen Vak-P, de harde kern van FC Twente, zeggen dat er geen groepen voetbalhooligans of supporters naar Arnhem afreizen.

"Mogelijk gaat het om een individu, die ook supporter is maar vooral gelieerd is aan zogenoemde defence-groepen", zegt een van hen. "Zij ontmoeten elkaar dan omdat ze tegen de maatregelen van het kabinet om het coronavirus in de dammen zijn. Burgemeesters gebruiken dit middel al sinds jaar en dag om noodverordeningen af te kunnen kondigen. "

Demonstratie in Arnhem: plein vol

Lichte stijging aantal coronapatiënten op IC's

Het aantal coronapatiënten op de IC's is sinds gisteren gestegen met 7. In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de intensive care in de Nederlandse ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten ook toe, met 18 tot in totaal 1777 patiënten. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2597 mensen met covid-19, 25 meer dan een dag eerder.

Debat over wet toegangstest uitgesteld vanwege te veel onduidelijkheid

Het debat in de Tweede Kamer over de toegangstestwet is met een week uitgesteld. De behandeling van deze wet waarmee mensen met een bewijs van een negatieve coronatest bij evenementen en attracties worden toegelaten, is op initiatief van oppositiepartij SP naar volgende week verschoven. Kamerleden hebben er nog te veel vragen over.

Het kabinet wil het wetsvoorstel het liefst nog begin mei in werking laten treden. Het debat over de wetswijziging stond gepland voor morgen, hoewel de Tweede Kamer eigenlijk met reces is.

Drukte in Amsterdam, Vondelpark gesloten

De gemeente Amsterdam meldt op Twitter dat het Vondelpark is afgesloten wegens drukte. Door de drukte zijn de coronamaatregelen niet te handhaven. Meer berichten over drukte op Koningsdag staan in het Koningsdagliveblog.

Politie Amsterdam deelt 150 boetes uit aan bezoekers illegale feesten

De politie in Amsterdam heeft op Koningsnacht twee grote feesten beëindigd in een bedrijfspand aan de Nes in het centrum en in Diemen en 150 bezoekers van die feesten een boete gegeven voor het overtreden van de coronaregels. Tegen de organisatoren van die feesten wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt, schrijft de politie. Daarnaast kreeg de politie vaak meldingen binnen van geluidsoverlast door huisfeesten. Hiervoor zijn boetes en waarschuwingen gegeven.

Griekse dertigers en veertigers kunnen zich eerder laten prikken

Vanaf vandaag kunnen in Griekenland mensen in de leeftijd van 30 tot 39 zich laten inenten, uitsluitend met het AstraZeneca-vaccin. Donderdag wordt de leeftijdsgroep van 40 tot 44 jaar daaraan toegevoegd. De Griekse regering wil de jongere bevolking sneller vaccineren met de overgebleven AstraZeneca-vaccins, nu veel ouderen hun prikafspraak hadden afgezegd uit bezorgdheid over de berichten over zeldzame bijwerkingen van dat vaccin, meldt krant Ekhathimerini.

Grieken in de leeftijdsgroep 45 tot 49 jaar kunnen vanaf 1 mei worden gevaccineerd. Voor deze groep zijn, naast AstraZeneca, ook vaccins van Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson beschikbaar. De Griekse premier Mitsotakis verwacht dat eind mei ongeveer de helft van de bevolking minstens één prik heeft gekregen.

Duitsland denkt 28 miljard euro te ontvangen uit Europees coronaherstelfonds

Duitsland verwacht 28 miljard euro te ontvangen uit het coronaherstelfonds van de Europese Unie, meldt een bron aan persbureau Reuters. Het Duitse kabinet heeft dinsdag overeenstemming bereikt over een plan van minister van Financiën Olaf Scholz over de besteding van het geld, aldus de bron. Volgens het plan van Scholz gaat 90 procent van het geld naar klimaatbescherming en digitalisering.

Het coronapakket van in totaal 750 miljard euro bestaat uit 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen. Landen die subsidies krijgen, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen en hervormingen doorvoeren. In het akkoord over het steunpakket is ook bepaald dat landen voortdurend kunnen worden aangesproken op de gemaakte afspraken voordat ze geld krijgen.

Priktempo Afrikaanse landen laag door angst en trage uitrol vaccins

Berichten over bijwerkingen van vaccins en nepnieuws hebben ook in Afrika gevolgen voor de vaccinatiebereidheid. Met als gevolg dat er duizenden vaccins vernietigd worden, meldt persbureau AP. Gezondheidsfunctionarissen noemen het een zorgwekkende ontwikkeling in een continent waar minder vaccins zijn verdeeld dan elders in de wereld. In Afrika wonen 1,3 miljard inwoners, dat is 16 procent van de wereldbevolking. Slechts 2 procent van de vaccins is daar gezet, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens AP zijn sommige experts bang dat Afrika de negatieve gevolgen zal ervaren als eind 2022 niet de voorgenomen 60 procent van de bevolking is gevaccineerd. Maar bezorgdheid over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin, dat vaak het meest beschikbaar is als onderdeel van het COVAX-programma, leidt tot extra vertraging.

Wantrouwen over vaccins wordt op grote schaal verspreid op sociale media, deels gedreven door een algemeen gebrek aan vertrouwen in de autoriteiten. Op sites als WhatsApp worden berichten gedeeld dat de vaccins onvruchtbaarheid zouden veroorzaken. Ook is er wantrouwen over de snelheid waarmee de vaccins zijn ontwikkeld.

