liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam' • Miljoenenpubliek voor Oranjeconcert The Streamers

liveblog gesloten

Politie bekogeld met flesjes in Sonsbeekpark Arnhem

Bij de ontruiming van een feestje in het Sonsbeekpark in Arnhem zijn rond 20.00 uur twee mensen aangehouden. Agenten werden bekogeld met flessjes.

Politie bekogeld met flesjes in Sonsbeekpark Arnhem

Koningsdag 2021 in twee minuten

Dit was Koningsdag 2021 in twee minuten

Politie: rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam

Sinds het ingaan van de avondklok om 22.00 uur is het in de hoofdstad relatief rustig, meldt AT5. Eerder op de avond trad de Mobiele Eenheid nog enkele keren op, maar volgens een politiewoordvoerder zijn er geen grote groepen meer bij elkaar.

De ME kwam voor het eerst in actie toen het Vondelpark 's middags werd ontruimd. 's Avonds werd er opgetreden bij een vechtpartij in de Westerstraat. In de loop van de avond bezocht de ME verschillende plekken waar het druk was.

Op video's op sociale media was te zien dat er op verschillende plekken buurtfeesten waren. Afstand houden was op deze plekken vrijwel onmogelijk.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze met zorg heeft gekeken naar de Koningsdagdrukte in sommige steden en parken. "We zijn er echt nog niet", reageerde Koopmans in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

'Teststaafje prikken' en koekhappen met mondkapje als blinddoek

Koningsdag 2021 was zonnig, maar vanwege de coronapandemie waren de mogelijkheden om het te vieren beperkt. Uit ingestuurde foto's blijkt dat mensen er desondanks toch een eigen draai aan gaven.

Zo gebeurde koekhappen vaak met een mondkapje op als blinddoek. Of werd er een potje teststaafje prikken gespeeld:

Er kwamen ook inzendingen uit het buitenland, zoals deze uit Zuid-Afrika. "Ook de Nederlanders in Kaapstad vieren feest! En hier wel met vrijmarkt", mailt Linda van Geest.

En Tessa Niesen zag in de uitzending op tv haar ingestuurde Koningsdagfoto langskomen:

Zo ging het er aan toe bij een van de straatfeestjes in Amsterdam

Rond 21.00 uur werd in Amsterdam nog op meerdere plekken feest gevierd, zoals hier in de Binnen Oranjestraat. Verderop in de Westerstraat traden agenten op; de politie meldt dat er onderlinge gevechten waren tussen aanwezigen.

Straatfeestje in centrum van Amsterdam

Ruim twee miljoen kijkers voor vertraagd concert The Streamers

Volgens de organisatie van Oranjeconcert The Streamers keken op het hoogtepunt ongeveer 2,4 miljoen mensen naar het online evenement. Het concert van Nederlandse artiesten bij Paleis Noordeinde in Den Haag was vanwege technische problemen een half uur later begonnen.

In de aanloop naar de start kwamen via sociale media klachten binnen van mensen met een kaartje. De problemen waren veroorzaakt door een stormloop op kaartjes op het laatste moment, zegt de organisatie.

Het concert trok meer bezoekers dan het Oranjeconcert van vorig jaar in Koninklijk Theater Carré. Daar keken op het hoogtepunt 1,8 miljoen mensen naar. Volgens de organisatie keken er dit keer ook mensen mee vanuit tientallen andere landen.

Winfrieds Roadtrip: Sint-Oedenrode en Den Bosch

Winfried Baijens reisde vandaag van paleis Noordeinde in Den Haag naar Eindhoven, waar de koning zijn verjaardag viert. Onderweg keek hij hoe mensen koningsdag vieren.

Hier zie je de video's van Sint-Oedenrode en Den Bosch:

Winfrieds Roadtrip: tompoucen droppen in Sint-Oedenrode
Winfrieds Roadtrip: Koningsdag en ook een 'gewone' vaccinatiedag

ME opnieuw in actie in Breda: 100 boetes uitgeschreven

De ME in Breda heeft volgens de politie fors moeten optreden. Eind van de middag en begin van de avond werden bij elkaar zo'n honderd boetes uitgeschreven voor het overtreden van de coronaregels. Twee mensen werden opgepakt.

De politie meldt op Twitter dat een van de arrestanten geweld heeft gebruikt tegen ME-ruiters. Eerder op de dag werd al een park in het centrum ontruimd vanwege drukte. In het centrum van de stad geldt sinds vanmiddag een noodverordening.

Agenten in de binnenstad van Breda

Arrestaties bij vechtpartij in Deventer

In Deventer zijn tientallen mensen met elkaar op de vuist gegaan, schrijft RTV Oost. De politie heeft meerdere mensen opgepakt. Volgens ooggetuigen heeft een van hen een fles naar agenten gegooid.

De vechtpartij gebeurde op de Wellekade, waar het eerder vandaag al te druk was. Een groot deel van de aanwezigen was vertrokken op verzoek van de politie. Een groep van ruim honderd mensen had die waarschuwing genegeerd. Begin van de avond sloeg volgens de regionale omroep even de vlam in de pan. De omgeving wordt nu ontruimd.

Oranjeconcert The Streamers zojuist begonnen

Bij Paleis Noordeinde in Den Haag is zojuist het livestreamconcert van gelegenheidsformatie The Streamers begonnen. Het Oranjeconcert was vertraagd door technische problemen op de website.

Het eerste lied was een cover van Our House van Crosby, Stills & Nash door onder anderen Acda & De Munnik, Typhoon en Roel van Velzen. Dit lied werd gezongen in de kleine balzaal in Paleis Noordeinde.

ME treedt op in Westerstraat Amsterdam

De mobiele eenheid treedt op in de Westerstraat in Amsterdam. De politie meldt dat er onderlinge gevechten waren tussen aanwezigen. Honderden mensen worden weggestuurd.

Eerder op de dag werd in de stad het Vondelpark ontruimd. Ook daar hadden grote groepen mensen zich verzameld en werden de coronaregels genegeerd.

Burgemeesters: veel te druk op verschillende plekken

Op een aantal plekken in het land was het vandaag "echt veel te druk", maar burgemeesters verwachten dat het vanwege de avondklok snel rustiger wordt. Dat heeft het Veiligheidsberaad dinsdagavond bekendgemaakt in een verklaring.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, die ook burgemeesters zijn, wijzen op het grote contrast met vorige Koningsdag. "Waar vorig jaar het gros van de Nederlanders gehoor gaf aan de oproep om Koningsdag vooral thuis te vieren, is dat dit jaar anders: op een aantal plekken in de stedelijke gebieden is het veel te druk in de openbare ruimte en hebben gemeenten maatregelen moeten nemen door locaties te sluiten en mensen weg te sturen."

Buiten de steden was het overwegend rustig. Aangezien om 22.00 uur de avondklok ingaat - voorlopig voor de laatste keer - is de verwachting dat het overal straks een stuk rustiger is. Na vandaag wordt de avondklok geschrapt als onderdeel van een pakket versoepelingen.

Oranjeconcert The Streamers vertraagd door technische problemen

De website van het speciale Oranjeconcert van gelegenheidsformatie The Streamers kampt met forse technische problemen. Als gevolg begint de livestream naar verwachting om 20.30 uur in plaats van de geplande 20.00 uur, meldt de organisatie aan het ANP.

"Door de grote stormloop op kaartjes in de laatste paar uur moeten we een aantal zaken opnieuw instellen", laat een woordvoerder weten. Mensen met kaartjes voor het online concert melden op sociale media dat ze vastlopen zodra ze proberen in te loggen.

The Streamers, bestaande uit onder anderen Guus Meeuwis, Miss Montreal, VanVelzen en Nick & Simon treden op vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen. Ruim een half miljoen mensen hebben een inlog voor het concert,

Eerder op de dag waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane aanwezig bij de repetities.

Winfrieds Roadtrip: Terrassen chekken in Zaltbommel

Tijdens zijn roadtrip van Den Haag naar Eindhoven in een zonneauto is Winfried Baaijens is Zaltbommel aangekomen, waar alvast de terrassen worden getest.

Winfrieds Roadtrip: Terrassen chekken in Zaltbommel

Drankverkoop in Amsterdam en Haarlem aangepakt

Op verzoek van burgemeester Halsema roept Koninklijke Horeca Nederland horeca-ondernemers op geen alcohol meer te schenken in Amsterdam. Eerder besloot de gemeente Haarlem al om geen alcoholhoudende drank meer te verkopen in supermarkten vanwege de drukte.

In beide steden was het vandaag zo druk dat de politie moest optreden. In Amsterdam zijn onder meer in het Westerpark nog te veel mensen bij elkaar om de coronaregels te kunnen handhaven. Vanaf 20.00 uur geldt sowieso overal een alcoholverbod. Tot die tijd roept de horecavereniging to-go-verkopers in Amsterdam op de tap dicht te laten.

Ook in de binnenstad van Haarlem is het nog te druk. De politie treedt 's avonds strenger op tegen het schenden van de regels dan eerder op de dag. Alle mensen worden weggestuurd van het Spaarne. Eind van de middag werden volgens de autoriteiten al enkele horecagelegenheden gesloten.

Van Maastricht tot Groningen: de drukte in beeld

Zo druk is het in het land met Koningsdag

Horecabond: niet slim dat sommigen in Amsterdam regels overtreden

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) waarschuwt ondernemers om één dag voor de heropening van de terrassen geen gekke dingen te doen. Volgens de belangenvereniging houdt het merendeel van de ondernemers zich in de hoofdstad aan de regels. "Maar er zijn ook zaken waar de regels worden overtreden, waaronder versterkte muziek en zelfs terrassen in gebruik. Dit is niet de bedoeling en niet slim."

"Juist nu de terrassen morgen weer open mogen, is het niet fijn met een officiële waarschuwing te beginnen", vervolgt het persbericht. Volgens KHN registreren gemeenten de overtredingen, maar wordt er vanwege de drukte niet gelijk opgetreden. Horecazaken die de coronaregels aan hun laars lappen, zullen daar over enkele dagen over te horen krijgen.

Hijskraan met reusachtige Nederlandse vlag afgebroken

Omroep Flevoland schrijft dat de hijskraanarm met daaraan de grootste vlag van Nederland is afgebroken. De vlag van 25 bij 37,5 meter is deels in de naastgelegen Lemstervaart terechtgekomen.

Het ongeluk op een evenemententerrein in Emmeloord gebeurde rond 15.30 uur en de oorzaak is nog onbekend. Volgens de omroep zijn er voor zover bekend geen mensen gewond geraakt.

De vlag is van de Oranjevereniging Emmeloord, die claimt dat het de grootste van het land is. Overigens is de vlag in 2019 ook een keer afgebroken, schrijft de regionale omroep.

Koning heft het glas op snel einde aan 'verschrikkelijke pandemie'

Koning: 'Ik proost op uw gezondheid'

Noodverordening voor centrum Breda

De gemeente Breda heeft een noodverordening afgekondigd voor het centrum, park Vlakenberg en het stationsgebied. Volgens de gemeente is dat nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Vanwege de combinatie Koningsdag en het zonnige weer is het vandaag erg druk in het centrum. Het Valkenbergpark werd al ontruimd door de ME, omdat er een aantal opstootjes waren.

Agenten in het centrum van Breda

Van zaklopen tot springkastelen: zo vieren kinderen Koningsdag

Zo vieren kinderen vandaag Koningsdag

Ook te druk in Leeuwarden, Groningen, Deventer en Apeldoorn

Ook in het noorden en oosten van het land is het plaatselijk te druk in parken. Zo roept de gemeente Leeuwarden op niet meer naar de Prinsentuin te komen. Een gemeentewoordvoerster zegt tegen het ANP dat er voorlopig niet is ingegrepen, maar dat daar nog over wordt gesproken. In Groningen roept de gemeente op het Noorderplantsoen te vermijden vanwege de drukte.

Op het verlaagde Wellenpad in Deventer zijn ook te veel mensen. De gemeente Deventer vraagt mensen ergens anders heen te gaan. En de gemeente Apeldoorn waarschuwt dat het Oranjepark overvol is:

Beelden van drukte in Vondelpark en ingrijpen door politie

Drukte in Amsterdam, politie grijpt in

ME ingezet bij ontruiming park Breda

De politie ontruimt het Valkenburgpark in Breda vanwege de drukte. De mobiele eenheid (ME) wordt daarbij ingezet.

Kort voor de ontruiming waren een paar kleine opstootjes, zei een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP. Het park wordt nu helemaal ontruimd om grote ongeregeldheden te voorkomen.

Koning proost op snelle terugkeer naar normale leven

Koning Willem-Alexander heeft zojuist een toost uitgebracht op "iedereen die passief en actief helpt in deze verschrikkelijke coronapandemie". Hij noemde onder andere zorgmedewerkers, maar ook "mensen die met vallen en opstaan" zich aan de coronaregels proberen te houden.

De koning sloot af door te zeggen dat hij hoopt dat dit de laatste anders dan andere Koningsdag zal zijn. "Ik proost op uw gezondheid. En dat we zo snel mogelijk weer aan het normale leven kunnen beginnen."

Ook vorig jaar werd het officiële toostmoment gewijd aan de iedereen die een bijdrage levert. Van de vakkenvullers en schoonmakers tot verpleegkundigen en het zorgpersoneel op de IC.

Koninklijke familie blikt terug op 'unieke Koningsdag'

Koning Willem-Alexander vond het een "unieke Koningsdag die heel bijzonder is gemaakt door Eindhoven", maar die hij niet wil herhalen. "Ik hoop dat we de vele jaren hierna weer een ouderwetse Koningsdag in het land kunnen hebben", zei hij aan het einde van zijn bezoek aan de Brabantse stad. Het echte contact met mensen mist hij "al meer dan een jaar, en niet alleen op Koningsdag".

Ook koningin Máxima kijkt uit naar het moment dat er weer meer kan. "Het hele jaar Zoomen, Zoomen, Zoomen. Het is een goede manier om het op te vangen, maar toch niet hetzelfde als een hand op een schouder te leggen van iemand die het moeilijk heeft, of iemand op het werkveld aanmoedigen." Wel zei Máxima dankbaar te zijn voor wat ze wel hebben kunnen doen.

Prinses Amalia werd gevraagd naar haar naderende achttiende verjaardag, op 7 december. "Ik bereid me nu voornamelijk voor op mijn eindexamen. De 18 is nog heel ver weg voor mij, daar heb ik nog niet heel veel gedachten aan gewijd", antwoordde ze. "Afgelopen december ben ik zeventien geworden, dat vond ik ook niet spannend, Dus achttien zal niet heel anders zijn."

Winfrieds roadtrip: de mooiste straat van Stolwijk

Tijdens zijn roadtrip van Den Haag naar Eindhoven in een zonneauto is Winfried Baaijens is Stolwijk aangekomen, waar hij op zoek is naar de mooiste straat van het dorp.

Winfrieds roadtrip: de mooiste straat van Stolwijk

Politie grijpt in bij drukte in Vondelpark

In het Vondelpark, ter hoogte van het midden van het park, heeft de politie ingegrepen om mensen uit het park te begeleiden. Ze worden door de politie naar de uitgangen gemaand. Het werd volgens een woordvoerder te druk bij het gebied rondom het standbeeld. Politiebusjes, politie te paard en de Mobiele Eenheid zijn aanwezig.

Er werd met blikken en glas gegooid, schrijft persbureau ANP. Dat kon de woordvoerder niet bevestigen of ontkennen.

Afsluitingen in Haarlem

In Haarlem zijn een straat en meerdere verkooppunten afgesloten om de drukte tegen te gaan. Ook daar roept de gemeente bezoekers op om te vertrekken.

Ook Rotterdam roept op weg te blijven

In Rotterdam is het op sommige plekken ook te druk, meldt de gemeente. Bezoekers worden opgeroepen weg te blijven. Het gaat onder meer om het Kralingse Bos, de Witte de Withstraat, het Noordplein en de Kop van Zuid.

De politie in Amsterdam treedt in sommige delen van het Vondelpark op tegen de drukte.

Bezoekers moeten het park verlaten:

Drukte tijdens Koningsdag op de Kop van Zuid in Rotterdam

Ook buiten Vondelpark druk in Amsterdam

Niet alleen in het Vondelpark is het druk. Ook op andere plekken in Amsterdam komen veel mensen samen, zoals in de Jordaan en de Westerstraat.

Ook buiten Vondelpark druk in Amsterdam

Gemeente Utrecht: kom niet meer naar de stad

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. Het is er vanwege Koningsdag te druk, volgens de gemeente, met name in park Lepelenburg, rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht.

"We roepen iedereen op deze plekken te verlaten en niet meer naar de stad te komen", twittert de gemeente.

