NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tsjechië wil Deense AstraZeneca-vaccins kopen • België kondigt versoepelingen aan

 • Welkom in het coronablog van woensdag 14 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland over de coronapandemie:
 • Tsjechië wil AstraZeneca-vaccins van Denemarken kopen;
 • België kondigt versoepelingen aan;
 • GGD: man die na vaccinatie overleed, stierf natuurlijke dood;
 • Vaccinaties met Janssen voorlopig opgeschort.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw liveblog met het nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • Vliegverbod Zuid-Afrika en Zuid-Amerikaanse landen verlengd tot 1 mei

  Het verbod op passagiersvluchten uit Zuid-Afrika en vijftien landen uit Zuid-Amerika naar Nederland is verlengd tot 1 mei, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  Vorige maand werd het verbod verlengd tot 15 april. Nederlanders zijn uitgezonderd van het reisverbod, vrachtverkeer en medische vluchten mogen ook doorgaan.

  Het kabinet stelde het verbod in om de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus uit die landen te weren.

 • De Jonge: wegvallen Janssen-vaccin zou zes weken vertraging opleveren

  Als Nederland definitief stopt met het Janssen-vaccin, zou dat een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning opleveren. Dat zegt minister De Jonge (Volksgezondheid) naar aanleiding van zijn besluit om het inenten met het vaccin tijdelijk op te schorten. De Jonge nam het advies om het vaccin tijdelijk niet te gebruiken over van de ontwikkelaar van het vaccin, Johnson & Johnson

  Aanleiding is een zeer klein aantal mensen in de VS dat bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes kreeg, na toediening van het vaccin.

  De Jonge zegt er nu vanuit te gaan dat het vaccin breed kan worden ingezet, maar "hooguit met een doelgroepbeperking". "Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten en transparant zijn", zegt De Jonge.

 • Testevenementen leveren testbedrijven per locatie 1,3 miljoen per maand op

  Testbedrijven die deelnemers aan verschillende proefevenementen in de cultuur, sport en horeca testen op corona, krijgen daar 42.810 euro per dag voor, per testlocatie. Dat blijkt uit informatie die tot vanmorgen openbaar was op de website van de Stichting Open Nederland, die de teststructuur achter de evenementen organiseert. Per maand komt dat neer op bijna 1,3 miljoen euro per locatie.

  Morgen dient een kort geding van 24 testbedrijven tegen de stichting en de Nederlandse Staat, om af te dwingen dat zij tests mogen afnemen voor de evenementen en activiteiten die bij wijze van proef opengesteld worden voor mensen die negatief getest zijn.

 • Horeca in Breda woedend over Fieldlab-evenement tijdens Koningsdag

  Bredase horecaondernemers reageren boos op de aankondiging van een officieel testevenement voor een 'Koningsdagfeest' van Radio 538 in Breda. Ze vinden het onbegrijpelijk dat 10.000 mensen bijeen mogen komen op het Fieldlab-evenement, terwijl de horeca gesloten blijft.

  "Mijn telefoon ontplofte na de persconferentie, Dat heb ik nog nooit meegemaakt. De weerstand is bizar en de woede onder de collega's kroop uit mijn telefoon", vertelt Johan de Vos, vicevoorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, aan Omroep Brabant.

  De Vos wil in gesprek met de organisatie van het evenement. "Over hoe we er samen iets van kunnen maken zonder de stad, en vooral de horecaondernemers, in de steek te laten." De Bredase coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA steunen de horecaondernemers en willen dat de horeca in de stad bij het proefevenement betrokken wordt.

 • Vaccinatie ouderen vertraagd door prikvoorrang huisartsen

  Het vaccineren van ouderen en kwetsbaren is vertraagd door fouten bij het RIVM en de voorrang die is gegeven aan zorgverleners. Door de keuze van het ministerie om de schaarse vaccins van Moderna in te zetten om 14.000 huisartsen te prikken, liep de vaccinatie in zorginstellingen vertraging op.

  Daarnaast dacht het RIVM maandenlang ten onrechte dat het Pfizer-vaccin niet kon worden gebruikt in zorginstellingen, omdat de vaccins in grote verpakkingen worden geleverd. De flacons konden niet opnieuw worden ingepakt in kleinere doosjes die in de instellingen nodig waren, zei het RIVM. Maar dat gebeurde in België en Groot-Brittannië wel, en hoeft volgens experts ook helemaal geen probleem te zijn.

  Nieuwsuur deed onderzoek naar de vaccinatiecampagne in verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot op heden is niet iedereen daar volledig gevaccineerd.

  "Ik denk dat zijn dood vermijdbaar was", zegt Douwe van Engen over zijn vader:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als er geen fouten waren gemaakt, had mijn vader nog geleefd'
 • Tsjechië wil AstraZeneca-vaccins van Denemarken kopen

  Tsjechië wil de voorraad AstraZeneca-vaccins van Denemarken overkopen, nadat de Denen eerder vandaag besloten om volledig te stoppen met het vaccin vanwege zorgen over zeldzame ernstige bijwerkingen. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken heeft de ambassadeur in Kopenhagen opgedragen om direct contact op te nemen met de Deense regering, zei hij op Twitter.

  Het is niet bekend of landen onderling vaccinaties mogen doorverkopen; de vaccins voor EU-landen worden via Brussel ingekocht en verdeeld.

  Tsjechië is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Afgelopen maand overleden bijna 5800 mensen aan de gevolgen van corona.