In een poging het aantal vaccinaties te vergroten, heeft de Malawische regering de regels voor het krijgen van een vaccin versoepeld. Iedereen van 18 jaar en ouder kan nu geprikt worden. Ook Oeganda overweegt dat te gaan doen. Daarnaast wordt gehoopt dat influencers mensen overhalen om zich te melden voor een prik. De Oegandese krant Daily Monitor meldde onlangs dat in juli meer dan 280.000 doses zullen verlopen als het huidige gemiddelde van 6000 toegediende prikken per dag niet verbetert.

India registreert iets minder besmettingen, mogelijk door minder testen

India heeft dinsdag voor de zesde opeenvolgende dag meer dan 300.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. In de afgelopen 24 uur waren er 323.144 nieuwe gevallen. Dat is minder dan de piek van maandag van 352.991. Ziekenhuizen blijven patiënten afwijzen vanwege een tekort aan bedden en zuurstof. Het land rapporteerde 2771 nieuwe sterfgevallen, maar gezondheidsdeskundigen denken dat het aantal aanzienlijk hoger ligt.

Volgens die deskundigen komt de daling vooral doordat er veel minder wordt getest. Veel landen hebben maatregelen genomen om reizen vanuit India te beteugelen. Ook Nederland heeft een vliegverbod voor reizen vanuit India ingesteld.

Deskundigen Brazilië vinden Spoetnik-vaccin te riskant

De Braziliaanse geneesmiddelenautoriteit Anvisa heeft zich uitgesproken tegen het importeren van het Russische vaccin Spoetnik. Gouverneurs van deelstaten die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, hadden verzocht om met spoed het vaccin goed te keuren en te importeren. Maar het vijfkoppige bestuur van Anvisa oordeelde unaniem dat er "ernstige risico's" zitten aan het vaccin, omdat er te weinig bekend is over de effectiviteit en veiligheid van het middel. Anvisa maakt zich in het bijzonder zorgen over de aanwezigheid van het adenovirus in het Russische vaccin, dat zich volgens de toezichthouder op een gevaarlijke manier zou kunnen reproduceren.

Spoetnik wordt in verschillende landen gebruikt en heeft volgens de Russische ontwikkelaars een effectiviteit van bijna 98 procent, maar ook geneesmiddelenbureau EMA van de Europese Unie heeft het nog niet goedgekeurd, vanwege een gebrek aan betrouwbare informatie over de ontwikkeling en testprocedures tot nu toe.

Brazilië heeft tot nu toe zo'n 27 miljoen inwoners gevaccineerd, ongeveer 13 procent van de bevolking. Het land kende tot nu toe ruim 14 miljoen besmettingen, en er vielen bijna 400.000 doden als gevolg van het coronavirus, vooral in de afgelopen paar maanden.

Sint Maarten zet 20.000ste vaccinatie

De overheid van Sint Maarten heeft maandag (lokale tijd) laten weten dat tot dan toe 20.000 vaccinaties waren gezet. Op het eiland hebben bijna 13.500 mensen een eerste prik gekregen, meldt het persbureau ANP. Ruim 6500 mensen hebben ook al hun tweede ontvangen. In het Nederlandse deel van het Caraïbische eiland wonen zo'n 75.000 mensen.

Het aantal besmettingen op het eiland daalt al weken. Er liggen twee mensen in het ziekenhuis. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn er 2220 mensen op het eiland besmet geraakt met het coronavirus, van wie er 27 zijn overleden.

Op het eiland is enkele dagen geleden de Indiase variant ontdekt, reden voor de overheid om nog neer vaart te zetten achter het vaccinatieprogramma. Nederland heeft er met verschillende zendingen voor gezorgd dat er voldoende vaccins zijn van fabrikant Pfizer/BioNTech.

OMT adviseert noodrem voor versoepelingen coronaregels

Mocht het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd toch weer fors toenemen, dan moet er ook een stokje worden gestoken voor de geplande versoepelingen van de coronaregels. Dat zegt het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus. De deskundigen adviseren "steeds de mogelijkheid van een noodstop op de versoepelingen aan te houden".

Het OMT raadt het kabinet aan heel voorzichtig om te gaan met de volgende stap, na het openen van de terrassen op woensdag. Het gaat dan om het openen van locaties als dierentuinen en pretparken en het toestaan van binnen sporten. Die stap staat onder voorbehoud voor 11 mei gepland. De versoepelingen mogen volgens het OMT alleen doorgaan als het weekgemiddelde van het aantal nieuwe opnames in het ziekenhuis en op de intensive care zeker met 10 procent is gedaald. Het liefst ziet het OMT zelfs een afname van 15 procent voordat er versoepeld wordt.

In het verslag van het OMT-overleg van afgelopen vrijdag zeggen de deskundigen verder dat de corona-stituatie wordt gezien als "kwetsbaar op de korte termijn". De voorspellingen voor de ziekenhuisopnames en dagelijkse besmettingscijfers zijn nog steeds hetzelfde als afgelopen weken, "maar de verwachting kent grote onzekerheidsmarges". Het OMT benadrukt daarnaast dat de modellen van het RIVM uitgaan van "gunstige voorwaarden" en "gunstige aannames".

Goedemorgen

Welkom. In dit liveblog vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 27 april. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.