Winfrieds roadtrip: in Moordrecht door een drive-in voor een versnapering

Winfrieds roadtrip: in Moordrecht door een drive-in voor een versnapering

Meerdere parken in grote steden afsloten om drukte

Op meerdere plekken in het land worden parken afgesloten vanwege de drukte op koningsdag. In Amsterdam worden mensen niet meer toegelaten tot het Vondelpark en het Sarphatipark.

Ook het Valkenbergpark in Breda is afgesloten voor nieuwe bezoekers. De rij om in het Spoorpark in Tilburg is groot, schrijft Omroep Brabant. Beveiligers laten nu alleen mensen binnen als er mensen naar buiten komen.

In het stadspark in Maastricht heeft de politie enkele parkbezoekers bekeurd omdat ze zich niet aan de coronaregels houden, meldt 1Limburg. De politie verzoekt mensen het park te verlaten vanwege de drukte.

De gemeente Haarlem overlegt met de politie over mogelijk ingrijpen bij het Spaarne, volgens NH Nieuws. De politie gaat de binnenstad in om te kijken of mensen zich wel aan de regels houden.

In Den Haag is het afsluiten van parken niet aan de orde, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Hetzelfde geldt voor Rotterdam.

Koning: 'Dit was een Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen'

'Dit was een Koningsdag om nooit te vergeten, en nooit te herhalen'

Winfried Baijens rijdt in een zonneauto naar Eindhoven

Nederland viert voor de tweede keer Koningsdag in coronastijl. Geen grote feesten, volle kroegen of gezellige rommelmarkten. Maar wat dan wel? Winfried Baijens reist van paleis Noordeinde in Den Haag naar Eindhoven, waar de koning zijn verjaardag vierde. Onderweg kijkt hij hoe mensen koningsdag vieren. Zijn vervoersmiddel: een zonneauto van de TU Eindhoven. Zijn chauffeur: Beatrix.

Winfried Baijens rijdt met Beatrix in een zonneauto naar Eindhoven

Breda: Valkenbergpark gesloten want te druk

De ingangen van het Valkenbergpark in Breda zijn vanwege de drukte tijdelijk afgesloten. Bezoekers mogen het park alleen nog verlaten.

In Rotterdam is de drukte volgens de gemeente beheersbaar. "We hebben geen signalen dat het tot nu toe ergens te druk wordt. Het is beheersbaar, tot nu toe", zegt een woordvoerder.

Gemeente Amsterdam: kom niet meer naar de stad

De gemeente Amsterdam doet een oproep om niet meer naar de stad te komen. Het is er te druk.

"Kom hier niet naartoe", schrijft de gemeente op Twitter:

Onder meer in het Vondelpark zijn veel mensen bij elkaar. Het park werd eerder vandaag door de gemeente afgesloten.

Drukte in het Amsterdamse Vondelpark

Met viool, trompet of carillon: Nederland speelt het Wilhelmus

Op verschillende plekken in het land wordt vandaag het Wilhelmus gespeeld of gezongen.

Zo deden ze dat in Hilversum, Gouda en Wieringerwerf:

Met viool, trompet of carillon: Nederland speelt het Wilhelmus

Koning: 'Hopelijk een Koningsdag om nooit te herhalen'

Koning Willem-Alexander hoopt dat hij volgend jaar weer een normale Koningsdag kan vieren, zei hij voordat hij vertrok van de High Tech Campus in Eindhoven. "Hopelijk was dit een Koningsdag om nooit meer te herhalen." Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad.

"We zijn helemaal stil en naar woorden aan het zoeken", zei hij na afloop van het programma in Eindhoven. Ook zei de koning mee te leven met alle mensen die dierbaren zijn kwijtgeraakt door corona, en met de mensen die nu met de ziekte thuis zitten.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven noemde het een eer om de koning en zijn gezin te mogen ontvangen in zijn stad.

Amalia: 'Genieten van jeugd en voorbereiden op eindexamen'

Prinses Amalia is nog niet echt bezig met 18 worden, wel met zich voorbereiden op haar eindexamen. Ze staat er goed voor op school, zegt ze tegen verslaggevers in Eindhoven. De toekomst komt rustig op haar af. "Niet heel snel, ik geniet van m'n jeugd en vrienden om me heen."