 • Vakbond: snel besluit over ander vaccin voor zorgpersoneel

  De vakbond voor zorgpersoneel NU'91 wil dat het kabinet snel besluit welk vaccin voor het zorgpersoneel beschikbaar komt, nu het inenten met Janssen-vaccins is opgeschort. Ziekenhuispersoneel dat in direct contact met patiënten staat, zou de komende weken met Janssen worden ingeënt.

  "Het water staat ons aan de lippen en de zorgmedewerkers lopen iedere dag langer risico om besmet te raken", laat de vakbond weten.

  Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN roept op om zorgpersoneel eventueel met een ander vaccin in te enten. "De druk op de zorg neemt elke dag toe. De uitval is hoog. Er moet snel worden doorgeprikt", zegt V&VN-bestuurder Bianca Buurman.

 • België heft volgende week reisverbod op, terrassen openen begin mei

  België heft vanaf volgende week maandag het verbod op niet-noodzakelijke reizen op. Dat maakte de Belgische premier De Croo op een persconferentie bekend; hij benadrukt wel dat reizen nog altijd wordt afgeraden. Mensen die uit risicogebieden, zoals Nederland, terugkeren naar België moeten in quarantaine.

  Het land wil vanaf 8 mei de terrassen openen en de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod; mensen mogen 's nachts dan met maximaal twee anderen samenkomen.

  Daarnaast kondigde De Croo aan dat winkels weer volledig open mogen vanaf 26 april, en dat scholen vanaf komende maandag hun deuren weer openen. De premier zei op de persconferentie dat dit de laatste moeilijke weken zijn. "De laatste loodjes wegen het zwaarst."

 • GGD: man die na vaccinatie overleed, stierf natuurlijke dood

  De 77-jarige man die maandag kort na het ontvangen van zijn coronavaccinatie overleed, stierf een natuurlijke dood. Zijn overlijden staat niet in verband met de vaccinatie, meldt GGD Holland Midden. Hij werd ingeënt met het Pfizer-vaccin. De GGD vermeldt niet waar de man precies aan is overleden.

  De man was een van de eerste mensen die geprikt werden in een nieuwe locatie in Noordwijkerhout. De feestelijke opening van de locatie werd afgelast.

 • Europese Commissie heeft bij inkoop nieuwe vaccins voorkeur voor mRNA-technologie

  De Europese Commissie wil bij toekomstige bestellingen van coronavaccins vooral inzetten op vaccins die gebruikmaken van de zogeheten mRNA-techniek, zoals bij Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd. Dat voornemen betekent niet dat farmaceuten die gebruikmaken van een andere techniek bij een nieuwe inkoopronde geen kans maken.

  De Europese Commissie wil voor de periode 2021-2023 voor 1,8 miljard euro aan vaccins voor nieuwe vaccinatierondes bestellen. Ook de Duitse farmaceut Curevac werkt aan een vaccin dat met de mRNA-techniek wordt gemaakt. De verwachting is dat dit vaccin de komende zomer beschikbaar komt.

  Bij vaccins met mRNA-techniek maakt iemands lichaam op basis van genetisch materiaal zelf een eiwit van het virus aan, waartegen het lichaam antistoffen gaat aanmaken.

 • Ook Zweden schort vaccineren met Janssen voorlopig op

  Naast Nederland schort ook Zweden de vaccinaties met Janssen tijdelijk op.

  De farmaceut van het vaccin, Johnson & Johnson, raadde vanmiddag aan om het vaccin tijdelijk in de opslag te houden vanwege zorgen over een mogelijke bijwerking: een zeer klein aantal mensen in de VS kreeg bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, na toediening van het vaccin.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau komt naar verwachting volgende week met een nieuwe beoordeling over het Janssen-vaccin.

 • Vaccinaties met Janssen voorlopig opgeschort

  Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft besloten het inenten met het Janssen-vaccin tijdelijk op te schorten. Hij neemt daarmee het advies over van de farmaceut van het vaccin, Johnson & Johnson, die eerder vanmiddag adviseerde om het vaccin tijdelijk niet te gebruiken.

  Aanleiding is een zeer klein aantal mensen dat bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes kreeg, na toediening van het vaccin.

  Nederland heeft de eerste levering van 79.200 Janssen-vaccins al ontvangen.

 • Deel kwetsbaren krijgt eerste prik toch wat later

  Een deel van de 1 miljoen 18- tot 60-jarigen met een medisch risico krijgt de eerste dosis van een coronavaccin later dan is beloofd. Het gaat om personen die ook jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik, zoals mensen met longaandoeningen. De planning is aangepast omdat ze niet - zoals bedoeld - met het AstraZeneca-vaccin kunnen worden ingeënt.

  De eerste prikken in deze groep worden wel begin mei gezet, maar het vaccineren loopt door tot medio juni in plaats van eind mei. Het duurt drie weken langer voordat alle 1 miljoen mensen uit deze groep hun eerste prik hebben gehad, zei vaccinatiecoördinator Jaap van Delden van het RIVM.

 • NCTV: harde coronaprotesten zijn trendbreuk met verleden

  De verstoringen van de openbare orde door de coronaprotesten zijn ernstiger en vasthoudender dan de demonstraties in de afgelopen decennia. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een studie die vandaag is gepubliceerd. De demonstraties tegen het coronabeleid vormen een trendbreuk met verzetsacties uit het recente verleden.

  De dienst constateert dat sinds de uitbraak van corona het al langer bestaande maatschappelijk ongenoegen is verhard, zowel online als op straat. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vasthoudende bovenlaag die protesteert en een kleinere radicale onderstroom die neigt naar illegale acties.

  Lees meer over het onderzoek: