NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Versoepelingen in Zeeuwse verpleeghuizen • Miljoen kaartjes aangevraagd voor 538 Oranjedag

 • Welkom in het coronablog van donderdag 15 april. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Bij het RIVM zijn 8797 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld, 3317 meer dan gisteren.
 • Versoepelingen in Zeeuwse verpleeghuizen dankzij de hoge vaccinatiegraad.
 • Nieuw-Zeeland doneert honderdduizenden coronavaccins.
 • Ziekenhuizen hebben de reguliere zorg deze week weer verder moeten afschalen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Van der Plas (BBB) wil appgroep met Kamer, Rutte ziet er niets in

  Partijleider Van der Plas van BBB heeft genoeg van het lekken door het kabinet en anderen over coronamaatregelen. Zij wil dat de Kamer eerder wordt geïnformeerd dan de pers. "Het is belachelijk dat wij als Kamerleden in de Telegraaf moeten lezen wat de uitkomst is van het Catshuisoverleg", zei ze in het coronadebat. "Afgesproken is dat de Kamer eerst wordt geïnformeerd en zeg niet dat dat niet kan."

  Zij deed demissionair premier Rutte daarom een voorstel: een WhatsApp-groep met alle 150 Kamerleden. "Typ een berichtje, druk op verzend en we zijn allemaal op de hoogte."

  Van der Plas wil de groep zelf wel aanmaken en beheren. In het debat diende ze motie in om zo'n app-groep op te richten. Ze vindt het ook een goed plan in het kader van een betere verhouding tussen de Tweede Kamer en het kabinet, een onderwerp waar de laatste tijd veel over wordt gesproken. En verschillende partijen klagen al langer over het feit dat zij allerlei, soms tegengestelde, berichtgeving in de media lezen, terwijl de Kamerbrief over de coronacrisis pas vlak voor het debat bij hen binnenkomt.

  Premier Rutte voelt niets voor zo'n app-groepje. In een reactie op Van der Plas haar motie zei hij dat het kabinet "zo spoedig mogelijk" na de persconferentie geïnformeerd wordt over de kabinetsplannen. Volgende week wordt over de motie van Van der Plas gestemd. Dan zal duidelijk worden of er meer voorstanders zijn.

 • Testevenementen zijn fantastisch project, vindt De Jonge

  De laatste tijd klinkt er steeds meer kritiek op de proefevenementen om te kijken op welke manier in coronatijd grote groepen wel naar een dans-, muziek of sportevenement kunnen gaan. De opzet zou niet transparant zijn en volgens virologen zijn de experimenten te groot van opzet.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid is het niet met alle kritiek eens. "Mensen zeggen na afloop dat ze een fantastische dag hebben gehad en zo'n bijeenkomst hebben gemist. We maken leuke dingen mogelijk."

  Lees er meer over in dit artikel:

 • Bestuurslid studentenvereniging Minerva geschorst na illegale borrel op sociëteit

  De Leidse studentenvereniging Minerva heeft een bestuurslid drie weken geschorst, omdat hij stiekem een borrel hield in de wijnkelder van de sociëteit. Leids Universitair Weekblad Mare meldt dat hij ook een boete van 250 euro moet betalen en een taakstraf van honderd uur moet doen.

  In de nacht van 8 april nodigde het bestuurslid zes andere studenten uit, schrijft Mare. Onder hen waren vier leden. Ze werden toen uitgenodigd om te borrelen in de wijnkelder van de vereniging. Vanwege de coronamaatregelen is die gesloten.

  Er lekten beelden van de borrel uit: een van de aanwezigen plaatste een video op Instagram. Daarop hoor je iemand fluisteren: "Gast, tuurlijk, het bestuur komt er toch niet achter". Het filmpje werd uiteindelijk in verschillende WhatsAppgroepen gedeeld.

  De vier andere leden krijgen alleen een berisping voor "het schenden van de inwendige orde in de nacht van 8 april 2021". De vereniging zegt afstand te nemen van het voorval. "Vandaar zijn wij middels ons interne rechtssysteem ook een procedure gestart tot sanctioneren", zegt voorzitter Cato Colenbrander.

 • Radio 538: ruim een miljoen kaartjes aangevraagd voor Fieldlab Oranjedag

  Na de aankondiging afgelopen dinsdag van het Fieldlab Evenement '538 Oranjedag' zijn er ruim een miljoen tickets aangevraagd, zegt organisator Radio 538. De kaartjes werden vandaag verdeeld via een loting. Bij het evenement op het Chasséveld in Breda op 24 april is plek voor 10.000 bezoekers.

  Vrijwel alle plekjes voor het test-evenement zijn nu vergeven. Er zijn nog een paar kaartjes over die komende week worden verdeeld onder luisteraars van de radiozender.

  "De interesse voor 538 Oranjedag is enorm", zegt Coco Hermans, radio director bij 538. "We hadden wel verwacht dat veel mensen zich zouden aanmelden, maar dit is meer dan 25 keer zoveel als we onder normale omstandigheden op het Chasséveld kwijt zouden kunnen."

 • Het terras op met 'tables to go' bij Gronings restaurant

  In het Groningse Leek kunnen klanten sinds vandaag terecht voor 'tables to go'. Zo kunnen ze toch nog het terras op, schrijft RTV Noord. Restaurant Vicini heeft een aantal winkelkarretjes voorzien van een provisorisch tafelblad en een parasol. Als je eten haalt bij het restaurant, kan je een karretje meenemen naar buiten.

  "Het zonnetje schijnt en we zijn buiten met een lekker drankje en een gebakje", zegt een van de klanten. "Het is anders natuurlijk, want je moet het zelf halen en lopen met het karretje. Maar het is echt heel leuk."

  Voor nu is de eigenaar blij met dit idee, maar het liefst wil hij dat zijn zaak gewoon weer helemaal open kan. "Een terras mag niet, binnen mogen we ook niet open, maar afhalen mag wel", zegt hij. "Dus mensen nemen eten, drinken en een tafel mee. Dan mag het wel."

  RTV Noord
 • De Jonge: GGD Noord-Limburg mag wel zelf rest-vaccins wegprikken

  De GGD in Noord-Limburg mag verdergaan met het inenten van kwetsbare groepen met overgebleven vaccins. De GGD in deze regio is daarmee gestopt, omdat het volgens de directeur tegen de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid was. In een landelijke richtlijn zou staan dat rest-vaccins, surplus genoemd, moeten worden gegeven aan GGD- en ziekenhuispersoneel.

  Minister De Jonge zegt dat er sprake is van een "misverstand". In de VWS-advies wordt wel gezegd om bij het kiezen van een goede bestemming van de rest-vaccins "zo dicht mogelijk bij de vaccinatiestrategie blijven".

  Het geven van overgebleven vaccins aan kwetsbare groepen is ook lastig, omdat de gegevens van die mensen bij huisartsen liggen. En die komen er nu niet aan toe om de GGD's allerlei namen en telefoonnummers te geven, zodat de GGD's aan het eind van de dag kunnen kijken of er kandidaten zijn voor de overgebleven vaccins. Bij de GGD Noord-Limburg hebben ze goede afspraken met huisartsen kunnen maken. "Ik wil de GGD's dan ook de ruimte geven", zegt De Jonge.

 • Rutte tegen Wilders: nu versoepelen echt onverantwoord

  In het debat over de coronamaatregelen hekelt PVV-leider Wilders het gewissel van het kabinet met datums waarop versoepeld zou kunnen worden. Eerst was het 21 april, toen 28 april, en ook daarvan zegt het kabinet nu dat dat allerminst zeker is. Volgens Wilders moet het kabinet niet langer wachten en moet Nederland "nu open".

  Volgens Rutte is dat volstrekt onverantwoord:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: nu versoepelen is echt onverantwoord
 • Eerste drive-thru-vaccinatiestraat geopend in Frankrijk

  In Zuid-Frankrijk, in de buurt van Montpellier, is deze week de eerste drive-thru-vaccinatiestraat in het land geopend. In de Verenigde Staten bestaan zulke drive-thru's voor vaccinaties al langer. "We moeten misschien niet alles kopiëren wat de Amerikanen doen," zegt de Franse projectleider. "Maar we kunnen ons wel laten inspireren door goede ideeën."

  In de drive-thru worden dezelfde stappen gevolgd als op een 'normale' vaccinatielocatie. Het is de bedoeling dat er iedere dag honderd Pfizer-prikken worden gezet. Als de vaccinatiestraat een succes is, komen er ook drive-thru's in andere Franse steden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccinatie-drive-thru geopend in Zuid-Frankrijk
 • 'Brazilië op weg naar humanitaire ramp'

  Brazilië stevent af op "een humanitaire catastrofe". Dat is de conclusie van Artsen Zonder Grenzen. "Al een jaar lang kijken de Braziliaanse autoriteiten toe hoe covid-19 zich in het land verspreidt", zegt de hulporganisatie. "Maatregelen en richtlijnen, gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek, zijn amper overgenomen."

  In het Zuid-Amerikaanse land zijn inmiddels zo'n 350.000 mensen door het virus om het leven gekomen, een van de hoogste dodentallen in de wereld. Volgens de hulporganisatie zijn velen onnodig gestorven en heeft de regering van president Bolsonaro het afgelopen jaar niks geleerd van de pandemie.

  Het is bijzonder dat een humanitaire organisatie zich zo specifiek uitspreekt, zei correspondent Marc Bessems in het radioprogramma Nieuws en Co. "Dat doen ze alleen als het echt heel erg is, en dat is het nu." De situatie in Brazilië lijkt er ook niet beter op te worden. Iedere dag komen er zo'n 3000 coronadoden bij. "Er gebeurt maar niks", zegt Bessems. "Er is geen centrale leiding, er is geen coronaplan."

  De uitspraken van Artsen Zonder Grenzen staan niet op zichzelf. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde vandaag een artikel waarin werd gezegd dat het overheidsoptreden de situatie in het land alleen maar erger heeft gemaakt. Bolsonaro ontkent stelselmatig de ernst van het virus sinds de uitbraak. Volgens de president is corona "maar een griepje". Ook moeten Brazilianen volgens hem vooral "stoppen met zeuren" over corona.

 • Versoepelingen in Zeeuwse verpleeghuizen

  Dankzij de hoge vaccinatiegraad in de Zeeuwse verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen de maatregelen daar verder worden versoepeld. "Ongeveer 88 procent van alle Zeeuwse cliënten is inmiddels gevaccineerd", zegt woordvoerder Angela Bras namens de zorgorganisaties tegen Omroep Zeeland.

  Versoepelingen binnen verpleeghuizen zijn mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo zegt het kabinet dat minimaal 80 procent van de bewoners gevaccineerd moet zijn.

  "Een voorbeeld van een versoepeling is dat er op sommige locaties voorzichtig weer activiteiten met meerdere cliënten worden gepland", zegt Bras. Ook hoeven bezoekers in sommige gevallen geen mondkapje meer te dragen.

  De verpleeghuizen blijven wel voorzichtig, zegt Piet van der Maas namens de Zeeuwse verzorgingshuizen. "Er zijn voorbeelden dat er toch nieuwe besmettingen kunnen ontstaan."

 • Ruim 100.000 coronadoden in Frankrijk

  Frankrijk telt nu officieel meer dan 100.000 doden door corona. Volgens het ministerie van Volksgezondheid overleden tot nu toe 100.077 Fransen aan de epidemie. De afgelopen 24 uur werden 300 nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

  In absolute aantallen vielen de meeste slachtoffers in Parijs en omgeving en in Marseille en omgeving. 93 procent van de doden was ouder dan 65. In een jaar tijd zijn vier Franse kinderen van onder de 10 overleden.

  De regering maakte gisteren bekend dat er een "eerbetoon" voor de slachtoffers komt. Wanneer en hoe is nog onbekend. "We zijn nu nog volop bezig met het bestrijden van de epidemie", zei een woordvoerder.

  Overigens is het cijfer van 100.000 niet onomstreden. Volgens het Franse medische onderzoeksinstituut Inserm zijn er al veel meer mensen overleden aan corona. Het werkelijke aantal doden ligt volgens het instituut, dat onder het ministerie van Volksgezondheid valt, zo'n 17 procent hoger.

  Inserm baseert zich daarbij op de overlijdensaktes die officieel zijn ondertekend door artsen. Daarbij zitten ook sterfgevallen thuis en in instellingen voor langdurige zorg. Het cijfer dat het ministerie publiceert is alleen gebaseerd op gegevens die ziekenhuizen en verpleeghuizen dagelijks of regelmatig rapporteren.

 • 4,7 miljoen Britten wachten op uitgestelde operatie

  In Engeland wachten zo'n 4,7 miljoen mensen op een operatie die uitgesteld is vanwege de coronapandemie. Bijna 388.000 mensen wachten al meer dan een jaar. Voor de corona-uitbraak stonden 1600 mensen op de wachtlijst. Dat meldt de BBC op basis van gegevens van de NHS, de Britse gezondheidsdienst.

  Vooral in januari en februari was de situatie in de Britse ziekenhuizen nijpend, maar volgens chirurgen is de druk nog steeds groot. Het uitstel heeft voor veel patiënten tot een jaar van onzekerheid en isolatie geleid, zeggen de artsen.

  Premier Johnson heeft gezegd dat de NHS zoveel geld als nodig krijgt om de achterstand in te lopen.

 • Nieuw-Zeeland doneert honderdduizenden coronavaccins

  Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezegd dat ze coronavaccins zal doneren voor 800.000 mensen. Dat wil ze doen via het internationale initatief Covax, geleid door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Covax wil ervoor zorgen dat vaccins ook in arme landen worden verspreid.

  Ardern deed de belofte vandaag als eerste op een evenement van de Gavi Vaccine Alliance, een organisatie die als doel heeft om vooral kinderen in arme landen te kunnen inenten. Onder meer Nederland en Denemarken beloofden geld te doneren.

 • 'Piek aantal besmettingen nu ongeveer bereikt'

  De piek in het aantal besmettingen zou nu ongeveer moeten zijn bereikt, al bestaat daarover nog grote onzekerheid. Dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel vandaag in de briefing van de Tweede Kamer. Een andere statistiek, de ziekenhuisopnames, zou in dat model tot 1 mei een stijgende lijn vertonen.

  In ieder scenario dat het RIVM heeft geformuleerd, wordt ervan uitgegaan dat de opname- en bezettingscijfers begin augustus grotendeels zijn uitgedoofd. Of de maatregelen nu worden voortgezet, per 21 april worden afgebouwd, of dat alleen de avondklok of de bezoekregel verdwijnt: in al die gevallen gaan de opname- en bezettingscijfers van coronapatiënten na 1 augustus richting nul.