Na haar eindexamen wil ze een tussenjaar nemen en "wel nog leren maar niet in de trant van school". "Een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen die ik misschien over 20 jaar niet meer kan doen." Als voorbeeld noemt ze stage lopen bij "hele gave bedrijven", maar dat ligt nog niet vast.

Haar zusje Alexia is blij met de vrijheid die ze heeft om te kiezen wat ze later wil worden. "Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik later iets kan doen met mijn eigen interesses."

Amalia: 'Vooral bezig met mijn eindexamen nu'

Koning Willem-Alexander roept op: draag mensen aan voor lintje

Koning Willem-Alexander drukt Nederlanders op het hart om mensen voor volgend jaar aan te dragen voor een mogelijke koninklijke onderscheiding. Dat deed hij tijdens de zogenoemde Koningsdag-talkshow.

"Weet je wat ik ook zo mooi vind: de gedecoreerden worden door hun eigen omgeving aangedragen", zei de koning toen het gesprek over de maandag uitgereikte lintjes ging. "Ik wil daarom ook een oproep doen. Als je bijzondere mensen om je heen hebt: geef ze op voor een lintje."

Vondelpark dicht vanwege drukte

Het Vondelpark in Amsterdam is vanwege de drukte afgesloten door de gemeente. Er mogen geen nieuwe mensen het park in, alleen nog uit.

Oud-Hollandse spelletjes, vrijmarkten en een koningstekening

Ondanks de coronabeperkingen is er genoeg te doen op Koningsdag 2021:

 • Anne-Wil Scholte
  Dinand (5) speelde met zijn vader een potje spijkerpoepen in de tuin
 • Jacob Van Hulst
  Keet (5) uit Hoorn maakte een tekening van Koning Willem-Alexander en Máxima: “Fijne verjaardag”, zei ze
 • Emma Oomen
  Abel (5) en Melle (3) spelen oudhollandse spellen in de tuin bij opa en oma in Heemstede
 • NOS Jeugdjournaal
  Mees organiseert een Koningsdagbingo met zijn hond
 • Hanneke
  Fenna uit Bontebok organiseert een corona-proof vrijmarkt

Rapper Fresku treedt op voor koninklijk gezin

Met een greenscreen werd rapper Fresku in een schijnbaar volle zaal geprojecteerd. Het koninklijke gezin bekeek het op een groot scherm.

Rapper Fresku treedt op voor een green screen

Zij-ingangen Vondelpark gesloten. ook druk op Amsterdam Centraal

De zij-ingangen van het Vondelpark zijn gesloten, omdat het er volgens de gemeente te druk is. Bezoekers kunnen nu alleen nog via de twee hoofdingangen het park in en uit.

Ook op Amsterdam Centraal Station was het druk

Koninklijk gezin wint 'regioquiz'

Het koninklijk gezin en drie gezinnen thuis hebben het in een 'regioquiz' tegen elkaar opgenomen. De vragen gingen over plaatsen in en personen uit Brabant. Team Van Oranje won de quiz. Dit gebeurde nadat ze evenveel punten hadden als Team A2 gemeenten en nog een bonusvraag wonnen.

"Met heel veel hulp", zei koningin Máxima over de hulp die het gezin van de commissaris van de koning kreeg. "Ik had nooit verwacht dat we tegen deze teams überhaupt een kans hadden", zei de koning.

Quiz: koninklijke familie speelt tegen vier andere families

Koning Willem-Alexander en prinsessen bereiden 'hi-tech hamburgers'

Familie helpt met hi-tech voedsel

Koninklijk gezin praat in 'selfiestraat' via schermen met Eindhovenaren

Praten met Eindhovenaren in de 'selfiestraat'

Burgemeester Jorritsma: 'Het is een surrealistisch beeld'

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven noemt vandaag een Koningsdag met een "surrealistisch beeld". "Je wilt wuivende mensen hebben die selfies maken en handjes schudden."

Dat zei hij vlak voordat koning Willem-Alexander arriveerde op de High Tech Campus. Vanwege de coronapandemie is volgens hem voor een setting gekozen, waarin de Koning met zijn gezin een virtueel programma bij kan wonen. Het programma is te volgen via de livestream van de NOS.

Het wordt de duurste Koningsdag ooit. Dat komt volgens Jorritsma omdat het een interactieve dag is, met een fysiek en online programma. Er is onder meer een miljoen euro besteed aan de opbouw en de catering.

In zijn DAF Kini arriveerde koning Willem-Alexander met prinses Amalia op de campus:

Aankomst koningspaar in Eindhoven in DAF Kini

Oranjevereniging in Aarlanderveen heeft alternatief voor koningsdagontbijt

In het Zuid-Hollandse Aarlanderveen heeft de Oranjevereniging een alternatief bedacht voor het traditionele koningsdagontbijt.

Geen koningsdagontbijt op straat in Aarlanderveen

Kijk hier mee naar het koninklijke bezoek aan Eindhoven

Het bezoek van de jarige Koning Willem-Alexander en zijn gezin aan Eindhoven is vanaf 10.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en de app en via de social-kanalen van de NOS. Ook op NPO Radio 1 doet de NOS tussen 11.00 en 13.00 uur verslag van Koningsdag 2021.

Drukte bij banketbakkers

Rijen, rijen en nog eens rijen voor banketbakkers. Tientallen mensen proberen op de valreep nog een doos oranjetompouces te bemachtigen.

Via een tompouce drive-in of een ouderwetse rij, zo ziet dat eruit:

 • Redactie Keistadnieuws
  In een versierde straat in Amersfoort in de rij voor de tompouces
 • Harmen Menninga
  Harmen Menninga stond vanochtend vroeg in de rij voor een gebakje in Zwolle
 • Janine Wellink
  Een ludieke actie van een bakker in Aalten: de tompouce drive-in
 • Henno Koudijs
  In de rij voor een tompouce in Bennekom
In de rij voor een tompouce in Alphen: 'Ze schijnen heel lekker te zijn'

Zo vieren kinderen dit jaar de verjaardag van de Koning

Een Koningsdagontbijt, met oude spullen op de vrijmarkt of een rit in een oranje auto: in het hele land vieren kinderen de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Zo ziet dat eruit:

 • Joanne Boswinkel
  Linn uit Houten viert Koningsdag samen met een groot knuffeldier
 • Samantha van Os-Baartmans
  Aan het Koningsdagontbijt
 • Minoeska
  Deze kinderen in Utrecht waren er gisteravond vroeg bij met een 'rollende rommelmarkt'
 • Manon Siemelink
  Op zijn allereerste Koningsdag draagt Diede een versierde kroon
 • Kick Stokvis | NOS
  Skeelers, een vaas en speelgoed te koop op deze vrijmarkt in Hilversum
 • Karin Neutel
  Ook in het vakantiehuisje een Koningsdagontbijt
 • Marleen de Kruijf
  Lieke en haar vader Sietse uit Woudenberg in een oranje auto

Hoe vier jij Koningsdag dit jaar? Mail je foto naar noskoningsdag@nos.nl, of deel 'm via #noskoningsdag.

Zo wordt Koningsdag beleefd tussen Den Haag en Eindhoven

Presentator Winfried Baijens rijdt van Den Haag naar Eindhoven met de Stella Vie, de zonnewagen waarmee de TU Eindhoven in 2017 de Solar Challenge won. Hij stopt onderweg in dorpen en steden om te kijken hoe Koningsdag daar wordt beleefd. Via dit blog en de diverse social-kanalen zoals Instagram zijn er de hele dag door updates van deze tocht te zien.

Een rustige Koningsnacht in Utrecht: 'We gaan lekker wijn drinken' 

Waar Utrecht normaal de avond voor Koningsdag al bruist, was het dit jaar, net als vorig jaar, rustig op straat. Een enkeling zocht voor de avondklok op straat tevergeefs naar wat vertier.

Een rustige koningsnacht in Utrecht: 'We gaan lekker wijn drinken'

Koning vertrekt met gezin naar Eindhoven

Vanaf Paleis Huis ten Bosch vertrekt koning Willem-Alexander met zijn gezin naar Eindhoven. Op de High Tech Campus wonen ze een virtueel programma bij.

Het bezoek is vanaf 10.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en de app en via de social-kanalen van de NOS.

Politie Antwerpen: 'Bij oranje snelheidsmeter bevind je je in de gevarenzone'

De Antwerpse politie maakt van de gelegenheid gebruik om weggebruikers te waarschuwen niet te snel te rijden. "Onze huisfotograaf schiet vandaag geen staatsportretten, maar wel foto's van nummerplaten op de Gitschotellei", tweet ze.

Bruls: 'Bij drukte gaat politie in uiterste geval bekeuren'

Politieagenten en boa's houden vandaag in de gaten of het niet te druk wordt en "op plekken niet uit de hand zal lopen", zegt Hubert Bruls, van het Veiligheidsberaad, de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in het NOS Radio 1 Journaal. "Buiten zijn is niet het probleem, het gaat er vooral om hóe je je gedraagt buiten."

Wordt het op deze zonnige Koningsdag op bijvoorbeeld een strand, in een park of natuurgebied te druk, dan zal zo'n locatie worden afgesloten. "En als mensen niet willen luisteren, kan in het uiterste geval natuurlijk ook geverbaliseerd gaan worden. De regels gelden ook vandaag." Maar Bruls gaat ervan uit dat "het merendeel begrijpt dat de regels er niet voor niets zijn".

Premier feliciteert koning

Premier Rutte feliciteert de jarige koning Willem-Alexander. "Ik wens hem een mooie, feestelijke dag toe met zijn gezin in Eindhoven", twittert hij.

En "iedereen in Nederland" wenst hij een "ingetogen, veilige maar vooral fijne Koningsdag" toe.

Zonnige dag

Het wordt een zonnige Koningsdag met volop zon op veel plaatsen. Er waait een matige oostenwind en het wordt 13 tot 17 graden.

Rapper Fresku laat alvast 'zijn' Eindhoven zien

De Eindhovense rapper Fresku is trots op zijn stad, waar de koning dit jaar zijn verjaardag viert. Dat is door corona een beperkt feest. En dus laat Fresku zien waar hij de koning mee naar toe zou nemen als dat had gekund. De rapper treedt om 12.00 uur op voor de koning.

Typisch Eindhoven volgens Fresku: 'De vrijheid om te zijn wie je bent'

Stuur ons je Koningsdag-foto's

Hoe vier jij Koningsdag dit jaar? Heb je iets bedacht om er ondanks de beperkingen toch iets bijzonders of feestelijks van te maken? Laat het ons zien en mail je foto naar noskoningsdag@nos.nl of deel 'm via #noskoningsdag. De origineelste foto's zie je terug in het avondprogramma NOS Koningsdag 2021.

Koningsdag bij de NOS

Koning Willem-Alexander, die vandaag 54 wordt, en zijn gezin bezoeken vandaag Eindhoven, waar ze een virtueel programma bijwonen op een besloten locatie op de High Tech Campus.

Het bezoek is vanaf 10.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en de app en via de social-kanalen van de NOS. Ook op NPO Radio 1 doet de NOS tussen 11.00 en 13.00 uur verslag van Koningsdag 2021.

Koningsdag 2021: 'Blijf dicht bij huis', wel mogelijkheden

Voor het tweede jaar op rij wordt Koningsdag anders (en beperkter) gevierd dan normaal. Evenementen kunnen vanwege corona niet doorgaan, maar er zijn genoeg initiatieven om ervoor te zorgen dat de oranje feeststemming niet helemaal weg is.

Allereerst: de coronaregels zijn vandaag niet anders. "Blijf dicht bij huis en ga weg als het ergens druk is", is te lezen op de website van Rijksoverheid. Het doel van de maatregelen is om zoveel mogelijk bewegingen tegen te gaan om coronabesmettingen te voorkomen.

Vanwege de beperkingen is er dit jaar opnieuw geen vrijmarkt. De gemeente Eindhoven, die bezocht wordt door de koning en zijn gezin, roept iedereen op om thuis te blijven. Het bezoek is bij de NOS online en op NPO 1 te volgen.

Maar ook zonder al te veel reisbewegingen zijn er dingen mogelijk:

Koningsdagpeiling: vertrouwen in koning en draagvlak monarchie staan onder druk

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is fors lager dan in voorgaande jaren, blijkt uit de jaarlijkse Koningsdagenquête die bureau Ipsos in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd. Ook de waardering voor koningin Máxima heeft te lijden gehad onder de slecht getimede uitstap naar de vakantievilla in Griekenland en andere onvrede over het koningshuis.

Koningsdagliveblog

Welkom in dit liveblog. Hier brengen we je op de hoogte van wat er op deze Koningsdag gebeurt.